Feedback

Wat kost een vaatwasser per beurt

Overweeg je een vaatwasser aan te schaffen, maar ben je bang dat het gebruik te duur is? In dit artikel gaan we dieper in op de vraag wat een vaatwasbeurt kost. Dit doen we door alle kosten in kaart te brengen van een vaatwasser.

Kosten van een gemiddelde vaatwasbeurt

Er zijn veel onderdelen die de uiteindelijke kosten van een vaatwasbeurt bepalen. Onderstaand alle kosten die je mee moet wegen om de uiteindelijke kosten van een vaatwasbeurt te bereken:
  • Energiekosten. Deze zullen ergens rond de €0,30 per beurt bedragen. We gaan er vanuit dat je het rvo programma op je vaatwasser kiest.
  • Kosten van het water. De meeste vaatwassers gebruiken rond of onder de 10 liter water per wasbeurt. De kosten vallen erg mee. Deze zullen ergens rond de 1 cent bedragen.
  • Kosten van het vaatwasmiddel. Deze kosten variëren afhankelijk van het type vaatwasmiddel (poeder,tablet of capsule) en verder hangt het ervan af of het een all-in-one (met glansspoelmiddel) vaatwasmiddel of een zogenaamd classic (zonder glansspoelmiddel) vaatwasmiddel betreft. Het goedkoopste ben je uit met een poeder vaatwasmiddel, de kosten zullen dan ergens rond de 10 cent bedragen. Het duurst zijn de all-in-one capsules. De kosten kunnen dan oplopen tot 50 cent per beurt. Bij all-in-one capsules is wel weer het voordeel dat je in principe geen zout en glansspoelmiddel hoeft toe te voegen.
  • Kosten van het vaatwasserzout. Er moet ook nog vaatwasserzout in de machine, per beurt zal je dit enkele centen kosten. Als je all-in-one capsules heb je waarschijnlijk geen extra zout nodig nodig, tenzij je woont in een gebied met een hoge waterhardheid.
  • Kosten glansspoelmiddel. Daarnaast is het verstandig glansspoelmiddel toe te voegen. Bij een all in one capsule is dit in principe niet nodig. Per beurt bedragen de kosten een paar cent.
  • Afschrijvingskosten van de vaatwasser.Tot slot zal je ook de aanschafprijs moeten meewegen in kosten per vaatwasbeurt. De vaatwasser is immers niet kosteloos in de keuken beland. Dit doen we door afschrijvingskosten van de vaatwasser per beurt te berekenen. De formule hiervoor ziet er als volgt uit: de aanschafprijs van de vaatwasser gedeeld door de levensduur in jaren en het aantal vaatwasbeurten per jaar. De gemiddelde aanschafprijs van een vaatwasser ligt tussen de euro 600 en euro 1400. De levensduur van een vaatwasser ligt ergens rond de 10 jaar. Net zoals op het energielabel gaan we uit van gemiddeld 280 vaatwasbeurten per jaar. Op basis van deze getallen komen wij uit op afschrijvingskosten van tussen de €0,21 en €0,50 per beurt.

Tabel kosten vaatwasbeurt

Om de kosten iets overzichtelijker te maken kun je onderstaande tabel gebruiken. Eventueel kan je deze tabel als leidraad gebruiken om uit te rekenen wat jouw vaatwasser per beurt kost. Je zal dan de gegevens moeten gebruiken van je eigen vaatwasser, zoals de energiekosten, de kosten van het vaatwasmiddel dat je gebruikt en je zal de afschrijvingskosten per beurt moeten berekenen van je vaatwasser.
 Indicatie kosten
Energiekosten€ 0,30
Waterkosten€ 0,01
Vaatwasserzout€ 0,01 - € 0,02
Glansspoelmiddel€ 0,03 - € 0,04
Vaatwasmiddel€ 0,10 - € 0,50
Afschrijvingskosten€ 0,21 - € 0,50
Kosten per beurt€ 0,66 - € 1,33

Kosten van een vaatwasser per jaar

Nu we weten hoeveel een gemiddelde vaatwasbeurt kost, kunnen we ook nog uitrekenen wat de kosten per jaar bedragen. We gaan hier weer uit van 280 vaatwasbeurten per jaar, het enige wat we nog moeten doen is dit getal te vermenigvuldigen met de kosten per vaatwasbeurt. Dit komt op het volgende neer:

Goedkope variant: 0,66 * 280 = € 185 per jaar
Dure variant: 1,33 * 280 = € 372 per jaar

Deze getallen zijn anders als je de vaatwasser vaker of minder vaak gebruikt.

Conclusie

De kosten van een vaatwasserbeurt zitten in principe ergens tussen de euro 0,66 en euro 1,33 per vaatwasbeurt. Ze bestaan voor ongeveer een derde uit energiekosten, voor ongeveer een derde uit vaatwasmiddel en voor ongeveer een derde uit afschrijvingskosten van je vaatwasser. Hoe hoog de kosten precies zijn en hoe de verhoudingen precies liggen verschilt per apparaat en is ook afhankelijk van hoe je de vaatwasser gebruikt.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.