Feedback

De verborgen gevaren van je wasdroger

Van alle elektrische apparaten in je huishouden veroorzaakt de wasdroger het vaakst brand. In 2019 heeft Netbeheer Nederland Kiwa opdracht gegeven onderzoek te doen naar de oorzaak van elektriciteitsongevallen in Nederland. In totaal zijn 284 ongevallen onderzocht. De stoppenkast en de wasdroger waren de belangrijkste veroorzakers van deze ongevallen. Ook verzekeringsmaatschappijen zijn zich bewust van de gevaren van een wasdroger en geven tips hoe je brandschade door de droger kan voorkomen. Kortom, het gebruik van de wasdroger is niet zonder gevaar.

Oorzaken huishoudelijke elektriciteitsongevallen

Bron: Registratie van huishoudelijke elektriciteitsongevallen achter de meter (Kiwa)

De meest voorkomende oorzaak van brand in wasdrogers

De meest voorkomende oorzaak van brand in wasdrogers is pluis dat zit opgehoopt in de droger. Pluis kan gemakkelijk ontvlammen wanneer het in contact komt met hitte. Pluizen kunnen zich in de loop van de tijd ophopen in de ventilatieopening van de droger of op andere plekken zoals de condensor.

Waarschuwingssignalen dat er een probleem is met de droger

Als de droogtijd van de wasdroger toeneemt komt dit waarschijnlijk doordat de droger minder goed kan ventileren en is het de hoogste tijd om de condensator en het pluizenfilter te reinigen.

Stappen om brand in drogers te voorkomen

Je kan verschillende maatregelen nemen om brand van je wasdroger zoveel als mogelijk te voorkomen. De meeste van deze tips hebben te maken met een juist onderhoud en verstandig gebruik.
 • Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon. Zo voorkom je dat stof zich gaat ophopen in de droger.
 • Heb je een luchtafvoerdroger dan is het belangrijk afvoerslang en afvoergang periodiek schoon te maken.
 • Maak regelmatig de ventilatieopening(en) van de droger schoon. Dit is de belangrijkste stap die je kunt nemen om brand te voorkomen.
 • Maak periodiek de condensor schoon. Bij een condensdroger kan je de condensor meestal uit de wasdroger halen en schoonmaken onder de kraan. Bij een warmtepompdroger kan je de condensor niet uit de droger halen en kan je hem met een stofzuiger schoonmaken.
 • Laat de droger niet draaien als je niet thuis bent.
 • Leg geen kleding op de droger. Mocht er brand ontstaan dan kan de brand zich makkelijk verspreiden via de kleding op de droger. Daarnaast kan de kleding van de droger afvallen en de ventilatieroosters blokkeren.
 • Doe geen kleding die met wasverzachter is gewassen in de wasdroger. De wasverzachter creëert een vetlaagje op de kleding waardoor de droger veel meer moeite heeft de kleding droog te krijgen.
 • Zorg dat de droger genoeg ruimte heeft om te ventileren. Plaats de droger niet te strak tegen de muur. Daarnaast moet de droger geplaatst staan in een goed geventileerde ruimte.
 • Zorg ervoor dat droger staat op een stofvrije ondergrond. Plaats de droger niet op tapijt.
 • Maak geen gebruik van verlengsnoeren of stekkerdozen maar sluit de wasdroger rechtstreeks aan op het stopcontact met de bijbehorende stekker.
 • Hang een rookmelder in de ruimte waar de wasdroger staat. In het geval dat er toch brand ontstaat word je direct gewaarschuwd en kun je verdere schade voorkomen.

Conclusie

Een wasdroger is een handig apparaat dat velen van ons dagelijks gebruiken, maar ze zijn helaas niet zonder gevaar. Om brand te voorkomen is het verstandig regelmatig je ventilatierooster, de pluizenfilter en de binnenkant van je droger schoon te maken. Let er ook op dat de droger genoeg ruimte heeft om te ventileren.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.