Feedback

Heteluchtverwarming en conventionele verwarming bij ovens

Bij ovens wordt meestal onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten verwarmingssystemen, namelijk conventionele verwarming en heteluchtverwarming. Wat is het verschil tussen deze twee? In dit artikel zullen we ingaan op de verschillen en de voor- en nadelen van beide soorten verwarmingssystemen.

Heteluchtovens en conventionele ovens

Vaak wordt gesproken over heteluchtovens en conventionele ovens alsof dit twee verschillende type apparaten zijn die elkaar uitsluiten. De meeste moderne ovens bieden echter de mogelijkheid om te bakken met conventionele verwarming alsook om te bakken met heteluchtverwarming. Het is dus vooral een verschil in baktechniek.

Wat is heteluchtverwarming?

Een heteluchtoven heeft een ventilator die warme lucht door de oven circuleert. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte, waardoor gerechten sneller en gelijkmatiger gaar worden. De ventilator zit meestal achterin de binnenruimt van de oven. De warme lucht zorgt ervoor dat gerechten sneller bruin worden. Doordat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt, kun je meerdere gerechten tegelijkertijd in de oven bakken zonder dat de smaken elkaar beïnvloeden. De verwarming met hetelucht wordt ook convectie genoemd. Heteluchtverwarming wordt soms aangeduid met actief omdat de warmte door de ventilator actief in de ruimte wordt gecirculeerd. Het symbool voor heteluchtverwarming ziet er meestal uit als een ventilator. Op het energielabel staat het volgende symbool:

Wat is een conventionele verwarming?

Bij conventionele verwarming wordt gebruik gemaakt van verwarmingselementen aan de boven- en onderkant van de oven. In de handleiding van de oven wordt dit vaak aangeduid met onderwarmte en bovenwarmte. Met behulp van de verwarmingselementen wordt de warmte van bovenaf en onderaf in de oven verspreid. Dit kan ertoe leiden dat bepaalde plekken in de oven heter zijn dan andere plekken, waardoor sommige delen van een gerecht sneller gaar worden dan andere delen. Voor een gelijkmatige garing kan het nodig zijn een gerecht een paar keer te verplaatsen. Conventionele verwarming wordt ook wel passief genoemd omdat de warmte zelf zijn weg moet zoeken in de oven. Het symbool voor heteluchtverwarming ziet er meestal uit als een streepje onder en een streepje boven. Op het energielabel ziet het er zo uit:

Wat zijn de verschillen?

Het grote verschil tussen een heteluchtverwarming en conventionele verwarming is de manier waarop de warmte wordt verspreid. Bij heteluchtverwarming circuleert een ventilator de warme lucht door de oven, terwijl bij conventionele verwarming de warmte elementen aan de boven- en onderkant van de oven gebruikt worden om de warmte te verspreiden. Dit eenvoudige verschil in uitgangspunten leidt tot allerlei grotere en kleinere gevolgen voor het bakken. We zetten hieronder een aantal belangrijke verschillen op een rijtje.
  • Snelheid. Een heteluchtoven is over het algemeen iets sneller klaar dan een conventionele oven doordat de lucht meer verspreid wordt.
  • Meerdere gerechten. Een heteluchtoven is doordat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld, in staat om meerdere gerechten tegelijkertijd te bereiden. Dit is niet praktisch bij gebruikmaking van conventionele verwarming.
  • Verplaatsen. Bij conventionele verwarming is het vaak zinvol om een recht gedurende de bakcyclus een of twee keer in de oven te verplaatsen omdat de warmte niet helemaal gelijk verdeeld zit in de oven.
  • Knapperigheid. Een conventionele oven heeft het voordeel dat het beter geschikt is voor het bereiden van gerechten die knapperig moeten zijn, zoals pizza's en broodjes. Dit komt doordat de warmte van bovenaf en onderaf komt, waardoor het gerecht aan de bovenkant knapperig wordt en aan de onderkant gaar.
  • Uitdrogen. De stralingswarmte van een conventionele oven verspreidt zich heel stabiel en voorspelbaar. Door het rondblazen van de warme lucht in een heteluchtoven wordt de warmte in dit type oven iets minder stabiel verspreid. Daarnaast kan door het rondblazen van warme lucht een gerecht wat sneller uitdrogen.
  • Baktemperatuur. In vergelijking met een conventionele oven is de baktemperatuur van een heteluchtoven ongeveer 10% lager. Bak je bijvoorbeeld een ovenschaal op 200 graden in een conventionele oven, dan zal je hem op 180 graden bakken in een heteluchtoven. Op de meeste gerechten staat de oven temperatuur voor een conventionele oven. Onderstaande tabel kun je gebruiken om de temperatuur van een conventionele oven om te rekenen naar de temperatuur voor een heteluchtoven.
    Conventionele ovenHeteluchtoven
    50°45°
    100°90°
    150°135°
    180°160°
    200°180°
    220°200°
    240°220°
  • Energieverbruik. Heteluchtverwarming is vrijwel altijd energiezuiniger dan conventionele verwarming. Hierbij speelt zowel een rol dat bij hetelucht op lagere temperaturen kan worden gewerkt als dat bij heteluchtverwarming het gerecht iets sneller klaar is. Het energielabel vermeldt het energieverbruik bij een standaardcyclus zowel voor heteluchtverwarming als voor conventionele verwarming.
Heteluchtverwarming en conventionele verwarming hebben beide hun typische eigenschappen. Allebei de verwarmingsmethoden kunnen tot uitstekende bakresultaten leiden. Het zal vooral afhangen van het type gerecht en de persoonlijke voorkeur welke verwarmingsmethode je kiest.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.