Feedback

Wasmachines

De belangrijkste punten om bij een wasmachine op te letten zijn het vulgewicht, het geluidsniveau bij centrifugeren en hoeveel energie het apparaat verbruikt. De meest voorkomende gewichtsklasse zijn 7, 8 en 9 kg. Veel moderne wasmachines hebben energieklasse A en weten het geluidsniveau tot reduceren tot maximaal 72 db wat neerkomt op geluidsklasse A. Een automatisch doseersysteem is een handige maar duurdere functie waarmee het apparaat zelf de hoeveelheid wasmiddel doseert. De mogelijkheid om was toe te voegen nadat je op start hebt gedrukt is een optie met meerwaarde.
Merken
Producten
Prijsklasse
8,4
Bosch
31 wasmachines
€ 569 - € 1269
8,2
Siemens
18 wasmachines
€ 559 - € 1299
7,8
LG
14 wasmachines
€ 414 - € 999
7,2
Asko
8 wasmachines
€ 675 - € 1659
1 wasmachines
€ 1999 - € 1999
5,0
Samsung
8 wasmachines
€ 609 - € 1099
5,0
AEG
21 wasmachines
€ 549 - € 1159
4,3
Indesit
7 wasmachines
€ 342 - € 479
4,3
Whirlpool
18 wasmachines
€ 399 - € 1074
4,1
Beko
16 wasmachines
€ 409 - € 622
3,0
Miele
14 wasmachines
€ 909 - € 2509

Inbouw wasmachines

Een inbouw wasmachine is een speciaal ontworpen zodat deze naadloos past in een uitsparing van de keuken of bijkeuken. De breedte van een inbouw wasmachine komt overeen met de standaard nisafmeting van 60 cm. Aan de voorzijde kan het keukenpaneel worden bevestigd, dat naar links of rechts kan zwaaien. Achter dit paneel zit de wasmachine zelf met de opening van de trommel. Meer inbouw wasmachines

Bovenlader wasmachines

Een bovenlader wasmachine kenmerkt zich door de vulopening aan de bovenkant van de machine. Hier zit ook het bedieningspaneel. Het aantal bovenladers dat in Nederland wordt verkocht is beperkt. Dit komt omdat voorlader wasmachines betere prestaties leveren dan bovenladers. Een voordeel van bovenladers ten opzichte van voorladers is dat ze vaak iets sneller klaar zijn met het wasprogramma en dat ze makkelijk te bedienen en te gebruiken zijn. Meer bovenlader wasmachines

Voorlader wasmachines

Verreweg de meeste wasmachines die in Nederland verkocht worden zijn voorladers. Bij een voorlader stop je het wasgoed via de vulopening aan de voorkant in de machine. Het bedieningspaneel zit aan de voorkant van de wasmachine boven de vulopening. Voorladers hebben een grotere capaciteit dan bovenladers en zijn beter instaat het wasgoed goed schoon te krijgen. Meer voorlader wasmachines

Welke wasmachine moet ik kopen?

Er zijn verschillende aspecten van een wasmachine die goed zijn te overwegen als je een nieuwe wasmachine gaat kopen. Onderstaand hebben we de belangrijkste eigenschappen op een rijtje gezet en beschrijven we in welke situaties een bepaalde eigenschap of kenmerk zinvol is.

1. Het vulgewicht van de wasmachine

Woon je alleen of samen, heb je wellicht voldoende aan een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg. Bestaat je huishoudens uit meer dan 2 personen is het al snel verstandig te kiezen voor een wasmachine van 8 kg of meer. De meeste wasmachines hebben tegenwoordig een vulgewicht van 9 kg. Een wasmachine met een groot vulgewicht heeft ook als voordeel deze makkelijker grote items kan wassen, bijvoorbeeld een dekbed. Zelf als je alleen bent kan het daarom best handig zijn te kiezen voor een grote wasmachine. Twijfel je, kies dan voor het model met een grootste vulgewicht. Er bestaan wasmachines met een extreem groot vulgewicht, denk hierbij aan wasmachines met een vulgewicht van 11 kg of meer. Deze worden echter niet veel verkocht en zijn momenteel nog uitzonderingen binnen het aanbod aan wasmachines.
Aanbevolen vulgewicht wasmachine
per aantal personen in huishouden
1 2 3 4 5 >5 7 kg 8 kg 9 kg 10 kg 11 kg
Aantal personen in huishouden
Twijfel je over het vulgewicht van de wasmachine kies dan de wasmachine met het grootste vulgewicht. Een wasmachine met een vulgewicht van 9 kg is voor de meeste huishoudens een prima keuze.

2. Het type wasmachine

Er zijn grofweg twee soorten wasmachines, voorladers en bovenladers. Voorladers zijn op het gebied van wasresultaat en droogresultaat superieur aan bovenladers. Door het ronddraaien van de trommel in een voorladers valt de was telkens van boven naar beneden. Hierdoor gaan de kledingstukken licht schuren. Het lichte schuren in combinatie met het wasmiddel zorgt ervoor dat de kleding schoner wordt dan in een bovenlader.

Een voorlader kan in de regel sneller centrifugeren dan een bovenlader. De meeste bovenladers hebben een maximum toerental van 1.200 rotaties per minuut. Voorladers zitten tegenwoordig meestal op de 1.400 rotaties per minuut. Het hogere toerental bij een voorlader zorgt ervoor dat het wasgoed droger uit de machine komt. Als we kijken naar het maximum vulgewicht zijn er bij voorladers meer mogelijkheden. Het vulgewicht van een standaard bovenlader ligt rond de 6 kg met een aantal uitzonderingen van 7 kg. Het vulgewicht van een voorlader ligt meestal tussen de 7 kg en 11 kg. De meeste voorladers hebben tegenwoordig een vulgewicht van 9 kg.

Zijn er dan helemaal geen voordelen aan een bovenlader. Jawel, bovenladers zijn meestal iets sneller klaar met het wasproces. Ze hebben vaak minder opties en zijn daardoor makkelijk te bedienen. Een bovenlader heeft daarnaast minder last van schimmels of vetluis in de trommel. Het vergt dus minder onderhoud.
In principe is voor de meeste huishoudens een voorlader wasmachine de meest geschikte keuze. In uitzonderlijke situatie kan een bovenlader een verstandige keuze zijn.

3. Het (maximum) toerental van de wasmachine

Om te voorkomen dat het wasgoed kletsnat uit de wasmachine komt zal aan het eind het wasprogramma de wasmachine gaan centrifugeren. Dit houdt in dat de trommel in de wasmachine snel rondjes gaat draaien. Hierdoor droogt het wasgoed. Hoeveel rondjes de trommel per minuut draait noemen we het toerental. Het toerental van een wasmachine varieert meestal tussen de 1.200 en 1.600 toeren. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de trommel komt. Echter veel wasgoed mag niet op een hoog toerental gedroogd worden. Daarnaast zijn wasmachine met een hoog toerental (1.600) vaak erg duur. In de praktijk is een wasmachine met 1.400 toeren een prima keuze.
Een wasmachine met 1400 toeren biedt een prima balans tussen kosten en gebruiksgemak.

4. Het geluidsniveau van de wasmachine

Een wasmachine maakt vooral tijdens het centrifugeren best veel lawaai. Vrijwel alle wasmachines hebben een (maximum) geluidsniveau tussen de 70 dB en 80 dB. Omdat het voor de meeste mensen erg lastig is op basis van het aantal dB te bepalen hoe luid een machine is heeft de EU besloten op het energielabel van de wasmachine ook een klassensysteem toe te voegen voor het geluidsniveau. Hierbij zijn wasmachines met geluidsniveau klasse A het stilst en wasmachines met geluidsniveau klasse D het luidst.

Betekenis geluidsklasse energielabel
73 dB 77 dB 81 dB Klasse B Klasse C Klasse D >84 dB <69 dB Klasse A
Het verschil tussen een wasmachine van 72 dB en 75 dB is lastig waarneembaar. Een gemiddeld persoon zal de wasmachine van 75 dB luider vinden, maar het verschil als gering ervaren. Het verschil van een wasmachine van 70 dB en 80 dB is wel duidelijk hoorbaar. Een gemiddeld persoon zal het idee hebben dat de wasmachine van 80 dB dubbel zoveel geluid maakt als de wasmachine van 70 dB. De meeste wasmachines hebben tegenwoordig geluidsniveau klasse A.
Geluidsoverlast van een apparaat in je huishouden kan vervelend zijn. Aangezien er een ruime keuze is aan betaalbare wasmachines met geluidsniveau klasse A lijkt dit de meest verstandige keuze.

5. Was-droogcombinatie of losse wasmachine en losse droger

Meestal wordt er gekozen voor een was-droogcombinatie vanwege ruimtegebrek. In kleinere huizen of appartement is maar weinig ruimte om meerdere grote apparaten kwijt te kunnen. Een was-droogcombinatie zorgt dan voor ruimtebesparing.

Een was-droogcombinatie is in de regel ook goedkoper dan een aparte wasmachine en droger. Ook dit kan een belangrijke reden zijn om te kiezen voor een was-droogcombinatie. Er is wel een uitzondering. Alhoewel nog maar zeer beperkt op de markt zijn was-droogcombinaties die gebruik maken van een warmtepomp erg duur in aanschaf. Hiervoor geldt niet dat ze goedkoper zijn dan een aparte wasmachine en droger. Bijkomend voordeel van een was-droogcombinatie is dat je het wasgoed in 1 cyclus kan wassen en drogen. Hierbij geldt wel dat het maximum droog gewicht vaak erg beperkt is. Veel wasdroog-combinaties kunnen maar 4 kg wasgoed drogen. Dit betekent dat als je in 1 cyclus wilt wassen en drogen je maar 4 kg wasgoed in de machine kunt doen. Ondanks het feit dat de machine wel meer wasgoed zou kunnen wassen.

De lage droogcapaciteit is 1 van de belangrijke nadelen van een was-droogcombinatie. Zelfs was-droogcombinaties met een grote wascapaciteit van 10 kg kunnen maar 6 kg drogen. De machines zijn daarnaast veel complexer dan twee losse apparaten. Dit betekent dat de verwachte levensduur van een was-droogcombinatie korter is dan van een wasmachine of droger. De meeste was-droogcombinaties zijn niet erg energiezuinig. Dit komt voornamelijk omdat ze dezelfde techniek gebruiken als een condensdroger om het wasgoed te drogen. Dit resulteert in een hoog energieverbruik. Uitzondering hierop zijn was-droogcombinaties die gebruik maken van een warmtepomp, maar deze zijn erg duur in aanschaf. De lange was-droog cyclus is ook een nadeel. Het lijkt handig om in 1 cyclus het wasgoed te wassen en te drogen. Echter, dergelijke programma’s duren al snel 8 uur en je kunt maar een beperkte hoeveel wasgoed wassen en drogen.
Kies in de meeste gevallen voor een aparte wasmachine en aparte droger. Alleen in specifieke situaties kan een was-droogcombinatie een uitkomst zijn.

6. Energiezuinigheid

De energiezuinigheid van de wasmachine staat vermeld op het energielabel. Dit wordt weergegeven met letters, van A tot G. Hierbij staat de letter A voor de meest zuinige machine tot en met de letter G voor de minst zuinige machine. Zuinige wasmachines zijn vaak iets duurder in aanschaf. Echter, omdat je geld bespaart op je energieverbruik gedurende de gehele levensduur van de wasmachine kan het op termijn goedkoper zijn voor de duurdere, zuinige wasmachine te kiezen in plaats van voor de goedkopere minder zuinige machine. Om te bepalen of het financieel verstandig is een duurdere maar zuinigere wasmachine te kopen kun je de volgende ruwe berekening aanhouden. Een wasmachine met energielabel A mag ongeveer 100 euro duurder zijn dan een wasmachine met energielabel B, en 200 euro dan een wasmachine met energielabel C. Het prijsverschil verdien je op termijn terug vanwege het lagere energieverbruik.
Kies voor een wasmachine met energielabel A. Deze zijn soms iets duurder dan wasmachines met een lager energielabel, maar op termijn verdien je dit vaak terug door het lagere energieverbruik.

7. Een slimme wasmachine

Een wasmachine die je kunt aansturen via je mobiele apparaat noemen we een slimme of smart wasmachine. Deze wasmachines beschikken over een wifi module en zijn verbonden met het internet via je wifi-netwerk. Om de machine via het web te bedienen, hebben wasmachinefabrikanten specifieke apps gecreëerd. Deze app installeer je op je mobiele apparaat, waarna je de app moet verbinden met de wasmachine. Het proces om de machine te verbinden met de app is meestal vrij eenvoudig. Bij aankoop van de machine krijg je normaal gesproken instructies over hoe je de machine kunt verbinden. De functionaliteit van de app verschilt per merk. Vrijwel altijd is het mogelijk via de app de machine in- of uit te schakelen. Je kunt meestal ook zien of de wasmachine al klaar is. In sommige gevallen kan de app aangeven of er een probleem is met de machine en wat je er mogelijk aan kunt doen. De app kan ook advies geven over hoe bepaalde kledingstukken gewassen moeten worden.
Een slimme wasmachine kan af en toe handig zijn. Maar in de meeste situatie heeft een slimme wasmachine maar weinig toegevoegde waarde ten opzicht van een ‘domme’ wasmachine.

8. Wassen met stoom

Sommige wasmachines hebben een stoomoptie. Stoom kan op verschillende manieren gebruikt worden tijdens het wasproces. Stoom kan bijvoorbeeld bacteriën uit je kleding verwijderen en stoom kan je kleding opfrissen en kreukels verminderen. De specifieke mogelijkheden van de stoomfunctie variëren per model. Het is dus niet zo dat elke stoom wasmachine zowel je kleding kan opfrissen als kreukels kan gladtrekken en/of vlekken kan verwijderen. Controleer goed bij de aanschaf van een stoomwasmachine over welke (stoom)functies de wasmachine beschikt. Stoomwasmachine zijn meestal duurder dan wasmachines zonder stoomfunctionaliteit.
Stoomfuncties zoals het opfrissen van kleding met stoom, hygiënisch wassen met stoom, vlekken behandelen met stoom en/of het verminderen van kreuken met stoom kunnen erg handig zijn. Helaas zijn stoomwasmachines vaak nog prijzig. Heb je het budget, dan zouden wij adviseren om voor een wasmachine met stoomprogramma te kiezen.

9. Bijvulfunctie

Sommige voorlader wasmachines hebben een bijvulfunctie waarmee je tijdens het wasprogramma extra was kan toevoegen. Dit is bijzonder handig als je de was al hebt gestart en vervolgens een vergeten kledingstuk op de vloer vindt. Afhankelijk van het merk en het specifieke model van de wasmachine, varieert het moment waarop je extra was kunt toevoegen. Bij sommige modellen kan dit alleen tijdens de eerste spoelfase, terwijl andere machines de mogelijkheid bieden om op elk moment tijdens het wasprogramma extra was toe te voegen via een speciaal deurtje. Bij bovenladers kun je in principe altijd wasgoed toevoegen. Doordat je een bovenlader vanaf boven vult, heb je niet het probleem dat het water uit de trommel wegloopt als je was toevoegt (zoals bij een voorlader zou gebeuren als je de frontdeur zou openen tijdens het wasprogramma).
Veel wasmachine hebben inmiddels een functie om wasgoed tijdens het wasprogramma toe te voegen. Het is een handige functionaliteit die af en toe van pas komt.

10. Het merk wasmachine

Er is een breed aanbod aan verschillende merken wasmachines. Van bekende merken zoals Bosch, Siemens en Samsung tot minder bekende merken zoals Hoover, Proline en Salora. De meeste merken hebben wasmachines in verschillende prijsklasse, van budget tot exclusief, maar richten zich vooral op het midden segment van de markt. Miele wasmachines zijn daarentegen vrij duur. Een basis model Miele wasmachine begint rond de EUR 1.000. Beko, Whirlpool, Indesit en Candy richten zich meer op de budgetkoper.

De ervaringen van gebruikers wisselen per merk.
Koop je bij een lokale winkel, laat je dan goed informeren door de verkoper en kies een merk waar zij veel ervaring mee hebben. Koop je online, lees dan ervaringen van gebruikers over hun wasmachine en kies een merk waar de meeste gebruikers tevreden over zijn. Hou ook rekening met de garantie periode, de meeste merken bieden standaard 2 jaar fabrieksgarantie. Sommige merken bieden de optie tot verlengde garantie, dit kan het overwegen waard zijn.

11. Levensduur wasmachine

De levensduur van de wasmachine scheelt per merk en per machine. Er lijkt een relatie te liggen tussen de prijs van een wasmachine en de levensduur. Een duurdere wasmachine heeft waarschijnlijk een langere levensduur dan een goedkope wasmachine. Op basis van alle informatie die wij hebben kunnen achterhalen lijkt de gemiddelde levensduur van een standaard wasmachine momenteel rond de 8 jaar te liggen.
Helaas is vooraf niet met zekerheid te zeggen hoe lang een wasmachine meegaat. Het lezen van ervaringen van gebruikers over een specifieke wasmachine voor de levensduur heeft meestal weinig zin. De meeste problemen doen zich pas een aantal jaren na aanschaf van de wasmachine voor. In de tussentijd wordt de wasmachine al lang niet meer verkocht en kan de machine niet meer gereviewd worden. De kans dat je een review leest van een consument die een wasmachine die nu te koop staat al 5 of meer jaar in gebruik heeft, is erg klein.

Dit alles wil niet zeggen dat het lezen van reviews geen zin heeft. Echter is het verstandig naast reviews over het specifieke model wasmachine ook reviews over het merk te lezen.

Conclusie

Voor de meeste huishoudens is een voorlader wasmachine met een vulgewicht van 9 kg, 1.400 toeren, energielabel A en geluidslabel A een prima keuze. Deze kun je hier vinden. Probeer uit te vinden of het merk wasmachine dat je wilt kopen als betrouwbaar staat aangeschreven, bijvoorbeeld op Qasa maar er zijn ook andere plekken online waar je dit kunt doen.

Veelgestelde vragen over wasmachines

 • Wat is een goede wasmachine voor weinig geld?

  • Samsung en LG maken beide goede en betaalbare wasmachines. Wij zouden kiezen voor een LG wasmachine van 8 kg met energielabel A of B. Deze zijn al verkrijgbaar voor rond de € 500. Duurdere wasmachines bieden vaak wel wat extra mogelijkheden, zoals wifi of startuitstel. Maar als je op de kleintjes wilt letten zijn deze extra mogelijkheden zeker niet noodzakelijk.

 • Wat is de beste wasmachine van 2022?

  • Het Zuid-Koreaanse merk LG scoort op onze website zeer hoog op het gebied van klanttevredenheid. Een LG wasmachine met een vulgewicht van 9 kg en energielabel A zal voor de meeste consumenten een prima keus zijn. Maar niet alleen LG maakt goede wasmachines ook de Duitse merken Miele, Siemens, AEG en Bosch scoren goed op het gebied van klanttevredenheid.

 • Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine?

  • Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen let dan goed op het vulgewicht. Heb je een groot gezin ga dan voor een vulgewicht van 9 kg of meer. Kleine huishoudens kunnen voor een kleiner vulgewicht kiezen. Maar ook voor deze groep geld dat een groter vulgewicht wel fijn is. Denk bijvoorbeeld aan beddengoed dat gewassen moet worden. Let ook op de maximale centrifugesnelheid, hoe meer toeren per minuut hoe droger de was uit de wasmachine komt. Verder is het ook bij wasmachines goed om te kijken naar het energielabel. Energielabel A of B is prima voor een wasmachine.

 • Wat is de gemiddelde levensduur van een wasmachine?

  • De levensduur van een wasmachine hangt van grote mate af van het aantal wasbeurten per jaar en het onderhoud aan de wasmachine. De gemiddelde levensduur van een wasmachine ligt tussen de 6 en 10 jaar. Miele, LG, Bosch Aeg en Siemens wasmachines gaan ongeveer 10 jaar mee. Goedkopere wasmachines hebben de neiging sneller mankementen te vertonen.

 • Wat is de beste machine op dit moment?

  • Als we kijken naar de te verwachte kosten van de wasmachine over de gehele levensduur, en naar merk tevredenheid komen wij uit op een LG, Siemens, Samsung of AEG wasmachine van 9 kg. Deze merken scoren allemaal goed op klanttevredenheid en maken relatief betaalbare wasmachines met lage jaarlijkse kosten.

 • Wat is de beste wasmachine voor 2 personen?

  • Als je maar een klein huishouden hebt van 1 of 2 personen kan je kiezen voor een wasmachine met een kleine trommel. Toch is het ook voor deze groep soms verstandig een wasmachine te kiezen met een grotere trommel. Als je bijvoorbeeld je beddengoed gaat wassen is een grote trommel erg fijn. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een Siemens, AEG of LG wasmachine met een vulgewicht van 9 kg. Kleine huishoudens wassen meestal minder dan grote huishoudens. Daarom geldt voor kleine huishoudens dat een laag energielabel (bijvoorbeeld A of B) maar een beperkte toegevoegde waarde heeft.

 • Wat is de meest verkochte wasmachine?

  • Bij grote online retailers in Nederland staan vaak Samsung wasmachines genoemd als meest populair. Samsung wasmachines zijn vaak een stuk goedkoper dan wasmachines van bijvoorbeeld Bosch, AEG of Miele. Daarnaast scoort Samsung uitstekend op klanttevredenheid. De relatief lage aanschafprijs en goede klanttevredenheid van Samsung verklaart waarom de wasmachines van dit merk zo populair zijn.

 • Wat is het beste merk voor wasmachines?

  • LG scoort zeer hoog op gebied van klanttevredenheid. In het verleden was LG een budget merk. Eind jaren negentig is LG zich steeds meer gaan richten op kwalitatief hoogwaardige producten. Tegenwoordig maakt LG uitstekende producten tegen relatief lage prijzen. Miele scoort ook hoog, mede op basis van de lang verwachte levensduur van een Miele wasmachine.

 • Wat kost een wasmachine per keer?

  • Afhankelijk van het energieverbruik en je energiekosten zitten de kosten per wasbeurt ergens tussen de € 0,10 en € 0,70. Een wasmachine verbruikt in de regel niet heel veel energie. Op basis van 220 wasbeurten per jaar verbruiken de meeste wasmachines minder dan € 100 aan stroom.

 • Welke wasmachine is energiezuinig?

  • Wasmachines met energielabel A en B zijn zuinig. Een wasmachine verbruikt per wasbeurt relatief weinig stroom, zeker als je dit vergelijkt met een wasdroger. De zuinigste wasmachines van dit moment verbruiken iets meer dan 0,45 kWh per wasbeurt.

 • Welke wasmachine gaat het langst mee?

  • Het Amerikaanse bedrijf Speed Queen maakt commerciële wasmachines met een extreem lange levensduur. Deze wasmachines zijn voornamelijk bedoeld voor bedrijven en niet voor consumenten. Miele en LG maken wasmachines voor consumenten met een lange levensduur.

 • Welke wasmachine is beter Bosch of Miele?

  • Beide merken maken kwalitatief goede wasmachines. Miele wasmachines zijn in de regel een stuk duurder. Daar staat tegenover dat de levensverwachting van een Miele wasmachine langer is dan die van een Bosch. Als je kijkt naar de totale kosten over de gehele levensduur van de wasmachine (cost of ownership) komt een Bosch wasmachine meestal beter uit de bus.

 • Wat is de beste en zuinigste wasmachine?

  • Er zijn tegenwoordig veel wasmachines die minder dan 0,50 kWh aan energie verbruiken voor een standaard wasbeurt. Denk hierbij aan wasmachines met energielabel A. Ondermeer Miele, Bosch, AEG, LG, Samsung en whirlpool maken deze zeer zuinige wasmachines. Het verschil in energieverbruik tussen deze wasmachines is minimaal.

 • Wat is de beste ondergrond voor een wasmachine?

  • Het beste kun je een wasmachine op een vloer van steen, tegels (mat) of beton plaatsen. Op deze ondergronden staat de wasmachine stevig en heb je het minst last van geluid en trillingen. Minder geschikte vloeren zijn vloeren van hout,laminaat, tapijt of gladde tegels. Heb je een minder geschikte vloer en ga je hierop de wasmachine plaatsen dan is het verstandig de wasmachine op een losse betontegel te plaatsen. Dit voorkomt geluids- en trillingsoverlast. Betontegels kun je kopen bij een doe-het-zelf winkel.

 • Hoe voorkom je dat de wasmachine gaat lopen?

  • Als een wasmachine niet waterpas staat, heeft hij de neiging te gaan wandelen. Je eerste stap is om te controleren of de machine waterpas staat en zo niet dit te corrigeren. Betreft het een nieuwe wasmachine of net verhuisde machine? Controleer dan of er nog schroeven en hulzen in de wasmachine zitten die nodig waren voor een veilig transport van de machine. Als deze elementen niet zijn verwijderd kunnen stabiliteitsproblemen ontstaan. Beweegt de machine nog steeds, kijk dan naar de ondergrond. Staat de wasmachine op een vloer van hout, laminaat of gladde tegels zal hij sneller bewegen. Je kan dit oplossen door de wasmachine op een losse betontegel of rubberen antislipmat te plaatsen.

 • Kan je overal een wasmachine plaatsen?

  • In principe wel mits er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan. De plek beschikt over stroom en watertoevoer. De temperatuur in de ruimte komt niet onder de 0 graden. En de ruimte heeft met een stevige en vlakke vloer, liefst van steen, matte tegels of beton.

 • Wat is de stilste wasmachine?

  • De stilste wasmachine hebben label A op het gebied van geluidsniveau. Dit zijn wasmachine die tot 72 dB aan geluid produceren. De stilste wasmachine produceren momenteel ronde de 69 dB.

 • Kan de wasmachine aan als je weg bent?

  • Dit is niet verstandig. De wasmachine en droger veroorzaken regelmatig brand in huis. Zorg ervoor dat je thuis bent als de wasdroger of wasmachine aanstaat. Zorg ook voor een werkende rookmelder in de buurt van de wasmachine.

 • Hoe ver moet de slang van de wasmachine in de afvoer?

  • De afvoerslang moet 15 cm in de afvoerpijp. Met een (plastic) beugel kan je voorkomen dat de afvoerslang dieper in de afvoerpijp zakt. Plaats je de afvoerslang toch dieper in de afvoer heb je kans dat de wasmachine het water niet goed kan wegpompen.

 • Hoe werkt een antikreuk fase?

  • De antikreuk fase is bedoeld om te voorkomen dat wasgoed aan het einde van het wasprogramma gaat kreuken. De werking van de anti-kreuk fase verschilt per machine. Bij sommige wasmachines blijft na afloop van de droogcyclus de trommel rustig blijven draaien. Doordat de trommel blijft draaien zal het wasgoed minder kreuken. Er zijn ook wasmachines die gebruik maken van stoom om kreukels te voorkomen. Dit is een zeer effectieve methode om kreukels te voorkomen. Nadeel is dat een wasmachine die van stoom gebruikt vaak duur is.

 • Wat is AutoDose?

  • Autodose doseert automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter op basis van de wasgoedbelading en het geselecteerde programma.