Feedback

Kan je het dekbed wassen in de wasmachine?

Soms ontkom je er niet aan, je dekbed moet gewassen worden. Buiten luchten van het dekbed is een optie, en zeker verstandig een aantal keer per jaar te doen. Maar uiteindelijk zal je ook een je dekbed in de wasmachine moeten wassen. Hoe vaak je dit moet doen verschilt erg per persoon. Zweet je bijvoorbeeld veel of heb je veel last val allergieën, was dan het dekbed meerdere keren per jaar.

Mag mijn dekbed eigenlijk wel in de wasmachine, check het waslabel!

Gelukkig meestal wel. Op het dekbed zit een wasetiket waarop precies staat of je het dekbed mag wassen in de wasmachine en zo ja op hoeveel graden. Is het etiket onleesbaar geworden of zit het niet meer aan je dekbed vast? Bedenk dan met welk materiaal je de dekbed is gevuld. Aan de hand van het vullingsmateriaal kun je hieronder lezen of en hoe je het dekbed kan wassen.

 • Een donzen dekbed

  Op zich kan je een donzen dekbed zelf wassen. Gebruik wel een wasmiddel speciaal voor dons en was op 40°. Veel machines hebben een speciaal donsprogamma. Zit dit op jou machine gebruik deze dan. Zit dezer er niet op kies dan een programma voor voor delicate stoffen. Het is belangrijk dat de wasmachine niet te veel toeren maakt. Verwijder eventuele resterende zeepresten met een extra spoelbeurt. In de zomer kan je het dekbed drogen aan een droogmolen in de tuin. Is dit bij jou niet mogelijk of is het winter, gebruik dan de droger. Kies een droogprogramma met lage temperaturen. Stop ook een paar oude tennisballen in de trommel. Tennisballen in de droger versnellen het droogproces. Gebruik oude tennisballen, GEEN nieuwe tennisballen. Nieuwe tennisballen kunnen het beddengoed verkleuren en dat is zonde.  
 • Een wollen dekbed

  Meestal is een wollen dekbed niet geschikt om te wassen in de wasmachine. Er zijn uitzonderingen, sommige wollen dekbedden kun je wassen op 40 graden. Weet je niet zeker of jouw wollen dekbed gewassen mag worden in de wasmachine doe het dan niet. Het beste kun je met een wollen dekbed naar de stomerij gaan. Zij zullen je dekbed chemisch reinigen. Doe je het dekbed toch in je eigen wasmachine heb je grote kans dat het na de wasbeurt krimpt en dat je het dekbed weg kan gooien. 

  Let op! Veel wasmachines hebben een speciaal wolprogramma. Toch is dit wasprogramma niet geschikt voor jouw wollen dekbed. Bij twijfel ga naar de stomerij!
 • Een zijde dekbed

  Een dekbed gevuld met zijde is heerlijk tijdens warme zomernachten of wanneer als veel transpireert. Zijde is een anti allergene stof. Het trekt geen stof aan. Een zijde dekbed is huisstofmijt vrij. Op zich hoeft een zijde dekbed niet gewassen te worden. In principe volstaat het om het dekbed een aantal keer per jaar in de buitenlucht te luchten. Wil je het toch wassen breng je dekbed dan naar de stomerij.  
 • Een katoenen dekbed

  Een katoenen dekbed kan gewoon in de wasmachine. Je kan wasprogramma's gebruiken tot 60 graden. Voordeel van het wassen op 60 graden is dat huisstofmijt wordt gedood. Katoen neemt vocht op dus reken op een lange droogtijd na het wassen.  
 • Een synthetische dekbed

  Dekbedden gevuld met synthetische stof zijn goed wasbaar en drogen snel. Synthetische dekbedden zijn erg geschikt voor mensen met allergieën. Daarnaast zijn ze ook relatief goedkoop.  

De badkuip

Als je dekbed niet past in de wasmachine, kun je het dekbed ook wassen in de badkuip. Vul het bad met lauw warm water en voeg een klein beetje wasmiddel toe. Je wast het dekbed door het licht te kneden en te wrijven. Aan het einde van het wassen moet je het dekbed wel meerdere keren goed uitspoelen. Zo blijven er geen zeepresten achter in het dekbed. Het meeste water kan je eruit persen door het dekbed strak op te rollen. Daarna kan je het ophangen om te drogen. Nadeel van deze manier is dat huisstofmijt niet gedood wordt, en het is ook nogal omslachtig. Een andere optie is het dekbed naar de stomerij te brengen.

Dekbed drogen

Niet alle dekbedden mogen in de droger. Je kan dit controleren op het wasetiket van het dekbed. De volgende symbolen geven aan af en op welke temperatuur het dekbed gewassen mag worden:

Dekbed mag niet in de droger
Drogen op lage temperatuur
Drogen op gemiddelde temperatuur
Drogen op hoge temperatuur
Als het dekbed niet in de wasmachine mag kun je het drogen op een droogrek of droogmolen.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.