Feedback

Condensdroger vs. warmtepompdroger: Wat is de beste keuze

Er zijn twee soorten drogers die veel verkocht worden in Nederland, condensdrogers en warmtepompdrogers. Beide drogers hebben hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel zullen we deze twee soorten drogers naast elkaar bekijken en hun kenmerken vergelijken. Voor de volledigheid melden we dat er ook luchtafvoerdrogers bestaan. Deze worden steeds minder verkocht in Nederland. Daarnaast bestaan er ook nog gasdrogers die werken op basis van gas in plaats van elektriciteit. Gasdrogers worden vrijwel niet verkocht in Nederland.

Wat is een condensdroger?

Een condensdroger is een type wasdroger dat een verwarmingselement gebruikt om met warme lucht het vocht uit het wasgoed te halen. De hete lucht wordt in de trommel geblazen. Hierdoor verdampt het vocht uit de kleding. De vochtige lucht die door deze dampen ontstaat wordt opgevangen in een condensbak of direct afgevoerd middels de waterafvoer. Een van de belangrijkste voordelen van condensdrogers is dat ze goedkoop zijn in aanschaf. Daarnaast kunnen ze het wasgoed vrij snel drogen. Condensdrogers verbruiken echter veel meer energie dan warmtepompdrogers.

Wat is een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger gebruikt een warmtepomp en koelmiddel om lucht warm te maken. Ook bij een warmtepompdroger wordt hete lucht door de trommel geblazen. De hoge temperatuur in de trommel en de luchtstroom zorgen dat het vocht in het wasgoed verdampt. De vochtige lucht in de trommel wordt opgevangen in het condensreservoir of direct afgevoerd via de waterafvoer. Een warmtepompdroger is veel energiezuiniger dan een condensdroger. Warmtepompdrogers zijn ook vriendelijker voor kleding dan condensdrogers, omdat ze op lagere temperaturen drogen. Dit betekent dat kleding minder snel krimpt, verkleurt of beschadigd raakt. Warmtepompdrogers zijn echter wel duurder dan condensdrogers. Daarnaast zijn ze ook wat langzamer in het drogen van kleding. 

De belangrijkste eigenschappen met elkaar vergeleken.

 • Aanschafkosten: Een condensdroger is goedkoper dan een warmtepompdroger. Een condensdroger zal in aanschaf meestal ongeveer 100 tot 150 euro goedkoper zijn dan een vergelijkbaar model warmtepompdroger.
 • Energieverbruik: Warmtepompdrogers zijn veel zuiniger dan condensdrogers. Een vuistregel is dat een warmtepompdroger ongeveer 350 tot 400 kWh aan energie per jaar minder verbruikt dan een condensdroger.
 • Verwarmingstechniek: Een condensdroger maakt gebruik van een verwarmingselement om warmte te creëren. Een warmtepompdroger maakt gebruik van een warmtepomp en koelmiddel om warmte te creëren. Dit is het grote verschil tussen de beide type drogers.
 • Gebruiksgemak: Beide type drogers zijn in de basis even gemakkelijk te bedienen en te gebruiken.
 • Droogtemperatuur: Condensdrogers kunnen een hogere droogtemperatuur halen dan warmtepompdrogers doordat het verwarmingselement een hogere warmte kan bereiken dan via een warmtepomp praktisch mogelijk is.
 • Droogsnelheid: Condensdrogers kunnen kleding sneller drogen dan warmtepompdrogers door de hogere temperatuur. Dit tijdsverschil kan oplopen tot ongeveer 30 minuten in het voordeel van een condensdroger.
 • Beter voor je kleding: Omdat een warmtepompdroger op lagere temperaturen droogt dan een condensdroger is een warmtepompdroger beter voor je kleding. Hoe hoger de temperatuur in de trommel hoe groter de kans dat het wasgoed krimpt of beschadigd raakt.
 • Beter voor het milieu: Een warmtepompdroger is betere keuze voor het milieu in verband met het veel lagere energieverbruik.
 • Kosten over de gehele levensduur: Op langere termijn zijn warmtepompdrogers vrijwel altijd goedkoper. Dit komt door het veel lagere energieverbruik van warmtepompdrogers. Bij regelmatig gebruik zijn de meerkosten van de warmtepompdroger binnen een paar jaar terugverdiend.
 • Onderhoud: Beide type drogers moeten periodiek schoongemaakt worden.
 • Aanbod: Er is veel meer keuze in modellen bij warmtepompdrogers. Zeker modellen met meer opties en gebruiksfuncties zijn vrijwel altijd warmtepompdrogers.

Waarom een condensdroger kopen?

Een condensdroger kan een interessante optie zijn als je maar weinig de droger gebruikt of als snelheid heel belangrijk voor je is. 

Waarom een warmtepompdroger kopen.

In verreweg de meeste gevallen is een warmtepompdroger de beste keuze. Ze zijn op de lange duur veel goedkoper dan condensdrogers. Dit is ook de reden waarom er voornamelijk warmtepompdrogers worden verkocht. Ondanks het feit dat ze duurder zijn in aanschaf. Een warmtepompdroger is ook veiliger voor je kleding. 

Conclusie

Warmtepompdrogers en condensdrogers hebben veel vergelijkbare eigenschappen. De verschillen zitten voornamelijk in de aanschafprijs, het energieverbruik, de droogsnelheid en de techniek waarmee ze warmte creëren. Ga je een nieuwe droger kopen kun je in de meeste gevallen het beste kiezen voor een warmtepompdroger. Als snelheid van het droogproces heel belangrijk voor je is of als je de droger maar sporadisch gebruikt, kun je overwegen te kiezen voor een condensdroger. De meerprijs van de warmtepompdroger ga je dan niet terugverdienen op basis van het lagere energieverbruik. 
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.