Feedback

Welke koelkast is het zuinigst

Het energieverbruik van de koelkast staat op het energielabel. Hierop staat hoe zuinig de koelkast is ten opzichte van andere vergelijkbare koelkasten en hoeveel energie de koelkast per jaar verbruikt. Wil je een nieuwe zuinige koelkast kopen dan zijn er buiten het energielabel nog meer dingen waar je op kunt letten. Zo speelt de grote van de koelkast een rol, hoe groter de koelkast hoe meer energie nodig is de hele koelkast te koelen. En kies je voor een aparte koelkast en vriezer of voor een koel- vriescombinatie? De volgende zaken spelen een rol als je een zuinige koelkast wilt gaan kopen.

Formaat koelkast

Het formaat van een koelkast bepaalt voor een groot gedeelte hoeveel energie deze verbruikt. Een grotere koelkast heeft meer energie nodig om de gehele koelkast te koelen. Een kleine koelkast verbruikt minder energie maar heeft misschien niet genoeg ruimte voor al je etenswaren. Best veel huishoudens hebben meerdere koelkasten in huis. Dit is qua energieverbruik de meest ongunstige keuze. Je kunt beter een grote koelkast kopen dan twee kleinere koelkasten. Zo verbruiken Amerikaanse koelkasten best veel energie en zijn niet direct zuinig te noemen. Echter als het alternatief is twee losse koelkasten en een vriezer te kopen dan is de Amerikaanse koelkast waarschijnlijk zuiniger. Het is dus belangrijk voor jezelf te bepalen hoeveel koel- en vriesruimte je nu en in de nabije toekomst verwacht nodig te hebben. Probeer een koelkast te vinden die aan deze wensen voldoet.

Koel-vriescombinatie of losse koelkast en losse vriezer

Het is in principe zuiniger een koel-vriescombinatie te gebruiken dan een aparte koelkast en vriezer. Als voorbeeld vergelijken we een vrijstaande Siemens koelkast (zonder vriezer) en een vrijstaande Siemens vriezer met een koel-vriescombinatie van Siemens, Alle apparaten hebben energieklasse E. Zoals je uit onderstaande tabel kunt aflezen is de koel-vriescombinatie ongeveer 10% zuiniger dan de aparte koelkast en vriezer gecombineerd. Daarnaast heeft de koel-vriescombinatie in dit voorbeeld ook nog een grotere koelruimte en vriesruimte.

 Inhoud koelkastInhoud vriezerkWh per jaar
Aparte koelkast en vriezer *)290 liter96 liter285 kWh
Koel-vriescombinatie **)330 liter 108 liter259 kWh
Verschil+40 liter+12 liter-26 kWh

*)  Betreft de Siemens KS29VVWEP koelkast en de Siemens GI21VADE0 vriezer.
**)  Betreft de Siemens KG49NXIEP
Alhoewel dit artikel gaat over energiezuinigheid en niet over de aanschafkosten, is het de moeite waard op te merken dat de aanschaf van een koel-vriescombinatie in principe een stuk goedkoper zal uitvallen dan de aanschaf van een losse vriezer en een losse koelkast met vergelijkbare specificaties van hetzelfde merk.

No frost koel-vriescombinatie

Heb je gekozen voor een koel-vriescombinatie dan is het ook het overwegen waard voor een no frost koelkast te kiezen. No frost voorkomt ijsvorming in het vriesgedeelte. Dit werkt middels een ventilator die vochtige lucht uit de vriezer haalt. Je hoeft de vriezer in principe nooit meer (handmatig) te ontdooien. Vriezers zonder een no frost systeem moeten met enige regelmaat worden ontdooid. Doe je dit niet dan krijg je ijsvorming in de vriezer en moet de compressor steeds harder werken om de vriezer koel te houden. Dit kost steeds meer stroom. Een no frost systeem verbruikt ook stroom maar dit is op termijn zuiniger dan een vriezer zonder no frost. Koel-vriescombinaties met no frost systeem zijn wel iets duurder en maken meer geluid dan apparaten zonder no frost.

Energielabel

Als je bepaalt hebt wel formaat koelkast je wilt en of je kiest voor een koel-vriescombinatie of niet dan kun je de koelkasten vergelijken op energielabel. Het energielabel loopt van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Er zijn nog maar heel weinig koelkasten met energielabel A of B. Daarnaast zijn de koelkasten die er zijn met de energielabel erg duur. Koelkasten met energielabel C zijn beter beschikbaar. Financieel gezien is het niet altijd aantrekkelijker om voor een zuinigere koelkast te kiezen. Dit ligt heel erg aan het prijsverschil, het verschil in energieverbruik en de te verwachte levensduur.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.