Feedback

Waarom moet zout in de vaatwasser

Vaatwaszout wordt gebruikt om de hardheid van het water te verminderen. Hard water bevat relatief veel mineralen die zich aan het glaswerk en servies hechten en daar vlekken veroorzaken. Dit heet ook wel kalkaanslag. Vaatwaszout voorkomt dit door de mineralen te neutraliseren. 

Wanneer moet je vaatwasserzout gebruiken

Vaatwasserzout is noodzakelijk als je in een gebied woont met hard water. Als je niet zeker weet hoe hard het water is dat je hebt, kun je daar op meerdere manieren achter komen. De gemakkelijkste manier is naar de website van je waterleverancier te gaan. Hierop zal je de waterhardheid van jouw gemeente moeten kunnen terugvinden. Je kunt ook de hoeveelheid kalk in het water zelf meten aan de hand van een teststrip. Tot slot heb je op het zicht een eerste indicatie of hard water of juist zacht water hebt: met veel kalkaanslag op je kranen dan heb je hard water, ontbreekt elke vorm van kalkaanslag dan heb je zacht water.

De hardheid van water wordt afgemeten aan de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer van deze mineralen in het water zitten hoe harder het water is. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Duitse graden (ºD of DH). In Nederland ligt de hardheid van leidingwater rond 8° dH. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de hardheid van water en welke omschrijving hierbij hoort.
Duitse Hardheidtype water
0 tot 4 dHzeer zacht water
4 tot 8 dHzacht water
8 tot 12 dHgemiddeld water
12 tot 18 dHvrij hard water
18 tot 30 dHhard water
>30 dHzeer hard water
Alleen bij (zeer) zacht water is geen vaatwasserzout nodig. Vanaf zacht water kan je gebruikmaken van all in one tabletten. Woon je in een gebied met vrij hard water, hard water of zeer hard water, dan zal je apart zout moeten toevoegen aan de machine.

Verschil vaatwasserzout en tafelzout

Het belangrijkste verschil tussen vaatwaszout en gewoon zout is de grootte van de zoutkorrels. Vaatwasserzout heeft grotere korrels dan tafelzout en lost langzaam op. Dit heeft als voordeel dat de korrels geleidelijk oplossen terwijl de machine draait. Tafelzout lost te snel op. Daarnaast bevat gewoon zout in de regel nog andere stoffen, zoals jodium, die niet specifiek bedoeld zijn voor gebruik in de vaatwasser en niet helpen om het water te ontharden. Vaatwasserzout is samengesteld voor gebruik in de vaatwasser en bevat geen toegevoegde stoffen. Het is dus erg zuiver zout.

Instellingen vaatwasser aanpassen op basis van waterhardheid

De meeste vaatwassers hebben een instelling voor waterhardheid die je kunt aanpassen. Deze instelling doseert hoeveel zout er per wasbeurt aan de vaat wordt toegevoegd. Door de instellingen aan te passen aan de waterhardheid, zorg je ervoor dat de vaatwasserzout goed wordt gedoseerd en de hardheid van het water wordt verminderd. Dit vermindert de kans op vlekken op de vaat.

Moet ik nog zout toevoegen als ik all-in-one vaatwastabletten gebruik?

Veel all-in-one vaatwastabletten bevatten vaatwasserzout. Als de tabletten al vaatwasserzout bevatten, is het meestal niet nodig extra zout toe te voegen. Dit ligt aan de waterhardheid. Extra zout is nodig als het water vrij hard, hard of zeer hard is. In veel regio’s in Nederland is het niet nodig extra vaatwasserzout toe te voegen bij gebruik van all-in-one vaatwastabletten.

Wat gebeurt er als ik geen zout in de vaatwasser doe

Als je geen vaatwaszout gebruikt, kan hard water mineralen achterlaten op de vaat. Dit kan leiden tot vlekken en strepen die moeilijk te verwijderen zijn. Het kan ook leiden tot een opeenhoping van mineralen in het interieur van de vaatwasser, wat de prestaties van de machine negatief kan beïnvloeden. De kalk kan zich namelijk hechten aan het verwarmingselement in de vaatwasser. Dat verwarmingselement heeft dan meer moeite om door de kalkaanslag heen het water in de vaatwasser te verwarmen. Het energieverbruik van het apparaat wordt dan hoger. Het is daarom belangrijk om vaatwasserzout toe te voegen om ervoor te zorgen dat je vaat schoon uit de machine komt.

Conclusie

Het toevoegen van vaatwaszout aan je vaatwasser is belangrijk voor het verkrijgen van een schone en streeploze vaat zonder kalkaanslag. Als je in een gebied woont met hard water, is het nog belangrijker om vaatwaszout toe te voegen om kalkaanslag te voorkomen. Het is ook belangrijk om de instellingen van de vaatwasser aan te passen aan de waterhardheid van je omgeving, om ervoor te zorgen dat het vaatwaszout met de juiste dosering wordt gebruikt.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.