Feedback

48 Aanschaftips voor Betonnen Aanrechtbladen (Checklist)

Een werkblad van beton in uw nieuwe keuken. U valt voor de fantastische uitstraling die een betonlook geeft. Maar is beton een goede keuze voor een keukenblad? Als u als een "blok beton" valt voor een werkblad van beton: waar moet u op letten bij de aanschaf?

Geen stress!

Wij hebben een onwaarschijnlijke hoeveelheid aan antwoorden en heel veel feedback van gebruikers van Qasa. Daarmee komen we op maar liefst 48 verschillende tips bij het laten maken van een betonnen aanrechtblad. We duiken in de betonmolen en bekijken aanrechtbladen van beton van dichtbij.

hoofdstuk i
Waarom beton voor een werkblad?

De oude Egyptenaren waren al bekend met de toepassingen van beton. De Romeinen gebruikten al beton bij de bouw van het Colosseum. En het Colosseum staat nog steeds ... Beton is pas de laatste jaren in opkomst als materiaal voor een werkblad in de keuken.


Waarom nu opeens beton in de keuken?

Het hangt waarschijnlijk samen met een trend naar meer industriële architectuur. Keukendesigners spelen leentjebuur bij grote internationale architecten en zo maakt beton zijn entree in de keuken in combinatie met andere materialen zoals hout en steen.

Een betonnen aanrechtblad in de keuken is dus vooral een architectonisch statement. Als u bij een architect thuis op de koffie komt is de kans bovengemiddeld groot dat de espressomachine op het keukenbeton staat. Maar in alle keukenstijlen zal beton een bijzondere verschijning zijn.

Tip #1Een betonnen blad in de keuken is architectonisch zeer verantwoord.

Een betonnen blad is zo bijzonder dat we u wel moeten waarschuwen voor alle eigenschappen die beton naast zijn bijzondere uitstraling ook heeft. Hoe dat zit? Eerst maar een stukje achtergrond.

hoofdstuk ii
Hoe wordt beton gemaakt?

Beton is verbluffend simpel te maken. Nodig zijn water, zand, grind en cement. En een grote emmer en iets om te roeren.


Zijstapje: U heeft natuurlijk gelijk door dat beton erg goedkoop is als bouwmateriaal ... klopt! En ook daarom wordt het veel gebruikt in de bouw.

De ingrediënten water, zand, grind en cement moeten worden gemengd. Het gaat daarbij ook om de juiste verhoudingen, maar deze vermelden we juist niet. Het is niet onze bedoeling is om u beton te leren maken.

Tip #2Een betonnen keukenblad bestaat uit eenvoudige basismaterialen.

En wat dan?

Als het mengsel is gemaakt wordt het in een houten bekisting gegoten. Een houten bekisting is niets meer of minder dan een rechthoek gemaakt van houten planken. Een bekisting wordt meestal op maat gemaakt, bij een keukenblad zal dit zeker het geval zijn. De bekisting kan elke mogelijke vorm hebben; een betonnen muur wordt met hetzelfde principe gemaakt.


Soms wordt een betonnen werkblad van een zogenaamde wapening voorzien.

Een klein zijstapje: Beton is ongelofelijk sterk als je ertegen aan duwt. Maar beton kan er slecht tegen als je eraan trekt. Om de zogenaamde "trekkrachten" van beton te verbeteren kan beton van een wapening worden voorzien. Een wapening is een (metalen) constructie die ligt in de houten bekisting. Het beton wordt over de wapening heen gegoten. De wapening is daarna niet meer te zien. Bij kleinere keukenbladen is wapening echt niet nodig. Vooral bij grote en zware betonnen aanrechtbladen kan het aanbrengen van een wapening zinvol zijn.

Nadat het beton in de bekisting is gegoten, zal het eerst nog worden gladgestreken. Hierdoor wordt het oppervlak zo glad mogelijk. Door het beton licht te bekloppen of te trillen komen kleine luchtbelletjes uit het net gestorte beton los. Hierdoor wordt het beton iets compacter.

Daarna moet het beton enkele weken drogen. Het beton wordt keihard. De bekisting wordt verwijderd en het beton is op zich klaar voor gebruik. Echter om beton als werkblad in de keuken te gebruiken moet er nog heel wat gebeuren ...

Tip #3Een betonnen blad moet altijd een aantal weken uitharden.

hoofdstuk iii
Afwerkingen beton

Beton is beton, toch? Nou ja, niet helemaal. Vooral het principe van beton is heel simpel. Door het toevoegen van allerlei hulpstoffen en allerlei afwerkingen wordt in de industrie met de eigenschappen van beton gespeeld. Denk bijvoorbeeld aan de droogtijd, de kleur, de sterkte, de brandwerendheid, etc. Er zijn ontzettend veel verschillende bouwmaterialen in de industrie die allemaal beton worden genoemd.

Om een betonnen werkblad in de keuken te kunnen gebruiken zijn allerlei bewerkingen van het beton noodzakelijk. Een onbewerkt betonnen blad is NIET geschikt als werkblad in de keuken. De bewerkingen zijn vooral bedoeld om een glad en vloeistofwerend oppervlak te krijgen.

Grofweg gaat het allereerst om het glad en egaal maken van het oppervlak. Dit zal meestal via de volgende stappen gebeuren:

 • Afkrabben. Het oppervlak van het beton zal worden afgekrabd om kleine uitsteeksel die af kunnen breken weg te halen.
 • Opvullen. Ook zullen kleine gaatjes die zijn ontstaan door luchtbelletjes worden dichtgemaakt.
 • Opschuren. Vervolgens wordt het blad opgeschuurd.
 • Polijsten. En daarna wordt het blad gepolijst zodat een echt vlak oppervlak ontstaat.

Tip #4Een betonnen blad moet worden afgekrabd, opgevuld, geschuurd en gepolijst.


Het oppervlak is nu heel glad en egaal, maar moet nog worden beschermd tegen water en vuil. Er zijn twee verschillende methodes om het blad te beschermen, namelijk door het te impregneren of door het te coaten.

Bij het impregneren wordt er een beschermende vloeistof op het oppervlak gespoten en ingewreven die in het beton zal trekken. Hierdoor wordt het blad beschermd tegen vuil en behoudt het blad beter zijn oorspronkelijke uiterlijk.


Een alternatief voor het impregneren is het blad te beschermen door het aanbrengen van een coatinglaag. Als er een coating wordt aangebracht, zal deze als een dunne beschermende laag ondoordringbaar bovenop het betonoppervlak liggen. Bekende voorbeelden van coatinglagen zijn PU en epoxy.

Tip #5Een betonnen aanrechtblad moet worden gecoat of worden geïmpregneerd.

Zowel coaten als impregneren zijn effectieve methodes om een betonnen blad te beschermen. Het coaten biedt een meer drastische bescherming maar zal ook duurder zijn dan impregneren. Ook kan coaten de uitstraling van het beton iets veranderen. Het coaten of impregneren moet gelijk aan het begin gebeuren voor het eerste gebruik. Vraag in ieder geval gericht deskundig advies over het coaten en impregneren bij het laten maken van een betonnen aanrechtblad.

Tip #6Vraag gericht advies over het coaten of impregneren van een betonnen aanrechtblad.

hoofdstuk iv
Levensduur


Beton gaat als materiaal heel lang mee en zal waarschijnlijk alle andere onderdelen van de keuken overleven. Het Colosseum staat immers ook nog! Het blad zal zeker blijven liggen en niet spontaan uit elkaar vallen.

Tip #7Een betonnen aanrechtblad gaat heel lang mee.

Beton is qua levensduur dus een zeer duurzame keuze. Waar u zich vooral mee bezig zou moeten houden is het goed houden van de afwerking van het beton. Concreet hoe goed blijft het oppervlak waar u op werkt. Vandaar dat we al eerder begonnen over het grote belang van het impregneren of coaten van het blad, en daarnaast het goed en regelmatig onderhouden van de impregnatie of coatinglaag. Voor een lange levensduur van het blad is verder het dagelijks schoonhouden essentieel. Over het hoe en wat van het onderhoud volgen verderop nog wat handreikingen waar op te letten.

hoofdstuk v
Vochtbestendigheid

Helaas: beton is niet vochtbestendig. Beton is van zichzelf een poreus materiaal. Poreus betekent dat water en andere vloeistoffen in het beton kunnen binnendringen. Ook wordt wel gezegd dat beton een zuigende werking heeft. Het beton zuigt het vocht naar binnen.


Vocht kan zich dus in het beton nestelen. Als je de verwarming hoog zet zal het beton weer langzaam droger worden. Eenmaal gevormde vochtplekken zullen meestal zichtbaar blijven.

Tip #8Onbewerkt beton is niet vochtbestendig.

Omdat u, op ons uitdrukkelijk advies, uw betonnen aanrechtblad heeft laten impregneren of heeft laten coaten, is het blad veel ongevoeliger geworden voor vocht. Er zit dan een beschermende laag op die het water tegenhoudt. Coating of impregnatie is heel belangrijk, maar biedt geen 100% bescherming tegen vocht.

Er zijn bij Qasa verschillende klachten bekend over vochtkringen die in betonnen aanrechtbladen zichtbaar waren geworden. Het is daarom sterk aan te raden om vocht altijd te verwijderen van het blad en nooit een plas water op het blad te laten liggen.

Tip #9Ook al is een gecoat of geïmpregneerd betonnen aanrechtblad vochtbestendig, u kunt water beter van het blad verwijderen.

hoofdstuk vi
Hittebestendigheid


Beton als materiaal kan heel goed tegen hitte. In ieder geval goed genoeg voor bij u in de keuken. Hier heeft u dus geen enkel probleem.

Tip #10Onbewerkt beton is goed hittebestendig.

Het beton in het aanrechtblad is geen standaard beton maar heeft allerlei bewerkingen. Er zit immers coating op het blad of de buitenkant van het blad is geimpregeerd. In de regel zullen de coating of het impregnatiemateriaal niet tegen grote hitte kunnen. Dus:

Tip #11De coating of het impregnatiemiddel is niet goed hittebestendig.

Waar u vooral mee te maken kunt krijgen is dat hitte, bijvoorbeeld de onderkant van een gloeiend hete schaal die net uit de oven komt of een pan die net van het vuur afkomt, de coating of het gebruikte impregnatiemiddel kan aantasten. Gebruik dus altijd onderzetters. Het is een kleine moeite.

Daarnaast doen er verhalen de ronde over een mogelijke thermoshock. Een thermoshock is een plotselinge zeer heftige temperatuurwisseling die leidt tot scheuren in het beton. Nu is thermoshock iets dat daadwerkelijk kan voorkomen bij beton, en wordt bij leveranciers van betonnen keukenbladen vaak voor het risico op thermoshock gewaarschuwd. Bij Qasa is geen enkel verhaal bekend dat thermoshock zich ooit feitelijk heeft voorgedaan bij een betonnen aanrechtblad. Hoe dan ook, gebruik sowieso onderzetters en experimenteer niet met de hittebestendigheid van uw betonnen aanrechtblad.

Tip #12Gebruik bij een betonnen aanrechtblad altijd onderzetters voor hete pannen.

hoofdstuk vii
Vlekgevoeligheid

Tja. We gaan nog even door op de eigenschappen van het beton. Beton is zeer gevoelig voor agressieve of zure vloeistoffen. Dit is duidelijk een minpunt van een betonnen aanrechtblad. Ook is beton niet goed bestand tegen vetten en olieachtige substanties. Deze vloeistoffen kunnen zorgen voor permanente vlekken in het blad.


Tip #13Betonnen aanrechtbladen zijn zeer vlekgevoelig en kunnen niet tegen zuren, vetten of oliën.

Vermijd dus zoveel als mogelijk dat olie, azijn, bak en braadvetten, boter, margarine, sap van citroenen of limoenen, etc. op het werkblad terecht komen. De beste bescherming is om altijd op snijplanken te werken die bovenop het aanrechtblad liggen.

Tip #14Gebruik altijd snijplanken om te voorkomen dat vloeistoffen op het blad terecht komen.

Om het blad te beschermen is het van groot belang dat het blad is geïmpregneerd of dat er een coating op aangebracht is. Dit beschermt in ieder geval. En zorg voor heel goed onderhoud. U zult het blad na elk gebruik goed schoon moeten maken. Dus na elke kookbeurt maakt u het blad schoon en verwijdert u alle vloeistoffen, vetten, olie, zuren, etc.

Tip #15Maak een betonnen aanrechtblad vanwege de vlekgevoeligheid na elk gebruik goed schoon.

hoofdstuk viii
Krasvorming

Betonnen aanrechtbladen zijn keihard. Ze zijn nauwelijks gevoelig voor krassen. Toch is het aan te raden om bij het snijden altijd een snijplank te gebruiken (en onderzetters voor hete pannen). Beton kan op zich goed tegen krassen, dus uw messen krijgen het zwaar te verduren als u beton gaat snijden. Het is dus niet zo’n goed idee voor uw messenset. En u wilt de coating die mogelijk op het beton zit niet beschadigen.

Tip #16Bij normaal gebruik is een betonnen aanrechtblad nauwelijks krasgevoelig.


Krasbestendig wil niet zeggen krasvast. Het blijft mogelijk om krassen te maken op beton als je maar hard genoeg krast. Experimenteer niet met de krasgevoeligheid en ga niet kijken hoe krasbestendig uw betonnen aanrechtblad in de praktijk is.

hoofdstuk ix
Hygiëne


Beton is van zichzelf niet hygiënisch. Het is een poreus materiaal waar vocht in kan doordringen en kan blijven zitten.

Tip #17Beton is van nature niet hygiënisch omdat het poreus is.

Maar door de beschermende laag die met een coating of door impregnatie wordt aangebracht op het beton, wordt een betonnen aanrechtblad weldegelijk een redelijk hygiënische keuze. Ook zal het betonnen blad geschuurd en gepolijst zijn en dus een heel glad oppervlak hebben. Door de combinatie van polijsten en impregneren of coaten is een betonnen aanrechtblad relatief makkelijk schoon te maken. Mits de coating of impregnatie goed wordt onderhouden is een betonnen werkblad een redelijk hygiënische keuze.

Tip #18Een betonnen aanrechtblad is redelijk hygiënisch als het is gepolijst en gecoat of geïmpregneerd, en goed is onderhouden en schoongehouden.

hoofdstuk x
Uitstraling

Over smaak valt niet te twisten. Over de keuze voor beton zeker niet. Een betonnen aanrechtblad is een ieder geval een hele duidelijke keuze die u maakt. We spraken eerder al over beton als architectenkeuze. U gaat echt voor design met een keuze voor beton.


Verschillende gebruikers geeft aam dat betonnen bladen staan voor een stoere, warme, stijlvolle en stevige uitstraling. Beton heeft ook wel een wat industrieel karakter.

Tip #19Betonnen aanrechtbladen staan voor stoer, warm, stijlvol, stevig en industrieel.

De uitstraling van het beton wordt heel erg bepaald door de andere materialen die in de keuken gebruikt worden. Een combinatie die veel voorkomt is beton met houten (of houtlook) frontdeuren van de keuken. Ook de combinatie met roestvrijstaal, bijvoorbeeld in de grepen van de keukenkasten en de kraan, komt regelmatig voor.

Tip #20Betonnen aanrechtbladen worden vaak gecombineerd met hout en roestvrijstaal in de keuken.

Denk ook eraan dat de uitstraling van een betonnen aanrechtblad niet alleen bepaald wordt door de keuken, maar ook door de vloer, de wanden en het plafond. We zien hier meestal strakke keuzes in materialen en afwerkingen en die laten een betonnen aanrechtblad mooi uitkomen.

De totale inrichting en uitstraling van uw keuken is natuurlijk een kwestie van smaak waarbij een betonnen aanrechtblad een duidelijke designkeuze is. Een keuze voor beton zal meestal gepaard gaan met een architectonisch zeer te verantwoorden keukenontwerp en passende natuurlijke materialen en inrichting. Een betonnen aanrechtblad is met recht een eyecatcher in uw woning. Al uw gasten zal het opvallen.

Tip #21Een betonnen blad is een echte eyecatcher die uw gasten zal opvallen.

hoofdstuk xi
Schoonmaken en onderhoud


Op zich: betonnen aanrechtbladen zijn prima en eenvoudig schoon te houden. Vooral omdat een blad is gepolijst en eventueel is gecoat zal het glad aanvoelen en gemakkelijk af te nemen zijn.

Tip #22Een betonnen blad is gemakkelijk af te nemen als het is gepolijst en eventueel is gecoat.

U kunt groene zeep of allesreiniger gebruiken om het betonnen aanrechtblad te reinigen. Zoals we eerder al aangaven is het verstandig om in verband met vlekvorming het blad na elk gebruik schoon te maken. Qasa krijgt wel feedback van meerdere gebruikers dat zij elke dag aan het boenen zijn om het blad goed vlekvrij te houden.

Tip #23U dient het blad dagelijks schoon te maken met groene zeep of allesreiniger.

Het schoonmaken zelf gaat prima en niets aan de hand zou je zo zeggen. U weet nog van die beschermlaag die op het blad is aangebracht door middel van impregnatie of coating. Deze beschermlaag kan niet tegen agressievere schoonmaakmiddelen zoals schuurmiddel, anti-kalk, ammonia of chloor. Dit soort schoonmaakmiddelen kunnen de coating of de impregnatie beschadigen.

U kunt ze dus niet gebruiken! Vandaar dat we begonnen over groene zeep. U zult dus altijd moeten boenen met groene zeep zelfs als u weet dat schuurmiddel veel handiger is.

Tip #24U kunt geen gebruik maken van agressievere schoonmaakmiddelen maar valt terug op groene zeep ook als het u niet uitkomt.

Daarnaast moet u de beschermlaag van het aanrechtblad niet een keer maar zelfs meerdere keren per jaar (laten) behandelen. Bij de beschermlaag gaat het om de impregnatie of coating die het beton beschermt tegen vuil. Hoe vaak en hoe precies u de beschermlaag moet behandelen ligt aan de gebruikte coating of impregneerder. U zult hier advies moeten vragen aan degene die bij u het betonnen blad heeft geleverd. Er zijn heel veel verschillende producten op de markt en elk product zal zijn eigen voorschriften kennen.

Als u het blad nog gaat aanschaffen is het zinvol om vooraf te informeren naar onderhoudsperiodieken en of en wanneer eventueel iemand langskomt voor het onderhoud en of daar kosten aan verbonden zijn.

Tip #25De beschermlaag van betonnen aanrechtbladen moet meerdere keren per jaar worden behandeld.

hoofdstuk xii
Montage

Over de problemen bij de montage van een betonnen keukenblad valt wel een boek vol te schrijven. Dit gaan we niet doen. Maar we gaan u wel meenemen en u krijgt een idee van waarom een betonnen blad niet de meest praktische keuze is.

Om te starten: beton weegt standaard ongeveer 2400 kilogram per kubieke meter. Stel u heeft een aanrechtblad van 70 centimeter diep, 8 centimer hoog en 3 meter breed. Rekent u even mee? Het blad weegt 0,70 meter x 0,08 meter x 3,00 meter x 2400 kilogram = ongeveer 400 kilogram!


Nu had u geen plannen om mee te doen met de sterkste man van Nederland. U zag er een beetje tegenop. Ook de monteur heeft zich jaren geleden al afgemeld. Duidelijk: Een dergelijk blad is niet te hanteren voor één monteur, ook niet door 2 of 3 monteurs. Ook een iets lichter blad bijvoorbeeld 150 kilogram is nog steeds dermate zwaar dat allerlei beschadigingen kunnen optreden.

Tip #26Een betonnen aanrechtblad is ontzettend zwaar.

Een tweede probleem heeft te maken met de constructie waarop het keukenblad rust. Een keukenblad rust op de onderkastjes van de keuken. Het binnenwerk van de keukenkastjes houdt het blad in de lucht. Maar bij 400 kilogram moet je in de constructie rekening gaan houden met hoe de keukenkastjes het grote gewicht gaan dragen en of ze daar wel op gemaakt zijn.

Een derde uitdaging heeft te maken met het praktisch stellen van een blad. Een keukenblad wordt normaliter gesteld door het voorzichtig over de keukenkastjes te schuiven, precies goed te leggen, en dan op de juiste positie te monteren. U ziet het al: dat gaat niet met een blad van 400 kilogram.

Zo dat waren heel wat montageproblemen. Maar problemen zijn er om opgelost te worden toch? Vandaar:

hoofdstuk xiii
Oplossingen voor montage

Er zijn twee heel verschillende oplossingen voor deze problemen. Aan de ene kant kan een betonnen blad bij u thuis ter plekke in de keuken worden uitgestort. Een heel andere oplossing is dat een betonnen blad pre fab wordt geproduceerd in een fabriek en kant en klaar bij u thuis wordt afgeleverd. Een fabrieksbetonnen blad zit wezenlijk anders in elkaar dan een thuis gegoten betonnen blad. Het hangt er maar vanaf of een van deze oplossingen of zelfs beide oplossingen in uw geval mogelijk zijn. Omdat er grote verschillen zitten tussen deze oplossingen, bespreken we ze apart.

hoofdstuk xiv
Thuis het betonnen blad laten gieten

Voordat we starten: het gaat om het thuis laten gieten van het betonnen blad door een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn keukenkopers die zelf hun betonnen blad kunnen gieten, maar dit is dermate specialistisch dat we daar niet op ingaan.

Een thuis gegoten betonnen blad is van masssief beton en vereist een zware constructie. De eerste oplossing is dat de keuken constructief zwaarder is uitgevoerd. Dus concreet dikkere poten en dikkere balken.

Tip #27Bij een thuis gegoten betonnen blad wordt uw keuken constructief zwaarder uitgevoerd.

In uw keuken wordt een houten bekisting in elkaar gezet. Vervolgens wordt het beton in de bekisting gegoten. Alles moet hierbij in een keer goed gaan. Stel dat een van de planken van de houten bekisting een heel klein beetje scheef loopt, dan heeft u uiteindelijk ook een aanrechtblad dat scheef loopt. Als er ergens een putje zit in de bekisting, dan komt dit terug in het betonnen aanrechtblad. Kortom u heeft een specialist nodig die precies weet wat ie doet en het in één keer goed doet. Het is echt vakwerk.

Tip #28Schakel voor het thuis laten gieten van een betonnen blad een gespecialiseerd bedrijf in.

Nu gaan we even terug naar uw mooie blad van 400 kilogram. In een betonnen van 400 kilogram gaat hoeveel kilogrammen aan materiaal? Uiteraard 400 kilogram aan zand, cement, grind, etc. Dat gaat allemaal uw woning in gedragen en zal in de keuken worden gemengd om het beton vervolgens uit te gieten in de houten kist. Het woord bouwput is vrij accuraat. Het bekende spreekwoord wie mooi wil zijn moet pijn lijden is hier zeker van toepassing.

We overdrijven misschien een beetje met die 400 kilogram. Het is uiteraard mogelijk om het blad dunner of kleiner uit te voeren om in ieder geval iets aan gewicht te besparen. Maar welke uitvoering u ook kiest, beton is gewoon hartstikke zwaar en onhandelbaar, en alle materialen zullen de keuken in moeten komen.

Tip #29Uw woning verandert in een bouwput als u een betonnen werkblad thuis laat gieten.


Daarna zal het beton moeten uitharden. Pas als het beton hard is zal de keuken verder kunnen worden afgemonteerd. Vaak staat voor het uitharden enkele weken. Vraag goed na hoe lang dit duurt.

Tip #30Een bij u thuis gegoten betonnen blad moet in de keuken uitharden.

Door het uitharden is de keuken zeker niet in één dag af, maar trek minimaal een week uit. Normaal beton heeft zelfs enkele weken nodig om uit te harden maar er zijn speciale chemicaliën op de markt die het uitharden verkorten.

Tip #31Montage van de keuken bij een thuis gegoten betonnen blad duurt minimaal een week en waarschijnlijk veel langer.

Niet alleen omdat het heel veel gedoe geeft om een betonnen blad ter plekke uit te storten, maar ook nog eens vanwege het afkrabben, opvullen, schuren en polijsten en het aanbrengen van de coating of impregnatie die noodzakelijk is, heeft u een echte vakman nodig die specifiek ervaren is in het aanbrengen van betonnen aanrechtbladen.

Tip #32Besteed ook afwerken en het coaten of impregneren van een thuis gegoten betonnen blad volledig uit bij een gespecialiseerd bedrijf.

We hebben nu zoveel bezwaren opgeworpen dat we wel een lichtpuntje mogen vertellen: Betonnen werkbladen zijn in alle maten en vormen mogelijk. Ze worden immers bij u thuis uitgegoten in een op maat gemaakte bekisting. Alles kan qua vormen. Op dit gebied heeft beton een behoorlijk pluspunt en er zijn geen andere keukenbladen die deze flexibiliteit kunnen evenaren.

Tip #33Thuis gegoten beton is omdat het ter plekke wordt uitgegoten enorm flexibel en zo goed als alle vormen van een blad zijn mogelijk.

Nog even een laatste puntje over het gewicht: Een thuis gegoten blad valt na montage niet of nauwelijks meer te verwijderen. Bij Qasa is een klacht bekend van een reviewer die een betonnen keukenblad had maar achteraf erg ontevreden was over het onderhoud. Ook had deze persoon last van vlekken in het blad. Deze reviewer heeft het blad toch gehouden omdat het niet meer te verwijderen viel of te vervangen viel door een ander type blad. Je kan geen 400 kilo eraf tillen. Een betonnen blad kan ook niet in stukken gezaagd worden. Een betonnen werkblad ligt waar het ligt en je zal het er waarschijnlijk heel lang mee blijven doen.

Tip #34Een betonnen blad is na montage nauwelijks meer te verwijderen.

hoofdstuk xv
Pre fab betonnen keukenbladen


Een alternatief voor het thuis storten van een betonnen blad is het kopen van een pre fab betonnen blad. Een pre fab betonnen blad wordt volledig op maat geproduceerd in een op exacte maat gemaakte bekisting. Deze bekisting ligt ergens in een werkplaats of fabriek en niet bij u thuis.

We kijken eerst naar het gewicht. Een echt betonnen blad is veel en veel te zwaar om te verplaatsen naar uw woning en te monteren op de keukenkastjes. De meeste pre fab betonnen keukenbladen bestaan daarom niet volledig uit beton, maar voor een deel uit andere materialen. Aan de buitenkant ziet u wel beton. De uitstraling is hetzelfde. Aan de binnenkant of onderkant zit ander lichter materiaal dat het blad zijn volume geeft.

Een dergelijke betonnen pre fab blad is lichter dan een thuis gegoten blad dat volledig uit beton bestaat. Wat niet wil zeggen dat het licht is, een dergelijk blad is nog steeds heel erg zwaar maar wordt wel hanteerbaar. Overigens kan een pre fab betonnen aanrechtblad uiteraard ook volledig uit beton worden gemaakt, maar vanwege het gewicht zal dit meestal onpraktisch zijn.

Tip #35Een pre fab betonnen blad is meestal lichter dan een thuis gegoten betonnen blad.

Voordeel is dat een pre fab blad onder optimale fabrieksmatige omstandigheden geproduceerd kan worden. Zowel het uitharden van het blad, als het afkrabben, opvullen, schuren en polijsten, als het impregneren of coaten kan onder goed gecontroleerde omstandigheden worden gedaan met de juiste hulpmiddelen en alle ruimte. Dit zal de kwaliteit van het blad ten goede komen. Een pre fab betonnen blad is daarmee niet anders dan een op maat gemaakt kunststof, composiet of keramieken blad dat kant en klaar bij u thuis wordt afgeleverd. Let wel: fabriekmatige productie is natuurlijk nooit een absolute garantie dat een blad kwalitatief goed is!

Tip #36Een pre fab betonnen blad zal kwalitatief bijna altijd beter zijn dan een thuis gegoten betonnen blad.

Een ander voordeel is dat de productie van het blad niet bij u thuis gebeurt. De bouwput kan dus achterwege blijven. Wel blijft een pre fab betonnen blad erg zwaar en dat bemoeilijkt de montage. In dit opzicht kunt u een pre fab betonnen blad vergelijken met granieten aanrechtbladen, deze zijn door hun grote gewicht ook lastig te monteren. Hoe dan ook, de keuken zal met een pre fab blad waarschijnlijk in één a twéé dagen gemonteerd kunnen worden.

Tip #37Bij een pre fab betonnen blad is sprake van een gebruikelijke montagetijd in de keuken van een a twee dagen.

Let op dat bij transport een betonnen blad kan breken. Beton is ontzettend sterk maar kan niet goed tegen trekkrachten. Een pre fab betonnen blad zal worden vervoerd, verplaatst en gemonteerd. Er komen dan krachten op het beton te staan en breken komt, bij onzorgvuldige behandeling, helaas voor. Hier is van belang dat u de keuken koopt inclusief het gemonteerde blad, of in ieder geval het blad inclusief montage. Breken van het blad bij het vervoer of montage moet niet uw probleem zijn.

Tip #38Koop een pre fab betonnen blad altijd inclusief levering en montage.

Tot slot: Een pre fab betonnnen blad wordt op maat gemaakt en er zal altijd een levertijd mee gemoeid zijn. Dit is geen probleem zolang de levertijd van het blad maar niet langer is dan de levertijd van de gehele keuken.

hoofdstuk xvi
Pre fab betonnen blad of thuis beton laten gieten

We kunnen niet anders aanraden dan dat u zich heel goed moet laten voorlichten over de concrete mogelijkheden van een pre fab betonnen blad en de mogelijkheden om het beton thuis te laten gieten.


Een pre fab blad is meestal niet volledig van beton, maar dat ziet u van de buitenkant niet. Pre fab betonnen bladen hebben erg veel voordelen ten opzichte van het thuis beton gieten. Gebruikmaking van een pre fab betonnen blad zal (bijna) altijd de voorkeur hebben.

Tip #39Een pre fab betonnen blad heeft bijna altijd de voorkeur boven thuis beton gieten.

Het is logistiek niet altijd mogelijk een pre fab betonnen keukenblad bij u in de keuken te krijgen. Het blad kan te groot zijn en niet door de deur of door het raam passen. Ook zal het bij bepaalde bijzondere vormen of indelingen van het betonnen blad noodzakelijk blijven om het blad bij u thuis te gieten. In dit soort bijzondere omstandigheden bent u erop aangewezen op het betonnen blad thuis te laten gieten.

hoofdstuk xvii
Kosten

De materiaalkosten van beton zijn erg laag. Maar de gespecialiseerde afwerking en de coating of impregnatie zijn vaak duur. En u betaalt ook voor de ervaring en vaardigheid om een betonnen blad te maken. Een hele globale prijsindicatie voor een betonnen aanrechtblad per strekkende meter is vanaf ca. 300 euro. Dit kan echter flink oplopen en we horen ook tarieven van 500 of 600 euro per strekkende meter.

Tip #40Ga bij een betonnen blad uit van prijzen tussen de 300 euro en 600 euro per strekkende meter.

Let op dat de eindprijs van een betonnen blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door:

 • De vorm van het blad. Bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.
 • De dikte van het blad. Veel voorkomende diktematen zijn 6, 8 en 10 centimeter.
 • De randafwerking. Bijvoorbeeld alleen de voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering.
 • Uitsparingen. Bijvoorbeeld voor de spoelbak, kranen en kookplaat.


Ook kan een betonnen blad consequenties hebben voor de constructie van de keuken, en voor de inplanning van de montage van de rest van de keuken. Dat het basismateriaal beton vrij goedkoop is, is per saldo niet relevant voor de eindprijs van een betonnen keukenblad voor de consument. In een gemiddeld keukenontwerp zal het wisselen naar een betonnen blad de keuken meestal duurder maken.

Tip #41Een betonnen werkblad valt per saldo onder de duurdere keukenbladen.

hoofdstuk xviii
Waar moet u een betonnen aanrechtblad kopen?


We gaan geen lijstje geven van bedrijven maar een paar praktische adviezen. U zult een betonnen aanrechtblad bijna altijd kopen via de keuken(speciaal)zaak waar u uw gehele keukenaankoop doet. Er zijn in Nederland meer dan 1000 keukenwinkels. De meeste van deze keuken(speciaal)zaken leveren hoogstens enkele keren per jaar een keuken uit met een betonnen aanrechtblad.

Dit betekent dat de meeste keukenwinkels geen of beperkte ervaring hebben met betonnen aanrechtbladen. Ook voor hun is het iets bijzonders. Zij zullen een specialistisch bedrijf inhuren om het blad bij u te laten storten, of het keukenblad pre fab uit te laten leveren. Doe in ieder geval één totaalaankoop bij de keukenwinkel inclusief complete montage van de keuken en het betonnen keukenblad. Laat u nooit verleiden tot de situatie dat u aparte afspraken maakt.

Tip #42Doe een totaalaankoop van de keuken inclusief betonnen keukenblad en inclusief complete montage.

En vraag naar de ervaringen met en de referenties over de specialistische leverancier van het betonnen blad. U gaat iets bijzonders doen en neem daar de tijd voor. Bij een pre fab betonnen blad zult u zeer waarschijnlijk altijd van een gespecialiseerde leverancier gebruik gaan maken. Mocht het beton bij u thuis gestort gaan worden dan heeft een gespecialiseerd bedrijf sterk de voorkeur boven de gemiddelde lokale aannemer.

Tip #43Vraag naar referenties en verzeker u ervan met een gespecialiseerde leverancier te maken te hebben.

Samenvattend: doe het goed of doe het niet.

hoofdstuk xix
Ervaringen van gebruikers

Op Qasa staat regelmatig feedback van keukenkopers over betonnen aanrechtbladen. In de regel zijn consumenten bijzonder tevreden met de bijzonder uitstraling van het betonnen blad. Het zijn uiteraard mensen die vooraf gezocht hebben naar een dergelijk blad. Maar in ieder geval is van belang te weten dat de uitstraling voldoet aan de verwachtingen die consumenten op dit gebied hebben.

Tip #44Gebruikers zijn tevreden over de uitstraling van een betonnen keukenblad.

Wel krijgen wij regelmatig te horen dat het goed fout kan lopen met de montage van betonnen bladen. Bladen moeten soms opnieuw gegoten moeten worden. Of de montage mislukt simpelweg omdat het betonnen blad te zwaar is. Ook kan het betonnen blad breken.

Tip #45Gebruikers bevestigen dat montage van betonnen bladen moeizaam kan zijn.


Tot slot valt het onderhoud regelmatig op. Verschillende gebruikers klagen over het dagelijkse onderhoud van het keukenblad door het boenen met groene zeep om vlekken verwijderd te krijgen. Als er eenmaal vlekken of vochtplekken ontstaan zijn deze nauwelijks meer te verwijderen.

Tip #46Gebruikers zijn niet altijd tevreden over de producteigenschappen zoals de vlekgevoeligheid en het vele schoonmaken.

hoofdstuk xx
Alternatieven

Er zijn meestal twee alternatieven waarmee consumenten een betonnen werkblad vergelijken.

Het eerste alternatief betreft een granieten aanrechtblad. Op vele gebieden hebben beton en graniet zeer vergelijkbare eigenschappen. Beide zijn zeer zware stenen bladen. Beide bladen zijn geimpregneerd of gecoat, beide zijn erg gevoelig voor vocht en vlekvorming, en beide vergen veel onderhoud.

De verschillen zit met name erin dat een granieten blad een natuurproduct is en elk blad is uniek. Betonnen bladen lijken juist heel sterk op elkaar. Een granieten blad is lichter dan een betonnen blad, maar het blijft een zwaar blad. Graniet is nog harder en krasvaster als materiaal dan beton. Graniet is relatief beter bestand tegen vocht en vlekken dan beton, maar het blijft wel een onderhoudsgevoelig product. Graniet is stollingsgesteente en heel licht radioactief, beton is dit niet.

Tip #47Granieten bladen hebben vergelijkbare eigenschappen als betonnen bladen en vormen een alternatief.

Het tweede alternatief waar consumenten met zekere regelmaat naar kijken betreft betonlook. U neemt dan bijvoorbeeeld een keramieken blad of composieten blad. Deze bladen zijn niet te vergelijken met beton en hebben heel andere (feitelijk betere) producteigenschappen.

Keramieken en composieten bladen kunnen met een eindeloze variatie van toplagen worden uitgevoerd. En dus ook met een betonlook. De uitstraling van een dergelijk blad lijkt veel op de uitstraling van beton. Een betonlook blad heeft niet de producteigenschappen van een betonnen blad. Het voelt ook niet aan als beton. Feit is dat kopers regelmatig kijken naar een betonlook alternatief en soms hiervoor kiezen. Een keuze voor betonlook kan zinvol zijn als u: én echt valt voor een betonnen blad, én absoluut niet de nadelen wilt van een betonnen blad.

Tip #48Bladen met betonlook zijn niet van beton maar hebben de uitstraling van echt beton, en zijn soms een alternatief voor een echt betonnen blad.

hoofdstuk xxi
Waarop letten? Alle tips op een rij

Zo dat was een ongelofelijke hoeveelheid tips die we hebben gegeven. We hebben ze hieronder voor u samengevat:

 1. Een betonnen blad in de keuken is architectonisch verantwoord.
 2. Een betonnen keukenblad bestaat uit hele simpele basismaterialen.
 3. Een betonnen blad moet altijd een aantal weken uitharden.
 4. Een betonnen blad moet worden afgekrabd, opgevuld, geschuurd en gepolijst.
 5. Een betonnen aanrechtblad moet worden gecoat of worden geïmpregneerd.
 6. Vraag gericht advies over het coaten of impregneren van een betonnen aanrechtblad.
 7. Een betonnen aanrechtblad gaat heel lang mee.
 8. Onbewerkt beton is niet vochtbestendig.
 9. Ook al is een gecoat of geïmpregneerd betonnen aanrechtblad vochtbestendig, u kunt water beter van het blad verwijderen.
 10. Onbewerkt beton is goed hittebestendig.
 11. De coating of het impregnatiemiddel is niet goed hittebestendig.
 12. Gebruik bij een betonnen aanrechtblad altijd onderzetters voor hete pannen.
 13. Betonnen aanrechtbladen zijn zeer vlekgevoelig en kunnen niet tegen zuren, vetten of oliën.
 14. Gebruik altijd snijplanken om te voorkomen dat vloeistoffen op het blad terecht komen.
 15. Maak een betonnen aanrechtblad vanwege de vlekgevoeligheid na elk gebruik goed schoon.
 16. Bij normaal gebruik is een betonnen aanrechtblad nauwelijks krasgevoelig.
 17. Beton is van nature niet hygiënisch omdat het poreus is.
 18. Een betonnen aanrechtblad is redelijk hygiënisch als het is gepolijst en gecoat of geïmpregneerd, en goed is onderhouden en schoongehouden.
 19. Betonnen aanrechtbladen staan voor stoer, warm, stijlvol, stevig en industrieel.
 20. Betonnen aanrechtbladen worden vaak gecombineerd met hout en roestvrijstaal in de keuken.
 21. Een betonnen blad is een echte eyecatcher die uw gasten zal opvallen.
 22. Een betonnen blad is gemakkelijk af te nemen als het is gepolijst en eventueel is gecoat.
 23. U dient het blad dagelijks schoon te maken met groene zeep of allesreiniger.
 24. U kunt geen gebruik maken van agressievere schoonmaakmiddelen maar valt terug op groene zeep ook als het u niet uitkomt.
 25. De beschermlaag van betonnen aanrechtbladen moet meerdere keren per jaar worden behandeld.
 26. Een betonnen aanrechtblad is ontzettend zwaar.
 27. Bij een thuis gegoten betonnen blad wordt uw keuken constructief zwaarder uitgevoerd.
 28. Schakel voor het thuis laten gieten van een betonnen blad een gespecialiseerd bedrijf in.
 29. Uw woning verandert in een bouwput als u een betonnen werkblad thuis laat gieten.
 30. Een bij u thuis gegoten betonnen blad moet in de keuken uitharden.
 31. Montage van de keuken bij een thuis gegoten betonnen blad duurt minimaal een week en waarschijnlijk veel langer.
 32. Besteed ook het afwerken en het coaten of impregneren van een thuis gegoten betonnen blad volledig uit bij een gespecialiseerd bedrijf.
 33. Thuis gegoten beton is omdat het ter plekke wordt uitgegoten enorm flexibel en zo goed als alle vormen van een blad zijn mogelijk.
 34. Een betonnen blad is na montage nauwelijks meer te verwijderen.
 35. Een pre fab betonnen blad is meestal lichter dan een thuis gegoten betonnen blad.
 36. Een pre fab betonnen blad zal kwalitatief bijna altijd beter zijn dan een thuis gegoten betonnen blad.
 37. Bij een pre fab betonnen blad is sprake van een gebruikelijke montagetijd in de keuken van een a twee dagen.
 38. Koop een pre fab betonnen blad altijd inclusief levering en montage.
 39. Een pre fab betonnen blad heeft bijna altijd de voorkeur boven thuis beton gieten.
 40. Ga bij een betonnen blad uit van prijzen tussen de 300 euro en 600 euro per strekkende meter.
 41. Een betonnen werkblad valt per saldo onder de duurdere keukenbladen.
 42. Doe een totaalaankoop van de keuken inclusief betonnen keukenblad en inclusief complete montage
 43. Vraag naar referenties en verzeker u ervan met een gespecialiseerde leverancier te maken te hebben.
 44. Gebruikers zijn tevreden over de uitstraling van een betonnen keukenblad.
 45. Gebruikers bevestigen dat montage van betonnen bladen moeizaam kan zijn.
 46. Gebruikers zijn niet altijd tevreden over de producteigenschappen zoals de vlekgevoeligheid en het vele schoonmaken.
 47. Granieten bladen hebben vergelijkbare eigenschappen als betonnen bladen en vormen een alternatief.
 48. Bladen met betonlook zijn niet van beton maar hebben de uitstraling van echt beton, en zijn soms een alternatief voor een echt betonnen blad.


hoofdstuk xxii
Overzicht voordelen blad van beton

Uit al die tips kunnen we drie voordelen halen die betonnen aanrechtbladen hebben:

 • Bijzondere architectonische uitstraling.
 • Lange levensduur.
 • Bijna alle vormen zijn mogelijk.


hoofdstuk xxiii
Overzicht nadelen blad van beton

En uit al die tips komen heel wat nadelen naar voren:

 • Beton is niet goed vochtbestendig. Verwijder vocht altijd.
 • Beton is niet vlekbestendig. Verwijder vlekken gelijk.
 • Geimpregneerd of gecoat beton is niet goed hittebestendig.
 • Beton vergt dagelijks schoonmaakonderhoud.
 • Gebruik pannenonderzetters en snijplanken is sterk aan te raden.
 • Een betonnen blad moet worden geimpregneerd of gecoat.
 • De coating of impregnatie van beton moet een aantal keer per jaar worden onderhouden.
 • Beton is erg zwaar en moeilijk te monteren.
 • Beton vergt een zeer specialistische en hoogwaardige begeleiding.
 • Hogere prijsklasse.

hoofdstuk xxiv
Conclusie

Als u op zoek bent naar een bijzonder aanrechtblad, dan is een betonnen aanrechtblad het overwegen waard. Het is een echt designstatement. U neemt een betonnen blad vanwege de zeer bijzondere uitstraling.


Qua materiaaleigenschappen is beton geen logische keuze voor een aanrechtblad. De bladen zijn erg vlekgevoelig en moeten dagelijks goed onderhouden worden. Ook kunnen de bladen niet goed tegen vocht. Betonnen aanrechtbladen moeten daarom uitgebreid behandeld worden om ze geschikt te krijgen als keukenblad, waarbij in ieder geval sprake zal zijn van polijsten en coaten of impregneren. Door het coaten of impregneren kunnen de bladen minder goed tegen hitte.

Een pre fab betonnen blad zal bijna altijd de voorkeur hebben boven een thuis gegoten betonnen aanrechtblad. Een thuis gegoten betonnen aanrechtblad is een zeer onpraktische keuze qua montage maar soms de enige optie.

Als voordeel van een betonnen blad geldt wel dat het heel lang mee gaat en dat het blad helemaal op maat gemaakt kan worden, maar dat zal op zichzelf geen reden zijn om voor een betonnen blad te kiezen.

Een betonnen blad is een duurdere keuze.

hoofdstuk xxv
Andere typen aanrechtbladen


hoofdstuk xxvi
Afbeeldingen

De afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig van DB Keukens, Tieleman Keukens, Wikimedia commons, Wikipedia.
Reacties
Er zijn 39 reacties bij dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
“Fantastisch gedaan”
Betreft SmartDesign Keukenstudio Door Lia en Jan Vink op maandag 1 jun 2020 20
Op aanraden van een oud-collega, die al twee keer een keuken had gekocht bij Smart Design, kwamen wij vorig jaar in Maassluis terecht. Eerst eens even zelf rondgelopen in de showroom en daarna in gesprek met Andre. Hij heeft ons met veel geduld geholpen. Na het eerste ontwerp een paar keer terug voor aanpassingen. Kleur aanrechtblad gewijzigd, klepkasten i.p.v. deurtjes boven het aanrecht, een quooker, geen opdringerige telefoontjes maar volop tijd, de klant is koning. Begin februari dit jaar is de keuken geplaatst. Greeploze keuken van Schuller, betonlook licht grijs. Mooier dan gedroomd, strakker dan strak, een plaatje. Fantastisch gedaan Smart Design.
“Supermatte witte keuken”
Betreft BSK Keukens Door Elwin Wientjes op woensdag 22 apr 2020 20
Sinds 2 maanden mogen wij genieten van een fantastische keuken. Na diverse keukenzaken bezocht te hebben liepen we op een zaterdagmiddag bij bsk keukens in apeldoorn naar binnen. We konden eerst rustig zelf een rondje lopen en kijken of iets ons aansprak. Nou en dat deed het. We zagen gelijk de keuken die in onze gedachten zat. Mooi supermat wit. En een licht betonlook blad. We werden ontzettend vriendelijk geholpen door Laurens en een afspraak werd gemaakt om verder te kijken en een keuken samen te stellen. Een week later kwamen we weer terug. Laurens liet ons alle mogelijkheden zien en dacht vooral goed met ons en onze situatie mee. Omdat mijn vrouw MS heeft is de hoogte van een keuken belangrijk. Laurens liet gelijk de verschillende hoogtes zien en adviseerde ons uitstekend. Ook een grotere oven was geen probleem en na wat puzzelen met de beperkte ruimte zagen we op de computer een mooie tekening van onze keuken. Een paar maanden later was het zover en werd de keuken binnen een dag geplaatst. Een kleine beschadiging aan het werkblad werkt ook direct en vakkundig opgelost. Wij zijn ontzettend blij met onze mooie keuken, zelfs koken vinden we weer leuk om te doen! Bedankt voor de goede service Laurens en het team van BSK keukens in Apeldoorn
FOTO VAN ELWIN WIENTJES
Hoekkeuken
“Goeie service”
Betreft Keukenloods Door sam op vrijdag 10 apr 2020 20
We hebben een complete keuken met betonnen keukenblad gekocht. Inbouwapparaten van AEG werken heel fijn en de verkoper Pierre heeft ons echt heel goed geholpen met het bepalen wat we waar wilden hebben. Ook de monteur Rico heeft goed werk geleverd. Keuken blad heeft een klein scheurtje maar die komen ze nog maken, goeie service.
“Heel erg blij”
Betreft I-Kook Door Marthe op dinsdag 31 mrt 2020 20
We wilden een zwarte keuken, maar wisten verder nog niet veel van de mogelijkheden. Door onze keukencoach Rob Martens zijn we erg goed geadviseerd. We hebben nu een mat zwarte keuken met een betonlook blad. Het mooiste vonden wij dat Rob zo goed mee dacht en daardoor hebben we voor apparaten van ATAG die ook mat zwart zijn. We zijn heel erg blij met het eindresultaat!
FOTO VAN MARTHE
Matzwarte keuken
“Zeer tevreden”
Betreft Keukenloods Door Joshua Smit op dinsdag 14 jan 2020 20
Wij hebben een keuken gekocht inclusief apparatuur en betonblad. De begeleiding op de vestiging was zeer goed. We werden juist geattendeerd op de mogelijke krasvorming op een inductieplaat en de vlekken op het betonblad. Het was geen verkooppraatje, maar een serieuze begeleiding in het uitzoeken van de keuken. De montage van de keuken was zeer goed verzorgd en de monteur dacht ook nog over mogelijke calamiteiten door de wand onder het betonblad demontabel aan te brengen. Al met al een zeer tevreden klant. Wij hebben al bij meerdere vrienden / kennissen de ervaring gedeeld en jullie aanbevolen.
FOTO VAN JOSHUA SMIT
Keuken met betonnen blad
“Tevreden”
Betreft Keukenloods Door Richard op vrijdag 13 dec 2019 19
Nieuwe keuken en koelkast ,oven en een betonnenblad . Zeer aan te raden dit bedrijf

Aanvulling ontvangen 16 december 2019: De keuken is inmiddels gemonteerd. Wij zijn hier tevreden over.
“Top”
Betreft Keukenloods Door Rick de Kruijff op donderdag 13 jun 2019 19
Keuken gekocht en laten plaatsen. Van begin tot einde goede service en advies. We hebben gekozen voor een betonnenblad. Hier zat een maatafwijking in en was direct creatief opgelost door de vakkundige monteurs. Alsnog hebben ze de leverancier van dit bedrijf laten komen en de optie gegeven of wij een nieuw blad wilden. Kortom top gedaan!
FOTO VAN RICK DE KRUIJFF
Keuken langs de wand
“Experts”
Betreft Kuechenland Ekelhoff Door Paul en Ellen, NL op dinsdag 11 jun 2019 19
Wij hebben de Next 125 / NX902 gekocht in Mat glas kristalwit. Een plaatje van een keuken afgewerkt met houten delen en een betonlook keramiek blad. Heel belangrijk bij een open keuken is naast de functionaliteit ook het design. De creativiteit van de verkoper, Ralf Averbeck, heeft een ons enorm geholpen om de keuken te laten passen bij de woonkamer. Door houten elementen te gebruiken en verlichting is dit zeker geslaagd. Daarnaast is de keuken zeer vakkundig geplaatst door Jens en Torsten. Experts in hun vak en fijne mensen die pas tevreden zijn als het écht af is. Ekelhoff is een top bedrijf!
“Betonnen blad”
Betreft Grando Keukens & Bad Door Truusje Soer-Vaartmans op vrijdag 10 mei 2019 19
Plaatsingsweek keuken zonder overleg verplaatst, bij toeval achter gekomen. Aanrechtblad werd niet op tijd geleverd. Dit is een betonnen aanrechtblad van 4,35 mtr. Inductiekookplaat met afzuiging zou geïntegreerd zijn in het blad, niet dus. Met het oog op vele beschadigingen kan het blad niet meer vervangen worden. Voor een Godsvermogen een blad en inductieplaat die niet volgens afspraak zijn opgeleverd. Als compensatie kreeg mijn echtgenoot een doosje bonbons welke over was van de Pasen. Inductieplaat is geleverd zonder gebruiksaanwijzing en toont gebreken. Gemeld. Zou contact worden opgenomen door een monteur. Na 2,5 week nog steeds geen reactie.
FOTO VAN TRUUSJE SOER-VAARTMANS
Keukenkastjes met betonnen blad
“Betonnen blad”
Betreft Grando Keukens & Bad Door Houtgraaf op dinsdag 9 apr 2019 19
Helaas niet goed geholpen toen we na anderhalf jaar met een klacht kwamen over ons betonnen aanrechtblad. Namen niet eens de moeite om zelf te komen kijken en verweten ons verkeerd gebruik van het aanrecht. Slechte service. Jammer. Geen goed aanrechtblad voor een hoop geld.
FOTO VAN HOUTGRAAF
Scheuren en oneffenheden in betonnen blad
“Betonlookkeuken”
Betreft I-Kook Door Alicia op donderdag 8 mrt 2018 18
Betonlookkeuken incl inbouwapparatuur en montage. Erg blij mee na montage bleek er speling in t werkblad waardoor kit ging scheuren. Dit hebben ze na beken prima opgelost. Erg blij met mijn keuken van ikook den helder.
“Yep een absolute aanrader”
Betreft Velthuizen Keukens Door H op donderdag 1 mrt 2018 18
Mijn IKEA keuken begon na 20 jaar uit elkaar te vallen. Ik had absoluut geen zin om op een of andere meubelboulevard terecht te komen, of om tig keer naar Duitsland te rijden om eea uit te zoeken op zoek naar "geweldige kortingen". Tijdje geen zin en in plaats daarvan op internet gezocht naar "leuke keukenboer". Bovenaan in de zoekmachine: "Velthuizenkeukens" in Woudenberg. Spoorslags daarheen en nooit spijt gehad. Marieke ontving ons (onuitgenodigd) en wist ons in anderhalf uur enthousiast te maken voor kleuren en materialen. We hadden zelf al gedetailleerde tekeningen gemaakt, we wisten exact welke indeling en onderdelen we wilden. Tijdens de vervolgafspraak maakten we kennis met verkoper Arris. Hij begreep dit ook. Hij voerde ons langs een aantal showkeukens en vertelde over de apparatuur en mogelijkheden. Geen discussies, verkooppraatjes of anderszins slappe hap. We hebben hem toen toegelicht dat we al deze aandacht en inzet zeer waardeerden, maar geen idee hadden of we ons alle voorgespiegelde luxe konden veroorloven. We waren tenslotte al 3 uur in gesprek met dit bedrijf. Opnieuw "no problem": "ik kan een indicatie geven van de kosten. Hou er wel rekening mee dat we hier niet gaan voor flauwekul, maar meteen voor een scherpe prijs". Na 10 minuten kwam hij met een prijsstelling weliswaar iets boven de begroting maar ver onder onze verwachting. Yep, goede prijs voor goede spullen. Paar weken later weer langs voor de definitieve offerte. Gesprek met Arris (nog een keer anderhalf uur), er waren uiteraard wat extra's bij gekomen maar dat maakte qua prijs niet gek veel uit. OK, deal, getekend, ga je gang. In december 2017 kwam projectbegeleider Ilko langs om eea in te meten. Doordat de instortende IKEA keuken nog in volle glorie gemonteerd stond, moest hij sommige afmetingen bij benadering inschatten. Afgesproken was dat ik alle voorbereidende werkzaamheden zou doen. Daarop ontving ik zeer gedetailleerde tekeningen waarop al de vereiste aansluitingen stonden. Ondertussen was ik al met allerlei voorbereidende zaken bezig: wandjes verplaatsen, cv, afvoer en elektra aanpassen etc. Tijdens deze werkzaamheden heb ik veelvuldig email contact met Ilko gehad. Snelle en precieze instructies: "Nee, achter de vaatwasser is echt geen ruimte voor leidingen of aan- of afvoer". Was maar goed ook, anders had het een hoop gedoe opgeleverd. Strenge vent die Ilko, maar je hebt er wat aan. Januari 2018 was het vrij onverwacht zo ver: ik werd gebeld door een transportbedrijf die me op een donderdagavond meldde dat de volgende ochtend mijn keuken werd geleverd. Dus ik: "Nee, Velthuizen komt maandag en niet morgen." Transportbedrijf: "Maar wij wel." Dat was behoorlijk onverwacht, even rekening mee houden. Dus stond de volgende vrijdagochtend mijn hele huiskamer, gang en garage vol met enorme dozen. Je zult maar in een klein flatje wonen. Klein dingetje slechts, want maandag na het weekend stond monteur Ruud op de stoep. Deze man is goud. Ik bedoel: Marieke was geweldig, Arris meer dan OK, Ilko briljant, maar Ruud is een andere categorie. Hij doet alles zo ontzettend precies, onvoorstelbaar. Doordat Ilko niet alles kon inmeten moest Ruud veel improviseren. Alles in overleg en werkelijk alles opgelost. Hij maakt wel verontrustend lange dagen. Drie dagen van 12 uur lijkt me niet gezond. Exclusief twee keer een uur reistijd. Da's het enige wat me bij Velthuizen Keukens zorgen baart: "Zorg goed voor je personeel want je hebt hele goeie mensen in dienst". Zelf vond hij dit blijkbaar minder belangrijk, ook goed. Afsluitend: komende week (maandje later) komt er nog een monteur langs om de laatste zaken te regelen: laatje wat niet helemaal lekker sluit, missend verfstiftje etc, stelt niks voor.

Raad ik deze club aan? Yep, absoluut, zakelijk niks mis mee en regelen alles.
Personeel? Zeer aandachtig en hebben zicht op de klantwens.
Prijs en offerte? Niks mis mee, prima in orde, je hoeft echt niet naar Duitsland.
Begeleiding? Briljant.
Heb ik kritiek? Yep absoluut, weten dat 9 kuub aan keukentroep de volgende dag wordt afgeleverd is best handig.
Duurzaamheid? Wat zijn dat voor werkdagen voor een monteur? Heel snel iets aan doen.

Wat overigens erg leuk was dat Ilko tijdens de plaatsing door Ruud twee keer is komen kijken uit belangstelling voor het hele project. OK, 1 keer kwam hij alleen om een loodzwaar betonnen werkblad te helpen plaatsen, Toch attent! Groeten uit De Bilt
“Review Bemmel & Kroon”
Betreft Bemmel en Kroon Door C. Sebugwawo op zondag 1 okt 2017 17
Voor onze koopwoning hebben wij een nieuwe keuken gekocht bij Bemmel en Kroon in Zoeterwoude. Bij het maken van de afspraak werden wij verzocht eerst een rondje door de showroom te lopen en daarbij een frontje en een werkblad uit te zoeken. Gelukkig wisten wij al heel goed wat voor soort keuken het zou moeten worden. Een strakke witte keuken met een groot eiland en een betonnen werkblad. Na ons rondje door de showroom maakten wij kennis met onze verkoper, Bram Kijzers. Het viel ons op dat er hier anders gewerkt werd dan in andere keukenzaken. Er werd niet naar ons budget gevraagd, wel naar onze wensen. Ook werd er goed gekeken naar de beschikbare ruimte en de mogelijkheden daarbinnen. Bram dacht op een prettige manier met ons mee en tekende de keuken direct voor ons in middels een 3D-programma. Wij konden meekijken op het grote scherm dat achter hem ging. Zo krijg je gelijk een beeld van hoe de keuken er in de ruimte uit komt te zien. Na deze 2,5 uur durende afspraak gingen we naar huis met de tekeningen en een indicatieve offerte. Bemmel en Kroon neemt vervolgens geen contact op, wanneer je geïnteresseerd bent neem je zelf weer contact op. Erg prettig, want we worden tot op de dag van vandaag nóg gebeld door keukenzaken die niet lijken te snappen dat we niet langer geïnteresseerd zijn...

Ongeveer 2 weken later vond onze tweede afspraak plaats. Inmiddels hadden we de tekeningen diverse malen bekeken en ook de apparatuur op de website opgezocht. We hadden een heel pakket aan wijzigen. Toch een ander blad (kunsstof betonlook werkblad 'Moonscape' van Dekker), spoelbak op een andere plek, toch binnenlades in de lades en een andere afzuigkap. Over niks werd moeilijk gedaan, ook niet toen we na het tekenen van de offerte onze kookplaat wilden. Ook kregen we de mogelijkheid de apparatuur in het echt te bekijken en 'uit te proberen'. Omdat wij allebei vrij klein zijn werd er ook meegedacht naar oplossingen om de oven / combimagnetron lager te plaatsen, zodat het kastje erboven nog goed toegankelijk zou zijn voor ons. Aan het einde van deze afspraak hebben we het gehad over de prijs. Die viel ons niet tegen, maar toch hebben we onderhandeld omdat het toch boven ons budget lag. Dit is gelukt en zeer blij en tevreden gingen wij naar huis.

In de weken daarna zijn we via een persoonlijke website op de hoogte gehouden van de vorderingen. De keuken kan pas worden besteld na het inmeten en gelukkig wilden de toenmalige bewoners van ons huis daar aan meewerken. Zo kon de keuken al besteld worden voordat wij de sleutel hadden.

Na een aantal weken te hebben geklust in onze nieuwe woning werd de keuken geleverd. Dit gebeurt een dag voor plaatsing. Keurig op tijd werd de keuken bezorgd, je wordt middels een sms op de hoogte gehouden. De volgende dag is de keuken zeer vakkundig geplaatst door keukenmonteur Niels Freund. Ook hij dacht met ons mee en niets was hem teveel. Al voordat onze keuken geplaatst werd hadden wij contact en konden wij met onze vragen bij hem terecht. Een aantal onvoorziene / voorbereidende zaken moest op de dag zelf nog gebeuren en hier draaide Niels zijn hand niet voor om. Wij zijn ontzettend tevreden over zijn manier van werken en het contact dat wij met hem hebben gehad in de aanloop naar de plaatsing van onze keuken. Al met al willen wij met deze uitgebreide review aangeven heel tevreden te zijn met onze prachtige nieuwe keuken. Wij hebben de keuken nu zo'n twee maanden in gebruik en zijn er ontzettend blij mee. Bemmel en Kroon én Freund Montage, heel hartelijk dank!
FOTO VAN C. SEBUGWAWO
Vakkundig geplaatste keuken
“Een zeer prettige ervaring”
Betreft Rob Woud Keukens Door Annemarijn op donderdag 29 okt 2015 15
Meedenken met creatieve oplossingen, Vivian was altijd vriendelijk en had eindeloos geduld tijdens ons niet al te vlotte beslisproces ;-) en ook mbt onze jonge kinderen die elke keer mee werden gesjouwd en rondom de tafel dartelden. transparant mbt kosten, niet opdringerig en servicegericht; bv ondanks het elders laten maken van een betonblad toch even een tijdelijk blad van hen te leen etc. Bovendien een zeer vriendelijke goede en betrouwbare keukenmonteur. Als ik dan toch een puntje van kritiek zou moet noemen zou dat zijn dat de keukenleverancier niet direct alle juiste onderdelen leverden waardoor we behoorlijk tijdje op wat puntjes op de i moesten wachten, maar dat lag dus aan de keukenleverancier en heeft mijn goede ervaring niet verpest. kortom, ik zou ze zeker aanraden!
“Uitbreiding”
Betreft Keukenloods Door Bruno Staal op maandag 17 aug 2015 15
In een bestaande keuken heeft de Keukenloods een prima uitbreiding kunnen realiseren met dezelfde deurtjes en handvatten. De nieuwe inductieplaat en koelkast voldoen volledig aan de verwachtingen. Rondom de inductieplaat is ter opvulling van het betonnen blad een zeer fraai natuurstenen blad gemaakt.
“Wow!”
Betreft Ardi Keukens Door Fam. van Bragt op maandag 2 feb 2015 15
Dat was onze reactie toen de keuken eenmaal was geplaatst. Nog mooier dan gehoopt en prima afgeleverd. In overleg met Ardi hebben we keuken uitgezocht van massief eikenhout en een 10 cm dik betonnen werkblad. Geen compromis of veilige keuze, maar op gevoel, waarbij we dankbaar gebruik hebben gemaakt van de expertise van het team bij Ardi. Ardi nam alle tijd, ook in de avonduren, om in enkele sessies ons te helpen de juiste keuzes te maken. Zonder poespas of druk, maar aangeven wat de alternatieven zijn met alle voor- en nadelen. De uiteindelijke offerte was duidelijk en alle kosten waren zeer transparant. Het plaatsen van de keuken verliep voorspoedig en werd netjes en secuur uitgevoerd. Als klap op de vuurpijl werd met 4 man het betonnen werkblad op z'n plek getild. Na twee dagen was de keuken opgeleverd. Toen we even later een klein probleem ontdekten bij de aansluiting van de boiler werd dit de volgende dag al opgelost. Prima service! En het eindresultaat, daar zijn we erg blij mee. Een praktische, degelijke keuken - met een groot "wow" gehalte. Met dank aan het Ardi team.
FOTO VAN FAM. VAN BRAGT
“Zeer tevreden”
Betreft Mood Keukens Door Nagtegaal op vrijdag 3 okt 2014 14
Wij hebben deze zomer bij Mood keukens een keuken van het merk Logic gekocht. Greeploze gelakte fronten en een betonlook blad van keramiek. We zijn zeer tevreden over het eindresultaat. De verkopers beschikken over veel (praktische) kennis van de (on)mogelijkheden en denken goed mee. De prijs- kwaliteit is in onze ogen goed. De keuken is gemonteerd door Rene Vos, een kundig en vriendelijke vakman. Over de nazorg zijn we ook zeer tevreden. Van het fornuis (Falcon) was er iets met de branders, en er was een deurtje beschadigd tijdens transport. Alles netjes in orde gemaakt en gedurende de nazorg goed geïnformeerd over planning. We kunnen het bedrijf zeker aanraden.
FOTO VAN NAGTEGAAL
“Een feestje was het”
Betreft Tieleman Keukens Door Fam. R.M. Gagliardi op dinsdag 19 nov 2013 13
Bij de voorbereidingen voor ons nieuwe 55+-appartement kwamen wij voor de keuken via mond tot mond reclame bij Tieleman uit. "Een keuken kopen moet een feestje zijn" las ik op de website en je denkt: gaan we dat echt meemaken? Een bezoek aan de prachtige zaak liet ons veel zien, ook ver buiten ons budget. Adviseur Michael Dollimore hielp ons geweldig en binnen ons budget een Keller keuken gekocht met goede apparatuur. Er moesten in ons appartement eerst 3 stopcontacten verplaatst worden in een dragende muur van gewapend beton. Deze klus werd gedaan door een elektricien, weer zo'n vriendelijke man. Bijna aan het eind kwamen we even kijken en zagen stofwolken beton, damschijven uitgezaagd beton, dik betonijzer en gruis, het zag er niet uit. Na afloop werd alles brandschoon opgeruimd, geen beton stof of gruis meer, het was keurig netjes allemaal! Daar word je dan toch een beetje stil van. Wat een bedrijf! Johan, Joop en later Michel hebben de keuken geïnstalleerd. Ook nu weer, heel precies werkende mannen, zeer vriendelijk en ook ongevraagd goede informatie verstrekkend over de keuken, de apparatuur en het onderhoud daarvan. Johan loste tussen neus en lippen door ook even een probleem op met de warmwater druk en halverwege de tweede dag was alles aangesloten en gedemonstreerd. Ook nu werd aan het eind alles weer opgeruimd, gestofzuigd en geveegd. Wij mochten niets doen. Ongelooflijk! Dan staat die keuken daar, op een haar na helemaal af, de lampjes aan boven het prachtige blad en dan sta je toch heel trots te glunderen. Een feestje was het, we hebben het mee mogen maken!
“Fout op fout bij montage”
Betreft Bruynzeel Keukens Door Marcelle op zondag 30 aug 2020 20
Gekocht in november 2018 een Bruynzeel optima keuken twv 30.000 euro. De service in de winkel was prima maar de ellende begon toen wij op 3 juni 2020 de sleutel van ons nieuwbouw appartement kregen. Bruynzeel was vergeten de perilex aansluiting op de tekening te zetten (nodig voor inductie koken) vergeten een dubbel stopcontact te plaatsen en vergeten een elektra aansluiting voor onze lamp bij kookeiland te regelen. Dag 1 moest onze betonvloer dus open voor een extra elektragroep. Op 23 juli 2020 kwamen ze de keuken monteren en de monteurs vertelde mij dat er die dag geen composiet keukenblad zou komen ( die informatie hoorde ik voor het eerst) en dat ze een noodwerkblad zouden plaatsen. Dit noodwerkblad omvat 2/3 deel van het eigenlijk blad. Gevolg is dat ik met halfopen kastjes zit waar stof en troep in komt. De firma Jetstone liet weten pas 5 weken later te kunnen komen voor het inmeten want ze hadden de aanvraag pas net binnen van Bruynzeel. Tijdens montage bleek een deel van de apothekerskast niet aanwezig te zijn, er ontbrak een kast met verlichting en de monteurs lieten allerlei afval achter o.a. een zware plank van 1,5 bij 2 meter. Bovendien waren er allerlei beschadigingen aan houten vloer en aan de muren. Bruynzeel gebeld de volgende dag maar i.v.m. covid zijn ze niet telefonisch bereikbaar. De mail werd pas dagen later beantwoord met o.a. de opmerking dat een noodwerkblad nooit zo mooi kan zijn als een definitief werkblad. Geen reactie op mail. Geen contact. Tot mijn grote ellende blijkt op 28 augustus dat de keuken een scheef geplaatst kookeiland heeft dus de composiet bladen kunnen niet ingemeten. KOOP NOOIT EEN KEUKEN BIJ BRUYNZEEL
“Alles ging goed”
Betreft Van der Stad Door Jennifer Van der Meer op donderdag 30 jul 2020 20
Mijn ervaringen ondertussen zijn goed. 10 jaar geleden kwam ik er voor het eerst om tegels en sanitair uit te zoeken voor de bedrijfstoiletten en kantine keuken. 2 jaar later hebben we een ander huis gekocht en mocht ik weer wat leuks uit gaan zoeken. We zagen de showroom keuken die vooraan in de winkel stond en werden opslag verliefd. Toen had iedereen een witte keuken, houten werkblad en daar stond een donker grijze keuken met stoere brede handgrepen en een betonnenblad. We hebben hem wat aangepast naar onze wensen en het is nog steeds een prachtige keuken. Ook de badkamer hebben we toen bij van der Stad gekocht. We zijn in totaal 26 uur daarmee bezig geweest en nog steeds bleven zij vriendelijk en dachten goed mee. Nu gaan we (alweer) verhuizen en ja hoor, veel keuken zaken en badkamer winkels bezocht maar uiteindelijk toch weer bij hun uitgekomen. Ze zagen mij al aankomen en ik werd meteen naar een jonge collega gestuurd en die heeft mij uitstekend geholpen. Ik ben nogal iemand die dingen wilt die niemand anders heeft. Origineel en lef dat zocht ik. Dat bleek nogal een uitdaging maar ook dat ging weer goed. Ze zochten wat leveranciers erbij en ook heb ik ze een leverancier getipt, zo zijn we beide geholpen. Het resultaat is wederom fantastisch en wij zijn dan ook super tevreden. Je krijgt altijd een bakje koffie of meerdere en als je op zaterdag komt staat er meestal een chef die de lekkerste hapjes maakt �. Als er iets niet klopte of miste dan werd dat goed en helder opgelost. Mijn advies voor een mooie keuken, toilet of badkamer, hoge kwaliteit en top service, ga naar van der Stad in Nijmegen

Aanvulling ontvangen 10 augustus 2020: Het is geleverd, alles ging goed en het is ook gemonteerd maar door onze eigen installateur.
“Super tevreden”
Betreft Esgrado Door Malu en Egon op dinsdag 7 apr 2020 20
Wij hebben een keuken laten plaatsen van voornamelijk steigerhout. Met een composiet beton-look aanrechtblad. We zijn super tevreden met het eindresultaat. En hebben al vele complimenten mogen ontvangen.
FOTO VAN MALU EN EGON
Steigerhout keuken
“Keramiek blad”
Betreft Budgetplan Keukens Door C den uil op dinsdag 3 mrt 2020 20
Wij hebben hier een keuken met betonlook aanrechtblad van keramiek gekocht . De verkoper verzekerde ons dat dit onverwoestbaar was en alles kon hebben. Vorige week kwam ik met mijn aardewerk mok tegen de rand en pats een heel stuk eruit . De aardige mevrouw vertelde mij gelukkig dat dit garantie was . Helaas krijgen we helemaal niks vergoed ,en moeten we alles zelf betalen. 150 euro terwijl ze ons niet kunnen verzekeren of het mooi wordt !! O exclusief btw dat komt er nog eens bij . O en de mok is nog helemaal heel!
“Uiterst tevreden”
Betreft Toplijn Keukens Door Allard op donderdag 3 okt 2019 19
Wij zijn uiterst tevreden! Goede communicatie, en nog enkele detail-aanpassingen nadat de order geplaatst was, geen probleem en geen meerprijs. Zeet goede kwaliteit. Ook service is goed. Enkele kleine beschadigingen aan het betonnen aanrechtblad zijn 100% opgelost.
“Hardstenen werkblad”
Betreft Stonecenter Door N.v.Dijk op dinsdag 26 jun 2018 18
Bij Stonecenter Delft hebben wij een Belgisch hardstenen werkblad met verlijmde hardstenen wasbak, spatwand en spatrand voor onze keuken gekocht. In de afwerking betonlook en verlijmd vanwege de lengte van ca. 4,5 meter. We werden prettig geholpen en goed geadviseerd door de verkoopster. Offerte meegekregen en er is ons verder geen druk op gelegd. Na besloten te hebben voor dit werkblad te gaan terug geweest bij Stonecenter om een plaat uit te kiezen waar ons werkblad uit vervaardigd zou worden. Omdat de bouw van ons huis uitliep ca. 1 jaar later Stonecenter gebeld om te komen inmeten. Enkele dagen later stonden ze op de stoep om in te meten en mee te denken over de laatste voorbereidingen waar dat wenselijk was. De monteur nam onze vlakbouwplaat mee, zodat de sparing hiervoor in hun werkplaats passend gemaakt kon worden. De tekening goed gecontroleerd en een week later stonden er 3 enthousiaste vakmensen op de stoep om het loodzware 2-delige werkblad op z'n plaats te leggen en netjes te verlijmen. Het paste allemaal heel mooi incl. de vlakbouwplaat. Daarna hebben we het blad nog wel zuurvrij laten afkitten om tot het gewenste eindresultaat te komen. Het was voor ons een spannende klus, want we hechten veel waarde aan de uitstraling van onze keuken. Zeer tevreden met het resultaat en we genieten er iedere dag van. Heb nog wel eens nagebeld over onderhoudsvragen en werd altijd prettig geholpen. Stonecenter is dus een aanrader!
“Zeer positieve ervaring”
Betreft Janssen Home & Living Door Roland op maandag 22 jan 2018 18
Zeer positieve ervaring. Keurig en kundig advies. Er wordt geluisterd naar de wensen van de klant. Vandaag is dan uiteindelijk de prachtige keuken met betonnen blad geplaatst. Dit is al m'n 3e keuken welke ik bij Ralf koop. Ik ben helemaal happy
FOTO VAN ROLAND
Keuken met eiland
“Positive ervaring”
Betreft Van Diessen Keukens Door Ton Sweegers op donderdag 21 sep 2017 17
Positive ervaring met Diessen keukens in Veldhoven. Het aanrechtblad van betonlook kreeg wat gebruikerssporen. Uiteindelijk is het blad opnieuw behandeld. Ook is een hardere laag aangebracht. Het ziet er allemaal weer prachtig uit. goede service!
“Betonnen blad”
Betreft Paul Roescher Door Hans Gerrits op maandag 5 jun 2017 17
Wij hadden Profcoat betonlook bewust gekozen ivm vlekken echt beton. Helaas scheurde het blad en na veel geharrewar is er een nieuw blad op gekomen. BETON. Heel mooi, maar zonder overleg. Zwart dus heeeeel gevoelig en dat bleek al snel. Communicatie is een drama. Alles heeft bijna 3 jaar geduurd. Wilde er vanaf. Heb bijbetaald en een mooi granieten blad erop nu.
“Geen service na het zetten van de handtekening”
Betreft Keukenmaxx Door HH op vrijdag 2 dec 2016 16
Na handtekening geen service meer. Ons betonnen aanrechtblad wijkt dermate af van het sample in de showroom dat ik erover heb gebeld. Nu 7 weken later werd ik eindelijk gebeld na herhaaldelijk zelf te moeten bellen: mevrouw Keukenmaxx onderneemt geen actie en laat het hierbij. Beton mag afwijken. Nu ligt er een strak blad terwijl we hebben gekozen voor een blad met een kleine tekening erin. Bewust niet voor strak gekozen. Ik ben er nog niet achter wat mijn rechten zijn als klant maar ik ga er zeker nog werk van maken. Keukenmaxx trekt handen er gewoon van af. Op mijn uitnodiging hier langs te komen willen ze tot nu toe niet ingaan.
“Niet toelaatbaar”
Betreft Paul Roescher Door Vaartjes op maandag 10 okt 2016 16
Wij hebben vorig jaar een keuken gekocht bij Paul Roescher Keukens die afgelopen week is geplaatst, wij zijn hier absoluut ontevreden over. Er is diverse keren iets misgegaan met de onderlinge communicatie en de interne planning van Roescher. Zo stond de monteur in week 27 voor de deur, terwijl de keuken in week 36 geplaatst zou worden. De monteur, de heer E. Chrispijn van Inplace, heeft toen echter al gezien dat de aansluitpunten niet op de goede plaats zaten, hij zegt dit gemeld te hebben bij Roescher. Wij hebben hier echter nooit iets van gehoord. Door de verkoper van de keuken, de heer Leijendekker, is ons gezegd dat de standaardaansluitingen goed zaten. Dit bleek achteraf echter niet zo te zijn. De monteur heeft de keuken gewoon geplaatst en zelfs het aanrechtblad vast gekit. Hij heeft mij pas 's middags, toen de keuken in zijn geheel geplaatst was, gemeld dat alle aansluitingen verkeerd zaten waardoor we de keuken in zijn geheel niet konden gebruiken. Ons inziens, had het voor de hand gelegen dat hij mij dit 's ochtends gemeld had, zodat we zelf konden bepalen of de keuken geplaatst moest worden of niet. De keuken moet nu eerst weer gedemonteerd worden. Waardoor wij mogelijk de garantie verliezen. Roescher verwijst enkel naar de technische tekening die wij, volgens hun, hadden moeten doorsturen aan de aannemer. Wij zijn hier echter nooit op gewezen. Ze gaan volledig voorbij aan het feit dat dat de monteur begin juli al intern heeft gemeld dat de aansluitingen niet goed zaten. Had Roescher ons toen even gebeld dan was er niets aan de hand geweest. De monteur heeft echter willens en wetens de keuken geplaatst, wetende dat alle aansluitingen verkeerd zaten en we de keuken niet konden gebruiken. Wij moeten nu zelf de keuken demonteren (met mogelijk verlies van garantie) en de aansluitpunten wijzigen. De enige toezegging die Roescher heeft gedaan is dat zij ervoor zorgen dat de keuken wordt teruggeplaatst, wanneer dit kan is echter nog niet duidelijk (ze plannen nu al over twee weken). Tot overmaat van ramp zijn we erachter gekomen dat ze ons een keukenblad van hout hebben geleverd, terwijl we een betonnen blad hebben besteld. Op de orderbevestiging staat 'betoncoat; uitvoering beton'. Roescher voert nu aan dat betoncoat zou betekenen dat een houten blad geverfd wordt met een betonkleur. Echt absurd. Wij vragen ons af waar we dan zoveel geld voor hebben betaald. Wij zijn van een granieten blad overgestapt naar een betonnen blad, een houten blad hebben we helemaal nooit naar gekeken. Volstrekt ontoelaatbaar. Wij gaan verdere juridische stappen ondernemen. Mochten er meer mensen zijn die een soortgelijke ervaring bij Paul Roescher hebben dan verzoek ik hen contact met ons op te nemen. Misschien kunnen we onze krachten bundelen om samen voor rechtvaardigheid te zorgen.
“Eigen montage”
Betreft Mandemakers Keukens Door Martin Nendels op dinsdag 2 aug 2016 16
Wij kregen een uitnodiging om een inspiratie avond te mogen mee maken , heerlijk avondje gehad en een vervolg afspraak gemaakt. Na een kleine 4 uur hadden we het ontwerp van de nieuwe keuken rond en hadden we alles uitgezocht , tegen een redelijke prijs . Omdat het budget eigenlijk ietsje te hoog lag wilde we nog een nachtje er over slapen . Maar nu werd Duncan ietsje zakelijker en zei tegen ons ' als u nu de zaak verlaat is deze scherpe prijs voorbij ! En krijgt u deze kans niet meer , nu beslissen en tekenen , dat voelde als een azijntje na een zoet wijntje . Jammer.. We hebben toch maar getekend . (helaas ). De keuken is geleverd en omdat we niet veel budget hadden wilde ik deze zelf plaatsen , en dat is lastig bij een keuken van mandemakers. Totaal geen uitleg of beschrijving van wat of iets bijhoort ( zoek het maar uit ) of kijk maar op internet. Ik moest en zou de keuken laten inmeten terwijl ik best handig ben met een duimstok .. nee wij hebben specialisten die dat uitstekend kunnen ... en u raad het al ... 1 cm te groot gemeten en moest ik 1cm beton inhakken .. Twee uur werk ( bedankt specialist )
In het blad zat een vreemde hoek uitgezaagd waar niemand wat van snapt en ik nu twee maal een uitvulstrook moet plaatsen ( bedankt tekenaar ) Duncan had wel de oplossing maar dan moest ik de zijwand 9 cm verbreden ? . De planken in de kastjes waren fout en konden niet in de te weinig geleverde steuntjes . Met de tel. service is het echt waardeloos . respectloos en goed getraind personeel om je af te wimpelen . Ze wilde wel iemand lang laten komen maar dan over 14 dagen . Nee voor mij nooit geen Mandemaker keuken meer . Wij gaan wel naar Ikea ( daar heb je een duidelijke handleiding erbij).
“Erg slordig”
Betreft Koak Design Door Annemieke op donderdag 19 mei 2016 16
We hadden hoge verwachtingen die helaas niet zijn uitgekomen. Afgelopen najaar heeft Koak een keuken bij ons geplaatst. Koak bleek teveel kastjes te hebben besteld bij Ikea en trok het betreffende bedrag pas van de rekening af nadat wij daarom moesten vragen. Het bedrijf levert een kwart blik onderhoudsolie mee, waarmee de eiken fronten zijn voorbehandeld en vraagt daarvoor nog eens 25 euro. Na een paar weken zaten de eiken frontjes helaas al vol blijvende, donkere strepen en vlekken die je heel goed ziet op het lichte hout. Koak heeft inmiddels geprobeerd die te verwijderen maar zonder veel resultaat. De afwerking was slordig: de tientallen boorgaatjes van de mal voor het ter plekke gestorte betonnen blad in de zijkanten van de keukenkasten zijn niet weggewerkt.
Het betonnen blad is mooi, maar echt alleen geschikt voor mensen die niet kritisch zijn op vlekken, plekken en strepen. Waterdruppels, kringen van bekers, vet- en andere kookvlekken; je ziet er alles op en dat zorgt bij ons voor flinke irritatie. Dagelijks het hele oppervlak poetsen met groene zeep is nodig, best een hoop werk... Kortom: we hebben heel veel geld uitgegeven aan een keuken die er na een paar maanden eigenlijk al niet meer uitziet. Erg spijtig.
FOTO VAN ANNEMIEKE
Betonnen blad
“Nooit meer terug”
Betreft Keuken Kampioen Door Eva L op donderdag 28 apr 2016 16
Slecht. Wij gaan hierna nooit meer terug. Hoge waardering komt omdat ze na de 3D tekening meteen vragen een score te geven. Wacht daarmee totdat je het hele traject hebt doorlopen, want zo soepel zal het verder misschien niet meer gaan. Onze verkoper werkt er niet meer, daarna met een aantal andere verkopers hebben moeten afstemmen. Ging totaal niet. Helaas. Ons betonnen aanrecht is een stuk kleiner geworden in overleg, de prijs is daarin niks aangepast. Als we een kastje willen bijbestellen moeten we daarentegen wel de volle pond betalen. Nadat je je handtekening hebt gezet valt er niks meer te overleggen. Ook was van het begin af aan onze aflever datum erg strikt. In de bevestigingsbrief staat een andere dag, moeten we weer met iemand anders regelen dat dat weer goed komt. Erg vermoeiend. Nare bijsmaak aan onze hele aankoop bij de KeukenKampioen. Let op: Na de 40% korting is nog een heel stuk onderhandeling mogelijk!
“Na de betaling”
Betreft KeukenConcurrent Door Schoutsen op donderdag 17 mrt 2016 16
Onze ervaring met keuken concurrent is slecht wij hebben in 2012 een keuken daar gekocht werden netjes geholpen wij kregen natuurlijk koffie want je brengt tenslotte geld binnen niet waar ze waren o zo vriendelijk en behulpzaam maar dat was toch schijn wij een mooie keuken gevonden bij hun een aparte look betonlook als deurtjes heel mooi en daar kwan natuurlijk apart in bouw apparatuur bij de afspraak volgde iemand kwam op meten van hun en meten alles op even kort verteld de keuken kwam binnen en werd geplaatst maar het natuurblad was niet meegekomen die was gebroken zeiden ze die kwam dan later nou lekker dan begint goed zeg dan een houten plank een stuk er uit voor wasbak wij baalde natuurlijk toen kwam het blad heel mooi natuursteen de afzuigkap kwam niet goed uit door het verkeerd opmeten de ronde spoelbak ach dacht oke dan een vierkante maar alles ging maar verkeerd hehe hij staat de keuken de ene spotje ging al snel kapot andere ook kregen een andere door veel praten en bellen garantie he en nu 4jaar later de mengkraan stuk gegaan das snel mengkraan van Grone water spoot er uit wij bellen ja moet u Grone bellen al een paar keer gebeld waar blijft de spullen voor de kraan zouden ze opsturen he een brief ontvangen of wij willen bellen hadden wij toch al gedaan gebeld zit nu al een week zonder water in de keuken want kan hem natuurlijk niet gebruiken nu mijn man is razend als wij morgen dan is het vrijdag 18maart nog geen andere kraan of de oude gemaakt wij hebben niet voor niets 5jaar gerantie op Grobe kraan dan gaan wij met hoge poten naar de winkel wij zijn pis nijdig nu weekeind ik moet in de badkamer water pakken voor afwas koffie enz is toch niet normaal service hebben ze niet bij keuken concurrent hoor raad af om daar een keuken te kopen mensen is echt als je betaald heb ben je niks meer daar.
FOTO VAN SCHOUTSEN
Onze keuken
“Advies aan kopers”
Betreft Keuken Kampioen Door Kees op donderdag 21 mei 2015 15
Nu de keuken geplaatst is zijn we best wel tevreden met het resultaat. Echter we raden de Keukenkampioen niet aan vanwege de geraffineerde verkooptechnieken die nadelig kunnen zijn voor een naïeve koper. Voorbeelden van onze ervaringen zijn:
De 40% korting is een permanente korting op een opgeklopte verkoopprijs. Montage is niet €1,- maar zit verdisconteerd in de verkoopprijs zodat het gehele bedrag voor de plaatsing en levering betaald moet worden.
Prijsopgave bestaat alleen uit een totaalbedrag en is niet gespecificeerd zodat het lastig is vooraf op onderdelen te onderhandelen. Verkoper geeft de indruk om voor jou de laagste prijs te krijgen door een goed woordje voor je te doen bij de rayonmanager om een buitengewone hoge korting te krijgen als je meteen zou beslissen. Dit is een verkooptruc omdat wij daarna nog bijna 25% boven de 40% korting hebben gekregen. Uiteindelijk weet je niet of je te veel betaald hebt omdat niets transparant is.

Je wordt bewogen om weinig tijd te besteden aan apparaat keuze onder het mom dat achteraf alles gewijzigd kan worden als je nu maar tekent. Vanwege ons krappe budget werd ons Ignis apparatuur aangeraden .. mij werd gezegd Ignis is hetzelfde als Whirlpool en ook 5 jaar garantie bij 4 apparaten...op internet nagekeken en niets over gevonden..verkoper ontkende dat hij dat gezegd had maar gelukkig kon ik na het tekenen van de overeenkomst het merk wijzigen naar Siemens met een meerprijs van +/- €500. Het was streng verboden om de catalogus van apparaten mee naar huis te nemen. Als je de catalogus bestudeert dan zie je dat het aanbod en dus de keuze zeer beperkt is en dat de gehanteerde prijzen vaak 50% boven de internet prijzen ligt.

Wij vertrouwde er op dat de verkoper de kraan in de showroom opstelling had geselecteerd maar deze was buiten ons weten veranderd in een veel goedkopere kraan. Uiteindelijk konden we tegen €90 bijbetaling een RVS-look kraan kopen met aparte knoppen voor warm en koud water.

Ik had ook getekend voor een installatie/aansluit opdracht voor €375 nadat ik had gevraagd dat alles geregeld zou zijn met uitzondering van plaatsing tegels. Het mondelinge antwoord was ja maar achteraf bleek dat meer dan €2000 nodig was om alles door de Keukenkampioen te laten doen. Verkoper ontkende dit verhaal en kon niet goed verklaren waarom ik niet het standaard formulier montage opdracht had gekregen waar alles wel duidelijk instond: leiding werk €950, muur doorvoer €350, boren frezen in beton €350, extra groep €200,. Demonteren Verwijderen oude keuken en wandtegels €825, verwijderen afval nieuwe keuken €75.
Gelukkig heb ik de installatie opdracht kunnen annuleren en alles in eigen beheer uitgevoerd tegen veel lagere kosten. Maar toch was ik er niet blij mee wegens bijkomende kosten waar ik geen rekening mee had gehouden.

Na het inmeten werd duidelijk dat een afzuigkap van 90cm wegens het schuine dak niet zou passen. Verkoper adviseerde toen een afzuigkap van 60cm voor een kookplaat met wokbrander van 75cm. Verkoper zei dat afzuigkappen van 80cm niet bestonden. Bij IKEA hebben we dus wel een afzuigkap van 80cm gevonden maar we waren blij dat we de afzuigkap van 90cm konden inruilen voor een 18cm verhoging van twee hoge kasten.

Zonder overleg was een andere oven geleverd daar deze niet meer leverbaar was. (Deze ging links open ipv naar beneden en dat wilden we niet). Na dit gemeld te hebben aan de monteurs waren we superblij dat dezelfde dag een nieuwer en duurder model zonder bijbetaling werd binnen 4 uur geleverd en geïnstalleerd!

Op de getekende verkoopovereenkomst stond dat een granieten werkblad van 4cm geleverd zou worden. Achteraf was een blad geleverd van 2cm dik met een gepolijste rand van 4cm. Het blad is erg mooi maar je moet er nu wel extra voorzichtig mee zijn. Mijn advies is om de niet getekende opdrachtbevestiging heel goed te vergelijken met de getekende verkoopovereenkomst. Want op de bevestiging stond wel (in piepkleine letters) dat een 2cm dik blad geleverd zou worden.

De 5 jaar garantie op keuken met veel spaanplaat onderdelen stelt niet veel voor...verkleuring en kromtrekken vallen buiten de garantie. Op het granieten blad is slechts 1 jaar garantie. Wij waren heel erg tevreden met de professionele monteurs die uitstekend vakwerk hebben afgeleverd.
Zij hebben bv plankjes keurig netjes afgezaagd van een rek die het volledig openen van de koelkast verhinderden. Ook is ter plekke het granieten blad aan gepast zodat deze perfect pastte in schuine zijwand.

Samengevat: zeer tevreden met de keuken maar bedenkingen over misleidende reclame en algemene verkooptechnieken.

Advies: meerdere offertes aanvragen bij verschillende bedrijven en nooit offertes tekenen zonder deze thuis op je gemak te bestuderen en zeker weten dat alles op papier staat en controleer de keurige opdracht bevestiging met de slecht leesbare hand ingevulde verkoopovereenkomst. Neem niets mondeling aan.

Als je lief, aardig en goed van vertrouwen bent en gemakkelijk beïnvloedbaar bent kun je beter niet naar de Keukenkampioen gaan. Als je zakelijk bent en weet hoe je topverkopers van de Mandemakers groep kunt bespelen, kan je met een gerust hart naar de Keukenkampioen gaan.
FOTO VAN KEES
“Waardeloos”
Betreft Tulp Keukens Door rooB op dinsdag 10 mrt 2015 15
Keuken gekocht in 2011. Nadat het betonblad van externe leverancier tot 8x toe vervangen is en de monteurs de nodige ochtendgymnastiek hebben gehad (telkens om 0700 uur 200 kg sjouwen en bijslijpen) ... hebben wij een en al problemen met onze keuken. Kastdeurtjes die afhangen (gebeld maar valt niet onder service, kwaliteit of garantie bij Tulp). Inbouw vriezer? Valt niet onder garantie Tulp, moet je weer bij externe leverancier zijn. Waardeloos bedrijf die Tulp. Je kan beter geen keuken bestellen en laten afleveren. Service, kwaliteit en garantie tot aan de voordeur... jammer dat een bedrijf het zo moet doen anno 2015.
“schandalig behandeld!”
Betreft Paul Roescher Door hb op zaterdag 3 jan 2015 15
We kozen voor een aanrechtblad met betonlook waarvan werd gezegd dat het kring- en vlekgevoelig was. Toen de keuken geplaatst werd, bleek het aanrechtblad 40 cm te kort. Drie maanden later werd een passend blad bezorgd. Bij dit blad braken er al snel stukjes af. Na 3 keer repareren wordt het blad niet vervangen zoals beloofd, maar houdt het op. Wij gaan blijkbaar niet normaal met het blad om. Einde verhaal. Wat een schande om je klant zo af te schepen! Het eerste blad bleef keurig heel, niets aan de hand ...
“slechte levering en service”
Betreft Wooning Door H.G.A. Langendoen op maandag 29 sep 2014 14
Betonblad paste niet, niet goed ingemeten, wordt makkelijk overheen gepraat afzuigkap paste niet de aannemer krijgt hiervan de schuld twee man langs geweest, klus was te moeilijk. Tot op heden nog niet geplaatst. Kosten zouden voor ons zijn want we hebben een duurdere afzuigkap gekregen,met gevel unit. Waarom worden dan eerst twee man gestuurd? Deurknoppen verkeerd geplaatst, geen rubber in de kast deur van de koelkast, de vriezer deur was gelijkgesteld waardoor deze open stond en als een gek stond te vriezen. Het schoonmaakmiddel voor het Betonblad niet goed afgesloten door de monteur in la gelegd, vervolgens hele bodem van de la krom. Een keuken kopen bij wooning is geen feestje! Slechte inmeting, slechte plaatsing, slechte aftersales. De keuken kostte meer dan € 26.000!
“Uitstekende service”
Betreft Paul Roescher Door Familie van den Brink op maandag 2 jun 2014 14
Wij zijn op een zeer vriendelijke manier goed geholpen met het uitzoeken van de keuken. Er werd alle tijd voor ons genomen,zodat we precies hebben kunnen uitzoeken, wat we mooi vinden. De keuken werd ook in 1 keer goed geleverd en alles is helemaal naar wens. De keuze voor een betonnen blad zouden we misschien niet weer maken, omdat daar toch wel vlekken in komen. Het blad is na een maand al weer geschuurd en weer opnieuw in de was gezet, maar het blijft erg gevoelig voor vlekken en stukjes eraf. Maar het is wel een prachtig mat blad. Paul Roescher heeft een goede service, als er iets is, wordt het altijd direct opgelost. De gastvrijheid en de omgang met klanten is heel plezierig. We kunnen Paul Roescher van harte aanbevelen als u een nieuwe keuken zoekt.
FOTO VAN FAMILIE VAN DEN BRINK
keuken van den Brink
“Heen en weer”
Betreft IKEA Keukens Door lotte op vrijdag 14 feb 2014 14
Nu 1,5 jaar geleden ontvingen wij onze nieuwe keuken, nieuwprijs circa 4000 euro, gratis thuis. Wij waren erg blij dat we destijds de keuken 'gratis' (voor 1 euro) thuisbezorgd kregen, ons appartement bevindt zich op de derde verdieping zonder lift. En dat was voor de bezorgers absoluut geen probleem. Toen was het bouwen geblazen, dat deden we liever zelf ivm de hoge kosten als je het laat doen. Het lijkt gemakkelijker dan het in werkelijkheid is en we hadden geluk met een handige papa die ons wel even kwam helpen. Na 3 dagen stonden onze kasten en na veel gepuzzel met de magnetron/ovenkast (die we uiteindelijk met gematigd geweld passend hebben gemaakt) zat ook de inbouw apparatuur (koelvries combi, oven en magnetron) op zijn plek. Het aanrechtblad hebben we zelf gemaakt met beton, en het gewicht was geen probleem voor de kastjes. Hierna hebben we de kookplaat geïnstalleerd waar we nagenoeg meteen mee terug konden, evenals met een aantal deurtjes die beschadigd uit de doos waren gekomen (the usual right).
Goed we kregen bij de ikea meteen ons geld terug en konden een nieuwe kookplaat en nieuwe deurtjes meenemen. Opgelucht naar huis om de keuken af te maken.. wel een extra ritje naar delft.. maar goed, de donuts bij de uitgang maken een hoop goed. Enige tijd later sneuvelt de kookplaat op dezelfde manier als de vorige (de vlam van een pitje gaat uit zodra je de knop loslaat, wat het een tijdrovend en frustrerend klusje kan maken als je nou net die maat nodig hebt) productiefoutje? Terug naar Ikea delft, nieuwe kookplaat mee, donuts niet vergeten. Een klein jaartje later begonnen de deurtjes en de afdekplaat van de inbouw vaatwasser te barsten, die vinden de hitte en het vocht van de vaatwasser niet zo leuk.. Goed.. weer terug naar ikea delft, nieuwe deurtjes mee mogen nemen, en uiteraard maken de donuts bij de uitgang weer een hoop goed. Nu mijn 3e kookplaat weer 1 pitje heeft dat niet meer werkt en de eerste scheurtjes in de nieuwe vaatwasserfront alweer zichtbaar beginnen te worden, is de lol er wel vanaf. Misschien is het een marketing strategie om je zoveel mogelijk in de winkel te krijgen zodat je sneller een andere aankoop doet of donuts gaat eten.. maar de lol is er wel vanaf evenals het vertrouwen in de kookplaat (NUTID HGA4K).. toch maar een andere proberen? En het heen en weer rijden voor die stomme keuken.. als ik bij de uitgang dan maar wel een donut kan scoren.
Meer artikelen