Feedback
Alle Keukenzaken Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Kesteren (Gelderland)
344 ervaringen
Sint Annaland (Zeeland)
350 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
561 ervaringen
Haarlem (Noord-Holland)
354 ervaringen
7 vestigingen
2172 ervaringen
Rijssen (Overijssel)
266 ervaringen
Woudenberg (Utrecht)
79 ervaringen
Goes (Zeeland)
291 ervaringen

48 Aanschaftips voor Betonnen Aanrechtbladen (Checklist)

Een werkblad van beton in uw nieuwe keuken. U valt voor de fantastische uitstraling die een betonlook geeft. Maar is beton een goede keuze voor een keukenblad? Als u als een "blok beton" valt voor een werkblad van beton: waar moet u op letten bij de aanschaf?

Geen stress!

Wij hebben een onwaarschijnlijke hoeveelheid aan antwoorden en heel veel feedback van gebruikers van Qasa. Daarmee komen we op maar liefst 48 verschillende tips bij het laten maken van een betonnen aanrechtblad. We duiken in de betonmolen en bekijken aanrechtbladen van beton van dichtbij.

hoofdstuk i
Waarom beton voor een werkblad?

De oude Egyptenaren waren al bekend met de toepassingen van beton. De Romeinen gebruikten al beton bij de bouw van het Colosseum. En het Colosseum staat nog steeds ... Beton is pas de laatste jaren in opkomst als materiaal voor een werkblad in de keuken.


Waarom nu opeens beton in de keuken?

Het hangt waarschijnlijk samen met een trend naar meer industriële architectuur. Keukendesigners spelen leentjebuur bij grote internationale architecten en zo maakt beton zijn entree in de keuken in combinatie met andere materialen zoals hout en steen.

Een betonnen aanrechtblad in de keuken is dus vooral een architectonisch statement. Als u bij een architect thuis op de koffie komt is de kans bovengemiddeld groot dat de espressomachine op het keukenbeton staat. Maar in alle keukenstijlen zal beton een bijzondere verschijning zijn.

Tip #1Een betonnen blad in de keuken is architectonisch zeer verantwoord.

Een betonnen blad is zo bijzonder dat we u wel moeten waarschuwen voor alle eigenschappen die beton naast zijn bijzondere uitstraling ook heeft. Hoe dat zit? Eerst maar een stukje achtergrond.

hoofdstuk ii
Hoe wordt beton gemaakt?

Beton is verbluffend simpel te maken. Nodig zijn water, zand, grind en cement. En een grote emmer en iets om te roeren.


Zijstapje: U heeft natuurlijk gelijk door dat beton erg goedkoop is als bouwmateriaal ... klopt! En ook daarom wordt het veel gebruikt in de bouw.

De ingrediënten water, zand, grind en cement moeten worden gemengd. Het gaat daarbij ook om de juiste verhoudingen, maar deze vermelden we juist niet. Het is niet onze bedoeling is om u beton te leren maken.

Tip #2Een betonnen keukenblad bestaat uit eenvoudige basismaterialen.

En wat dan?

Als het mengsel is gemaakt wordt het in een houten bekisting gegoten. Een houten bekisting is niets meer of minder dan een rechthoek gemaakt van houten planken. Een bekisting wordt meestal op maat gemaakt, bij een keukenblad zal dit zeker het geval zijn. De bekisting kan elke mogelijke vorm hebben; een betonnen muur wordt met hetzelfde principe gemaakt.


Soms wordt een betonnen werkblad van een zogenaamde wapening voorzien.

Een klein zijstapje: Beton is ongelofelijk sterk als je ertegen aan duwt. Maar beton kan er slecht tegen als je eraan trekt. Om de zogenaamde "trekkrachten" van beton te verbeteren kan beton van een wapening worden voorzien. Een wapening is een (metalen) constructie die ligt in de houten bekisting. Het beton wordt over de wapening heen gegoten. De wapening is daarna niet meer te zien. Bij kleinere keukenbladen is wapening echt niet nodig. Vooral bij grote en zware betonnen aanrechtbladen kan het aanbrengen van een wapening zinvol zijn.

Nadat het beton in de bekisting is gegoten, zal het eerst nog worden gladgestreken. Hierdoor wordt het oppervlak zo glad mogelijk. Door het beton licht te bekloppen of te trillen komen kleine luchtbelletjes uit het net gestorte beton los. Hierdoor wordt het beton iets compacter.

Daarna moet het beton enkele weken drogen. Het beton wordt keihard. De bekisting wordt verwijderd en het beton is op zich klaar voor gebruik. Echter om beton als werkblad in de keuken te gebruiken moet er nog heel wat gebeuren ...

Tip #3Een betonnen blad moet altijd een aantal weken uitharden.

hoofdstuk iii
Afwerkingen beton

Beton is beton, toch? Nou ja, niet helemaal. Vooral het principe van beton is heel simpel. Door het toevoegen van allerlei hulpstoffen en allerlei afwerkingen wordt in de industrie met de eigenschappen van beton gespeeld. Denk bijvoorbeeld aan de droogtijd, de kleur, de sterkte, de brandwerendheid, etc. Er zijn ontzettend veel verschillende bouwmaterialen in de industrie die allemaal beton worden genoemd.

Om een betonnen werkblad in de keuken te kunnen gebruiken zijn allerlei bewerkingen van het beton noodzakelijk. Een onbewerkt betonnen blad is NIET geschikt als werkblad in de keuken. De bewerkingen zijn vooral bedoeld om een glad en vloeistofwerend oppervlak te krijgen.

Grofweg gaat het allereerst om het glad en egaal maken van het oppervlak. Dit zal meestal via de volgende stappen gebeuren:

 • Afkrabben. Het oppervlak van het beton zal worden afgekrabd om kleine uitsteeksel die af kunnen breken weg te halen.
 • Opvullen. Ook zullen kleine gaatjes die zijn ontstaan door luchtbelletjes worden dichtgemaakt.
 • Opschuren. Vervolgens wordt het blad opgeschuurd.
 • Polijsten. En daarna wordt het blad gepolijst zodat een echt vlak oppervlak ontstaat.

Tip #4Een betonnen blad moet worden afgekrabd, opgevuld, geschuurd en gepolijst.


Het oppervlak is nu heel glad en egaal, maar moet nog worden beschermd tegen water en vuil. Er zijn twee verschillende methodes om het blad te beschermen, namelijk door het te impregneren of door het te coaten.

Bij het impregneren wordt er een beschermende vloeistof op het oppervlak gespoten en ingewreven die in het beton zal trekken. Hierdoor wordt het blad beschermd tegen vuil en behoudt het blad beter zijn oorspronkelijke uiterlijk.


Een alternatief voor het impregneren is het blad te beschermen door het aanbrengen van een coatinglaag. Als er een coating wordt aangebracht, zal deze als een dunne beschermende laag ondoordringbaar bovenop het betonoppervlak liggen. Bekende voorbeelden van coatinglagen zijn PU en epoxy.

Tip #5Een betonnen aanrechtblad moet worden gecoat of worden geïmpregneerd.

Zowel coaten als impregneren zijn effectieve methodes om een betonnen blad te beschermen. Het coaten biedt een meer drastische bescherming maar zal ook duurder zijn dan impregneren. Ook kan coaten de uitstraling van het beton iets veranderen. Het coaten of impregneren moet gelijk aan het begin gebeuren voor het eerste gebruik. Vraag in ieder geval gericht deskundig advies over het coaten en impregneren bij het laten maken van een betonnen aanrechtblad.

Tip #6Vraag gericht advies over het coaten of impregneren van een betonnen aanrechtblad.

hoofdstuk iv
Levensduur


Beton gaat als materiaal heel lang mee en zal waarschijnlijk alle andere onderdelen van de keuken overleven. Het Colosseum staat immers ook nog! Het blad zal zeker blijven liggen en niet spontaan uit elkaar vallen.

Tip #7Een betonnen aanrechtblad gaat heel lang mee.

Beton is qua levensduur dus een zeer duurzame keuze. Waar u zich vooral mee bezig zou moeten houden is het goed houden van de afwerking van het beton. Concreet hoe goed blijft het oppervlak waar u op werkt. Vandaar dat we al eerder begonnen over het grote belang van het impregneren of coaten van het blad, en daarnaast het goed en regelmatig onderhouden van de impregnatie of coatinglaag. Voor een lange levensduur van het blad is verder het dagelijks schoonhouden essentieel. Over het hoe en wat van het onderhoud volgen verderop nog wat handreikingen waar op te letten.

hoofdstuk v
Vochtbestendigheid

Helaas: beton is niet vochtbestendig. Beton is van zichzelf een poreus materiaal. Poreus betekent dat water en andere vloeistoffen in het beton kunnen binnendringen. Ook wordt wel gezegd dat beton een zuigende werking heeft. Het beton zuigt het vocht naar binnen.


Vocht kan zich dus in het beton nestelen. Als je de verwarming hoog zet zal het beton weer langzaam droger worden. Eenmaal gevormde vochtplekken zullen meestal zichtbaar blijven.

Tip #8Onbewerkt beton is niet vochtbestendig.

Omdat u, op ons uitdrukkelijk advies, uw betonnen aanrechtblad heeft laten impregneren of heeft laten coaten, is het blad veel ongevoeliger geworden voor vocht. Er zit dan een beschermende laag op die het water tegenhoudt. Coating of impregnatie is heel belangrijk, maar biedt geen 100% bescherming tegen vocht.

Er zijn bij Qasa verschillende klachten bekend over vochtkringen die in betonnen aanrechtbladen zichtbaar waren geworden. Het is daarom sterk aan te raden om vocht altijd te verwijderen van het blad en nooit een plas water op het blad te laten liggen.

Tip #9Ook al is een gecoat of geïmpregneerd betonnen aanrechtblad vochtbestendig, u kunt water beter van het blad verwijderen.

hoofdstuk vi
Hittebestendigheid


Beton als materiaal kan heel goed tegen hitte. In ieder geval goed genoeg voor bij u in de keuken. Hier heeft u dus geen enkel probleem.

Tip #10Onbewerkt beton is goed hittebestendig.

Het beton in het aanrechtblad is geen standaard beton maar heeft allerlei bewerkingen. Er zit immers coating op het blad of de buitenkant van het blad is geimpregeerd. In de regel zullen de coating of het impregnatiemateriaal niet tegen grote hitte kunnen. Dus:

Tip #11De coating of het impregnatiemiddel is niet goed hittebestendig.

Waar u vooral mee te maken kunt krijgen is dat hitte, bijvoorbeeld de onderkant van een gloeiend hete schaal die net uit de oven komt of een pan die net van het vuur afkomt, de coating of het gebruikte impregnatiemiddel kan aantasten. Gebruik dus altijd onderzetters. Het is een kleine moeite.

Daarnaast doen er verhalen de ronde over een mogelijke thermoshock. Een thermoshock is een plotselinge zeer heftige temperatuurwisseling die leidt tot scheuren in het beton. Nu is thermoshock iets dat daadwerkelijk kan voorkomen bij beton, en wordt bij leveranciers van betonnen keukenbladen vaak voor het risico op thermoshock gewaarschuwd. Bij Qasa is geen enkel verhaal bekend dat thermoshock zich ooit feitelijk heeft voorgedaan bij een betonnen aanrechtblad. Hoe dan ook, gebruik sowieso onderzetters en experimenteer niet met de hittebestendigheid van uw betonnen aanrechtblad.

Tip #12Gebruik bij een betonnen aanrechtblad altijd onderzetters voor hete pannen.

hoofdstuk vii
Vlekgevoeligheid

Tja. We gaan nog even door op de eigenschappen van het beton. Beton is zeer gevoelig voor agressieve of zure vloeistoffen. Dit is duidelijk een minpunt van een betonnen aanrechtblad. Ook is beton niet goed bestand tegen vetten en olieachtige substanties. Deze vloeistoffen kunnen zorgen voor permanente vlekken in het blad.


Tip #13Betonnen aanrechtbladen zijn zeer vlekgevoelig en kunnen niet tegen zuren, vetten of oliën.

Vermijd dus zoveel als mogelijk dat olie, azijn, bak en braadvetten, boter, margarine, sap van citroenen of limoenen, etc. op het werkblad terecht komen. De beste bescherming is om altijd op snijplanken te werken die bovenop het aanrechtblad liggen.

Tip #14Gebruik altijd snijplanken om te voorkomen dat vloeistoffen op het blad terecht komen.

Om het blad te beschermen is het van groot belang dat het blad is geïmpregneerd of dat er een coating op aangebracht is. Dit beschermt in ieder geval. En zorg voor heel goed onderhoud. U zult het blad na elk gebruik goed schoon moeten maken. Dus na elke kookbeurt maakt u het blad schoon en verwijdert u alle vloeistoffen, vetten, olie, zuren, etc.

Tip #15Maak een betonnen aanrechtblad vanwege de vlekgevoeligheid na elk gebruik goed schoon.

hoofdstuk viii
Krasvorming

Betonnen aanrechtbladen zijn keihard. Ze zijn nauwelijks gevoelig voor krassen. Toch is het aan te raden om bij het snijden altijd een snijplank te gebruiken (en onderzetters voor hete pannen). Beton kan op zich goed tegen krassen, dus uw messen krijgen het zwaar te verduren als u beton gaat snijden. Het is dus niet zo’n goed idee voor uw messenset. En u wilt de coating die mogelijk op het beton zit niet beschadigen.

Tip #16Bij normaal gebruik is een betonnen aanrechtblad nauwelijks krasgevoelig.


Krasbestendig wil niet zeggen krasvast. Het blijft mogelijk om krassen te maken op beton als je maar hard genoeg krast. Experimenteer niet met de krasgevoeligheid en ga niet kijken hoe krasbestendig uw betonnen aanrechtblad in de praktijk is.

hoofdstuk ix
Hygiëne


Beton is van zichzelf niet hygiënisch. Het is een poreus materiaal waar vocht in kan doordringen en kan blijven zitten.

Tip #17Beton is van nature niet hygiënisch omdat het poreus is.

Maar door de beschermende laag die met een coating of door impregnatie wordt aangebracht op het beton, wordt een betonnen aanrechtblad weldegelijk een redelijk hygiënische keuze. Ook zal het betonnen blad geschuurd en gepolijst zijn en dus een heel glad oppervlak hebben. Door de combinatie van polijsten en impregneren of coaten is een betonnen aanrechtblad relatief makkelijk schoon te maken. Mits de coating of impregnatie goed wordt onderhouden is een betonnen werkblad een redelijk hygiënische keuze.

Tip #18Een betonnen aanrechtblad is redelijk hygiënisch als het is gepolijst en gecoat of geïmpregneerd, en goed is onderhouden en schoongehouden.

hoofdstuk x
Uitstraling

Over smaak valt niet te twisten. Over de keuze voor beton zeker niet. Een betonnen aanrechtblad is een ieder geval een hele duidelijke keuze die u maakt. We spraken eerder al over beton als architectenkeuze. U gaat echt voor design met een keuze voor beton.


Verschillende gebruikers geeft aam dat betonnen bladen staan voor een stoere, warme, stijlvolle en stevige uitstraling. Beton heeft ook wel een wat industrieel karakter.

Tip #19Betonnen aanrechtbladen staan voor stoer, warm, stijlvol, stevig en industrieel.

De uitstraling van het beton wordt heel erg bepaald door de andere materialen die in de keuken gebruikt worden. Een combinatie die veel voorkomt is beton met houten (of houtlook) frontdeuren van de keuken. Ook de combinatie met roestvrijstaal, bijvoorbeeld in de grepen van de keukenkasten en de kraan, komt regelmatig voor.

Tip #20Betonnen aanrechtbladen worden vaak gecombineerd met hout en roestvrijstaal in de keuken.

Denk ook eraan dat de uitstraling van een betonnen aanrechtblad niet alleen bepaald wordt door de keuken, maar ook door de vloer, de wanden en het plafond. We zien hier meestal strakke keuzes in materialen en afwerkingen en die laten een betonnen aanrechtblad mooi uitkomen.

De totale inrichting en uitstraling van uw keuken is natuurlijk een kwestie van smaak waarbij een betonnen aanrechtblad een duidelijke designkeuze is. Een keuze voor beton zal meestal gepaard gaan met een architectonisch zeer te verantwoorden keukenontwerp en passende natuurlijke materialen en inrichting. Een betonnen aanrechtblad is met recht een eyecatcher in uw woning. Al uw gasten zal het opvallen.

Tip #21Een betonnen blad is een echte eyecatcher die uw gasten zal opvallen.

hoofdstuk xi
Schoonmaken en onderhoud


Op zich: betonnen aanrechtbladen zijn prima en eenvoudig schoon te houden. Vooral omdat een blad is gepolijst en eventueel is gecoat zal het glad aanvoelen en gemakkelijk af te nemen zijn.

Tip #22Een betonnen blad is gemakkelijk af te nemen als het is gepolijst en eventueel is gecoat.

U kunt groene zeep of allesreiniger gebruiken om het betonnen aanrechtblad te reinigen. Zoals we eerder al aangaven is het verstandig om in verband met vlekvorming het blad na elk gebruik schoon te maken. Qasa krijgt wel feedback van meerdere gebruikers dat zij elke dag aan het boenen zijn om het blad goed vlekvrij te houden.

Tip #23U dient het blad dagelijks schoon te maken met groene zeep of allesreiniger.

Het schoonmaken zelf gaat prima en niets aan de hand zou je zo zeggen. U weet nog van die beschermlaag die op het blad is aangebracht door middel van impregnatie of coating. Deze beschermlaag kan niet tegen agressievere schoonmaakmiddelen zoals schuurmiddel, anti-kalk, ammonia of chloor. Dit soort schoonmaakmiddelen kunnen de coating of de impregnatie beschadigen.

U kunt ze dus niet gebruiken! Vandaar dat we begonnen over groene zeep. U zult dus altijd moeten boenen met groene zeep zelfs als u weet dat schuurmiddel veel handiger is.

Tip #24U kunt geen gebruik maken van agressievere schoonmaakmiddelen maar valt terug op groene zeep ook als het u niet uitkomt.

Daarnaast moet u de beschermlaag van het aanrechtblad niet een keer maar zelfs meerdere keren per jaar (laten) behandelen. Bij de beschermlaag gaat het om de impregnatie of coating die het beton beschermt tegen vuil. Hoe vaak en hoe precies u de beschermlaag moet behandelen ligt aan de gebruikte coating of impregneerder. U zult hier advies moeten vragen aan degene die bij u het betonnen blad heeft geleverd. Er zijn heel veel verschillende producten op de markt en elk product zal zijn eigen voorschriften kennen.

Als u het blad nog gaat aanschaffen is het zinvol om vooraf te informeren naar onderhoudsperiodieken en of en wanneer eventueel iemand langskomt voor het onderhoud en of daar kosten aan verbonden zijn.

Tip #25De beschermlaag van betonnen aanrechtbladen moet meerdere keren per jaar worden behandeld.

hoofdstuk xii
Montage

Over de problemen bij de montage van een betonnen keukenblad valt wel een boek vol te schrijven. Dit gaan we niet doen. Maar we gaan u wel meenemen en u krijgt een idee van waarom een betonnen blad niet de meest praktische keuze is.

Om te starten: beton weegt standaard ongeveer 2400 kilogram per kubieke meter. Stel u heeft een aanrechtblad van 70 centimeter diep, 8 centimer hoog en 3 meter breed. Rekent u even mee? Het blad weegt 0,70 meter x 0,08 meter x 3,00 meter x 2400 kilogram = ongeveer 400 kilogram!


Nu had u geen plannen om mee te doen met de sterkste man van Nederland. U zag er een beetje tegenop. Ook de monteur heeft zich jaren geleden al afgemeld. Duidelijk: Een dergelijk blad is niet te hanteren voor één monteur, ook niet door 2 of 3 monteurs. Ook een iets lichter blad bijvoorbeeld 150 kilogram is nog steeds dermate zwaar dat allerlei beschadigingen kunnen optreden.

Tip #26Een betonnen aanrechtblad is ontzettend zwaar.

Een tweede probleem heeft te maken met de constructie waarop het keukenblad rust. Een keukenblad rust op de onderkastjes van de keuken. Het binnenwerk van de keukenkastjes houdt het blad in de lucht. Maar bij 400 kilogram moet je in de constructie rekening gaan houden met hoe de keukenkastjes het grote gewicht gaan dragen en of ze daar wel op gemaakt zijn.

Een derde uitdaging heeft te maken met het praktisch stellen van een blad. Een keukenblad wordt normaliter gesteld door het voorzichtig over de keukenkastjes te schuiven, precies goed te leggen, en dan op de juiste positie te monteren. U ziet het al: dat gaat niet met een blad van 400 kilogram.

Zo dat waren heel wat montageproblemen. Maar problemen zijn er om opgelost te worden toch? Vandaar:

hoofdstuk xiii
Oplossingen voor montage

Er zijn twee heel verschillende oplossingen voor deze problemen. Aan de ene kant kan een betonnen blad bij u thuis ter plekke in de keuken worden uitgestort. Een heel andere oplossing is dat een betonnen blad pre fab wordt geproduceerd in een fabriek en kant en klaar bij u thuis wordt afgeleverd. Een fabrieksbetonnen blad zit wezenlijk anders in elkaar dan een thuis gegoten betonnen blad. Het hangt er maar vanaf of een van deze oplossingen of zelfs beide oplossingen in uw geval mogelijk zijn. Omdat er grote verschillen zitten tussen deze oplossingen, bespreken we ze apart.

hoofdstuk xiv
Thuis het betonnen blad laten gieten

Voordat we starten: het gaat om het thuis laten gieten van het betonnen blad door een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn keukenkopers die zelf hun betonnen blad kunnen gieten, maar dit is dermate specialistisch dat we daar niet op ingaan.

Een thuis gegoten betonnen blad is van masssief beton en vereist een zware constructie. De eerste oplossing is dat de keuken constructief zwaarder is uitgevoerd. Dus concreet dikkere poten en dikkere balken.

Tip #27Bij een thuis gegoten betonnen blad wordt uw keuken constructief zwaarder uitgevoerd.

In uw keuken wordt een houten bekisting in elkaar gezet. Vervolgens wordt het beton in de bekisting gegoten. Alles moet hierbij in een keer goed gaan. Stel dat een van de planken van de houten bekisting een heel klein beetje scheef loopt, dan heeft u uiteindelijk ook een aanrechtblad dat scheef loopt. Als er ergens een putje zit in de bekisting, dan komt dit terug in het betonnen aanrechtblad. Kortom u heeft een specialist nodig die precies weet wat ie doet en het in één keer goed doet. Het is echt vakwerk.

Tip #28Schakel voor het thuis laten gieten van een betonnen blad een gespecialiseerd bedrijf in.

Nu gaan we even terug naar uw mooie blad van 400 kilogram. In een betonnen van 400 kilogram gaat hoeveel kilogrammen aan materiaal? Uiteraard 400 kilogram aan zand, cement, grind, etc. Dat gaat allemaal uw woning in gedragen en zal in de keuken worden gemengd om het beton vervolgens uit te gieten in de houten kist. Het woord bouwput is vrij accuraat. Het bekende spreekwoord wie mooi wil zijn moet pijn lijden is hier zeker van toepassing.

We overdrijven misschien een beetje met die 400 kilogram. Het is uiteraard mogelijk om het blad dunner of kleiner uit te voeren om in ieder geval iets aan gewicht te besparen. Maar welke uitvoering u ook kiest, beton is gewoon hartstikke zwaar en onhandelbaar, en alle materialen zullen de keuken in moeten komen.

Tip #29Uw woning verandert in een bouwput als u een betonnen werkblad thuis laat gieten.


Daarna zal het beton moeten uitharden. Pas als het beton hard is zal de keuken verder kunnen worden afgemonteerd. Vaak staat voor het uitharden enkele weken. Vraag goed na hoe lang dit duurt.

Tip #30Een bij u thuis gegoten betonnen blad moet in de keuken uitharden.

Door het uitharden is de keuken zeker niet in één dag af, maar trek minimaal een week uit. Normaal beton heeft zelfs enkele weken nodig om uit te harden maar er zijn speciale chemicaliën op de markt die het uitharden verkorten.

Tip #31Montage van de keuken bij een thuis gegoten betonnen blad duurt minimaal een week en waarschijnlijk veel langer.

Niet alleen omdat het heel veel gedoe geeft om een betonnen blad ter plekke uit te storten, maar ook nog eens vanwege het afkrabben, opvullen, schuren en polijsten en het aanbrengen van de coating of impregnatie die noodzakelijk is, heeft u een echte vakman nodig die specifiek ervaren is in het aanbrengen van betonnen aanrechtbladen.

Tip #32Besteed ook afwerken en het coaten of impregneren van een thuis gegoten betonnen blad volledig uit bij een gespecialiseerd bedrijf.

We hebben nu zoveel bezwaren opgeworpen dat we wel een lichtpuntje mogen vertellen: Betonnen werkbladen zijn in alle maten en vormen mogelijk. Ze worden immers bij u thuis uitgegoten in een op maat gemaakte bekisting. Alles kan qua vormen. Op dit gebied heeft beton een behoorlijk pluspunt en er zijn geen andere keukenbladen die deze flexibiliteit kunnen evenaren.

Tip #33Thuis gegoten beton is omdat het ter plekke wordt uitgegoten enorm flexibel en zo goed als alle vormen van een blad zijn mogelijk.

Nog even een laatste puntje over het gewicht: Een thuis gegoten blad valt na montage niet of nauwelijks meer te verwijderen. Bij Qasa is een klacht bekend van een reviewer die een betonnen keukenblad had maar achteraf erg ontevreden was over het onderhoud. Ook had deze persoon last van vlekken in het blad. Deze reviewer heeft het blad toch gehouden omdat het niet meer te verwijderen viel of te vervangen viel door een ander type blad. Je kan geen 400 kilo eraf tillen. Een betonnen blad kan ook niet in stukken gezaagd worden. Een betonnen werkblad ligt waar het ligt en je zal het er waarschijnlijk heel lang mee blijven doen.

Tip #34Een betonnen blad is na montage nauwelijks meer te verwijderen.

hoofdstuk xv
Pre fab betonnen keukenbladen


Een alternatief voor het thuis storten van een betonnen blad is het kopen van een pre fab betonnen blad. Een pre fab betonnen blad wordt volledig op maat geproduceerd in een op exacte maat gemaakte bekisting. Deze bekisting ligt ergens in een werkplaats of fabriek en niet bij u thuis.

We kijken eerst naar het gewicht. Een echt betonnen blad is veel en veel te zwaar om te verplaatsen naar uw woning en te monteren op de keukenkastjes. De meeste pre fab betonnen keukenbladen bestaan daarom niet volledig uit beton, maar voor een deel uit andere materialen. Aan de buitenkant ziet u wel beton. De uitstraling is hetzelfde. Aan de binnenkant of onderkant zit ander lichter materiaal dat het blad zijn volume geeft.

Een dergelijke betonnen pre fab blad is lichter dan een thuis gegoten blad dat volledig uit beton bestaat. Wat niet wil zeggen dat het licht is, een dergelijk blad is nog steeds heel erg zwaar maar wordt wel hanteerbaar. Overigens kan een pre fab betonnen aanrechtblad uiteraard ook volledig uit beton worden gemaakt, maar vanwege het gewicht zal dit meestal onpraktisch zijn.

Tip #35Een pre fab betonnen blad is meestal lichter dan een thuis gegoten betonnen blad.

Voordeel is dat een pre fab blad onder optimale fabrieksmatige omstandigheden geproduceerd kan worden. Zowel het uitharden van het blad, als het afkrabben, opvullen, schuren en polijsten, als het impregneren of coaten kan onder goed gecontroleerde omstandigheden worden gedaan met de juiste hulpmiddelen en alle ruimte. Dit zal de kwaliteit van het blad ten goede komen. Een pre fab betonnen blad is daarmee niet anders dan een op maat gemaakt kunststof, composiet of keramieken blad dat kant en klaar bij u thuis wordt afgeleverd. Let wel: fabriekmatige productie is natuurlijk nooit een absolute garantie dat een blad kwalitatief goed is!

Tip #36Een pre fab betonnen blad zal kwalitatief bijna altijd beter zijn dan een thuis gegoten betonnen blad.

Een ander voordeel is dat de productie van het blad niet bij u thuis gebeurt. De bouwput kan dus achterwege blijven. Wel blijft een pre fab betonnen blad erg zwaar en dat bemoeilijkt de montage. In dit opzicht kunt u een pre fab betonnen blad vergelijken met granieten aanrechtbladen, deze zijn door hun grote gewicht ook lastig te monteren. Hoe dan ook, de keuken zal met een pre fab blad waarschijnlijk in één a twéé dagen gemonteerd kunnen worden.

Tip #37Bij een pre fab betonnen blad is sprake van een gebruikelijke montagetijd in de keuken van een a twee dagen.

Let op dat bij transport een betonnen blad kan breken. Beton is ontzettend sterk maar kan niet goed tegen trekkrachten. Een pre fab betonnen blad zal worden vervoerd, verplaatst en gemonteerd. Er komen dan krachten op het beton te staan en breken komt, bij onzorgvuldige behandeling, helaas voor. Hier is van belang dat u de keuken koopt inclusief het gemonteerde blad, of in ieder geval het blad inclusief montage. Breken van het blad bij het vervoer of montage moet niet uw probleem zijn.

Tip #38Koop een pre fab betonnen blad altijd inclusief levering en montage.

Tot slot: Een pre fab betonnnen blad wordt op maat gemaakt en er zal altijd een levertijd mee gemoeid zijn. Dit is geen probleem zolang de levertijd van het blad maar niet langer is dan de levertijd van de gehele keuken.

hoofdstuk xvi
Pre fab betonnen blad of thuis beton laten gieten

We kunnen niet anders aanraden dan dat u zich heel goed moet laten voorlichten over de concrete mogelijkheden van een pre fab betonnen blad en de mogelijkheden om het beton thuis te laten gieten.


Een pre fab blad is meestal niet volledig van beton, maar dat ziet u van de buitenkant niet. Pre fab betonnen bladen hebben erg veel voordelen ten opzichte van het thuis beton gieten. Gebruikmaking van een pre fab betonnen blad zal (bijna) altijd de voorkeur hebben.

Tip #39Een pre fab betonnen blad heeft bijna altijd de voorkeur boven thuis beton gieten.

Het is logistiek niet altijd mogelijk een pre fab betonnen keukenblad bij u in de keuken te krijgen. Het blad kan te groot zijn en niet door de deur of door het raam passen. Ook zal het bij bepaalde bijzondere vormen of indelingen van het betonnen blad noodzakelijk blijven om het blad bij u thuis te gieten. In dit soort bijzondere omstandigheden bent u erop aangewezen op het betonnen blad thuis te laten gieten.

hoofdstuk xvii
Kosten

De materiaalkosten van beton zijn erg laag. Maar de gespecialiseerde afwerking en de coating of impregnatie zijn vaak duur. En u betaalt ook voor de ervaring en vaardigheid om een betonnen blad te maken. Een hele globale prijsindicatie voor een betonnen aanrechtblad per strekkende meter is vanaf ca. 300 euro. Dit kan echter flink oplopen en we horen ook tarieven van 500 of 600 euro per strekkende meter.

Tip #40Ga bij een betonnen blad uit van prijzen tussen de 300 euro en 600 euro per strekkende meter.

Let op dat de eindprijs van een betonnen blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door:

 • De vorm van het blad. Bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.
 • De dikte van het blad. Veel voorkomende diktematen zijn 6, 8 en 10 centimeter.
 • De randafwerking. Bijvoorbeeld alleen de voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering.
 • Uitsparingen. Bijvoorbeeld voor de spoelbak, kranen en kookplaat.


Ook kan een betonnen blad consequenties hebben voor de constructie van de keuken, en voor de inplanning van de montage van de rest van de keuken. Dat het basismateriaal beton vrij goedkoop is, is per saldo niet relevant voor de eindprijs van een betonnen keukenblad voor de consument. In een gemiddeld keukenontwerp zal het wisselen naar een betonnen blad de keuken meestal duurder maken.

Tip #41Een betonnen werkblad valt per saldo onder de duurdere keukenbladen.

hoofdstuk xviii
Waar moet u een betonnen aanrechtblad kopen?


We gaan geen lijstje geven van bedrijven maar een paar praktische adviezen. U zult een betonnen aanrechtblad bijna altijd kopen via de keuken(speciaal)zaak waar u uw gehele keukenaankoop doet. Er zijn in Nederland meer dan 1000 keukenwinkels. De meeste van deze keuken(speciaal)zaken leveren hoogstens enkele keren per jaar een keuken uit met een betonnen aanrechtblad.

Dit betekent dat de meeste keukenwinkels geen of beperkte ervaring hebben met betonnen aanrechtbladen. Ook voor hun is het iets bijzonders. Zij zullen een specialistisch bedrijf inhuren om het blad bij u te laten storten, of het keukenblad pre fab uit te laten leveren. Doe in ieder geval één totaalaankoop bij de keukenwinkel inclusief complete montage van de keuken en het betonnen keukenblad. Laat u nooit verleiden tot de situatie dat u aparte afspraken maakt.

Tip #42Doe een totaalaankoop van de keuken inclusief betonnen keukenblad en inclusief complete montage.

En vraag naar de ervaringen met en de referenties over de specialistische leverancier van het betonnen blad. U gaat iets bijzonders doen en neem daar de tijd voor. Bij een pre fab betonnen blad zult u zeer waarschijnlijk altijd van een gespecialiseerde leverancier gebruik gaan maken. Mocht het beton bij u thuis gestort gaan worden dan heeft een gespecialiseerd bedrijf sterk de voorkeur boven de gemiddelde lokale aannemer.

Tip #43Vraag naar referenties en verzeker u ervan met een gespecialiseerde leverancier te maken te hebben.

Samenvattend: doe het goed of doe het niet.

hoofdstuk xix
Ervaringen van gebruikers

Op Qasa staat regelmatig feedback van keukenkopers over betonnen aanrechtbladen. In de regel zijn consumenten bijzonder tevreden met de bijzonder uitstraling van het betonnen blad. Het zijn uiteraard mensen die vooraf gezocht hebben naar een dergelijk blad. Maar in ieder geval is van belang te weten dat de uitstraling voldoet aan de verwachtingen die consumenten op dit gebied hebben.

Tip #44Gebruikers zijn tevreden over de uitstraling van een betonnen keukenblad.

Wel krijgen wij regelmatig te horen dat het goed fout kan lopen met de montage van betonnen bladen. Bladen moeten soms opnieuw gegoten moeten worden. Of de montage mislukt simpelweg omdat het betonnen blad te zwaar is. Ook kan het betonnen blad breken.

Tip #45Gebruikers bevestigen dat montage van betonnen bladen moeizaam kan zijn.


Tot slot valt het onderhoud regelmatig op. Verschillende gebruikers klagen over het dagelijkse onderhoud van het keukenblad door het boenen met groene zeep om vlekken verwijderd te krijgen. Als er eenmaal vlekken of vochtplekken ontstaan zijn deze nauwelijks meer te verwijderen.

Tip #46Gebruikers zijn niet altijd tevreden over de producteigenschappen zoals de vlekgevoeligheid en het vele schoonmaken.

hoofdstuk xx
Alternatieven

Er zijn meestal twee alternatieven waarmee consumenten een betonnen werkblad vergelijken.

Het eerste alternatief betreft een granieten aanrechtblad. Op vele gebieden hebben beton en graniet zeer vergelijkbare eigenschappen. Beide zijn zeer zware stenen bladen. Beide bladen zijn geimpregneerd of gecoat, beide zijn erg gevoelig voor vocht en vlekvorming, en beide vergen veel onderhoud.

De verschillen zit met name erin dat een granieten blad een natuurproduct is en elk blad is uniek. Betonnen bladen lijken juist heel sterk op elkaar. Een granieten blad is lichter dan een betonnen blad, maar het blijft een zwaar blad. Graniet is nog harder en krasvaster als materiaal dan beton. Graniet is relatief beter bestand tegen vocht en vlekken dan beton, maar het blijft wel een onderhoudsgevoelig product. Graniet is stollingsgesteente en heel licht radioactief, beton is dit niet.

Tip #47Granieten bladen hebben vergelijkbare eigenschappen als betonnen bladen en vormen een alternatief.

Het tweede alternatief waar consumenten met zekere regelmaat naar kijken betreft betonlook. U neemt dan bijvoorbeeeld een keramieken blad of composieten blad. Deze bladen zijn niet te vergelijken met beton en hebben heel andere (feitelijk betere) producteigenschappen.

Keramieken en composieten bladen kunnen met een eindeloze variatie van toplagen worden uitgevoerd. En dus ook met een betonlook. De uitstraling van een dergelijk blad lijkt veel op de uitstraling van beton. Een betonlook blad heeft niet de producteigenschappen van een betonnen blad. Het voelt ook niet aan als beton. Feit is dat kopers regelmatig kijken naar een betonlook alternatief en soms hiervoor kiezen. Een keuze voor betonlook kan zinvol zijn als u: én echt valt voor een betonnen blad, én absoluut niet de nadelen wilt van een betonnen blad.

Tip #48Bladen met betonlook zijn niet van beton maar hebben de uitstraling van echt beton, en zijn soms een alternatief voor een echt betonnen blad.

hoofdstuk xxi
Waarop letten? Alle tips op een rij

Zo dat was een ongelofelijke hoeveelheid tips die we hebben gegeven. We hebben ze hieronder voor u samengevat:

 1. Een betonnen blad in de keuken is architectonisch verantwoord.
 2. Een betonnen keukenblad bestaat uit hele simpele basismaterialen.
 3. Een betonnen blad moet altijd een aantal weken uitharden.
 4. Een betonnen blad moet worden afgekrabd, opgevuld, geschuurd en gepolijst.
 5. Een betonnen aanrechtblad moet worden gecoat of worden geïmpregneerd.
 6. Vraag gericht advies over het coaten of impregneren van een betonnen aanrechtblad.
 7. Een betonnen aanrechtblad gaat heel lang mee.
 8. Onbewerkt beton is niet vochtbestendig.
 9. Ook al is een gecoat of geïmpregneerd betonnen aanrechtblad vochtbestendig, u kunt water beter van het blad verwijderen.
 10. Onbewerkt beton is goed hittebestendig.
 11. De coating of het impregnatiemiddel is niet goed hittebestendig.
 12. Gebruik bij een betonnen aanrechtblad altijd onderzetters voor hete pannen.
 13. Betonnen aanrechtbladen zijn zeer vlekgevoelig en kunnen niet tegen zuren, vetten of oliën.
 14. Gebruik altijd snijplanken om te voorkomen dat vloeistoffen op het blad terecht komen.
 15. Maak een betonnen aanrechtblad vanwege de vlekgevoeligheid na elk gebruik goed schoon.
 16. Bij normaal gebruik is een betonnen aanrechtblad nauwelijks krasgevoelig.
 17. Beton is van nature niet hygiënisch omdat het poreus is.
 18. Een betonnen aanrechtblad is redelijk hygiënisch als het is gepolijst en gecoat of geïmpregneerd, en goed is onderhouden en schoongehouden.
 19. Betonnen aanrechtbladen staan voor stoer, warm, stijlvol, stevig en industrieel.
 20. Betonnen aanrechtbladen worden vaak gecombineerd met hout en roestvrijstaal in de keuken.
 21. Een betonnen blad is een echte eyecatcher die uw gasten zal opvallen.
 22. Een betonnen blad is gemakkelijk af te nemen als het is gepolijst en eventueel is gecoat.
 23. U dient het blad dagelijks schoon te maken met groene zeep of allesreiniger.
 24. U kunt geen gebruik maken van agressievere schoonmaakmiddelen maar valt terug op groene zeep ook als het u niet uitkomt.
 25. De beschermlaag van betonnen aanrechtbladen moet meerdere keren per jaar worden behandeld.
 26. Een betonnen aanrechtblad is ontzettend zwaar.
 27. Bij een thuis gegoten betonnen blad wordt uw keuken constructief zwaarder uitgevoerd.
 28. Schakel voor het thuis laten gieten van een betonnen blad een gespecialiseerd bedrijf in.
 29. Uw woning verandert in een bouwput als u een betonnen werkblad thuis laat gieten.
 30. Een bij u thuis gegoten betonnen blad moet in de keuken uitharden.
 31. Montage van de keuken bij een thuis gegoten betonnen blad duurt minimaal een week en waarschijnlijk veel langer.
 32. Besteed ook het afwerken en het coaten of impregneren van een thuis gegoten betonnen blad volledig uit bij een gespecialiseerd bedrijf.
 33. Thuis gegoten beton is omdat het ter plekke wordt uitgegoten enorm flexibel en zo goed als alle vormen van een blad zijn mogelijk.
 34. Een betonnen blad is na montage nauwelijks meer te verwijderen.
 35. Een pre fab betonnen blad is meestal lichter dan een thuis gegoten betonnen blad.
 36. Een pre fab betonnen blad zal kwalitatief bijna altijd beter zijn dan een thuis gegoten betonnen blad.
 37. Bij een pre fab betonnen blad is sprake van een gebruikelijke montagetijd in de keuken van een a twee dagen.
 38. Koop een pre fab betonnen blad altijd inclusief levering en montage.
 39. Een pre fab betonnen blad heeft bijna altijd de voorkeur boven thuis beton gieten.
 40. Ga bij een betonnen blad uit van prijzen tussen de 300 euro en 600 euro per strekkende meter.
 41. Een betonnen werkblad valt per saldo onder de duurdere keukenbladen.
 42. Doe een totaalaankoop van de keuken inclusief betonnen keukenblad en inclusief complete montage
 43. Vraag naar referenties en verzeker u ervan met een gespecialiseerde leverancier te maken te hebben.
 44. Gebruikers zijn tevreden over de uitstraling van een betonnen keukenblad.
 45. Gebruikers bevestigen dat montage van betonnen bladen moeizaam kan zijn.
 46. Gebruikers zijn niet altijd tevreden over de producteigenschappen zoals de vlekgevoeligheid en het vele schoonmaken.
 47. Granieten bladen hebben vergelijkbare eigenschappen als betonnen bladen en vormen een alternatief.
 48. Bladen met betonlook zijn niet van beton maar hebben de uitstraling van echt beton, en zijn soms een alternatief voor een echt betonnen blad.


hoofdstuk xxii
Overzicht voordelen blad van beton

Uit al die tips kunnen we drie voordelen halen die betonnen aanrechtbladen hebben:

 • Bijzondere architectonische uitstraling.
 • Lange levensduur.
 • Bijna alle vormen zijn mogelijk.


hoofdstuk xxiii
Overzicht nadelen blad van beton

En uit al die tips komen heel wat nadelen naar voren:

 • Beton is niet goed vochtbestendig. Verwijder vocht altijd.
 • Beton is niet vlekbestendig. Verwijder vlekken gelijk.
 • Geimpregneerd of gecoat beton is niet goed hittebestendig.
 • Beton vergt dagelijks schoonmaakonderhoud.
 • Gebruik pannenonderzetters en snijplanken is sterk aan te raden.
 • Een betonnen blad moet worden geimpregneerd of gecoat.
 • De coating of impregnatie van beton moet een aantal keer per jaar worden onderhouden.
 • Beton is erg zwaar en moeilijk te monteren.
 • Beton vergt een zeer specialistische en hoogwaardige begeleiding.
 • Hogere prijsklasse.

hoofdstuk xxiv
Conclusie

Als u op zoek bent naar een bijzonder aanrechtblad, dan is een betonnen aanrechtblad het overwegen waard. Het is een echt designstatement. U neemt een betonnen blad vanwege de zeer bijzondere uitstraling.


Qua materiaaleigenschappen is beton geen logische keuze voor een aanrechtblad. De bladen zijn erg vlekgevoelig en moeten dagelijks goed onderhouden worden. Ook kunnen de bladen niet goed tegen vocht. Betonnen aanrechtbladen moeten daarom uitgebreid behandeld worden om ze geschikt te krijgen als keukenblad, waarbij in ieder geval sprake zal zijn van polijsten en coaten of impregneren. Door het coaten of impregneren kunnen de bladen minder goed tegen hitte.

Een pre fab betonnen blad zal bijna altijd de voorkeur hebben boven een thuis gegoten betonnen aanrechtblad. Een thuis gegoten betonnen aanrechtblad is een zeer onpraktische keuze qua montage maar soms de enige optie.

Als voordeel van een betonnen blad geldt wel dat het heel lang mee gaat en dat het blad helemaal op maat gemaakt kan worden, maar dat zal op zichzelf geen reden zijn om voor een betonnen blad te kiezen.

Een betonnen blad is een duurdere keuze.

hoofdstuk xxv
Andere typen aanrechtbladen


hoofdstuk xxvi
Afbeeldingen

De afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig van DB Keukens, Tieleman Keukens, Wikimedia commons, Wikipedia.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 12 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door Vaartjes op maandag 10 okt 2016 yy
We zijn erachter gekomen dat ze ons een keukenblad van hout hebben geleverd, terwijl we een betonnen blad hebben besteld. Op de orderbevestiging staat 'betoncoat; uitvoering beton'. Roescher voert nu aan dat betoncoat zou betekenen dat een houten blad geverfd wordt met een betonkleur. Echt absurd. Wij vragen ons af waar we dan zoveel geld voor hebben betaald. Wij zijn van een granieten blad overgestapt naar een betonnen blad, een houten blad hebben we helemaal nooit naar gekeken. Volstrekt ontoelaatbaar.
Door Annemieke op donderdag 19 mei 2016 yy
We hadden hoge verwachtingen die helaas niet zijn uitgekomen. De afwerking was slordig: de tientallen boorgaatjes van de mal voor het ter plekke gestorte betonnen blad in de zijkanten van de keukenkasten zijn niet weggewerkt. Het betonnen blad is mooi, maar echt alleen geschikt voor mensen die niet kritisch zijn op vlekken, plekken en strepen. Waterdruppels, kringen van bekers, vet- en andere kookvlekken; je ziet er alles op en dat zorgt bij ons voor flinke irritatie. Dagelijks het hele oppervlak poetsen met groene zeep is nodig, best een hoop werk... Kortom: we hebben heel veel geld uitgegeven aan een keuken die er na een paar maanden eigenlijk al niet meer uitziet. Erg spijtig.
Door Eva L op donderdag 28 apr 2016 yy
Ons betonnen aanrecht is een stuk kleiner geworden in overleg, de prijs is daarin niks aangepast.
Door Annemarijn op donderdag 29 okt 2015 yy
We hebben een keuken gekocht maar het het betonblad wel elders laten maken. Toch even een tijdelijk blad van keukenbedrijf te leen gehad.
Door Bruno op maandag 17 aug 2015 yy
In een bestaande keuken heeft de Keukenloods een prima uitbreiding kunnen realiseren met dezelfde deurtjes en handvatten. De nieuwe inductieplaat en koelkast voldoen volledig aan de verwachtingen. Rondom de inductieplaat is ter opvulling van het betonnen blad een zeer fraai natuurstenen blad gemaakt.
Door Jaimey Paulides op dinsdag 26 mei 2015 yy
Beste lezer, Wij zijn ons aan het oriënteren op de betonnen aanrechtbladen wereld en via via kwam ik op uw site. Ivm renovatie van onze keuken willen wij een nieuw aanrechtblad en het beton vinden wij erg mooi. Ik heb alleen werkelijk geen idee in welke prijsklasse ik moet denken als het om een betonnen aanrechtblad gaat. Het gaat om een aanrechtblad van ongeveer 3880x740 wij zouden een dik blad willen hebben (70mm).Zou u mij een ruwe schatting kunnen geven wat de kosten hiervan kunnen zijn? Ik zou graag hebben dat u via de mail contact opneemt ivm wisselende werk tijden.

Naschrift Qasa: Op Qasa is informatie te vinden over betonnen bladen maar Qasa biedt deze betonnen bladen niet zelf aan.
Door roob op dinsdag 10 mrt 2015 yy
Keuken gekocht in 2011. Nadat het betonblad van externe leverancier tot 8x toe vervangen is en de monteurs de nodige ochtendgymnastiek hebben gehad (telkens om 0700 uur 200 kg sjouwen en bijslijpen) ... hebben wij een en al problemen met onze keuken.
Door Van Bragt op maandag 2 feb 2015 yy
Wow! Dat was onze reactie toen de keuken eenmaal was geplaatst. Nog mooier dan gehoopt en prima afgeleverd. In overleg met Ardi hebben we keuken uitgezocht van massief eikenhout en een 10 cm dik betonnen werkblad. Geen compromis of veilige keuze, maar op gevoel, waarbij we dankbaar gebruik hebben gemaakt van de expertise van het team bij Ardi. Het plaatsen van de keuken verliep voorspoedig en werd netjes en secuur uitgevoerd. Als klap op de vuurpijl werd met 4 man het betonnen werkblad op z'n plek getild. Na twee dagen was de keuken opgeleverd. En het eindresultaat, daar zijn we erg blij mee.
Door Nagtegaal op vrijdag 3 okt 2014 yy
We hebben greeploze gelakte fronten en een betonlook blad van keramiek in de keuken. Zeer tevreden met het eindresultaat.
Door Langendoen op maandag 29 sep 2014 yy
Betonblad paste niet, niet goed ingemeten, wordt makkelijk overheen gepraat afzuigkap paste niet de aannemer krijgt hiervan de schuld twee man langs geweest, klus was te moeilijk. Tot op heden nog niet geplaatst. Het schoonmaakmiddel voor het Betonblad niet goed afgesloten door de monteur in la gelegd, vervolgens hele bodem van de la krom.
Door Van den Brink op maandag 2 jun 2014 yy
De keuze voor een betonnen blad zouden we misschien niet weer maken, omdat daar toch wel vlekken in komen. Het blad is na een maand al weer geschuurd en weer opnieuw in de was gezet, maar het blijft erg gevoelig voor vlekken en stukjes eraf. Maar het is wel een prachtig mat blad.
Door lotte op vrijdag 14 feb 2014 yy
Nu 1,5 jaar geleden ontvingen wij onze nieuwe keuken, nieuwprijs circa 4000 euro, gratis thuis. Wij waren erg blij dat we destijds de keuken 'gratis' (voor 1 euro) thuisbezorgd kregen, ons appartement bevindt zich op de derde verdieping zonder lift. En dat was voor de bezorgers absoluut geen probleem. Toen was het bouwen geblazen, dat deden we liever zelf ivm de hoge kosten als je het laat doen. Het lijkt gemakkelijker dan het in werkelijkheid is en we hadden geluk met een handige papa die ons wel even kwam helpen. Na 3 dagen stonden onze kasten en na veel gepuzzel met de magnetron/ovenkast (die we uiteindelijk met gematigd geweld passend hebben gemaakt) zat ook de inbouw apparatuur (koelvries combi, oven en magnetron) op zijn plek. Het aanrechtblad hebben we zelf gemaakt met beton, en het gewicht was geen probleem voor de kastjes. Hierna hebben we de kookplaat geïnstalleerd waar we nagenoeg meteen mee terug konden, evenals met een aantal deurtjes die beschadigd uit de doos waren gekomen (the usual right).
Meer artikelen