Feedback

Wat is de gemiddelde prijs van een wasdroger?

‍Ben je in de markt voor een nieuwe wasdroger, maar weet je niet zeker hoeveel je moet budgetteren? In dit artikel onderzoeken we hoeveel een wasdroger kost en welke factoren de prijs beïnvloeden. Het type droger heeft een grote invloed op de aanschafprijs, maar ook het merk, de capaciteit en de functionaliteit van de droger spelen een rol.

Type wasdroger

  • Gemiddelde prijzen voor een warmtepompdroger: Warmtepompdrogers zijn het duurste type droger, maar ze zijn ook het meest energie-efficiënt. Op termijn zijn ze meestal de goedkoopste keuze. De prijs van een warmtepompdroger ligt meestal ergens tussen de 600 euro en 900 euro. Sommige high-end modellen kunnen een stuk duurder zijn oplopend tot rond de EUR 2500, en er zijn ook altijd wel modellen die tussen de 600 en 700 euro worden aangeboden. De uiteindelijke prijs van een warmtepompdroger is afhankelijk van het merk, de functies en de capaciteit.
  • Gemiddelde prijzen voor een condensdroger: Condensdrogers maken gebruik van een warmte-element. Gemiddeld betaal je tussen de 450 en 650 euro voor een condensdroger. Condensdrogers worden steeds minder verkocht. Dit betekent ook dat bepaalde functionaliteiten niet meer op condensdrogers beschikbaar zijn of komen. Mede hierom zijn er (bijna) geen dure condensdrogers en richt de condensdroger zich op de onderkant van het prijssegment.
  • Gemiddelde prijzen voor een luchtafvoerdroger: Luchtafvoerdrogers worden nog maar zeer weinig aangeboden. Als je ze tegenkomt zijn ze ongeveer hetzelfde geprijsd als condensdrogers.

Prijsverdeling wasdrogers

Onderstaande grafiek geeft de verdeling van te koop staande wasdrogers per prijs weer (datum mei 2023). Hoe hoger het blauwe bolletje hoe meer wasdrogers in dit prijsgebied te koop staan. Zoals je kunt aflezen van de grafiek staan de meeste wasdrogers te koop voor een prijs tussen de €600 en €900.

De factoren die de prijs van een wasdroger beïnvloeden

Bij het kopen van een wasdroger zijn er verschillende factoren die de prijs van de wasdroger bepalen. Naast het algemene onderscheid tussen warmtepompdrogers enerzijds en condensdrogers en luchtafvoerdrogers anderzijds, volgen hieronder andere belangrijke factoren om rekening mee te houden:
  • Merk: Wasdrogers zijn verkrijgbaar bij verschillende bekende merken. Merken als AEG, Bosch, Siemens en Samsung richten zich vooral op het midden segment. De prijzen van wasdrogers van deze merken liggen meestal ergens tussen de EUR 650 en EUR 900. Beko en Whirlpool richten zich meer op de budget klant met een gemiddelde prijsrange van tussen de EUR 450 en EUR 750. Miele richt zich vooral op het duurdere segment met een prijs tussen de EUR 1.000 en EUR 3.000.
  • Functies: Wasdrogers kunnen zijn uitgerust met allerlei verschillende functies, zoals vochtsensoren, stoomreinigen en anti-kreukfase. Sommige functies kunnen een wasdroger een stuk duurder maken zoals een stoomfunctie.
  • Capaciteit: Kleine drogers met een capaciteit van 6 of 7 kg zijn meestal wat goedkoper dan drogers met een grotere capaciteit van 8, 9 of 10 kg.

Kijk niet alleen naar de aanschafprijs

Over de gehele levensduur van de wasdroger is de aanschafprijs maar een beperkt onderdeel van de totale kosten. Het energieverbruik per droogbeurt (en de daarbij behorende kosten) is minstens zo belangrijk. Een betere manier om wasdrogers te vergelijken is om naar de totale kosten over de gehele levensduur en de kosten voor elektra die je telkens gebruikt om je droogbeurt te draaien mee te nemen. Niet alleen geldt dat in het algemeen warmtepompdrogers dan een stuk aantrekkelijker zijn dan condensdrogers, maar zelfs kunnen dure modellen warmtepompdrogers soms aantrekkelijker zijn dan goedkopere modellen warmtepompdroger door een heel erg gunstig kWh verbruik. Meer over de totale kosten van een wasdroger kun je vinden op: zijn goedkope wasdrogers echt goedkoop?.

Conclusie

De gemiddelde prijs van een wasdroger ligt rond de 450 tot 900 euro. Belangrijkste factoren die de prijs bepalen zijn het type droger, de capaciteit, de functionaliteit en het merk. Alhoewel condensdrogers in de regel goedkoper zullen zijn dan warmtepompdrogers, is het vrijwel altijd verstandiger om voor een warmtepompdroger te kiezen. Warmtepompdrogers droger verbruiken veel minder energie, zodat ze op termijn goedkoper zijn dan condensdroger. Miele wasdrogers zijn het duurst met prijzen oplopend tot EUR 3.000. Beko en Whirlpool richten zich juist meer op de budgetklant met relatief goedkopere wasdrogers.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.