Feedback

Wasmachinedeur gaat niet open

De wasmachinedeur gaat niet open. In de meeste gevallen zijn oorzaak en oplossing van een vergrendelde frontdeur eenvoudig. Zo kan het wasprogramma nog niet klaar zijn, of staat de machine op het kinderslot. Het kan ook te maken hebben met een technisch probleem met de wasmachine. Zo kan er nog water staan in de machine waardoor hij niet open kan. Ook kan het slot geblokkeerd zijn. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken en de bijbehorende oplossingen beschreven.

Het wasprogramma is nog bezig

Zolang het wasprogramma nog niet klaar is, blijft de deur vergrendeld. Dit voorkomt dat je per ongeluk tijdens het wassen de deur opent en water uit de trommel op de vloer loopt. Zodra het wasprogramma is afgelopen zal de deur ontgrendeld worden en kan je de deur openen.

Kinderslot

Veel wasmachine hebben een kinderslot. Een kinderslot combineert vaak twee functies, namelijk het vergrendelen van het bedieningspaneel zodat programma's of instellingen niet meer kunnen worden gewijzigd door het aanraken van het display of het draaien aan de bedieningsknop, en het vergrendelen van de frontdeur zodat deze niet meer kan worden geopend. De details van de werking van de kinderbeveiliging kunnen verschillen per fabrikant. Op het display van je wasmachine staat normaal gesproken duidelijk weergegeven dat het kinderslot is geactiveerd. Meestal gebeurt dit met een icoontje van een slot. Om de wasmachine te openen moet je het kinderslot deactiveren. Meestal deactiveer je het kinderslot door een combinatie van twee toetsen in te drukken. Weet je de combinatie niet, raadpleeg dan de handleiding van je wasmachine.

Uitgestelde start

Bij uitgestelde start zal de wasmachine starten na een vooraf ingesteld aantal uren of minuten.  Als je gebruik maakt van uitgestelde start dan kan de deur vergrendeld zijn zolang de machine wacht om te starten. Op het display van je wasmachine staat aangegeven of uitgestelde start is geactiveerd. Meestal gebeurt dit met een icoontje in de vorm van een ronde klok met een pijltje.

Geen stroom

De techniek om de frontdeur te openen verschilt per wasmachinefabrikant. Vaak gaat het openen van de deur door op een knop in te drukken die via elektronica ervoor zorgt dat de wasmachinedeur ontgrendeld en open gaat. Als de wasmachine uit staat dan heeft de elektronica geen stroom en wordt het "doe de deur open" signaal niet doorgegeven. De oplossing is om de wasmachine aan te zetten en het opnieuw te proberen.

Er blijft water staan in de wasmachine

Als het de wasmachine niet lukt om het water weg te pompen dan blijft er water in de wasmachine staan. De deur zal op slot blijven. Je kan in het algemeen eerst proberen een programma als afpompen of spoelen te draaien zodat het water alsnog verdwijnt. Er kan ook een meer technische oorzaak zijn. Zo kan er een knik zitten in de afvoerslang waardoor de wasmachine het water niet kan wegpompen. De afvoerslang kan te diep in de afvoerbuis zitten waardoor het water niet goed wegloopt. Andere oorzaken zijn een verstopte afvoerslang of een verstopte afvoer. Het filter kan verstopt zijn geraakt en de afvoerpomp kan defect zijn. Kijk op er blijft water in mijn wasmachine staan voor instructies hoe je al deze problemen kunt controleren en oplossen. Als het water uit de wasmachine is gelopen kan je de deur weer openen.

Mocht dit niet lukken en er blijft water staan in de machine kan je verder het volgende uitproberen. Sommige wasmachine hebben een afvoerslangetje om water uit de trommel te laten lopen. Meestal zit dit slangetje achter het klepje van het filter. Open het klepje en draai het dopje van de afvoerslang. Laat het water in het teiltje lopen of op een handdoek terechtkomen. Als al het water uit de trommel is gelopen kan je de deur openen. Dit lost niet de oorzaak van het water in de trommel op maar zorgt er wel voor dat je de deur kunt openen.

Besturingsproblemen

Er kan een probleem zijn met de software van de wasmachine waardoor de wasmachine op slot blijft. Dit kun je proberen op te lossen door de wasmachine 2 minuten van het stroom te halen. Daarna stop je de stekker weer in het stopcontact. Hopelijk gaat de deur nu open.

Oorzaak niet gevonden

Heb je de oorzaak nog niet gevonden dan kan je tot slot het volgende proberen. Veel wasmachine hebben een noodsysteem om de trommel te openen. Dit zit meestal verstopt achter het filterklepje. Je kan met een schroevendraaier een noodknop omzetten waardoor de deur open gaat. Lees de handleiding van de wasmachine om te kijken of dit op jouw wasmachine mogelijk is en welke handelingen je moet verrichten. Volg de veiligheidsinstructies van de handleiding. Lukt dit ook niet of zit er geen noodsysteem op je wasmachine, dan is het tijd om een monteur in te schakelen. Is de wasmachine al erg oud en heeft reparatie eigenlijk geen zin meer kun je ook overwegen een nieuwe wasmachine aan te schaffen.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.