Feedback

Verschillen houten vloeren en parket vloeren

Houten vloeren en parket vloeren lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Toch zijn er ook verschillen tussen deze twee vloersoorten. Dit artikel gaat in op de verschillen.

Prijs

De prijs van houten vloeren ligt tussen ca. 35 en ca. 100 euro per vierkante meter. De prijs hangt voornamelijk af van het type hout dat je kiest. Parket vloeren zijn beschikbaar in 3 verschillende types: massief parket, lamelparket en fineerparket. Massief parket is de duurste soort, waarbij de prijs tussen ca. 50 en ca. 100 euro per vierkante meter ligt. Lamelparket kost tussen ca. 40 en ca. 60 euro per vierkante meter. Fineerparket is de goedkoopste variant en is te verkrijgen vanaf ca. 25 euro tot en met ca. 40 euro per vierkante meter.

Levensduur

De levensduur van een houten vloer hangt af van een aantal factoren: de dikte van de vloer, de kwaliteit van het hout, het onderhoud van de vloer en de hoeveelheid belasting. De levensduur ligt over het algemeen tussen de 10 en 60 jaar. Massief parket is het parkettype met de langste levensduur: deze vloersoort gaat 40 tot 60 jaar mee. Lamelparket heeft een iets kortere levensduur, namelijk 30 tot 40 jaar. Fineerparket heeft de kortste levensduur en gaat maar zo’n 10 tot 15 jaar mee.

Onderhoud

Een houten vloer kan worden schoongemaakt met een stofzuiger en een niet te natte dweil. Ook moet de houten vloer eens in de zoveel jaar opnieuw in de olie of was worden gezet. Een parket vloer kan net als een houten vloer worden schoongemaakt met een stofzuiger en een dweil. Parket moet tevens ca. 2x per jaar worden afgewerkt met wax, lak, olie of was. Lamelparket en massief parket kunnen een aantal keer worden geschuurd, waardoor de vloer weer als nieuw oogt. Fineerparket kan echter niet geschuurd worden.

Materiaal

Houten vloeren kunnen gemaakt worden van allerlei soorten hout. De meest voorkomende soorten zijn eiken, kersen, essen, grenen, beuken en noten. Massief parket wordt gemaakt van massief houten planken en is tussen ca. 15 mm en ca. 22 mm dik. Lamelparket bestaat uit 3 lagen hout die haaks op elkaar worden geperst. De dikte ligt tussen ca. 10 mm (dunlamel) en ca. 20 mm (Duoplank/combiplank/multiplank). Fineerparket is opgebouwd uit 3 lagen, waarbij alleen de toplaag bestaat uit hout. De dikte varieert van ca. 8 mm tot ca. 20 mm

Geluidsoverlast

Beide vloersoorten zijn niet geluidsreducerend. Parketvloeren zijn daarbij wel wat stiller en houten vloeren zijn het meest gehorig. Er wordt dan ook aangeraden om bij beide vloersoorten een geluidsreducerende onderlaag neer te leggen. Door de geluidsnorm van de VvE is het bij appartementen zelfs onvermijdelijk om een geluidsreducerende onderlaag aan te brengen.

Vloerverwarming

Afhankelijk van de houtsoort en de ondervloer kan er bij houten vloeren vloerverwarming worden aangebracht. Bij Lamelparket en fineerparket is het mogelijk om vloerverwarming te monteren. Massief parket is hier echter niet geschikt voor.

Waterbestendigheid

Zowel houten vloeren als parket vloeren mogen ondanks een beschermende laag niet langdurig in aanraking komen met water. Dit kan leiden tot het kromtrekken van de vloer. Uiteindelijk kan de vloer zelfs gaan rotten. Haal vocht dan ook zo snel mogelijk van de vloer af.

Leggen

Houten vloeren kunnen worden verspijkerd, verlijmd, geschroefd of los worden gelegd. Het leggen is echter een specialistisch proces en het is dan ook beter om dit over te laten aan een professional. Zwevende parketvloeren kunnen met behulp van specifiek gereedschap zelf worden gelegd. Kies je ervoor om parket zelf te leggen, dan moet de vloer eerst een aantal dagen acclimatiseren. Als je dit niet doet kan de vloer gaan scheuren door de hoeveelheid spanning.

Beschadigingen

Omdat hout van nature al niet egaal is, zullen kleine beschadigingen alleen maar bijdragen aan het karakter van de vloer. Toch kan je ervoor kiezen om krassen bij te werken met was of olie. Beschadigingen bij parket zijn vaak lastig te repareren. Stofzuig de vloer dan ook regelmatig om te voorkomen dat zand en vuil gaan schuren.

Conclusie

Beide vloertypes zorgen voor een warme uitstraling. Houten vloeren zijn beter bestand tegen beschadigingen en zijn onderhoudsvriendelijker. Parket vloeren zijn echter stiller en zijn vanaf een lagere prijs beschikbaar.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.