Feedback

Stappenplan voor het aansluiten van een vaatwasser

Als je een nieuwe vaatwasser hebt aangeschaft, moet je deze aansluiten. Het aansluiten van een vaatwasser kan een ingewikkelde taak lijken, maar met de juiste informatie en instructies, kan zelfs een beginner dit klusje klaren. In dit artikel geven we een eenvoudige gids om de vaatwasser aan te sluiten met nuttige tips die je kunnen helpen.

Stap 1: Locatie

Het is belangrijk om de juiste locatie voor de vaatwasser te kiezen. Het moet in de buurt zijn van een watertoevoer en een waterafvoer, er moet een elektra aansluiting beschikbaar zijn die zit op een aparte groep in de meterkast, en tot slot moet er voldoende ruimte zijn voor de vaatwasser om volledig te openen. Als het nodig is om een extra waterpunt te creëren of een aparte groep in de meterkast te maken voor de vaatwasser, is het verstandig dit vooraf te doen en over te laten aan een vakman. In verreweg de meeste situaties zullen de watertoevoer, de waterafvoer en het aparte elektrapunt al aanwezig zijn en is het een kwestie van aansluiten.

Stap 2: Eerste opstelling

Het is praktisch de vaatwasser te zetten precies voor de plaats waar deze uiteindelijk moet komen te staan. Bij een inbouw vaatwasser betekent dat de vaatwasser wordt neergezet voor de nis waar deze later naar binnen wordt geschoven. Bij een vrijstaande vaatwasser is het eenvoudiger en kan deze 20 tot 30 cm voor de wand worden geplaatst. Haal de vaatwasser uit de verpakking en leg het verpakkingsmateriaal weg. Controleer of waterafvoerslang, waterafvoerslang en elektra snoer aanwezig zijn. Check vooraf of de slangen en het snoer lang genoeg zijn om de aansluiting te maken.

Stap 3: Aansluiting op de waterafvoer

Het aansluiten van de afvoer is iets dat je zelf kunt doen. In de meeste gevallen zit de waterafvoerslang al vast aan de vaatwasser, soms zal je deze erop moeten vastdraaien. Je hebt twee mogelijkheden voor de afvoer, namelijk aansluiten op een sifon en aansluiting op een afvoerbuis.
  • Sifon. Vaak kan je de afvoer aansluiten op de vaatwasseraansluiting van het sifon, dit is een soort Y-stuk waarbij een van de pootjes van de Y bedoeld is voor de vaatwasser. Om de afvoer aan te sluiten draai je de sifon aansluiting los. Soms zit er een rubberen stop, deze moet je verwijderen. Plaats de sifon aansluiting nu weer terug. Plaats de slangenklem over het einde van de waterafvoerslang, sluit de waterafvoerslang aan op de sifon, en draai de slangenklem stevig vast. Het voordeel van de sifon is dat deze nare luchtjes tegenhoudt.
  • Waterafvoerbuis. Als er geen sifon is dan zal je de waterafvoerslang rechtstreeks op de waterafvoer moeten aansluiten. Schuif de afvoerslang ongeveer 15 centimeter diep in de afvoerbuis. Als je hem niet diep genoeg duwt kan hij losschieten. Als je de slang te diep in de waterafvoerbuis duwt, kan de vaatwasser minder goed afpompen. Probeer dus op ongeveer 15 cm te komen. Vaak wordt er een slanggeleider meegeleverd, dit is een plastic hulpstuk wat er uit ziet als een opengesneden buis in de vorm van een halve cirkel. Je klikt de afvoerslang in dit hulpstuk en hangt hem vervolgens in de afvoerbuis. Door dit hulpstuk zakt de afvoerslang niet te diep in de buis.

Stap 4: Aansluiting op de watertoevoer

Sluit vervolgens de watertoevoerslang aan op het waterpunt. Draai de slang goed vast. De watertoevoerslang zal meestal al op de vaatwasser aangesloten zitten.

Stap 5: Elektra aansluiten

Sluit tot slot het aansluitsnoer aan op een geaard stopcontact. Een geaard stopcontact herken je doordat er twee stalen pennetjes aan de boven- en onderkant van het stopcontact zitten. Geaarde stopcontacten zijn veiliger dan niet geaarde stopcontacten. Hou er rekening mee dat de vaatwasser moet worden aangesloten op een aparte groep.

Stap 6: Opstelling op de plaats

Schuif de vaatwasser op exact de juiste plek. Bij een vrijstaande vaatwasser zal dit meestal betekenen dat je de vaatwasser tegen de wand schuift. Bij een inbouw vaatwasser schuif je de vaatwasser voorzichtig de nis in. Gebruik een waterpas en de stelpoten om de vaatwasser precies waterpas te zetten. Laat de vaatwasser een keer draaien zonder vaat om te controleren of alles goed werkt en er geen lekkage is.

Stap 7: Bijzonderheden bij een inbouw vaatwasser

In geval van een volledig of half geïntegreerde inbouw vaatwasser is het moment aangebroken om het keukenfront op de vaatwasser te monteren. In vrijwel alle gevallen zal een inbouw vaatwasser ook vastgeschroefd worden tegen de linkerzijkant en de rechterzijkant van de nis waar de vaatwasser in staat. Hoe je de machine precies vastzet verschilt van model tot model. Dit staat in de montagehandleiding.

Conclusie

Het aansluiten van een vaatwasser is niet heel ingewikkeld, maar het is wel belangrijk om goed te weten wat je doet. Bij een inbouwvaatwasser is het net iets ingewikkelder omdat je ook het frontpaneel moet monteren op de vaatwasser en omdat de vaatwasser in een keukenkastje staat. Door bovenstaande stappen te volgen, zal je in de meeste gevallen zonder problemen je nieuwe vaatwasser moeten kunnen aansluiten.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.