Feedback

Parket vloeren

Parket bestaat geheel (massief parket, lamelparket) of gedeeltelijk (fineerparket) uit hout. De parketdelen of planken zijn voorzien van een messing en een groef waardoor ze strak tegen elkaar aan te leggen zijn.

Soorten parket en materiaal

Er zijn drie soorten parket namelijk: massief parket, lamelparket en fineerparket. Elke soort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen.

Massief parket

Dit is gemaakt van massief houten planken met een messing en groef. Deze planken zijn meestal 20 mm tot 22 mm dik. Massief parket kan erg werken (inkrimpen of uitzetten).

Lamelparket

Dit is ook volledig gefabriceerd van hout. Echter om het parket minder te laten werken wordt lamelparket gefabriceerd door 3 lagen hout haaks op elkaar te persen tot 1 plank. De dikte van de vloer kan variëren van 10 mm (dunlamel) tot 20 mm (Duoplank ook wel combiplank of multiplank genoemd).

Fineerparket

Fineerparket bestaat uit 3 verschillende lagen van verschillend materiaal. De toplaag bestaat uit houtfineer. De tussenlaag is van HDF en er is een onderlaag. In sommige gevallen is het parket ook voorzien van een kurklaag om het loopgeluid van een massieve parketvloer te simuleren. Fineerparket lijkt in de opbouw op laminaat en is gemakkelijk te leggen, met als verschil dat je op echt hout loopt. Fineerparket kan niet geschuurd worden en heeft een kortere levensduur.

Levensduur

Bij parket geldt dat hoe dikker het hout is, hoe langer de levensduur is. Massief parket gaat dan ook het langst mee met een levensduur tussen de 40 en 60 jaar. Lamelparket heeft een kortere levensduur dan massief parket, maar kan nog steeds 30 tot 40 jaar mee. Omdat fineerparket het dunst is, heeft deze parketsoort een beperkte levensduur van ca. 10 tot 15 jaar.

Geluidsoverlast

Geluidsoverlast is grotendeels te reduceren door het leggen van een goede ondervloer. Zeker als je in een appartement parket wilt leggen zal je hier goed naar moeten kijken. Dit in verband met de geluidsnorm van de VvE.

Vochtbestendigheid

Als de parketvloer is gelakt of geolied is deze beter tegen water bestand dan een parket vloer die in de was staat. Het is in ieder geval verstandig het parket zo min mogelijk in aanraking te laten komen met vocht. Mocht de vloer toch nat worden droog deze dan snel.

Vlekgevoeligheid

Drankvlekken en overige niet hardnekkige vlekken kan je verwijderen met een niet te natte doek en een milde allesreiniger. Belangrijk is wel om de vloer direct droog te maken. Bij hardnekkige vlekken kan je ervoor kiezen om de vloer te schuren. Bij fineerparket kan dit echter niet.

Krasvorming

Parketvloeren zijn redelijk krasgevoelig. Als de krassen alleen in de afwerkingslaag zitten, dan zijn deze relatief makkelijk te verwijderen. Gebruik een schuurspons om de vloer te polijsten. Behandel daarna het geschuurde deel met olie, was of lak. Als de kras in het hout zelf zit, schakel dan een specialist in.

Vloerverwarming

Afhankelijk van de houtsoort en de dikte en breedte van de plank is vloerverwarming bij parket mogelijk. Over het algemeen is vloerverwarming bij massief parket niet mogelijk en bij lamelparket en fineerparket wel.

Uitstraling

Een parket vloer heeft net als een houten vloer een warme en natuurlijke uitstraling. Het heeft als voordeel dat het in bijna elk interieur past.

Schoonmaken en onderhoud

Parket kan je stofzuigen en/of vegen. Doe dit regelmatig want zand en vuil kunnen gaan schuren op de vloer waardoor de beschermlaag beschadigd raakt. Zowel massief parket als lamelparket kunnen een aantal maal geschuurd worden.Fineerparket kan niet geschuurd of gelakt worden.

Montage

Bedrijven die parket vloeren verkopen bieden vaak ook aan deze te leggen. Dit kan, mede gelet op de garantie, een goede keus zijn. Als je er toch voor kiest om de vloer zelf te leggen houd er dan rekening mee dat de parketvloer eerst een aantal dagen moet acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd gaat worden. Als je dit niet doet kan de vloer gaan werken kort nadat je hem hebt gelegd, er kan dan zoveel spanning op de planken komen waardoor ze gaan scheuren.

Merken en producenten

Er zijn veel producenten van parket. Enkele in Nederland bekende namen zijn: Ambiant Parket - Aubrey - Bauwerk parquet - Berg & Berg - BerryAlloc - Boen - Bruynzeel parket - ChacoWood - Combiwood parket - Dilegno - Flamingo Parket - Haro - Hakwood - Hollansche vloer - ter Hürne - Junckers - Inpa - Kährs - Karelia hardwood floors - Old Floor Italy - Woodpecker - Parquets Marty - Vink Houten Vloeren - Parador - Par-ky - Tarkett - Solidfloor

Kosten

In de regel is fineerparket het goedkoopst met een prijs tussen ca. 25 en ca. 40 euro per vierkante meter. Lamelparket kost tussen ca. 40 en ca. 60 euro per vierkante meter. Massief parket is te verkrijgen vanaf ca. 50 tot en met ca. 100 euro per vierkante meter.

Conclusie

Parket is een echt natuurproduct, maar wel vrij duur. Ondanks dat er veel goedkopere alternatieven zijn, kiezen veel mensen nog steeds voor parket vanwege de warme en natuurlijke uitstraling.

De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.