Feedback

Linoleum en marmoleum vloeren: wat is het?

Linoleum vloeren bestaan al sinds 1860 en worden op veel plekken toegepast. In dit artikel zullen de eigenschappen van deze vloersoort worden besproken.

Linoleum of marmoleum

Marmoleum is de merknaam waaronder het bedrijf Forbo haar linoleum op de markt brengt. In dit artikel kan overal waar linoleum staat dus ook marmoleum worden gelezen. Als je in Nederland linoleum aanschaft, dan is de kans groot dat het gaat om marmoleum van Forbo.

Soorten linoleum

Linoleum kent geen verschillende soorten, maar is wel leverbaar in verschillende vormen. Zo is marmoleum leverbaar in banen, tegels of panelen.

Materiaal

Linoleum vloeren worden gemaakt van een combinatie van 5 verschillende grondstoffen: lijnolie, houtmeel, hars, jute en kalksteen. Het is voor meer dan 95% een natuurproduct. Linoleum als materiaal is licht en flexibel.

Levensduur

Linoleum heeft een lange levensduur en is bestand tegen hoge belasting. Bij goed onderhoud kan het meer dan 40 jaar mee. Aangezien het een natuurproduct is, is de vloer tevens milieuvriendelijk.

Geluidsoverlast

Linoleum vloeren zijn geluidsdempend en zijn daarom geschikt voor appartementen. De vloer kan geluidsisolerender worden gemaakt door middel van een geluidsdempende ondervloer.

Vochtbestendigheid

Linoleum vloeren zijn minder geschikt voor natte ruimtes, omdat de ondervloer niet langdurig nat mag blijven. Er bestaat dan een kans dat het marmoleum dan loslaat of uitzet/krimpt.

Vlekgevoeligheid

Vlekken zijn relatief makkelijk te verwijderen met een natte doek. Tevens zal er door de houtmeel en kalksteen geen laagje vuil op de vloer kunnen plakken.

Krasvorming

Linoleum kan over het algemeen goed tegen krassen. Ook zal er geen slijtage plaatsvinden op plekken waar veel gelopen wordt.

Vloerverwarming

Linoleum is geschikt voor vloerverwarming. Echter geldt wel dat hoe dikker het linoleum is, hoe minder goed de warmteoverdracht is.

Uitstraling

Omdat linoleum een natuurproduct is, zorgt het voor een natuurlijke uitstraling. Omdat er veel verschillende kleuren en patronen beschikbaar zijn, past de vloersoort in veel interieurs. Linoleum heeft een ietwat matte uitstraling.

Schoonmaken en onderhoud

Aangezien linoleum naadloos is, trekt er geen vuil in. Ook blijft er door de houtmeel en kalksteen geen vuil aan de oppervlakte plakken. Linoleum is antistatisch. Linoleum is dus een hygiënische vloersoort en wordt vanwege deze eigenschap ook gebruikt in bijvoorbeeld ziekenhuizen. De vloer is eenvoudig schoon te maken met een stofzuiger en een dweil. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen wordt afgeraden. De vloer moet periodiek worden voorzien van een nieuwe zeepfilmlaag die beschermt tegen aanhechtend vuil.

Montage

Omdat linoleum zo strak mogelijk gelegd moet worden, is sterk aan te raden om het leggen van de vloer aan een specialist over te laten. Linoleum vloeren worden in de regel verlijmd. De ondervloer moet vlak en hard zijn.

Kosten

De prijs van een linoleum vloer kan sterk verschillen. Dit is vooral afhankelijk van de kwaliteit van de materialen en de dikte van de vloer. Er zijn linoleum vloeren van ca. euro 35,- per vierkante meter, maar er zijn ook linoleum vloeren van ca. euro 100,- per vierkante meter.

Vergelijking met PVC vloeren

Linoleum vloeren hebben qua flexibiliteit en duurzaamheid vergelijkbare eigenschappen als PVC vloeren. Vaak vindt daarom een keuze plaats tussen PVC en linoleum. In vergelijking met PVC vloeren heeft linoleum een wat matte natuurlijke uitstraling en heeft PVC een iets helderdere uitstraling.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een natuurlijke vloer, dan is linoleum een goede keuze. Het is een hygiënische vloersoort die slijtvast is. Tevens is de vloer makkelijk te reinigen en is de vloer in veel kleuren leverbaar.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.