Feedback

Houten vloeren

Houten vloeren zijn een van de populairste vloersoorten in Nederland. In dit artikel zullen de eigenschappen van deze vloersoort worden besproken.

Materiaal

Zoals de naam al zegt is een houten vloer een 100% natuurproduct van hout.

Soorten houten vloeren

Er zijn veel verschillende soorten houten vloeren. Frans Eiken (ook wel Europees eiken), Amerikaans Kersen en Europees Essenhout zijn populaire houtsoorten in Nederland. Daarnaast zijn grenen, noten en beuken veelvoorkomende houtsoorten die worden gebruikt voor houten vloeren. Natuurlijk zijn er nog veel meer houtsoorten beschikbaar. De belangrijkste voorwaarde waaraan de houtsoort moet voldoen is dat het sterk genoeg moet zijn.

Levensduur

Wat betreft de levensduur van een houten vloer geldt: hoe harder de vloer, hoe langer de vloer meegaat. De daadwerkelijke levensduur van een houten vloer hangt af van verschillende factoren: de kwaliteit van het hout, de dikte van de vloer, het onderhoud van de vloer en de hoeveelheid belasting die de vloer ondervindt. In de regel kan een houten vloer tussen de 10 en 60 jaar meegaan.

Geluidsoverlast

Houten vloeren zijn vrij gehorig. Houten vloeren komen vrijwel altijd boven de geluidsnorm van de VvE en zullen daarom bijna nooit worden gelegd in appartementen. De gehorigheid is ook de reden dat houten vloeren dikwijls op de begane grond worden gelegd en niet op verdiepingen. De gehorigheid kan enigszins verminderd worden door een geluidsdempende ondervloer, maar het verschil zal beperkt zijn.

Vochtbestendigheid

Houten vloeren worden waterafstotend door een voorbehandeling met olie of lak. Het is niettemin aan te raden om vocht zo snel mogelijk van de vloer te verwijderen. Vocht tussen de planken kan namelijk zorgen voor het komtrekken van de vloer. Op de lange termijn zou de vloer zelfs kunnen rotten.

Vlekgevoeligheid

Houten vloeren zijn gevoelig voor vlekken. Zo kunnen bijvoorbeeld vet, wijn en thee lelijke vlekken veroorzaken op een houten vloer. Behandel de vlekken direct met water en een vloerenzeep die bij de vloer is geleverd. Schoenstrepen kunnen verwijderd worden met een vlakgom.

Krasvorming

Omdat hout van nature al putten en nerven heeft, zorgen kleine krassen juist voor meer karakter. Als u toch iets wilt doen aan de krassen, dan zijn deze bij te werken met was of olie. Bij ernstige beschadigingen kan de vloer geschuurd worden en vervolgens worden voorzien van een nieuwe laklaag.

Vloerverwarming

De combinatie van een houten vloer met vloerverwarming is zeker mogelijk. Echter zijn er ook houten vloeren die niet geschikt zijn voor vloerverwarming. Ook de ondervloer speelt een rol bij vloerverwarming. Laat u daarom altijd goed voorlichten als u vloerverwarming overweegt.

Uitstraling

Een houten vloer geeft de kamer een natuurlijke en warme uitstraling. Omdat houten vloeren een unieke structuur hebben, ziet elke vloer er anders uit. Ook past de vloer in bijna elk interieur en is het een tijdloze vloersoort.

Schoonmaken en onderhoud

Het schoonmaken van een houten vloer kan met een stofzuiger en een niet te natte dweil. Het opdrogen van de vloer kan worden versneld door het openen van de (buiten)deuren. Tevens is het eens in de zoveel jaar nodig om de vloer opnieuw te laten behandelen met onderhoudswas of olie. Het is belangrijk om te weten dat het hout kan verkleuren door langdurige blootstelling aan zonlicht.

Montage

Houten vloeren kunnen op verschillende manier worden gelegd: het kan worden verspijkerd, verlijmd, geschroefd of los worden gelegd. Het leggen van een houten vloer is echter een specialistisch proces. Het is dan ook aan te raden om een houten vloer te laten leggen door een professional.

Kosten

De prijs van een houten vloer hangt vooral af van het type hout. Zo wordt de populaire houtsoort Frans/Europees Eiken verkocht vanaf ca. 35 euro per vierkante meter, maar er zijn ook houtsoorten vanaf ca. 75 euro per vierkante meter. Omdat houten vloeren over het algemeen niet zelf zijn te leggen, speelt montage ook een belangrijke rol bij de prijs.

Conclusie

Ondanks dat houten vloeren gehorig en niet goedkoop zijn, blijft het een populaire vloersoort. Dit komt vooral omdat het een warme en natuurlijke uitstraling heeft die uniek is bij deze vloersoort.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.