Feedback

Granieten aanrechtblad

Het granieten aanrechtblad is zeer populair. Wat zijn de verschillende eigenschappen van een granieten keukenblad en waarom kiezen veel keukenkopers hiervoor.

Materiaal

Graniet vormt zich tijdens het ondergronds stollen (het overgaan van een vloeistof in een vaste stof) van magma en is eenmaal gevormd vrijwel onverwoestbaar. Graniet wordt gedolven in grote blokken. Een granieten aanrechtblad wordt geslepen en gepolijst uit één blok graniet. De structuur en de kleur van het graniet is afhankelijk van het gebied waar het gedolven wordt. Graniet is van nature licht radioactief. Uit graniet kan het zogenaamde radongas vrijkomen. Vanwege dit radongas wordt aangeraden om bij een granieten blad de keuken altijd goed te ventileren zodat het gas weg kan en zich niet ophoopt. Radongas zit overigens ook in andere bouwmaterialen zoals beton, cement en bakstenen en zit hoe dan ook in elke woning.  

Levensduur

Doordat graniet zeer hard is, heeft het een erg lange levensduur. Een granieten aanrechtblad is dus een zeer duurzame keuze.

Kleur

Bladen van natuursteen zijn vaak donker van kleur, met allerlei teinten tussen grijs en zwart in. Meestal bevinden zich in het blad donkere spikkels. Ook komen aardeteinten voor die ergens tussen rood en bruin inzitte, en worden in sommige groeven bladen van lichte kleuren gedolven.

Vochtbestendigheid

Een granieten aanrechtblad is licht poreus. Hierdoor kan vocht in het aanrechtblad komen, waardoor het onherstelbaar wordt beschadigd. Pas dus op met vloeistoffen en verwijder deze direct.

Hittebestendigheid

Graniet is redelijk hittebestendig. Als het aanrechtblad echter koud is en je er een hete pan op zet, dan kan thermoshock optreden. Door deze grote temperatuurwisseling kan het blad gaan scheuren. Gebruik voor de zekerheid dus een onderzetter bij hete pannen.

Vlekgevoeligheid

Een granieten aanrechtblad is gevoelig voor gekleurde vloeistoffen. Als deze vloeistoffen in het blad trekken, kan dit onherstelbare schade tot gevolg hebben.

Krasvorming

Een granieten aanrechtblad is krasbestendig en snijvast. Je kan zonder problemen bijvoorbeeld groente snijden op een granieten aanrechtblad.

Hygiëne

Omdat een granieten aanrechtblad makkelijk schoon te maken is, is het een hygiënisch type aanrechtblad.

Uitstraling

Granieten bladen zijn een 100% natuurproduct. Elk aanrechtblad zal uniek zijn. Granieten bladen hebben een geheel eigen karakter en uitstraling die een keuken naar boven trekt.

Schoonmaken en onderhoud

Het blad kan dagelijks worden schoongemaakt met heet water of milde schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger. Gemorste vloeistoffen moeten direct worden afgenomen. Vermijd sterke zuren of chemicaliën zoals ovenreiniger en nagellak remover. Het blad moet minimaal eenmaal per jaar (liefst vaker) worden geïmpregneerd.

Montage

Granieten aanrechtbladen zijn erg zwaar en aangeraden wordt deze door vakmannen te laten monteren. Breuk bij montage komt af en toe voor.

Kosten

Graniet is stollingsgesteente dat wordt uitgehouwen. De prijs kan sterk variëren afhankelijk van de herkomst van het blad. Een prijsdincatie per strekkende meter is vanaf ca. 150 euro maar de vanaf prijs kan ook aanzienlijk hoger liggen. Let op dat de eindprijs van het blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat.

Feedback van gebruikers

Kopers zijn erg tevreden met hun granieten blad. De uitstraling wordt erg op prijs gesteld. Granieten bladen kunnen breken bij de montage en dat is een vervelende situatie voor de klant. Tot slot het radongas dat kan vrijkomen uit het blad speelt kennelijk geen enkele rol voor de gemiddelde koper.

Conclusie

Er zijn vele soorten graniet met elk hun eigen structuur en kleur en met een erg mooie uitstraling. Het is een mooie keuze bij een duurder budget. Het blad moet een keer per jaar worden geïmpregneerd. 
De foto's zijn afkomstig van Tieleman keukens en DB Keukens.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.