Feedback

Glazen aanrechtblad

Een glazen aanrechtblad is een nieuwe mogelijkheid in de keuken en komt weinig voor. De bijzondere eigenschappen met plussen en minnen komen hieronder aan bod.

Materiaal

Een glazen aanrechtblad wordt gemaakt van thermisch gehard glas. Dit glas wordt verhit tot ca. 650°C, waarna het wordt afgekoeld door gestuwde koude lucht. Thermisch gehard glas is vele malen sterker dan normaal glas en kan moeilijk breken. Glazen aanrechtbladen zijn meestal ca. 10 mm dik. Voor de bovenzijde van het aanrechtblad kan gekozen worden voor glanzend of mat geëtst glas.

Levensduur

Glazen aanrechtbladen kunnen vele jaren mee, waarbij 20 jaar geen uitzondering is. Echter kan na verloop van tijd kleurverschil ontstaan door UV-straling van de zon. Ook zijn de randen van het blad gevoelig voor stoten.

Kleur

Het glas zelf is doorzichtig. De onderkant van het glas kan in elke gewenste kleur worden gespoten, waardoor altijd een passende kleur te vinden is.

Vochtbestendigheid

Een glazen aanrechtblad is waterdicht.

Hittebestendigheid

Plaats geen hete pannen op het aanrechtblad. Als het glas in contact komt met te veel hitte, dan kan thermoshock optreden en het glas blijvend beschadigd raken.

Vlekgevoeligheid

Vlekken zijn goed zichtbaar op een glazen aanrechtblad. Deze zijn echter wel makkelijk te verwijderen met een spons in combinatie met een sopje.

Krasvorming

Een glazen aanrechtblad is gevoelig voor snijden en krassen. Vermijd om krassen te voorkomen direct contact tussen metaal (zoals bijv. pannen) en het glazen blad. Het gebruik van een snijplank is dan ook aan te raden. Indien er is gekozen voor glas met textuur, dan vallen krassen minder op.

Hygiëne

Een glazen aanrechtblad is erg hygiënisch. Er kan geen vuil in het blad trekken en het vuil dat op het blad ligt kan eenvoudig worden verwijderd.

Uitstraling

Een glazen blad heeft een bijzondere uitstraling die maar weinig voorkomt in een keuken. Het glas oogt erg strak en zal daarom vooral passen in een moderne of design keuken.

Schoonmaken en onderhoud

Niet hardnekkig vuil kan je verwijderen met een natte doek, eventueel in combinatie met een allesreiniger. Kalkplekken kunnen behandeld worden met natuurazijn. Gebruik echter nooit een schuurspons of een schuurmiddel. Een glazen aanrechtblad behoeft geen periodiek onderhoud. Het dagelijks afnemen met een vochtige doek is voldoende om het blad te onderhouden.

Montage

De montage van een glazen blad is lastig en gevoelig voor fouten. Op het moment van plaatsing moet het blad niet meer verschoven worden vanwege krassen die aan de onderzijde kunnen optreden. Deze krassen zijn zichtbaar door het glas. Ook is het blad zwaar, waardoor het lastig is om het blad in een keer precies goed te plaatsen. Het is dan ook verstandig om de montage over te laten aan een specialist.

Kosten

Een keukenblad van glas is prijzig. Een prijsindicatie voor het basisblad per strekkende meter is vanaf ca. 300 euro. Let op dat de eindprijs van het blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat. De uiteindelijke prijs kan hierdoor gemakkelijk oplopen tot boven de 600 euro per strekkende meter.

Feedback van gebruikers

Een glazen blad komt af en toe voor en soms zijn er foto's van glazen bladen bij de reviews.

Conclusie

Een glazen aanrechtblad is een bijzondere keuze die zou kunnen passen in een duurdere keuken. Je krijgt daarmee een afwerking die je niet snel ergens anders zult tegenkomen en je keuken zal een uniek karakter krijgen. Echter de kosten zijn hoog en voor het geld zijn er ook andere kwalitatief hoogwaardige opties te vinden met eveneens een hoogwaardige uitstraling en wel technisch betere eigenschappen.
De foto's zijn afkomstig van DB Keukens.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.