Feedback

Folie keukenkasten laat los

Een nieuwe keuken ziet er net na de montage stralend uit. Een vaker voorkomende klacht is dat na slechts een paar jaar de folie van de keukenfronten loslaat. De keuken verliest zijn uitstraling en reparatie wordt noodzakelijk.

Oorzaak

Of folie loslaat hangt allereerst sterk af van de kwaliteit van de lijm waarmee de keukenfolie is bevestigd op de MDF ondergrond van het keukenpaneel. We spreken hier specifiek over MDF omdat keukenpanelen met folie in de regel een MDF ondergrond hebben.

Deze lijm kan onder invloed van een teveel aan vocht in de keuken gaan loslaten. Een andere oorzaak voor het loslaten van de lijm zijn temperatuurverschillen. De MDF ondergrond waarop de folie verlijmd zit zet een klein beetje uit bij warmte en krimpt een klein beetje bij kou. Als dit te veel of te vaak gebeurt kan de lijm van de MDF ondergrond loskomen. Het is van belang te benadrukken dat vooral de kwaliteit van de lijm grote invloed heeft op het al dan niet loslaten van folie bij bepaalde warmte of vocht omstandigheden.

Verder speelt nog een rol of met de juiste hoeveelheid lijm de folie is bevestigd op de MDF ondergrond. Bij te weinig lijm hecht de folie niet goed, ook te veel lijm is niet goed. Tot slot kunnen de kwaliteit van de MDF ondergrond en de kwaliteit van de folie een rol spelen in de hechting van de lijm.

Voorkomen

Aan de oorzaken die te maken hebben met warmte en vocht kun je veel doen. Zet bijvoorbeeld geen waterkokers of koffiezetapparaten onder de kasten. Ventileer de keuken goed. En voorkom grote temperatuurschommelingen in de keuken. Je dient kortom de keuken in goede conditie te houden.

Echter vaak is het loslaten van folie vooral een lange termijn gevolg van de kwaliteit van gebruikte lijm, de kwaliteit van de materialen, en de gebruikte productietechnieken. Door maatregelen te nemen tegen vochtwerking en temperatuurwisselingen stel je dit loslaten wel (soms lange tijd) uit, maar zal je het uiteindelijk niet voorkomen.

Omdat het loslaten in de regel pas optreedt bij matige productkwaliteit in combinatie met te veel vocht of temperatuurverschillen, is het bij concrete schade heel moeilijk om een specifieke oorzaak vast te stellen.

De beste bescherming tegen loslatend folie krijg je door foliedeuren van een goede kwaliteit te kopen. Het is lastig om de kwaliteit van keukenfronten zelf in te schatten en je zult op de mededelingen van de verkoper, de productinformatie, de gegeven garanties en zaken als goede reviews van een keukenzaak af moeten gaan.

Losgelaten folie

Wanneer de folie aan het loslaten is, dan is het zinvol de volgende stappen te doorlopen. Allereerst dien je foto's te maken om vast te leggen dat de schade is opgetreden en hoe deze eruit ziet. Meld daarnaast het probleem zo snel mogelijk bij de keukenzaak waar je de keuken hebt aangeschaft. Je kunt dan per mail de foto's sturen. Wat er vervolgens gebeurt hangt sterk af van de ouderdom van de keuken en de servicegerichtheid van de keukenwinkel. Qasa maakt zowel mee dat de fronten kosteloos worden gerepareerd of vervangen, maar ook dat de hoogst haalbare reactie een offerte is met prijsopgave hoeveel het kost om de fronten te vervangen. Op het moment dat je veel kosten moet gaan maken, is het zinvol bij een of meer andere keukenbedrijven rond te vragen hoe zij de folie zouden repareren of vervangen en tegen welke kosten.

Afhankelijk van hoeveel van de folie heeft losgelaten en of je verwacht dat folie ook bij andere panelen loslaat, en je budget, kan je ervoor kiezen om de complete keuken in een keer te vervangen, of alleen de beschadigde delen te vervangen.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.