Feedback

Betonnen aanrechtblad

Een betonnen aanrechtblad is een bijzonder keuze. Dit artikel gaat in op verschillende eigenschappen van dit type aanrechtblad.

Materiaal

Beton wordt gemaakt door water, zand, grind en cement met elkaar te mengen en te laten drogen. Bij een keukenblad wordt het mengsel gegoten in de vorm van het gewenste blad. Een onbewerkt betonnen blad is niet geschikt als werkblad in de keuken. In de regel zal het blad eerst moeten worden afgekrabd, worden opgevuld, worden opgeschuurd en worden gepolijst. Hierdoor ontstaat een blad met een echt vlak oppervlak. Hierna moet het worden beschermd tegen water en vuil. Dit kan door het blad te impregneren of door het te coaten. Bij het impregneren wordt er een beschermende vloeistof op het oppervlak gespoten en ingewreven die in het beton zal trekken. Ook is mogelijk dat een coatinglaag als beschermende laag bovenop het betonoppervlak wordt aangebracht. Bekende voorbeelden van coatinglagen zijn PU en epoxy. Een betonnen blad is heel erg zwaar.

Levensduur

Beton als materiaal heeft een zeer lange levensduur. Om het blad daadwerkelijk te kunnen blijven gebruiken is het dagelijks schoonhouden en het regelmatig onderhouden van de impregnatie of coatinglaag essentieel.

Kleur

Betonnen bladen hebben een lichtgrijze tot grijze kleur. Het blad zal in de regel niet helemaal egaal van kleur zijn maar iets verlopen in verschillende lichtere en donkerder grijsteinten.

Vochtbestendigheid

Beton is niet vochtbestendig en van zichzelf een poreus materiaal. Een betonnen blad zuigt het vocht naar binnen. Eenmaal gevormde vochtplekken zullen meestal zichtbaar blijven. Om vochtplekken te voorkomen dient het aanrechtblad geimpregneerd of gecoat te zijn en moet deze laag worden bijgehouden. Er zit dan een beschermende laag op die het water tegenhoudt. Coating of impregnatie biedt geen 100% bescherming tegen vocht. Het is sterk aan te raden om vocht altijd te verwijderen van het blad en nooit water op het blad te laten liggen.

Hittebestendigheid

De coating of het impregnatiemateriaal dat op het beton zit kan niet goed tegen hitte. Gebruik altijd onderzetters onder hete pannen om aantasting van de beschermlaag te voorkomen. Daarnaast is er een risico op thermoshock als er een hete pan op een koud blad wordt gezet. Het blad zou kunnen scheuren door het temperatuurverschil. Ook in dit verband zijn onderzetters aan te raden. Overigens is het beton als materiaal zelf wel goed hittebestendig.

Vlekgevoeligheid

Beton is zeer gevoelig voor agressieve of zure vloeistoffen. Ook is beton niet goed bestand tegen vetten en olieachtige substanties. Deze vloeistoffen kunnen zorgen voor permanente vlekken in het blad. Vermijd zoveel mogelijk dat olie, azijn, bak en braadvetten, boter, margarine, sap van citroenen of limoenen, etc. op het werkblad terecht komen.

Krasvorming

Betonnen aanrechtbladen zijn keihard en nauwelijks gevoelig voor krassen.

Hygiëne

Beton is van zichzelf niet hygiënisch. Het is een poreus materiaal waar vocht in kan doordringen en kan blijven zitten. Door de beschermende laag die met een coating of door impregnatie wordt aangebracht op het beton, wordt een betonnen aanrechtblad wel een redelijk hygiënische keuze.

Uitstraling

Verschillende gebruikers geven aan dat betonnen bladen staan voor een stoere, warme, stijlvolle en stevige uitstraling. Beton heeft ook wel een wat industrieel karakter. De uitstraling van het beton wordt heel erg bepaald door de andere materialen die in de keuken gebruikt worden. Een combinatie die veel voorkomt is beton met houten (of houtlook) frontdeuren van de keuken. Ook de combinatie met roestvrijstaal, bijvoorbeeld in de grepen van de keukenkasten en de kraan, komt regelmatig voor.

Schoonmaken en onderhoud

Betonnen aanrechtbladen kunnen worden gereinigd met groene zeep of allesreiniger. De beschermende impregnatielaag of coating die op het beton zit kan niet tegen agressievere schoonmaakmiddelen zoals schuurmiddel, anti-kalk, ammonia of chloor die de coating of de impregnatie kunnen beschadigen. Daarnaast moet de beschermlaag van het aanrechtblad jaarlijks of zelfs vaker worden behandeld. Hoe vaak dat precies moet ligt aan de gebruikte coating of impregneerder.

Montage

Een betonnen aanrechtblad is erg zwaar en lastig te monteren. Door het grote gewicht is het blad na montage niet of nauwelijks te verwijderen. Het komt voor dat betonnen bladen breken bij vervoer of montage. Montage door vakmensen die specifiek ervaring hebben met betonnen bladen is absoluut aangeraden.

Kosten

De materiaalkosten van beton zijn erg laag. Maar de gespecialiseerde afwerking en de coating of impregnatie zijn vaak duur. Een hele globale prijsindicatie voor een betonnen aanrechtblad per strekkende meter is vanaf ca. 300 euro. Let op dat de eindprijs van het blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat. Een betonnen blad kan consequenties hebben voor de constructie van de keuken in de zin dat deze sterker moet worden uitgevoerd om het gewicht van het blad te dragen.

Feedback van gebruikers

In de regel zijn kopers bijzonder tevreden met de bijzonder uitstraling van het betonnen blad. Het zijn uiteraard mensen die vooraf gezocht hebben naar een dergelijk blad. We krijgen regelmatig te horen dat het goed fout kan lopen met de montage van betonnen bladen en dat de montage simpelweg niet lukt om dat het blad te zwaar is of dat het blad bij montage is gebroken. Tot slot klagen verschillende gebruikers over het dagelijkse onderhoud en de vlekvorming.

Conclusie

Een betonnen aanrechtblad neem je voor de zeer bijzondere uitstraling. Qua materiaaleigenschappen is beton geen logische keuze voor een aanrechtblad. De bladen zijn erg gevoelig voor vocht en vlekken en vergen dagelijks onderhoud. De montage is lastig. Een betonnen blad is een duurdere keuze.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.