Feedback

Koelkast kopen: waar kan je op letten

Er zijn heel veel verschillende soorten koelkasten. Dat maakt het kiezen van de juiste koelkast eerder lastiger dan makkelijker. Om een betere keuze te maken kun je naar de volgende punten kijken. Op deze manier maak je het keuze proces iets makkelijker.

Losse koelkast of koel-vriescombinatie

Veel koelkasten beschikken over een vriesvak of vriezer. Dit kan handig zijn, zeker als je maar een enkele plek hebt waar je de koelkast en vriezer kwijt kunt. Je hebt koelkasten met een kleiner vriesvak waarbij je 1 frontdeur hebt en het vriesvak kunt openen met een klein los deurtje binnenin de koelkast, en koel-vriescombinaties waarbij de koelkast een losse frontdeur heeft voor het koelgedeelte en een losse frontdeur heeft voor het grotere vriesgedeelte. Bij koelkasten met een los vriesvak zit het vriesvak vrijwel altijd boven. Bij koel-vriescombinaties zit het vriesgedeelte meestal onder maar dit kan verschillen per model. Een koelkast met vriezer is in de regel energiezuiniger dan een aparte koelkast en een aparte vriezer.  Toch kiezen veel mensen voor een grote koelkast zonder vriezer in de keuken en een losse vrijstaande vriezer in de bijkeuken.

Vrijstaand of inbouw

Wil je de koelkast achter een keukenfront plaatsen of komt hij los in de keuken te staan. Een vrijstaande koelkast kun je in principe overal plaatsen zolang je maar toegang hebt tot een stopcontact. Een inbouw koelkast werk je weg achter een keukenfront en geeft de keuken een strakkere uitstraling. Kies je voor een inbouw koelkast dat zijn de maatvoeringen van de koelkast erg belangrijk. De koelkast moet in de nis van de keuken passen. Daarnaast moet het frontpaneel van de keuken precies op het front van de koelkast passen. Het plaatsen van het frontpaneel op de koelkast kan middels twee systemen, een  sleepdeursysteem of een deur-op-deur systeem. Ook dit is iets om op te letten bij het kopen van een inbouw koelkast. Vrijstaande Amerikaanse koelkasten worden ook nogal eens gekozen vanwege de uitstraling. Tot slot bij een inbouwkoelkast wordt het geluid enigszins gedempt door het omringende kastwerk van de keuken, een vrijstaand model geeft iets meer geluid.

Plaatsing en klimaatklasse

Elke koelkast heeft een zogenaamde klimaatklasse. De klimaatklasse geeft aan bij onder welke temperaturen de koelkast optimaal functioneert.  Bij een temperatuur boven of onder de grens van de klimaatklasse kan de koelkast minder goed gaan functioneren. Plaats je de koelkast binnenshuis dat is de klimaatklasse minder relevant. Het is meestal niet verstandig de koelkast in een onverwarmde ruimte, zoals de schuur of de garage te plaatsen. Wil je dit toch lees dan goed de beschrijving van de koelkast na in hoeverre dit mogelijk is. Wil je een koel-vriescombinatie in een onverwarmde ruimte plaatsen controleer dan in ieder geval of de koelkast over een apart koelcircuit voor de vriezer en de koelkast beschikt. Dit voorkomt dat de vriezer afslaat bij temperaturen onder de 10 graden.

KlimaatklasseTemp min.Temp max
N+16 °C+32 °C
ST+16 °C+38 °C
T+16 °C+43 °C
SN+10 °C+32 °C
SN-ST+10 °C+38 °C
SN-T+10 °C+43 °C

Plaats een koelkast nooit direct naast een warmtebron, zoals een oven, of in direct zonlicht. Hierdoor kan de koelkast te warm worden waardoor de compressor overbelast raakt en stuk gaat.

Afmetingen

Vooral bij een inbouwkoelkast zijn de afmetingen erg belangrijk (zoals eerder boven beschreven). Maar ook bij een vrijstaande koelkast is het verstandig vooraf te controleren of de koelkast op de beoogde plek kan staan. Ga je voor een grote Amerikaanse koelkast let dan ook goed op de diepte van de koelkast. Een Amerikaanse koelkast is vaak dieper dan een 'gewone' vrijstaande koelkast.

Inhoud & indeling

Ondanks dat een koelkast dezelfde maten heeft kan de netto inhoud toch anders zijn. Een grotere inhoud is niet per definitie beter. Veel hangt af van de indeling van de koelkast. Wat erg handig kan zijn is een koelkast waarbij je de positie van de legplateaus kunt aanpassen. Zo kun je hogere en lagere planken maken en de koelkast helemaal naar eigen wens inrichten. Je kan vaak aan de foto's van de koelkast zien of dit mogelijk is, je ziet dan aan de zijkant van de koelkast op verschillende niveaus draagblokjes zitten. Ook de deurvakken zijn vaak indeelbaar.

Energieklasse

Hoe zuinig een koelkast is kun je aflezen van het energielabel. Het energielabel loopt van energieklasse A (meest zuinig) tot energieklasse G (minst zuinig). Er zijn nog maar weinig koelkasten met energielabel A of B. Koelkasten met dit energielabel zijn nog erg duur. Koelkasten met energieklasse C zijn relatief zuinig en beter betaalbaar. In de regel zijn vrijstaande koelkasten zuiniger dan inbouw koelkasten. Koel-vries combinaties zijn zuiniger dan een aparte koelkast en een aparte vriezer. Financieel is het meestal niet aantrekkelijk voor een extra zuinige koelkast te kiezen. Dit komt doordat de aanschafkosten van een zuinige koelkast vaak een stuk hoger liggen dan die van een minder zuinige koelkast. Ondanks het feit dat de zuinigere koelkast minder energieverbruikt over de levensduur van de koelkast verdien je dit meestal niet terug.

No Frost

Kies je voor een koel-vriescombinatie dan is een no frost koelkast waarschijnlijk interessant. Met no frost zuigt de koelkast lucht en vocht uit het vriesgedeelte van de koelkast. Een no frost vriezer hoef je nooit handmatig te ontdooien. Daarnaast is een no frost vriezer zuiniger omdat de vriezer ijsvrij blijft en hij daardoor minder energie verbruikt. Een no frost koel-vriescombinatie is wel duurder. Soms staat er bij een koelkast vermeld dat het een total no frost systeem heeft. Bij een dergelijk koel-vriescombinatie wordt naast het voorkomen van ijsvorming in de vriezer, ook condensvorming in het koelgedeelte van de koelkast voorkomen.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.