Feedback

Amerikaanse koelkasten

Een Amerikaanse koelkast is een heel groot model vrijstaande koelkast met deuren die naast elkaar opengaan. Het vriesgedeelte zit typisch links en het koelgedeelte zit typisch rechts. Als er vier frontdeuren zijn dan zal het koelgedeelte boven zitten en het vriesgedeelte onder. Amerikaanse koelkasten zijn extra breed en hoog in vergelijking met gewone vrijstaande koelkasten. Op veel van dit type koelkasten zit een waterdispenser en of ijsdispenser. Amerikaanse koelkasten hebben een hoog energieverbruik maar teruggerekend per liter inhoud valt dit erg mee. Een Amerikaanse koelkast kan een belangrijke onderdeel vormen van de uitstraling van een keuken.
Amerikaanse koelkasten aanbod
Selecteer een amerikaanse koelkast en ga naar de website van de aanbieder.
Prijsrange:
tot €500 koelkasten
€500 - €750 koelkasten
€750 - €1000 koelkasten
> €1500 koelkasten

Vrijstaande koelkasten: 160 tot 180 cm 180 tot 200 cm
Energieklasse: C D E F
Frontdeurmontage: Deur-op-deur
Aantal frontdeuren: 2 3 4
Vriezen: Ja
Selecteer een filter
Ervaringen met Amerikaanse koelkasten
“Perfect, lekker ruim koelt super”
Door Erik op maandag 8 aug 2022
Wij hebben een Amerikaanse Koelkast LG GMX945MC9F. Perfect, lekker ruim koelt super. En ook de combi met de ijsblokjes en koud water zeer lekker. Alleen de filter voor het water moet je om de 6 maanden vervangen en die kost maar liefst ± €50. LG koelkast

De voordelen van een Amerikaanse koelkast

Een belangrijk voordeel van een Amerikaanse koelkast is de enorme ruimte waarover je kunt beschikken. Een Amerikaanse koelkast beschikt doorgaans over een groot koelgedeelte en een grote vriezer. Een ander voordeel is de ingebouwde ijsdispenser. Veel Amerikaanse koelkasten beschikken over een ingebouwde ijsdispenser zodat je altijd kan beschikken over ijsblokjes, geschaafd ijs en koud water. Handig als je graag ijsblokjes in je drinken wilt. Amerikaanse koelkasten zijn vaak luxe afgewerkt, met bijvoorbeeld een NoFrost vriesruimte of een 0-graden verhoudzone voor groente en fruit. Dit verhoogt het gebruiksgemak. Het imposante design kan ook als voordeel gezien worden. Amerikaanse koelkasten geven de keuken een bijzondere uitstaling. Het zijn echte eye-catchers in de keuken.
 • Ruimte
 • Design
 • IJsdispenser

De nadelen van een Amerikaanse koelkast

Een Amerikaanse koelkast heeft niet alleen voordelen. Een belangrijk nadeel is de hoge aanschafprijs. Vaak is het veel goedkoper om een losse koelkast en vriezer te kopen met dezelfde inhoud. Ook het energieverbruik van Amerikaanse koelkasten ligt vaak hoger dan van een aparte koelkast en vriezer, hierover later meer. Een Amerikaanse koelkast is relatief duur in aanschaf en in gebruik.
 • Prijs
 • Energieverbruik (vanwege de grote capaciteit)
 • Kan veel geluid maken (t.o.v. een inbouw koelkast)

Welke merken verkopen Amerikaanse koelkasten?

Veel merken verkopen Amerikaanse koelkasten. LG en Samsung zijn belangrijke fabrikanten. Maar ook merken als Bosch, Beko, Hisense en Etna maken Amerikaanse koelkasten. Als we kijken naar de ervaringen die wij op onze website ontvangen lijkt LG een goed merk om een Amerikaanse koelkast van te kopen.
 • LG
 • Samsung

Welke verschillende soorten Amerikaanse koelkasten zijn er?

Er zijn verschillende soorten Amerikaanse koelkasten. Er zijn modellen met twee deuren waar aan de linkerkant het vriesgedeelte zit en aan de rechterkant het koelgedeelte, dit wordt ook wel een Side-By-Side koelkast genoemd. Er zijn ook modellen met 4 deuren. Hier zit achter de bovenste twee deuren één brede koelruimte zonder tussenschot en aan de onderkant twee losse vriezers, elk achter een eigen deur. Een ruime koelkast met een koelruimte en dubbele deur wordt ook wel een French door koelkast genoemd. Er bestaan ook Amerikaanse koelkasten met boven een dubbele deur voor het koelgedeelte en onder 1 of meerdere vrieslades. Vaak wordt gedacht dat een Amerikaanse koelkast altijd een ijs- of waterdispenser heeft. Dit is niet het geval, er zijn genoeg Amerikaanse koelkasten te koop zonder ijs- of waterdispenser.
Side-By-Side
French door

Koelkast met ijsdispenser, waarvoor kiezen directe wateraansluiting of watertank?

Veel Amerikaanse koelkasten hebben een water- of ijsdispenser. Om deze functie mogelijk te maken moet de koelkast of op de waterleiding aangesloten worden of gebruik maken van een handmatig te vullen watertank. Het verschilt per koelkast van welke techniek gebruikt wordt gemaakt. In principe is het in de regel het slimste om te kiezen voor een koelkast die je direct kunt aansluiten op de wateraansluiting. Nadeel is wel dat de koelkast alleen geplaatst kan worden in de buurt van een wateraansluiting. De slang tussen de koelkast en het waterpunt mag niet te lang zijn. Daarnaast hebben koelkasten die op de waterleiding zijn aangesloten waterfilters die periodiek vervangen moeten worden. Wil je de koelkast plaatsen op een plek waar geen wateraansluiting is, kun je kiezen voor een koelkast met een watertank. Hou er wel rekening mee dat je het water in de watertank regelmatig moet verversen en dat je de watertank regelmatig moet schoonmaken.

Wat kost een Amerikaanse koelkast?

De prijzen beginnen rond de EUR 800 voor een basis model. De prijzen voor luxe modellen met veel opties kunnen oplopen tot boven de EUR 5.000. De meeste Amerikaanse koelkasten kosten ergens tussen de EUR 1.000 en EUR 2.000. Het is in de regel goedkoper een aparte koelkast en aparte vriezer te kopen met dezelfde capaciteit.
 PRIJSKLASSEN 
3% 12% 28% 38% 13% 7% < €750 €750 - €1000 €1000 - €1500 €1500 - €2000 €2000 - €3000 > €3000
Uit bovenstaande tabel kun je opmaken dat circa 66% van de Amerikaanse koelkasten die te koop staan een prijs hebben tussen de € 1.000 en € 2.000.

Wat zijn de afmetingen van een Amerikaanse koelkast?

De breedte en hoogte maat varieert per model. De meeste Amerikaanse koelkasten zijn rond de 90 cm breed en iets minder dan 180 cm hoog. Er zijn Amerikaanse koelkasten vanaf circa 80 cm breed tot ongeveer 120 cm breed. De hoogte ligt vrijwel altijd rond de 180 cm met een paar uitzonderingen die meer dan de 200 cm hoog zijn.

Is een Amerikaanse koelkast energiezuinig?

Ja en nee. Amerikaanse koelkasten zijn erg groot en beschikken over veel opslagruimte. Vergelijk je een Amerikaanse koelkast met een standaard koelvriescombinatie dan zal een Amerikaanse koelkast veel meer energie verbruiken. Echter je kan ook veel meer etenswaren kwijt in een Amerikaanse koelkast. Vergelijk je het energieverbruik per liter inhoud dan zijn veel Amerikaanse koelkasten best zuinig. Met andere woorden, heb je alle ruimte in de Amerikaanse koelkast nodig dan is het qua energieverbruik niet per definitie een slechte keuze. Ga je niet alle ruimte gebruiken, kies dan voor een kleinere koelvriescombinatie om energie te besparen. Nog een opmerking. Op milieucentraal staat over een Amerikaanse koelkast het volgende geschreven: “Amerikaanse koelkast is een energieslurper”. Alhoewel feitelijk wellicht juist zou een betere omschrijving zijn een (te) grote koelkast of vriezer is een energieslurper. Zoals eerder vermeld is het energieverbruik van een Amerikaanse koelkast per liter inhoud niet (veel) groter dan van een standaard koelvriescombinatie.

Veelgestelde vragen over koelkasten

 • Wat is de beste koelkast?

  • Bekende merken als LG, Miele, Bosch en Siemens scoren het beste op basis van klanttevredenheid op Qasa. De meeste koelkasten zijn echter prima. Een koelkast is een relatief eenvoudig product. De meeste fabrikanten hebben jarenlange ervaring met het maken van koelkasten. Dit betekent dat koelkasten in de regel een vrij lange levensduur hebben van 15 jaar of langer en dat niet snel stuk gaan.

 • Wat is de zuinigste koelkast?

  • Het energielabel geeft aan hoe zuinig de koelkast is. De meest zuinige koelkasten hebben energielabel A. Er zijn nog maar weinig koelkasten met dit energielabel en degene die dit label hebben zijn erg duur. Koelkasten met energielabel C zijn relatief zuinig en beter betaalbaar.

 • Wat is de gemiddelde levensduur van een koelkast?

  • De verwachte levensduur van een koelkast is ongeveer 15 jaar. Je kunt de levensduur van je koelkast verlengen door hem goed te onderhouden. Zo kun je periodiek de condensor spoelen van de koelkast stofzuigen zodat deze niet te zwaar vervuild raken. Daarnaast is het ook belangrijk dat er genoeg lucht door ventilatieopeningen van de koelkast kan stromen. Plaats de koelkast ook niet te dicht bij een warmtebron of in direct zonlicht. Dit kan leiden tot overbelasting van de compressor.

 • Wat is de goedkoopste koelkast?

  • Vanaf ongeveer 200 euro kun je een kleine vrijstaande koelkast kopen met een inhoud van rond de 80 liter. De kleinste inbouwkoelkasten beginnen rond de 300 euro en hebben een inhoud van rond de 120 liter.

 • Wat is No Frost?

  • Met No Frost technologie is de vriezer van de koelkast zodanig ontworpen dat ijsvorming wordt voorkomen en ontdooien niet nodig is. De diepvriesproducten worden met gekoelde lucht ingevroren en vocht wordt afgevoerd waardoor de vriezer vrij van ijs blijft.

 • Hoe werkt de snelvriezen functie?

  • De snel vriezen functie schakelt de vriesruimte tijdelijk naar een lagere temperatuur om producten sneller in te vriezen en de voedingsstoffen beter te behouden. Sommige merken noemen dit Fastfreeze, FastFreezing of Supervriezen.

 • Wat is een is French Door koelkast?

  • Een French door koelkast is een koelkast met aan de bovenzijde een dubbele deur. Achter deze deuren bevindt zit 1 grote binnenruimte wat gebruikt kan worden voor het koelen van etenswaren. Aan de onderzijde van de koelkast bevindt het vriesgedeelte. De vriezer is meestal bereikbaar middels een treklade.

 • Wat is Low Frost?

  • Koelkasten met low frost technologie hoeven minder vaak ontdooid te worden en het ontdooiproces en schoonmaken verloopt sneller en eenvoudiger.

 • Wat is een multi air flow koelkast?

  • Ventilatoren zorgen ervoor dat koude lucht gelijkmatig wordt verdeeld over de koelruimte en de vriesruimte. Hierdoor is de temperatuur gelijkmatig en herstelt de temperatuur sneller wanneer de deur open is geweest.

 • Wat is een Total no frost koelkast?

  • Met de total no frost technologie blijft de koelkast condens- en ijsvrij. De lucht wordt door een slimme toevoer gelijkmatig tot in alle hoeken van de koelkast verdeeld, waardoor niet alleen hygiënischer maar ook sneller wordt gekoeld.

 • Hoe werkt een de snelkoelen functie?

  • De snel koelen functie zet de temperatuur van de koelkast tijdelijk lager. Na enige tijd schakelt de koelkast automatisch terug naar de oorspronkelijke temperatuur. Snelkoelen wordt ook wel SuperCool genoemd.

 • Hoe werkt de vakantie modus op de koelkast?

  • Bij sommige koelkasten is het mogelijk om de koelkast in een vakantie modus te zetten. Activeer je deze modus dan zal de temperatuur in het koelgedeelte van de koelkast op ongeveer 15 graden worden gehouden. Hierdoor bespaar je energie. De vriezer behoudt wel de vooraf ingestelde temperatuur.

Informatie op deze pagina
De volgorde van de weergegeven producten is op basis van de bij Qasa bekende gegevens over beschikbaarheid, prijs, tevredenheidsscore, en prijs-kwaliteitverhouding. De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat de informatie niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat informatie niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.