Feedback

Welke wasmachine past bij mijn gezinssamenstelling?

Als het tijd is voor een nieuwe wasmachine vraag je je waarschijnlijk af welke je moet kopen. Je huishoudgrootte maakt de ene wasmachine wat meer geschikt dan de andere. Dit heeft voornamelijk te maken met het vulgewicht van de wasmachine. Een open deur is dat een kleiner huishouden een kleinere wasmachine nodig zou hebben en een groter huishouden een grotere wasmachine. Echter bij een kleiner huishouden blijven er genoeg argumenten voor een groter apparaat.

Gezinsgrootte en trommelgrootte

Een belangrijk punt vooraf is dat hoe groter een huishouden is hoe vaker de wasmachine wordt gebruikt. Een groter gezin redt het niet met een grotere trommelinhoud alleen, maar zal vooral de wasmachine veel vaker laten draaien. Vaak meerdere wasbeurten per dag. En een klein huishouden kan met veel minder wasbeurten toe en zal de wasmachine niet dagelijks hoeven te gebruiken. De trommelgrootte van de wasmachine maakt uiteraard wel uit, maar dit heeft uiteindelijk veel minder invloed op hoeveel wassen er gedraaid worden. Dit ligt toch vooral aan de samenstelling van het huishouden.

Klein huishouden: 1 of 2 personen

De meeste huishoudens in Nederland bestaan uit 1 of 2 personen. Als uitgangspunt zou je van 7 kg uit kunnen gaan. Voor vrijwel hetzelfde bedrag kan je ook voor 8 of 9 kg te gaan en dit biedt wel voordelen en niet echt nadelen. Overwegingen:

  • Zuinigheid. Er is nauwelijks verschil in zuinigheid tussen wasmachine van 7 kg, 8 kg of 9 kg.
  • Keuze. De klasse van 8 en 9 kg bieden meer keuze in modellen dan die van 7 kg, vooral 9 kg biedt de meeste keuze. Meer modellen betekent in de praktijk ook vaker aanbiedingen en acties.
  • Prijs. Wasmachines met een kleinere trommel zijn gemiddeld  iets goedkoper dan wasmachines met grotere trommel. Het prijsverschil tussen de basisuitvoeringen van wasmachines van 7, 8 en 9 kg is echter klein.
  • Gordijnen en beddengoed. Het zal af en toe voorkomen dat je een grotere was wilt draaien zoals gordijnen of beddengoed. In die gevallen is een trommel van 7 kg mogelijk te klein. Bij dit soort wassen maakt de gezinssamenstelling niet uit. Als de machine 8 of 9 kg kan is dat veel praktischer.
  • Belading. Traditioneel wordt vaak het advies gegeven om niet met een te lege trommel te wassen. Bij een klein huishouden zou je daarom liever net met 7 kg werken. De meeste moderne wasmachine hebben opties voor wasprogramma's met halve belading en veel wasmachine bieden doseringssystemen en wegen de was en passen het programma automatisch aan zodat dit nauwelijks nog uitmaakt. 

Middel groot huishouden: 3 tot 5 personen

Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland wonen in een huishouden van 3 tot 5 personen. Behoor jij tot deze groep dan kan je kiezen voor een wasmachine met een vulgewicht van 8 of 9 kg. Beide type wasmachine worden veel gemaakt. Er is een trend gaande naar wasmachines met steeds grotere trommel en machines van 9 kg komen nu zelfs iets meer voor dan machines van 8 kg. Met een wasmachine met een trommel van 8 of 9 kg kun je gemakkelijk aardig wat wasgoed per dag wassen. Ook beddengoed past prima deze wasmachines. Binnen 8 en 9 kg bestaat er een ruime keuze aan modellen en kan je de wasmachine helemaal selecteren op jouw budget en wensen.

Tussen de machines van 8 en 9 kg bestaat maar heel weinig prijsverschil. Omdat het bij beddengoed en gordijnen vaak praktisch is om een net grotere machine te hebben, is het advies te kiezen voor een wasmachine van 9 kg. Het kan tot slot zinvol om te kijken of je hetzelfde model van 9 kg ook bij 10 kg bestaat en wat de meerprijs daarvan is.

Groot huishouden: 6 of meer personen

Vroeger waren huishoudens met 6 of meer personen vrij gebruikelijk, tegenwoordig zie je dit veel minder. Als jij woont in een gezin met 6 of meer personen zal er flink wat gewassen worden bij jouw thuis. Voor grotere gezinnen zou je aan wasmachine met een vulgewicht van 9 kg of 10 kg kunnen denken. Binnen de 10 kg klasse zijn er steeds meer apparaten te krijgen. De keuze is nog wel minder dan bij 8 of 9 kg, en apparaten van 10 kg zijn op dit moment vaak wat duurder dan apparaten van 9 kg.

Je zou ook kunnen denken aan een andere oplossing namelijk in plaats van één wasmachine ga je voor twee machines van bijvoorbeeld 9 kg. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien wat raar, maar het kan als je alle kosten meerekent per saldo ongeveer net zo duur zijn als één wasmachine die je heel intensief gebruikt. Daarnaast kan je met twee wasmachines verschillende wassen tegelijkertijd draaien. Geen overbodige luxe in een groot gezin.

Conclusie

In verreweg de meeste gevallen kun je het beste kiezen voor een wasmachine van 8 of 9 kg. Ook als je alleen of met z'n tweeën woont. Heb je echt een heel groot gezin of doe je de was voor de lokale voetbal of hockey club? Kies dan voor een wasmachine van 9 of 10 kg, of denk aan het alternatief van twee wasmachines.

Bekijk hier een overzicht van alle wasmachines op Qasa: wasmachine kopen
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.