Feedback

Vergelijking houten en kunststof aanrechtbladen

Houten aanrechtbladen en kunststof aanrechtbladen zijn twee populaire types keukenbladen. Tijd om deze bladen qua kenmerken en eigenschappen met elkaar te vergelijken.

Prijs
Over het algemeen is een houten aanrechtblad duurder dan een kunststof aanrechtblad. Dit komt omdat hout een dure grondstof is. Het verschil in prijs kan nog groter worden als er wordt gekozen voor bijzondere houtsoorten zoals teak hout of wengé hout.

Uitstraling
Houten bladen hebben een bijzondere uitstraling. Elk blad is uniek met een eigen structuur. Een houten blad is een natuurproduct. Kunststof bladen zijn met zo goed als elke print leverbaar (ook een houtstructuur print is mogelijk) en bieden dus veel meer mogelijkheden. Kunstof bladen hebben niet de warmte of diepte van een houten blad. Een kunststof blad zal meestal iets strakker overkomen dan een houten blad.

Onderhoud
Een houten aanrechtblad moet ca. 1x per maand worden geolied om uitdroging te voorkomen. Daarentegen is een soortgelijke periodieke onderhoudsbeurt bij een kunststof aanrechtblad niet nodig.

Schoonmaken
Het schoonmaken van een kunststof aanrechtblad is eenvoudig te doen met behulp van een sponsje en een normaal schoonmaakmiddel zoals wasmiddel. Gebruik echter nooit een schuursponsje. Houten aanrechtbladen moeten worden schoongemaakt met een vochtige doek.

Materiaal
Een kunststof aanrechtblad bestaat uit een basislaag van spaanplaat, MDF of multiplex met daarop een HPL (ook wel laminaat of kunststofplaat genoemd) laag. Deze HPL laag zorgt voor het uiterlijk van het aanrechtblad. Een houten aanrechtblad kan van verschillende soorten hout zijn gemaakt, zoals hout van een beuken- of eikenboom. Omdat elke boom zijn eigen structuur heeft, zal ieder houten aanrechtblad een uniek uiterlijk hebben.

Waterbestendigheid
Een belangrijk verschil tussen de keukenbladen is waterbestendigheid. Het niet verwijderen van waterplekken kan bij een houten aanrechtblad leiden tot verrotting of permanente verkleuring van het blad. De waterbestendigheid van kunststof keukenbladen hangt af van de basislaag. Keukenbladen met een spaanplaat en MDF basislaag kunnen namelijk gaan barsten of bollen door vocht. Dit is niet het geval bij het duurdere (en meestal aan te raden) multiplex.

Hittebestendigheid
Beide types keukenbladen zijn niet hittebestendig. Bij een houten aanrechtblad kan een kokend hete pan zorgen voor brand- en schroeiplekken. Bij kunststof aanrechtbladen kan een kokend hete pan zorgen voor het smelten of verkleuren van het blad.

Beschadigingen
Bij zowel houten als kunststof aanrechtbladen kunnen messen zorgen voor krasbeschadigingen. Het is dus aan te raden om altijd met een snijplank te werken. Tevens wordt het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen afgeraden. Dit kan bij beide types keukenbladen leiden tot permanente beschadigingen.

Conclusie
Een houten aanrechtblad zorgt voor een unieke en warme uitstraling, maar is doorgaans duurder en vergt iets meer onderhoud. Een kunststof aanrechtblad is relatief goedkoop, praktisch, onderhoudsvriendelijk en vaak in vele kleuren leverbaar.

Meer aanrechtbladen
- Betonnen aanrechtblad
- Composiet aanrechtblad
- Glazen aanrechtblad
- Granieten aanrechtblad
- Kunststof aanrechtblad
- RVS aanrechtblad
- Keramisch aanrechtblad
- Houten aanrechtblad

Foto's zijn afkomstig van Voortman Keukens, DB Keukens en
Tieleman Keukens.

10+ Beste Keukens - Alle Top Keukenwinkels
• Artic Keukens
   
(Utrecht Utrecht) score 9,5 uit 47 ervaringen
• Adee Keukens
   
(Rijssen Overijssel) score 9,7 uit 252 ervaringen
• Avanti Keukens
   
(Kesteren Gelderland) score 9,7 uit 307 ervaringen
• Velthuizen Keukens
   
(Woudenberg Utrecht) score 9,7 uit 139 ervaringen
• Pelma Keukens
   
(Goes Zeeland) score 9,6 uit 260 ervaringen
• DB KeukenGroep
   
(8 vestigingen) score 9,6 uit 2139 ervaringen
• Roukens en van Gaalen Keukens
   
(Dodewaard Gelderland) score 9,4 uit 48 ervaringen
• Arma Keukens en Sanitair
   
(Nunspeet Gelderland) score 9,6 uit 542 ervaringen

U kunt ook de lijst met de Beste 10+ Keukenzaken bekijken.
Meer artikelen