Feedback

Houten aanrechtblad

Vanwege de natuurlijke en warme uitstraling wordt een houten aanrechtblad vaak gekozen. Welke voor- en nadelen zijn er bij een houten aanrechtblad.

Materiaal

Een houten aanrechtblad kan van verschillende soorten hout gemaakt worden. Denk hierbij onder andere aan hout van een eiken-, beuken-, kersen- of notenboom. Elke boom heeft zijn eigen unieke structuur, en deze structuur vindt u terug in het aanrechtblad. Een houten aanrechtblad is dus altijd uniek.  

Kleur

Een houten aanrechtblad heeft per definitie altijd een houtkleur, alhoewel de teint van het hout behoorlijk kan verschillen per houtsoort. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld composiet bladen die in nagenoeg elke kleur leverbaar zijn.

Levensduur

Bij goed onderhoud kan een houten aanrechtblad makkelijk meer dan 15 jaar meegaan.

Vochtbestendigheid

Houten aanrechtbladen kunnen niet goed tegen vocht. Waterplekken moeten dan ook zo snel mogelijk van het blad verwijderd worden. Indien dit niet wordt gedaan, kan dit leiden tot verrotting of permanente verkleuring van het blad.

Hittebestendigheid

U kunt geen hete pannen op houten aanrechtbladen zetten. Een kokende pan kan namelijk zorgen voor schroei- en brandplekken. Tevens zijn houten aanrechtbladen gevoelig voor (grote) temperatuurverschillen. Hout krimpt bij kou en zet uit bij warmte. De gevoeligheid hiervoor is wel afhankelijk van de gekozen houtsoort.

Vlekgevoeligheid

Indien de beschermende toplaag regelmatig bijgehouden wordt, zal een houten aanrechtblad redelijk goed bestand zijn tegen vlekken. Echter moet je oppassen voor hardnekkige vloeistoffen zoals wijn en inkt.

Krasvorming

Houten aanrechtbladen zijn gevoelig voor krassen. Gebruik voor het snijden op het aanrechtblad een snijplank.

Hygiëne

Mits het houten aanrechtblad regelmatig wordt schoongemaakt, is het een hygiënisch type aanrechtblad. Laat je echter regelmatig vocht liggen op een bepaalde plek, dan kan er schimmel ontstaan.

Uitstraling

Het feit dat elk blad uniek is en een eigen structuur heeft, zorgt ervoor dat een houten aanrechtblad een unieke uitstraling heeft. Ook is het een natuurproduct, wat bijdraagt aan de warme uitstraling.

Schoonmaken en onderhoud

Ongeveer 1x per maand moet het aanrechtblad, om uitdroging te voorkomen, geolied worden. Dagelijks schoonmaken kan met een vochtige doek. Gebruik echter nooit schurende of geconcentreerde schoonmaakmiddelen. Dit kan blijvende schade aan het blad veroorzaken.

Montage

Een houten aanrechtblad dient bij voorkeur gemonteerd te worden door een vakman. Hout kan gaan werken met en uitzetten of krimpen, hiermee dient rekening te worden gehouden bij de montage.

Kosten

Massief houten bladen kunnen sterk in prijs verschillen afhankelijk van de herkomst van het hout en hoe dit verder is bewerkt. Een prijsindicatie per strekkende meter is vanaf ca. 250 euro. De kosten kunnen behoorlijk oplopen indien wordt gekozen voor dure houtsoorten. Let op dat de eindprijs van het blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat.

Feedback van gebruikers

Gebruikers kiezen voor hout vanwege de mooie uitstraling.

Conclusie

Een houten aanrechtblad geeft de keuken een unieke en warme uitstraling die vrijwel geen enkel type aanrechtblad zal kunnen evenaren. Het blad is relatief duur en is qua eigenschappen minder goed dan vele andere soorten bladen.
Foto's zijn afkomstig van Voortman Keukens en van DB Keukens.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.