Feedback

Vergelijking houten en kunststof aanrechtbladen

Houten aanrechtbladen en kunststof aanrechtbladen zijn erg populair. Tijd om deze bladen qua kenmerken en eigenschappen met elkaar te vergelijken.

Prijs

Over het algemeen is een houten aanrechtblad duurder dan een kunststof aanrechtblad. Dit komt omdat hout een dure grondstof is. Het verschil in prijs kan nog groter worden als er wordt gekozen voor bijzondere houtsoorten zoals teak hout of wengé hout.

Uitstraling

Houten bladen hebben een bijzondere uitstraling. Elk blad is uniek met een eigen structuur. Een houten blad is een natuurproduct. Kunststof bladen zijn met zo goed als elke print leverbaar (ook een houtstructuur print is mogelijk) en bieden dus veel meer mogelijkheden. Kunstof bladen hebben niet de warmte of diepte van een houten blad. Een kunststof blad zal meestal iets strakker overkomen dan een houten blad.

Onderhoud

Een houten aanrechtblad moet ca. 1x per maand worden geolied om uitdroging te voorkomen. Daarentegen is een soortgelijke periodieke onderhoudsbeurt bij een kunststof aanrechtblad niet nodig.

Schoonmaken

Het schoonmaken van een kunststof aanrechtblad is eenvoudig te doen met behulp van een sponsje en een normaal schoonmaakmiddel zoals wasmiddel. Gebruik echter nooit een schuursponsje. Houten aanrechtbladen moeten worden schoongemaakt met een vochtige doek.

Materiaal

Een kunststof aanrechtblad bestaat uit een basislaag van spaanplaat, MDF of multiplex met daarop een HPL (ook wel laminaat of kunststofplaat genoemd) laag. Deze HPL laag zorgt voor het uiterlijk van het aanrechtblad. Een houten aanrechtblad kan van verschillende soorten hout zijn gemaakt, zoals hout van een beuken- of eikenboom. Omdat elke boom zijn eigen structuur heeft, zal ieder houten aanrechtblad een uniek uiterlijk hebben.

Waterbestendigheid

Een belangrijk verschil tussen de keukenbladen is waterbestendigheid. Het niet verwijderen van waterplekken kan bij een houten aanrechtblad leiden tot verrotting of permanente verkleuring van het blad. De waterbestendigheid van kunststof keukenbladen hangt af van de basislaag. Keukenbladen met een spaanplaat en MDF basislaag kunnen namelijk gaan barsten of bollen door vocht. Dit is niet het geval bij het duurdere (en meestal aan te raden) multiplex.

Hittebestendigheid

Beide types keukenbladen zijn niet hittebestendig. Bij een houten aanrechtblad kan een kokend hete pan zorgen voor brand- en schroeiplekken. Bij kunststof aanrechtbladen kan een kokend hete pan zorgen voor het smelten of verkleuren van het blad.

Beschadigingen

Bij zowel houten als kunststof aanrechtbladen kunnen messen zorgen voor krasbeschadigingen. Het is dus aan te raden om altijd met een snijplank te werken. Tevens wordt het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen afgeraden. Dit kan bij beide types keukenbladen leiden tot permanente beschadigingen.

Conclusie

Een houten aanrechtblad zorgt voor een unieke en warme uitstraling, maar is doorgaans duurder en vergt iets meer onderhoud. Een kunststof aanrechtblad is relatief goedkoop, praktisch, onderhoudsvriendelijk en vaak in vele kleuren leverbaar.

Meer aanrechtbladen

Betonnen aanrechtblad
Composiet aanrechtblad
Glazen aanrechtblad
Granieten aanrechtblad
Kunststof aanrechtblad
RVS aanrechtblad
Keramisch aanrechtblad
Houten aanrechtblad

Foto's zijn afkomstig van Voortman KeukensDB Keukens en Tieleman Keukens.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.