Feedback
Alle Keukenzaken Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Kesteren (Gelderland)
338 ervaringen
Poortvliet (Zeeland)
163 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
557 ervaringen
Sint Annaland (Zeeland)
354 ervaringen
Haarlem (Noord-Holland)
357 ervaringen
7 vestigingen
2175 ervaringen
Rijssen (Overijssel)
271 ervaringen
Woudenberg (Utrecht)
82 ervaringen

Houten aanrechtblad

Vanwege de natuurlijke en warme uitstraling van een houten aanrechtblad, blijft het een veelgekozen type. Dit artikel zal enkele voor- en nadelen bespreken van een houten aanrechtblad.

Materiaal
Een houten aanrechtblad kan van verschillende soorten hout gemaakt worden. Denk hierbij onder andere aan hout van een eiken-, beuken-, kersen- of notenboom. Elke boom heeft zijn eigen unieke structuur, en deze structuur vindt u terug in het aanrechtblad. Een houten aanrechtblad is dus altijd uniek.

Levensduur
Bij goed onderhoud kan een houten aanrechtblad makkelijk meer dan 15 jaar meegaan.

Vochtbestendigheid
Houten aanrechtbladen kunnen niet goed tegen vocht. Waterplekken moeten dan ook zo snel mogelijk van het blad verwijderd worden. Indien dit niet wordt gedaan, kan dit leiden tot verrotting of permanente verkleuring van het blad.

Hittebestendigheid
U kunt geen hete pannen op houten aanrechtbladen zetten. Een kokende pan kan namelijk zorgen voor schroei- en brandplekken. Tevens zijn houten aanrechtbladen gevoelig voor (grote) temperatuurverschillen. Hout krimpt bij kou en zet uit bij warmte. De gevoeligheid hiervoor is wel afhankelijk van het gekozen houtsoort.

Vlekgevoeligheid
Indien de beschermende toplaag regelmatig bijgehouden wordt, zal een houten aanrechtblad redelijk goed bestand zijn tegen vlekken. Echter moet u oppassen voor hardnekkige vloeistoffen zoals wijn en inkt.

Krasvorming
Houten aanrechtbladen zijn gevoelig voor krassen. Gebruik voor het snijden op het aanrechtblad een snijplank.

Hygiƫne
Mits het houten aanrechtblad regelmatig wordt schoongemaakt, is het een hygiƫnisch type aanrechtblad. Laat u echter regelmatig vocht liggen op een bepaalde plek, dan kan er schimmel ontstaan.

Uitstraling
Het feit dat elk blad uniek is en een eigen structuur heeft, zorgt ervoor dat een houten aanrechtblad een unieke uitstraling heeft. Ook is het een natuurproduct, wat bijdraagt aan de warme uitstraling.

Schoonmaken en onderhoud
Ongeveer 1x per maand moet het aanrechtblad, om uitdroging te voorkomen, geolied worden. Dagelijks schoonmaken kan met een vochtige doek. Gebruik echter nooit schurende of geconcentreerde schoonmaakmiddelen. Dit kan blijvende schade aan het blad veroorzaken.

Montage
Doordat hout kan gaan uitzetten en krimpen, is het aan te raden om bij het monteren minimaal 3mm ruimte rondom het blad te houden. Zorg er ook voor dat alle uitsparingen goed geolied zijn aan de binnenkant.

Kosten
Massief houten bladen kunnen sterk in prijs verschillen afhankelijk van de herkomst van het hout en hoe dit verder is bewerkt. Een prijsindicatie per strekkende meter is vanaf ca. 250 euro. De kosten kunnen behoorlijk oplopen indien wordt gekozen voor dure houtsoorten. Let op dat de eindprijs van het blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat.

Conclusie
Een houten aanrechtblad is relatief duur en vergt veel onderhoud. Echter geeft het uw keuken wel een unieke en warme uitstraling die vrijwel geen enkel type aanrechtblad kan evenaren.

Meer aanrechtbladen
- Betonnen aanrechtblad
- Composiet aanrechtblad
- Glazen aanrechtblad
- Granieten aanrechtblad
- Keramisch aanrechtblad
- Kunststof aanrechtblad
- Marmeren aanrechtblad
- RVS aanrechtblad

Foto's zijn afkomstig van Voortman Keukens en van DB Keukens.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 5 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door G.Lymandt op zaterdag 1 jul 2017 yy
In ons appartement was een keuken met houten aanrechtblad. Ik wilde dit behandelen met hardwachs-olie wat de vorige bewoner heeft achter gelaten. Ik heb het blad licht geschuurd en toen met een roller de olie aangebracht. Helaas door onwetendheid heb ik na een enige tijd de rest olie niet verwijderd en waardoor bleef de olie plakken na dagen lang "drogen. Bij de bouwmarkt informatie gevraag en zeiden alles weg halen met afbijtmiddel. Veel hebben we kunnen verwijderen maar er zijn nog hardnekkige plekken. We nemen aan dat die ook nog verwijderd moeten worden en weten niet goed of we dat met een schuurapp. kunnen doen. En hoe we het verder kunnen behandelen. Dus graag als u advies hebt..
Door s.haven op donderdag 3 nov 2016 yy
Vanaf 2012 zijn er drie nieuwe houten werkbladen (type op maat) bij ons geplaatst. Alle drie vertoonden dezelfde productiefout: loslatende lijmverbindingen. Van plaatsende monteurs kregen wij de informatie dat 'het schering en inslag' is dat de houten Ikea werkbladen binnen de garantieperiode vervangen moeten worden. Een door Ikea ingehuurde deskundige heeft ons geadviseerd om niet meer voor een houten blad te kiezen, maar voor een composiet werkblad. Het productieproces van de houten maatwerkbladen kan Ikea niet 'op orde' krijgen
Door FAM. Diekema op woensdag 3 aug 2016 yy
Onze keuken heeft een houten aanrechtblad. Nu begint op plaatsen waar b.v het koffiezetapparaat staat en de warmwaterketel en het tosti-apparaat te pikken (kleverig).
Wat kunnen we hier tegen doen. Voor de rest blijft het aanrechtblad glad en glanzend
Door Diedo D. op woensdag 29 jul 2015 yy
We hebben een houten aanrechtblad. Wat een geweldige ervaring. We onderhouden deze met olie en dat werkt voldoende. Op internet lazen wij een hele goede tip over het onderhoud van dit houten blad. De eerste 5 dagen goed inolieen zodat het blad is verzadigd. Wanneer het blad na een maand droog is weer opnieuw inolieeen. We hebben dat nu 3 keer gedaan en het blad word er alleen maar mooier op. Gebruik hem nooit als snijplank of onderzetter voor superhete pannen. Gewoon een onderlegger gebruiken.
Door C C op dinsdag 13 jan 2015 yy
Alle keukens met houten werkblad gehad, nooit een probleem.
Meer artikelen