Feedback

Marmeren aanrechtblad

Sommige keukens zijn voorzien van een marmeren aanrechtblad. Wat zijn de voordelen en nadelen van deze exclusieve keuze.

Materiaal

Marmer is een natuurproduct en bestaat uit kalkzandsteen. In de aardkorst ontstaat het marmer onder een combinatie van hoge temperaturen en hoge druk. De kenmerkende aderpatronen van marmer komen door onzuiverheden in het gesteente.

Materiaal

Marmer is een natuurproduct en bestaat uit kalkzandsteen. In de aardkorst ontstaat het marmer onder een combinatie van hoge temperaturen en hoge druk. De kenmerkende aderpatronen van marmer komen door onzuiverheden in het gesteente.

Soorten marmer

Marmer wordt op veel plaatsen in de wereld gewonnen. Binnen Europa komt veel marmer uit steengroeves in Italië. Elke vindplaats heeft zijn eigen specifieke marmer zowel in kleurstellingen als in specifieke producteigenschappen.

Kleur

Marmerkleuren kunnen verschillen van wit tot lichtgrijs tot zwart, maar ook bruin, beige, roze, rood en groen komen voor.


Afwerkingen marmer

Twee mogelijke afwerkingen van marmer zijn polijsten en zoeten. Het polijsten van marmer komt erop neer dat bovenlaag meerdere keren wordt opgeschuurd. Dit noemt men ook wel hoogglans. Hierdoor krijgt marmer een zachte warme uitstraling en is het oppervlak zeer hygiënisch en glad. Het zoeten van marmer komt neer op het licht afschuren van de oppervlakte. Hierdoor ontstaat een natuurlijke uitstraling maar dat is wel iets gevoeliger voor vlekken. Dit noemt men ook wel zijdeglans.


Levensduur

Marmer gaat meer dan een leven lang mee. Marmer is erg slijtvast.


Vochtbestendigheid

Het oppervlak van marmer is licht poreus en er kan vocht doordringen in het marmer. Het polijsten maakt de oppervlakte dichter. Het impregneren van een marmeren blad zorgt voor waterafstotende eigenschappen.


Hittebestendigheid

Marmer is relatief goed bestand tegen hitte. Het wordt afgeraden om hete pannen direct op het oppervlak te zetten.


Vlekgevoeligheid

Vloeistoffen kunnen mogelijk voor vlekken in het marmer zorgen. Dit komt doordat marmer licht poreus is. Ook hier geldt dat het polijsten de oppervlakte van het marmer minder poreus maakt. Ook is het wederom zinvol een marmeren blad te laten impregneren om vlekvorming tegen te gaan.


Krasvorming

Marmer is erg hard en erg krasvast. Krasvorming is wel mogelijk maar erg onwaarschijnlijk.


Hygiëne

Een marmeren werkblad is vrij hygiënisch maar er zijn wel betere keuzes op dit gebied. Een marmeren werkblad is hygiënischer dan een granieten werkblad omdat de structuur van marmer homogener is dan van graniet.


Uitstraling

Marmer heeft een unieke, luxe, exclusieve uitstraling. Geen blad ziet er hetzelfde uit. Marmeren werkbladen zijn goed met zowel een klassieke als met een moderne keuken te combineren.


Schoonmaken en onderhoud

Marmeren werkbladen moeten goed worden schoongehouden en drooggehouden. Marmer kan worden geïmpregneerd met een beschermlaag die beschermd tegen vlekken en vocht. Marmer is gevoelig voor bijtende middelen zoals ontstoppingsmiddelen, bleekmiddelen of ontkalkingsmiddelen.


Montage

Marmeren werkbladen zijn heel erg zwaar en alleen al daarom wordt aangeraden om een dergelijk werkblad door de vakman te laten monteren. Verder bestaat er het risico van beschadiging of scheurvorming bij de montage, mede opnieuw door het grote gewicht.


Kosten

Een keukenblad van marmer is erg duur. De prijs van een blad is sterk afhankelijk van de herkomst, maar prijsindicatie per strekkende meter voor een marmeren blad is vanaf ca. 250 euro maar de prijzen kunnen ook veel hoger liggen. Let op dat de eindprijs van het aanrechtblad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat. Een marmeren werkblad zal vaak uit meerdere delen bestaan.


Feedback van gebruikers

Af en toe komt er een review binnen met een marmeren aanrechtblad. Dit betekent dat de keuze voor marmer in ieder geval erg exclusief is.


Conclusie

Een marmeren blad neem je voor de schitterende en exclusieve uitstraling maar het is wel een dure keuze. Qua levensduur en krasvastheid is marmer een zeer goede keuze, maar het blad is wel gevoelig voor vocht en vlekken en ook relatief onderhoudsintensief.

  Meer aanrechtbladen
Betonnen aanrechtblad
Composiet aanrechtblad
Glazen aanrechtblad
Granieten aanrechtblad
Houten aanrechtblad
Keramisch aanrechtblad
Kunststof aanrechtblad
RVS aanrechtblad

  De foto is afkomstig van Holland and Green uit het Verenigd Koninkrijk.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.