Feedback

Wat kost een nieuwe keuken

De vraag wat kost een nieuwe keuken is eenvoudig gesteld maar niet zo gemakkelijk beantwoord. De belangrijkste factoren die de uiteindelijke prijs van een keuken bepalen zijn het beschikbare budget en de persoonlijke voorkeuren. Het budget is hoeveel geld heb je hebt om uit te geven aan de keuken. En de persoonlijke voorkeuren bepalen welke keuzes je maakt en hoever je gaat.

De gemaakte kosten voor een nieuwe keuken kunnen sterk variëren. Over het algemeen zal de prijs liggen ergens tussen de €5.000 voor een zeer minimaal uitgeruste keuken en €30.000 voor een keuken met zeer hoogwaardige apparatuur. En dit laatste is zeker niet het maximum dat uitgeven kan worden. 

De belangrijkste onderdelen van de prijs

Een keuken bestaat uit vele onderdelen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste onderdelen en wat die voor de prijs betekenen.
  1. Grootte. De grootte en indeling van de keuken zijn het uitgangspunt voor hoe duur de keuken wordt. Elke m2 keuken extra maakt een keuken duurder. Bepaalde indelingen zijn relatief goedkoop en eenvoudig te realiseren zoals een rechte keuken tegen de wand. Ander soort indelingen zoals een keukeneiland zijn veel bewerkelijker en laten de prijs meer oplopen. Een grotere woning heeft een grotere keuken en dan wordt de keuken vanzelf duurder.
  2. Apparatuur. De keuze van keukenapparatuur en met name welk merk apparatuur je kiest heeft grote invloed op de kosten. De voorkeur voor een luxer merk heeft een prijskaartje. Ook sommige apparatuur is erg prijzig zoals bijvoorbeeld bepaalde stoomovens, inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging, en sommige fornuizen. De keuze in apparatuur kan duizenden euro’s verschil maken.
  3. Werkblad. Werkbladen hebben een aanzienlijke invloed op het totaalbedrag. Dit komt doordat er veel keuze is in keukenbladen en de prijs van die keuzes erg verschilt. Kunststof en laminaat bladen zijn relatief goedkoop in aanschaf en ook eenvoudig te verwerken. Ander soort bladen zoals graniet, composiet en keramiek zijn veel prijziger en vergen ook meer aandacht bij de montage. Een werkblad kan snel duizenden euro’s uitmaken van de totale kosten.
  4. Keukenkasten. De keukenkasten en fronten hebben vaak wat minder aandacht maar zijn wel de basis van de keuken. Er zitten hier allerlei details in die de kosten kunnen doen oplopen zoals bijvoorbeeld wat voor scharnieren en rails er gebruikt worden. De kosten van fronten kunnen behoorlijk variëren afhankelijk van het materiaal, afwerking en stijl. Veel kopers kiezen voor gelamineerde fronten gemaakt in de stijl die ze aanspreekt. Gelakte fronten zitten in een duurdere prijsklasse.
  5. Montage. De meeste mensen zullen de keuken laten installeren door een vakman. Deze is vaak aangesloten bij de keukenleverancier. Montage kost meestal ergens tussen de € 1.000 en € 2.500 per keuken. Soms is het nodig een loodgieter, elektricien of zelfs aannemer in te schakelen. Die kosten komen er dan bij.

Ontwerp is geen onderdeel van de prijs

Voor een keukenontwerp wordt vrijwel nooit geld gerekend. Tegelijkertijd wordt de uitstraling van een keuken vooral bepaald door het ontwerp, de lijnen die hierin zitten, en de combinatie van gekozen kleuren en materialen. Er hoeft niet zoveel verband te zijn tussen de uitstraling van een keuken en het geld dat er aan uit wordt gegeven. Een keuken met een mooie uitstraling, wat dat ook precies mag zijn, is bij vrijwel elk budget mogelijk.

Aandachtspunten bij de prijs van een nieuwe keuken

Er zijn verschillende tips te geven over hoe je het beste om kunt gaan met de kosten van een nieuwe keuken. Een paar aandachtspunten op een rijtje.
  1. Ken je budget. Dit is het belangrijkste. Door een duidelijk budget te hebben weet je aan de ene kant je limiet voor hoeveel je wilt betalen, en aan de andere kant helpt het keuzes duidelijk te krijgen. De meeste kopers maken uiteindelijk compromissen en laten bepaalde dingen in het proces vallen en voegen andere zaken toch weer toe.
  2. Gespecificeerde offerte. Een offerte waarin alle belangrijke onderdelen zijn uitgesplitst helpt je om duidelijk te krijgen wat de gevolgen zijn van de keuzes die je maakt.
  3. Besparen. De meeste besparingen kan je halen door voor standaardapparatuur te kiezen. Daarmee bedoelen we kies de standaard heteluchtoven, de standaard vaatwasser, etc. etc. van een goed aangeschreven merk. Qua prijs-kwaliteitverhouding zijn dat uitstekende keuzes. De tweede plek om voor besparingen te kijken is het materiaal van het keukenwerkblad.
  4. Monteer de keuken zelf. Dit is vooral of zelfs alleen een optie voor mensen die veel klussen en de tijd hiervoor hebben.
Tot slot af en toe zien we als bespaartip om een showroomkeuken te nemen. Dit is een keuken die een tijd in een showroom opgesteld heeft gestaan. Dit kan een prima idee zijn en is zeker goedkoper. Echter voor de meeste kopers is het geen optie omdat zo’n keuken vrijwel nooit exact past qua indeling (en dus aangepast moet worden met allerlei nieuwe onderdelen en het hele goedkope prijs idee verloren gaat) en qua apparatuur en details altijd weer anders is dan je eigen wensen. Zie hiervoor ook de voordelen en nadelen van een showroomkeuken.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.