Feedback

Voordelen van een showroomkeuken

Als je op zoek bent naar een nieuwe keuken, kan je een showroomkeuken overwegen. Hieronder gaan we in op welke voordelen je hebt bij het aanschaffen van een showroommodel keuken.

Wat is een showroomkeuken

Een showroomkeuken heeft in de showroom van een keukenzaak gestaan. Deze keuken gaat uit de showroom en wordt tegen een gereduceerde prijs aangeboden. De reden dat de showroomkeuken wordt verkocht is meestal dat een deel van de showroom wordt vernieuwd. Vrijwel alle keukenzaken vervangen om de zoveel tijd de keukens die zij in de showroom hebben staan. Soms worden showroomkeukens aangeboden om andere redenen, bijvoorbeeld omdat keukenzaken verhuizen, omdat een zaak failliet gaat, of omdat een winkel ermee stopt. 

Prijsdynamiek showroomkeuken

De showroomkeuken moet weg uit de showroom om plaats te maken voor een andere opstelling. Een keukenzaak zal de showroomkeuken niet willen gaan bewaren in de opslag. Er zit daarmee enige druk op de keukenzaak om de showroomkeuken kwijt te raken. Tegelijkertijd zal de showroomkeuken eerder zijn aangekocht door de keukenzaak en nog steeds een behoorlijke waarde qua kastwerk, apparatuur en keukenblad vertegenwoordigen. In dit krachtenveld wordt een showroomkeuken geprijsd en verkocht.

Prijsvoordeel showroomkeukens

Een showroomkeuken biedt erg veel prijsvoordeel. Dit zit in meerdere zaken.
  • Aanschafprijs. Om een showroomkeuken binnen redelijke termijn kwijt te raken moet de winkel behoorlijk zakken in prijs. Er zal dus een korting moeten worden gegeven. Met korting bedoelen we dat je de keuken kunt kopen tegen een veel lagere prijs dan dat je betaald zou hebben als je de keuken precies zo bij de betreffende winkel zelf zou hebben uitgezocht.
  • Korting standaard opstellingen. Dit zijn veel voorkomende keukenopstellingen zoals een rechte keuken tegen de muur of een keuken met één rechte hoek van 90 graden. Dit soort standaard opstellingen zullen bij veel huishoudens passen. Die redelijke korting reflecteert dat een dergelijke showroomkeuken voor veel kopers wellicht interessant kan zijn.
  • Korting bijzondere opstellingen. Dit zijn vaak keukens met een eiland of andere afmetingen die je niet snel bij iemand thuis tegenkomt. Ook bedoelen we hier de luxe showmodellen mee die demonstreren hoe mooi een keuken kan zijn. Of keukens met een bijzondere kleur. Deze modellen passen niet snel bij iemand thuis en bij een hogere prijs zijn er veel minder kopers voor. Bij dit soort keukens zie je vaak veel hogere kortingen om iemand te vinden om de showroomkeuken over te nemen.
  • Demontagekosten. Voor de demontage van een showroomkeuken uit de showroom heeft een monteur een aantal uren nodig. Demontage moet ook voorzichtig gebeuren omdat de onderdelen weer opnieuw gebruikt worden. Bij bepaalde winkels is het in overleg mogelijk om een aangekochte showroomkeuken zelf in de showroom te demonteren. Dit is een argument voor een (nog) lagere prijs.
  • Transportkosten. Vaak kunnen showroomkeukens zelf worden afgehaald bijvoorbeeld met een eigen busje. Ook hier geldt dat de winkel dan alleen de spullen uit de showroom hoeft te demonteren en klaar hoeft te zetten voor transport, meestal bij de achterdeur van de winkel. Het zelf afhalen zal leiden tot een lagere prijs.
  • Montagekosten. Alhoewel een keukenzaak vrijwel altijd de mogelijkheid zal bieden om een showroomkeuken thuis bij de klant weer te monteren, zullen veel kopers zelf de montage regelen. Ook dit bespaart kosten.

Andere voordelen showroomkeukens

  • Beschikbaarheid. Een heel ander voordeel is dat een showroomkeuken, als die past voor de klant, gelijk beschikbaar is. Er is geen lange levertijd zoals vrijwel altijd het geval is bij een nieuwe keuken.
  • Live bekijken. Ook een voordeel is dat je de keuken in het echt kunt zien voorafgaand aan de aanschaf, levering en montage. Denk hierbij ook aan hoe een keukenblad aanvoelt, hoe de kleur van de keukenfronten samengaat het keukenblad, hoe de apparatuur bediend wordt, hoe handig de indeling is. Bij een compleet nieuwe keuken wordt de keuken puur vanaf tekening gekocht en blijft het een inschatting.
  • Laat je verrassen. Een showroomkeuken is bedoeld geweest om keukens mee te verkopen. Deze kan heel mooi van samenstelling zijn op een manier waar je zelf nooit op was gekomen. Er kan een heel mooi exemplaar tussen zitten.
Dit waren de belangrijkste voordelen van de aanschaf van een showroomkeuken. De nadelen bij de aanschaf van een showroomkeuken zijn beschreven in een apart artikel.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.