Feedback

Nadelen van een showroomkeuken

Bij de zoektocht naar een nieuwe keuken kom je vaak showroomkeukens tegen. Alhoewel dit een aantrekkelijk prijsalternatief is, zitten er ook behoorlijk wat nadelen aan. In deze bijdrage nemen we de nadelen van een showroomkeuken onder de loep.

Achtergrond showroomkeukens

Showroomkeukens komen de uit de showroom van een keukenzaak. Showroomopstellingen staan meestal in zogenaamde nissen. Het idee is dat in elke nis weer net een andere keukenopstelling te zien is. Als een showroomkeuken wordt aangeboden dan is het meestal de bedoeling dat de nis waarin de betreffende showroomkeuken staat ruimte moet maken voor een andere (nieuwere) opstelling. Zo blijft de showroom bij de tijd. Deze showroomkeukens worden in de regel verkocht aan particulieren en daar komt het aanbod van showroomkeukens vandaan.

Nadelen showroomkeukens

Tegenover een aantrekkelijke prijs kennen showroomkeukens verschillende nadelen. Een opsomming van de belangrijkste punten.
  • Beperkte keuzemogelijkheden. Het belangrijkste nadeel is de beperkte keuzemogelijkheid. Een showroomkeuken is al volledig samengesteld en wordt aangeboden zoals die is. Het aanbod zal nooit exact overeenkomen met wat je zoekt.
  • Grotere afstand. Een passende showroomkeuken kan zich in een winkel op grote afstand bevinden, waardoor je een lange rit moet maken om de keuken te kunnen bekijken en eventueel op te halen.
  • Keukenindeling. Als je thuis een bijzondere of afwijkende keukenruimte hebt, dan zal het lastig zijn om een showroomkeuken te vinden die past qua ruimte. Standaardindelingen van de ruimte zoals een rechte wand of een hoekkeuken met een rechte hoek van 90 graden geven meer kans.
  • Liever geen aanpassingen. Alhoewel een showroomkeuken qua ontwerp door een winkel altijd nog een keer zou kunnen worden aangepast aan de wensen van de klant, verkopen de meeste winkels een showroomkeuken het liefste precies zoals die in de showroom staat zonder verder gedoe eromheen.
  • Technische aanpassingen. Een praktisch aspect is dat showroomkeukens zijn ontworpen voor een opstelling in een zogenaamde nis in een showroom. Een dergelijke nis heeft in de regel geen ramen, vensterbanken, radiatoren, deuren, etc. etc. Het ziet er anders uit dan thuis. Een showroomkeuken kan prima zijn om de werking van apparatuur en keukenonderdelen te presenteren. Op het moment dat een showroomkeuken thuis moet staan, moet deze vaak worden aangepast om te passen in de thuisruimte. Als er door de winkel nieuwe onderdelen extra moeten worden ingetekend en bijbesteld, dan gaat een winkel er veel meer tijd aan besteden en zal (een deel van) het prijsvoordeel verloren gaan. Als je handig bent kan je waarschijnlijk zelf veel aanpassen.
  • Smaakaanpassingen. Een ander aspect gaat over smaak. Omdat showroomkeukens al zijn samengesteld, is de kans groot dat het model niet volledig aansluit bij de persoonlijke smaak en voorkeuren en je zelf andere keuzes zou hebben gemaakt. Op dit punt is de showroomkeuken echt een compromis. Ook hier geldt dat op het moment dat je de showroomkeuken gaat aanpassen het prijsvoordeel (deels) verloren zal gaan en je vaak beter een compleet nieuwe keuken kunt uitzoeken.
  • Beschadigingsrisico. Aangezien showroomkeukens al in de winkel hebben gestaan, volledig moeten worden gedemonteerd, worden getransporteerd, en weer opnieuw worden gemonteerd, is de kans op beschadigingen aan het einde van het proces redelijk aanwezig.
  • Uitstraling. Een laatste punt is dat showroomopstellingen worden vervangen met een reden. Dit zal vaak zijn dat de showroomkeuken weinig meer bijdraagt in de winkel of nog maar weinig klanten aanspreekt. De showroomkeuken gaat er vaak uit voor een nieuw frisser model dat meer van deze tijd is en waar de winkel meer aan heeft. Dit punt verschilt van keuken tot keuken maar als je meerdere showroomkeukens bekijkt loop je hier tegenaan.

Afsluitend

Dit waren de belangrijkste nadelen van showroomkeukens. Deze nadelen betekenen niet dat showroomkeukens niet verkocht worden. Een showroomkeuken biedt een behoorlijk prijsvoordeel. Vrijwel elke showroomkeuken vindt dan ook een koper. Het kan nooit kwaad om online te kijken naar het aanbod van showroomkeukens met bovenstaande punten in gedachten. De voordelen van showroomkeukens staan beschreven op deze pagina.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.