Je hebt net een nieuwe wasmachine gekocht en nu wil je hem gaan aansluiten. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Zijn er nog dingen waar je op moet letten en wat zijn de do's en don't voor het aansluiten van een wasmachine.
Waar zet je de wasmachine?
Plaats de wasmachine op een vloer van steen, tegels (mat) of beton. Bij deze ondergronden heb je het minste last van geluidsoverlast en heb je minder last van trillingen. Is dit niet mogelijk, ga dan langs bij de lokale doe-het-zelf winkel en koop daar een losse betontegel. Stel je plaatst de wasmachine op een laminaatvloer, leg dan de betontegels op de laminaatvloer en plaats hierop de wasmachine.Transportbouten
Om een wasmachine veilig te transporteren zitten er transportbouten in de wasmachine. Deze zorgen ervoor dat de trommel niet beweegt tijdens het transport en dat de wasmachine niet beschadigd raakt. Voordat je de wasmachine kunt gebruiken moet je wel deze transportbouten verwijderen. Meestal wordt er een tekening meegeleverd waarop duidelijk te zien is waar de transportbouten zich bevinden en hoe je ze kan verwijderen. Kan je de transportbouten niet vinden, neem dan contact op met de verkopende partij. Zet de wasmachine NIET aan voordat je de transportbouten hebt verwijderd.Tip: De transportbouten heb je weer nodig als je de wasmachine ooit gaat verhuizen. Je kan ze met ducttape vastplakken aan de achterkant van de machine. Mocht je de wasmachine ooit gaan verhuizen dan hoef je niet te zoeken naar de transportbouten.
De waterslangen
Een wasmachine heeft een watertoevoerslang en een waterafvoerslang. De watertoevoerslang is dun en glad. De waterafvoerslang is dik en geribbeld.Eerst de waterafvoerslang. Meestal is de slang al bevestigd aan de wasmachine en hoef je hem alleen in de waterafvoerbuis te stoppen. De slang moet tussen de 10 cm en 20 cm in de waterafvoerbuis hangen. Zo voorkom je wateroverlast bij het wegpompen van het overtollige water. Om te voorkomen dat de slang te diep in de afvoerbuis zakt kun je een beugel gebruiken. Bij de meeste nieuwe wasmachines wordt deze beugel standaard meegeleverd.
Vervolgens de watertoevoerslang. De aansluiting van de watertoevoer zit meestal aan de achterkant van de wasmachine aan de rechterbovenzijde. Sluit hier de slang op aan en draai hem stevig aan. Voor het aansluiten op de de waterkraan kan je eventueel afdichtingstape gebruiken. Deze tape draai je een aantal keer om de schroefdraad van de kraan. Daarna sluit je de slang erop aan. De tape zorgt ervoor dat er minder kans is op lekkage bij de aansluiting.
Nieuwe wasmachines hebben in de regel een aquastop of waterstop zitten aan de watertoevoerslang. Zit deze er niet op dan kun je een aquastop los kopen. Je sluit hem aan tussen de kraan en de waterslang. Een aquastop voorkomt waterschade door de watertoevoer af te sluiten in het geval van een lekkage.
De stekker
Je kan nu de stekker in het stopcontact doen. Toch zijn ook hier een aantal zaken waarop je goed op moet letten. Voor de veiligheid is het verstandig de wasmachine aan te sluiten op een geaard stopcontact. Een geaard stopcontact herken je aan de twee stalen pennetjes aan de boven- en onderkant van het stopcontact. Een geaard stopcontact voorkomt kortsluiting in het geval van een probleem met de elektriciteit.Plaats je de wasmachine in de badkamer dan heb je mogelijk een trekschakelaar. Bij een trekschakelaar wordt de elektriciteit aangeschakeld en weer afgeschakeld door te trekken aan een touwtje. De wasmachine zit rechtstreeks op de schakeldoos aangesloten. Laat deze aansluiting verrichten door een elektricien. Ook al heb je zelf jaren ervaring met het aansluiten van stopcontacten en andere elektra. Met een elektricien weet je zeker dat de aansluiting veilig is. Daarnaast kan je mogelijk problemen krijgen met de garantie op de wasmachine mocht je hem zelf hebben aangesloten op een trekschakelaar en er ontstaat een defect.
Waterpas
Een wasmachine moet waterpas staan. Staat de wasmachine niet waterpas, dan heb je een grote kans dat de wasmachine enorme herrie gaat maken. Daarnaast kan de wasmachine ook gaan 'wandelen'. Onderaan vrijwel elke wasmachine zitten stelpootjes. Hiermee kun je de wasmachine waterpas zetten. Dit doe je door een waterpas bovenop de wasmachine te leggen. Draai aan de stelpootje tot de wasmachine zowel in de breedte als in de lengte waterpas staat. Als het goed is wiebelt de wasmachine niet en staat hij stevig op de grond.Kalibreren Samsung wasmachines
Vrijwel alle wasmachines zijn in de fabriek al gekalibreerd, behalve Samsung wasmachines. Heb je geen Samsung wasmachine kun je deze stap overslaan. Heb je wel een Samsung wasmachines lees dan verder. Voordat je een Samsung wasmachine kan gebruiken moet je hem kalibreren. Het kalibreren is nodig om goed en zuinig te kunnen wassen. Heb je alle overige stappen doorlopen lees dan hier hoe je de wasmachine kalibreert: Samsung wasmachine kalibreren.Eerste wasbeurt
Er is nog een stap voordat je de wasmachine echt kunt gebruiken. Voor de zekerheid en om de wasmachine schoon te spoelen kan je een standaard wasprogramma draaien met lege trommel. Controleer tijdens en na het wassen of er nergens water heeft gelekt. Ziet het er allemaal droog uit en zijn er geen gekke dingen gebeurd? Dan ben je helemaal klaar om je nieuwe wasmachine echt in gebruik te nemen! Ook handig: tips om je wasmachine te gebruiken of het artikel over vloeibaar wasmiddel of waspoeder: verschillen tussen vloeibaar wasmiddel en waspoeder. Heb je een wasmachine met een automatisch doseersysteem dan kan je hier lezen wat de voor- en nadelen zijn van zo'n systeem en hoe je het gebruikt: automatisch doseerhulp op je wasmachine.De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.