Feedback

Waarom een nieuwe wasmachine?

Twijfel je of je een nieuwe wasmachine zult kopen en je oude apparaat de deur uit zult doen? Er zitten behoorlijk wat voordelen aan een nieuwe wasmachine. Wasmachines zijn de laatste jaren groter en energiezuiniger geworden. Daarnaast worden steeds meer functionaliteiten aan wasmachines toegevoegd. Zo is het tegenwoordig mogelijk de wasmachine op afstand te starten en kan je stoom gebruiken om wasgoed minder te laten kreuken. Wasmachines worden ook steeds stiller. Onderstaand de belangrijkste argumenten om over te gaan tot aanschaf van een nieuwe wasmachine.

Energiezuinigheid

Als je een oude wasmachine hebt dan is er grote kans dat deze veel energie gebruikt. Nieuwe wasmachines zijn daarentegen bijzonder zuinig. Een wasmachine met energielabel A verbruikt ergens tussen de 45 en 50 kWh per 100 wasbeurten. Oude wasmachines verbruiken al snel 3x zoveel energie. Doe je dagelijks een of meerdere keren de was dan kan het vervangen van de oude wasmachine behoorlijk wat winst voor je portemonnee en het milieu opleveren. Uiteraard kost het maken van een wasmachine ook grondstoffen en energie. Echter de milieu-impact van een wasmachine zit hem voornamelijk in het gebruik. Een indicatieve vergelijking bij 220 wasbeurten per jaar in combinatie met een elektriciteitsprijs van 0,45 euro per kWh betaalt staat hieronder. Het getal van 220 wasbeurten wordt vaak gebruikt als aantal beurten dat een wasmachine in een gemiddeld huishouden per jaar draait.

BetreftOude wasmachineNieuwe wasmachine
Verbruik in kWh per wasbeurt1,50 kWh0,50 kWh
Elektraprijs in kWh€ 0,45€ 0,45
Aantal wasbeurten per jaar220220
Elektrakosten per jaar€ 148,50€ 49,50

Meer wasgoed in de trommel

Waar vroeger het standaard vulgewicht van een wasmachine 6 kg of 7 kg was, is tegenwoordig een vulgewicht van 8 kg of 9 kg de standaard voor een wasmachine. Er zit een aantal voordelen aan een grotere trommel. Zo kan je meer wasgoed in een keer wassen en je kunt ook makkelijker je beddengoed of gordijnen in de wasmachine stoppen. Er zit maar heel weinig prijsverschil tussen een 7 kg wasmachine  en een van 8 kg of 9 kg. Als je een nieuwe machine aanschaft dan zal je waarschijnlijk gelijk naar een grotere trommelinhoud gaan.

Stiller wassen

Wasmachines zijn niet alleen zuiniger maar ook stiller geworden. Wasmachine producenten zijn steeds beter in staat het geluid van de machine te beperken. Er zijn inmiddels aardig wat wasmachine te koop die 70 dB of minder produceren tijdens het centrifugeren. Op het energielabel van alle nieuwe wasmachines staat het maximale geluidsniveau in dB bij centrifugeren. Het geluidsniveau is tevens ingedeeld in vier klassen van A tot D. De meeste nieuwe wasmachine hebben geluidsklasse A of B. Je oudere wasmachine heeft waarschijnlijk een stuk hoger geluidsniveau bij het centrifugeren van tenminste 80 dB, dit valt in geluidsklasse C of D.

Voorbeeld minder geluid
Stel je kijkt naar een nieuwe wasmachine met 71 dB (geluidsklasse A) bij het centrifugeren terwijl je nog een oudere wasmachine hebt die 81 dB produceert bij het centrifugeren (de huidige geluidsklasse D). Het verschil is 10 dB. Dit is een overduidelijk hoorbaar verschil die de gemiddelde persoon zal ervaren als ongeveer een verdubbeling van het geluidvolume. Deze persoon zal zeggen de machine met 71 dB is twee keer zo zacht, of de machine met 81 dB is twee keer zo luid. Voor meer voorbeelden over geluid zie deze pagina.

Nieuwe functionaliteit

De laatste jaren is het aantal wasmachines met wifi, was toevoegen, stoom en/of wasmiddel doseersystemen toegenomen. De onderliggende technieken zijn verbeterd, goedkoper geworden, gangbaarder geworden en er zijn meer functionaliteiten bijgekomen. Zo is er steeds meer mogelijk met apps waarmee je de (wifi) wasmachine kan bedienen. Sommige apps zijn inmiddels in staat problemen met je wasmachine op te sporen en je te helpen ze op te lossen.
  • Stoom. Mocht je nog geen wasmachine met stoomfunctionaliteit dan zou je dit kunnen overwegen. Met stoom kun je je wasgoed zeer grondig schoonmaken en bacteriën, huisstofmijt of allergenen wegspoelen. Ook kan stoom ervoor zorgen dat je minder hoeft te strijken en kan je je kleding snel een opfrisbeurt geven in de machine.
  • Was toevoegen. Wasmachines met was toevoegen zijn erg handig als je vergeten bent een kledingstuk in de trommel te doen en de wasmachine draait al. Dit is simpelweg een handige functie om te hebben.
  • Wasmiddel doseersystemen. Een wasmiddel doseersysteem is ideaal om precies de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken. Dit is beter voor je kleding en voor de machine.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.