Feedback

Tips bij een stinkende wasmachine

Na verloop van tijd kan de wasmachine gaan stinken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is vetluis. Vetluis onstaat als er zeepresten achterblijven in de wasmachine. Huidvet en -schilfers blijven plakken aan de zeepresten waardoor een kleverig stinkend slijm ontstaat dat vetluis wordt genoemd. Je hebt een verhoogde kans op vetluis in je wasmachine als je vaak op lage temperaturen wast of als je een vloeibaar wasmiddel gebruikt. Dit is een lijst met tips als je last hebt van een stinkende wasmachine.

Tip 1. Draai de wasmachine af en toe op 60 of 90 graden

Aanbevolen wordt eenmaal per maand een was op 60 of 90 graden te draaien. Op deze temperaturen worden niet alleen bacteriën in het wasgoed gedood maar ook in de trommel. De trommel wordt zo weer schoon. Blijft er toch nog een vieze geur hangen in de wasmachine kun je proberen de wasmachine te draaien op 90 graden met een speciale wasmachinereiniger.  Wasmachinereinigers zijn ontwikkeld om vuil en aanslag in de wasmachine te verwijderen.

Tip 2. Gebruik niet te veel wasmiddel

Houd je aan de aanbevolen dosering wasmiddel dat staat op de verpakking van het wasmiddel. Als je te veel wasmiddel gebruikt kunnen er wasmiddelresten achterblijven in de machine. Deze resten gaan na verloop van tijd stinken. Gebruik je te weinig wasmiddel dan heb je kans dat je was niet schoon wordt. Er zijn behoorlijk wat wasmachines met automatische doseersystemen voor het wasmiddel. Hiermee kan je voorkomen dat je te veel of te weinig wasmiddel gebruikt.

Tip 3. Laat de wasmachine ademen

Net als je huis is het ook verstandig je wasmachine te ventileren. Laat na elke wasbeurt de wasmachine deur op een kier staan. Je kan daarnaast ook nog het doseerbakje van de wasmachine open laten staan. Zo kan de wasmachine van binnen goed drogen.

Tip 4. Kies het juiste wasmiddel

Was je veel op hoge temperaturen gebruik dan waspoeder. Dit is goedkoper dan vloeibaar wasmiddel en je hebt minder last van vetluis. Was je vaak op lage temperaturen kies dan voor een vloeibaar wasmiddel. Zeker op lage temperaturen lost vloeibaar wasmiddel veel beter op dan waspoeder.  Let wel op dat je niet te veel vloeibaar wasmiddel gebruikt. Dit kan snel leiden tot een stinkende trommel door vetluis. Je kan hierover meer lezen op de pagina: kies het juiste wasmiddel.

Tip 5. Maak het filter van de wasmachine schoon

Elke wasmachine heeft een filter dat voorkomt dat kleine voorwerpen in de pomp van de wasmachine terechtkomen. Losse papiertjes of muntstukken zouden zonder dit filter de wasmachine kunnen beschadigen. Na verloop van tijd zit het filter vol met rommel en kan het gaan stinken. Het is verstandig het filter regelmatig schoon te maken. Dit gaat eenvoudig. Meestal zit het filter van de wasmachine aan de voorkant van de machine rechtsonder de trommel, verborgen onder een klep. Plaats een teiltje onder de klep of leg een flinke handdoek neer. Open vervolgens de klep en draai het filter los. Er zal nu wat water uit de wasmachine lopen. Draai vervolgens het filter helemaal los en je kunt de ruimte achter het filter met de hand schoonmaken en eventuele voorwerpen verwijderen. Het filter zelf kan je schoonspoelen onder de kraan en daarna terugplaatsen. 

Tip 6. Maak het rubber van de wasmachine schoon

Ook het rubber van de wasmachine moet af en toe worden schoongemaakt. Je kunt dit doen met een microvezeldoekje en warm water. Je kunt ook een oude tandenborstel gebruiken om het vuil tussen de randen te verwijderen. Als je klaar bent met het schoonmaken van het rubber laat het dan drogen. Pas op met het gebruik van schoonmaakmiddelen, deze kunnen het rubber beschadigen en zijn meestal niet nodig.   

Tip 7. Overig onderhoud

Het is tot slot verstandig het doseerbakje van de wasmachine schoon te maken. In veel gevallen kan je de lade uit de wasmachine halen en hem afspoelen onder de kraan. Heeft je wasmachine een reinigingsprogramma, gebruik dit dan af en toe. De machine reinigt dan zichzelf.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.