Feedback

Nadelen van een was-droogcombinatie

Als je op zoekt bent naar zowel een nieuwe wasmachine en droger, kun je ook kiezen voor een was-droogcombinatie. Is dat verstandig? Alhoewel er ook een aantal voordelen aan een gecombineerde wasmachine en droger zitten, zijn er ook een aantal belangrijke nadelen. Zo is de droog capaciteit vaak minder dan bij een aparte droger. Het energieverbruik is ook vaak hoger dan met twee aparte machines. Onderstaand worden de 6 belangrijkste nadelen van een was-droogcombinatie beschreven:

Lagere capaciteit van de droger

Dit is een van de grootste nadelen van een was-droogcombinatie. Je kan maar een beperkte hoeveelheid wasgoed drogen. Er zijn genoeg was-droogcombinaties met een capaciteit van 10 kg om te wassen. Echter kan je dan meestal maar 6 kg drogen. Wil je in één cyclus wassen en drogen kan je dus maximaal 6 kg aan wasgoed in de machine doen. In de regel zit er ongeveer 3 of 4 kg verschil tussen het maximale vulgewicht voor het wassen en maximale gewicht voor het drogen. Veel voorkomende combinaties van wascapaciteit en droogcapaciteit zijn max 7 kg wassen en max 4 kg drogen, max 8 kg wassen en max 4 of 5 kg drogen, en max 9 of 10 kg wassen en max 6 kg drogen. Dit kan verschillen per apparaat en per fabrikant.

Meer energieverbruik

Een was-droogcombinatie verbruikt veel meer energie per cyclus dan een aparte wasmachine en droger. Dit komt mede omdat een was-droogcombinatie meestal dezelfde techniek als een condensdroger gebruikt om het wasgoed te drogen. Condensdrogers verbruiken zeer veel energie. De meeste nieuwe drogers zijn warmtepompdrogers die veel zuiniger zijn. Er bestaan overigens wel was-droogcombinaties die gebruik maken van de warmtepomptechniek om het wasgoed te drogen. Dit zijn er nog maar enkele en deze zijn vrij prijzig.

Kortere levensduur

Technisch is een was-droogcombinatie een ingewikkelder apparaat dan een losse wasmachine of losse droger. Hierdoor heb je ook meer kans dat er iets stuk gaat en dat als er iets kapot gaat het repareren complexer is. Dit resulteert in een kortere verwachte levensduur. Daarnaast kun je gelijk niet meer drogen en niet meer wassen als de machine kapot gaat.

Minder flexibel wassen

Een van de grote voordelen van een was-droogcombinatie is dat je in een cyclus kan wassen en drogen. Echter hier zitten wel een hoop kanttekeningen aan. Zo heeft een was-droogcombinatie maar een beperkte droog capaciteit, maximaal 6 kg en vaak minder. Dit betekent dat als je in een cyclus wilt wassen en drogen je gehouden bent aan het maximale vulgewicht voor het drogen. Daarnaast kan je niet tegelijkertijd een was draaien en de droger gebruiken. Zeker als je wat meer was hebt kan dit een probleem worden.

Lange was-droogcyclus  

Bij veel bezitters van een was-droogcombinatie valt de tijd die het kost om het wasgoed in 1 keer te wassen en drogen behoorlijk tegen. Het is niet ongebruikelijk dat een non-stop was-droogprogramma 8 uur duurt. Het is wat lastig dit goed te vergelijken met een aparte wasmachine en droger omdat deze vaak een (veel) grotere capaciteit hebben. In de regel is je wasgoed veel sneller schoon en droog als je het in een aparte wasmachine en wasdroger doet. De lange was-droogcyclus betekent ook dat je gedurende 8 uur niets anders kunt wassen of drogen.

Niet geschikt voor grote huishoudens

Omdat de droogcapaciteit niet zo groot is, en je veel minder flexibel kunt wassen omdat je niet tegelijkertijd kunt wassen en drogen en de programma's lang duren, is een was-droogcombinatie geen geschikte keuze voor grote huishoudens. Je kunt in dit geval veel beter kiezen voor een (grote) wasmachine en (grote) droger.

Conclusie

Betekenen al deze nadelen nu dat je beter geen was-droogcombinatie kan kopen? Het antwoord hierop is nee. In sommige situaties is een combinatie van een wasmachine en droger in een apparaat een prima oplossing. Als je bijvoorbeeld maar heel weinig ruimte hebt. Of als je een klein huishouden hebt en maar weinig wasgoed hebt. Meer over de voordelen van was-droogcombinatie kun je vinden op onze pagina: voordelen van een was-droogcombinatie. In veel andere gevallen is een aparte wasmachine en droger een betere keuze. Heb je besloten een was-droogcombinatie te kopen kijk dan op was-droogcombinatie kopen voor een overzicht van alle was-droogcombinaties die nu te koop staan.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.