Feedback

Voordelen van een was-droogcombinatie

Een was-droogcombinatie komt neer op een wasmachine en wasdroger in een apparaat. Het kan slim zijn de apparaten te combineren. Zeker als je in een klein huis of appartement woont is het prettig dat je maar een apparaat hoeft te plaatsen in plaats van twee. Ook ligt de aanschafprijs in de regel lager dan bij een aparte wasdroger en wasmachine.  Onderstaand de belangrijkste voordelen van een was-droogcombinatie:

Aanschafprijs

Een belangrijk voordeel is de lagere aanschafprijs. Een losse wasmachine en droger zijn vaak duurder in aanschaf dan een was-droogcombinatie. Er is wel een uitzondering. Er zijn ook was-droogcombinaties die gebruik maken van een warmtepomp om het wasgoed te drogen. Deze machines zijn prijzig en meestal niet goedkoper dan een losse wasmachine en warmtepompdroger van hetzelfde merk.

Ruimtebesparing

Een belangrijke of zelfs de belangrijkste reden om te kiezen voor een was-droogcombinatie is ruimtegebrek. Er is soms maar ruimte voor een enkel apparaat in een huis of appartement en het is niet mogelijk om een aparte droger te plaatsen. Als je toch gebruik wilt maken van een wasdroger dan is een was-droogcombinatie de enige oplossing.

Wassen en drogen in 1 cyclus

Met één druk op de knop kan je zowel je wasgoed wassen als drogen. Dit wordt ook wel aangeduid als een gecombineerde cyclus waarbij eerst het wasprogramma wordt gedraaid en gelijk daarna het droogprogramma. Voor veel mensen is dit een belangrijk voordeel. De droogcapaciteit is beperkter dan de wascapaciteit van de machine. Combinaties die je vaak ziet zijn maximaal 7 kg wassen en maximaal 4 kg drogen, maximaal 8 kg wassen en maximaal 4 of 5 kg drogen, en maximaal 9 of 10 kg wassen en 6 kg drogen. Dit verschilt per apparaat. Bij een combineerde cyclus moet je kijken naar de laagste capaciteit en de meeste was-droogcombinaties kunnen praktisch maximaal 4 kg, 5 kg of 6 kg aan wasgoed in één keer wassen en drogen. Ook is het belangrijk rekening te houden met dat de was-droog cyclus erg lang kan duren. Een totale cyclusduur om een was te draaien en te drogen van 7 of 8 uur komt vaak voor. Dit kan ook een voordeel zijn als je 's ochtends het huis verlaat om naar je werk te gaan en 's avonds weer terugkomt en de was droog in de machine aantreft. Het is uiteraard ook mogelijk de machine los als wasmachine te gebruiken en los als droger.

Geschikt voor kleine huishoudens

Woon je alleen of samen en heb je niet veel wasgoed dan kan een was-droogcombinatie handig zijn. De situatie dat de wasdroger en de wasmachine tegelijk zouden moeten draaien komt dan niet of nauwelijks voor. Je hoeft zo maar één machine aan te sluiten en een plekje te geven.

Was-droogcombinaties met condensdroging vs warmtepomp 

De meeste was-droogcombinaties gebruiken dezelfde techniek als condensdrogers om het wasgoed te drogen. Dit heeft tot gevolg dat ze veel energie gebruiken per wasbeurt om het wasgoed te drogen. In het algemeen is condensdroging minder goed voor het milieu en kost meer aan elektra. Een relatief nieuwe ontwikkeling zijn was-droogcombinaties die zijn uitgerust met een warmtepomp. Deze zijn veel zuiniger en daardoor een milieuvriendelijk en qua elektragebruik per was/droogbeurt goedkoper. Net als dat bij wasdrogers de warmtepompdrogers duurder zijn dan condensdrogers, zijn ook bij was-droogcombinaties de apparaten met een warmtepomp aanzienlijk duurder geprijsd dan de was-droogcombinaties die uitgaan van condensdroging. Was-droogcombinaties met een warmtepomp zijn zeker niet voordelig in aanschaf te noemen. Op dit moment is het aanbod van was-droogcombinatie met een warmtepomp nog zeer beperkt.

Conclusie

Er zijn verschillende voordelen aan een was-droogcombinatie. Twijfel je of je een dergelijke machine moet kopen lees dan ook de pagina nadelen van een was-droogcombinatie zodat je een goede afweging kan maken. Heb je besloten om een was-droogcombinatie te gaan kopen kijk dan op was-droogcombinatie kopen voor een compleet overzicht van alle te koop staande was-droogcombinaties.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.