Feedback

Het geluidsniveau van wasdrogers

Ben je benieuwd naar het geluidsniveau van je wasdroger? Ontdek wat het gemiddelde geluidsniveau is van wasdrogers en welke factoren het geluidsniveau van je droger beïnvloeden.

Hoe wordt geluid gemeten

Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB). Met behulp van een decibelmeter kan je precies zien hoeveel geluid er op een moment hoorbaar is. De decibelschaal is de meeteenheid die wordt gebruikt om de geluidsintensiteit weer te geven. Dit is een logaritmische schaal. Daarbij betekent een toename van 10 decibel dat iets 2 keer zo hard aanhoort. In het artikel over het geluidsniveau van wasmachines staat meer uitleg over decibels en verschillen in decibels.

Oke maar hoeveel geluid maakt een wasdroger ongeveer

Het geluidsniveau van wasdrogers die vandaag de dag worden aangeboden ligt meestal tussen de 62 en 66 dB. Soms is het iets hoger. Dit komt overeen met het geluid van een gesprek of achtergrondmuziek. Op nieuwe wasdrogers staat het geluidsniveau op het energielabel. Heb je een oude wasdroger zonder energielabel dan zou je met de eerder genoemde decibelmeter het geluidsniveau kunnen meten. Meestal ligt het geluidsniveau van oudere apparaten iets hoger.

Verschillen tussen wasdrogers in geluidsniveau

Met een range van 62 tot 66 db liggen de meeste wasdrogers dicht bij elkaar in de buurt qua geluid. Als je luistert lijken de geluidsniveau’s dus ook erg op elkaar. Als het verschil tussen 2 apparaten slechts 1 of 2 db is kun je dit maar moeilijk horen. Een iets groter verschil van 4 db tussen een wasdroger met 62 db en een wasdroger met 66 db is beter te horen. De wasdroger met 62 db klinkt iets minder hard dan de wasdroger met 66 db. 

Factoren die het geluidsniveau van wasdrogers beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen het geluidsniveau van een wasdroger beïnvloeden. Onderstaand een aantal belangrijke factoren die invloed hebben.
  • Type droger: Luchtafvoerdrogers zijn meestal iets luider dan warmtepompdrogers of condensdrogers. Daarnaast is de ene droger stiller dan de andere.
  • Belading van de droger: Extra lawaai kan veroorzaakt worden door zware kledingstukken die door het roteren van de trommel tegen de trommelwand aan geslagen worden. Ook kan een verkeerd beladen trommel voor extra lawaai zorgen.
  • Leeftijd van de droger: Oudere drogers maken vaak meer lawaai dan nieuwe drogers. Dit komt ook door slijtage van onderdelen van de machine.
  • Plaats van de droger: De locatie van de droger kan van invloed zijn op het geluidsniveau. Als een droger in een kleine, afgesloten ruimte staat, zoals een kast, dan wordt het geluid versterkt.
  • Het pluizenfilter: Een verstopt pluizenfilter kan ervoor zorgen dat de droger harder werkt dan nodig is, waardoor het geluidsniveau kan toenemen. Je kan dit oplossen door na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon te maken.
  • De condensor: Een vuile condensor kan ervoor zorgen dat de droger meer lawaai maakt dan nodig. Maak de condensor regelmatig schoon. Bij een condensdroger kan je de condensor uit de droger halen en afspoelen onder de kraan. Bij een warmtepompdroger zit de condensor vast en kan je hem met de stofzuiger schoonmaken.
  • Waterpas: Als de droger niet waterpas staat, kan hij meer lawaai maken omdat hij tegen de vloer trilt. Gebruik een waterpas om de droger waterpas te stellen.

Conclusie

Nieuwe wasdrogers hebben meestal een geluidsniveau tussen de 62 en 66 db. Waar het geluidsniveau van een nieuwe wasdroger staat aangegeven op het energielabel, zou je het geluidsniveau van een oude wasdroger kunnen meten met een decibelmeter. Verschillende factoren spelen een rol bij het geluidsniveau van je wasdroger. Sommige zaken kun je zelf beïnvloeden, zoals de droger waterpas zetten en het pluizenfilter en de condensor goed schoonhouden. Andere factoren zoals het type droger en de leeftijd van de droger kun je niet beïnvloeden.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.