Feedback

Wat is het verschil tussen een houten vloer en een laminaat vloer?

Ga je een nieuwe vloer kopen en twijfel je tussen een houten vloer en een laminaat vloer. Hier worden de belangrijkste eigenschappen en kenmerken vergeleken.

Prijs

De prijs van een houten vloer wordt voornamelijk bepaald door het type hout. Bij laminaat speelt de kwaliteit en klasse een belangrijke rol in de uiteindelijke prijs. In laminaat en in hout zijn er heel veel verschillende prijzen. In de regel is een houten vloer duurder dan een laminaat vloer. Dit komt mede doordat je een houten vloer niet zelf kunt leggen.

Onderhoud

Het onderhouden van een houten vloer vergt heel wat meer werk dan dat van een laminaat vloer. Een houten vloer moet goed schoongehouden worden om te voorkomen dat vlekken of vocht in de vloer trekken. Het schoonmaken kan met een stofzuiger, dweil (niet te nat) en bezem. Eens in de paar jaar is het noodzakelijk de houten vloer in zijn geheel opnieuw te behandelen. Ook kan een houten vloeren verkleuren door blootstelling aan zonlicht, dit is niet tot nauwelijks te voorkomen. Laminaat is veel praktischer en vergt geen bijzonder onderhoud.

Materiaal

Een houten vloer wordt gemaakt van ‘hout’. Echter er worden veel verschillende soorten hout gebruikt met elk hun eigen specifieke uitstraling. Zo is er bijvoorbeeld (Frans) Eiken, Amerikaans Kersen, Europees Essenhout, en zo worden er nog veel meer houtsoorten gebruikt voor vloeren. In principe kan van elk hout een vloer worden gemaakt mits de houtsoort sterk genoeg is. Hout is uiteraard een natuurproduct, laminaat is dit niet en wordt gefabriceerd. Laminaat bestaat uit een aantal samengeperste lagen waarvan de bovenste laag bedrukt is met een (hout)motief.

Geluidsoverlast

Houten vloeren zijn gehorig. Hierdoor zijn ze niet vaak te vinden in appartementgebouwen, het wordt voornamelijk gelegd op de begane grond. Het is wel mogelijk een geluidsdempende ondervloer onder het hout te leggen maar het blijft gehorig. Bij laminaat is het voornamelijk zaak een goede ondervloer te kiezen. De ondervloer kan bij laminaat de geluidsoverlast heel goed verminderen.

Vloerverwarming

Zowel voor houten vloeren en laminaten vloeren bestaan er specifieke producten die geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. Laat je wel goed voorlichten of de gekozen vloer en eventuele ondervloer geschikt zijn voor vloerverwarming. Dit is zeker niet altijd het geval.

Waterbestendig

Een houten vloer wordt vooraf behandeld met olie of lak. Hierdoor wordt de vloer waterafstotend. Toch is het verstandig een houten vloer niet nat te laten worden omdat het vocht tussen de planken kan trekken waardoor deze krom trekken. Ook een laminaat vloer kan niet goed tegen vocht/water en moet snel drooggemaakt worden.

Leggen

Klik laminaat is vrij eenvoudig zelf te leggen, een houten vloer is dit zeker niet. Een houten vloer kan worden verspijkerd, geschroefd, los worden gelegd en worden verlijmd (dit laatste kan ook bij laminaat). Er staan op internet wel handleidingen om zelf een massief houten vloer te leggen, maar tenzij je heel erg handig bent is dit toch af te raden.

Beschadigingen

In principe geven kleine beschadigingen alleen maar meer karakter aan een houten vloer. Als de vloer te erg beschadigd is kan de vloer altijd nog geschuurd worden. Beschadigd (klik)laminaat is niet goed te repareren, er bestaan wel reparaties setjes, maar de beschadiging blijft altijd min of meer zichtbaar.

Conclusie

Laminaat is praktisch en goedkoper. Hout is voor de liefhebber die kiest voor een warme, natuurlijke vloer.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.