Feedback

Wasgoed sorteren

Als je niet na elke wasbeurt een compleet nieuwe garderobe wilt aanschaffen is het verstandig je wasgoed te sorteren voordat je de was doet. Je kunt wasgoed sorteren op kleur, stof en temperatuur. Bijna alle wasmachines hebben allerlei wasprogramma’s voor verschillende soorten kledingstukken. Door die programma's te gebruiken en de was te sorteren gaan kledingstukken langer mee en voorkom je dat kledingstukken krimpen, verkleuren of vaal worden. Je kunt hieronder lezen hoe je wasgoed sorteert.

Nieuwe kleding apart sorteren

Eerst nog een algemene tip. Controleer bij het kopen van nieuwe kleding of de kleding bij de eerste wasbeurt apart gewassen moet worden. Bij nieuwe kleding kunnen de kleurstoffen van het textiel nog makkelijk loslaten. Daardoor kan de rest van het wasgoed verkleurd raken. Bij twijfel apart wassen is bij nieuwe kleding aan te raden.

Sorteren op kleur

Om te voorkomen dat de kleuren van je kleding afgeven op andere kledingstukken moet je de kleding op kleur sorteren. Je kan hierbij drie stapels maken, namelijk witte was, bonte was en donkere was. Zeker bij de witte was is het belangrijk dat er geen gekleurde kledingstukken bij zitten. Een rode sok kan de hele trommel met wit wasgoed laten verkleuren.
  • Witte was:  wit of crèmekleurig wasgoed
  • Bonte was:  alle het gekleurde wasgoed
  • Donkere was: donker en zwart wasgoed

Sorteren op stof

Het is onverstandig kleding van verschillende stoffen samen te wassen. Zo kan je een t-shirt bijvoorbeeld beter niet tegelijkertijd wassen met een wollen trui. Wil je toch verschillende stoffen tegelijkertijd wassen, kies dan voor het koudste wasprogramma van de twee stoffen. En let er ook op dat de wasmachine niet te hard gaat centrifugeren. Onderstaand overzicht geeft een indicatie hoef je verschillende stoffen kunt wassen. Controleer altijd eerst het waslabel van je kleding om het juiste wasprogramma te bepalen.

Acryl
Acryl is een synthetische vezel die veel op wol lijkt. Je kunt acryl wassen met een wolwasprogramma op maximaal 30 graden.

Fleece
Fleece is een 100% synthetische vezel gemaakt van polyester (plastic). Fleece kleding kan je samen met synthetische kleding van polyester en nylon wassen.  Gebruik geen wasverzachter. Kies een standaard wasprogramma van maximaal 40 graden (liefst 30 graden).

Kasjmier
Een type wol afkomstig van de Kasjmirgeit uit India. Het beste is om dit niet te wassen of voorzichtig met de hand te wassen. In sommige gevallen kan je ook het wol of hand wasprogramma van de wasmachine gebruiken.

Katoen

Geweven stof gemaakt van de opperhuid van de zaden van de katoenplant. Katoenen onderbroeken, beddengoed en handdoeken kan je wassen op een katoenprogramma tot 60 graden. Katoenen kleding zoals t-shirts kunnen gewassen worden met een katoenprogramma van 40 graden.

Linnen
Een materiaal dat wordt gemaakt van de vlasplant. Linnen kan je het beste met de hand wassen op maximaal 30 graden.

Nylon

Een synthetische textielvezel die gemaakt is uit polyamiden (plastic). Je kunt nylon wassen op maximaal 30 graden.

Polyester
Polyester is een synthetische vezel gemaakt van aardolie (plastic). Polyester kan je wassen op maximaal 40 graden.

Spijkerstof
Dit wordt ook wel denim of jeans genoemd. Gemaakt van een extra dik katoen. Wassen met een jeansprogramma op maximaal 40 graden maar het liefst op 30 graden.

Tricot
Tricot is de verzamelnaam voor gebreide stoffen. De benaming tricot geeft niet aan wat voor stof het is, het kan dus gaan om wol, katoen of een andere stof zolang je die maar kunt breien. Het wasprogramma kan je aanpassen op het type stof dat gebruikt is.

Viscose
Viscose is een alternatief voor katoen, polyester en zijde. Het wordt vaak gebruikt om zomerjurken, rokken en blouses van te maken. Viscose kan je wassen op op 40 graden.

Wol

Natuurlijke vezel die afkomstig is van de vacht van (in de meeste gevallen) schapen. Wassen met het speciale wolwasprogramma op de wasmachine op een temperatuur van maximaal 30 graden of met de hand wassen.

Controleer bij alle delicate kleding of het wel in de wasmachine mag. Soms staan er een handwassymbool op het waslabel. Je kunt deze kledingstukken met de hand wassen maar je kunt ook gebruik maken van het handwasprogramma op je wasmachine (indien dit erop zit). Handwasprogramma's op een wasmachine zijn vaak net zo veilig of zelfs veiliger dan zelf met de hand wassen.

Algemene richtlijnen voor wastemperatuur

Tegenwoordig is het prima mogelijk op lage temperaturen je wasgoed schoon te krijgen. Dat is niet alleen beter voor je wasgoed maar ook voor je portemonnee omdat je zo minder energie verbruikt.  

Wassen op 30 graden
Geschikt voor de alledaagse licht vervuilde was van bijvoorbeeld t-shirts, overhemden, broeken en rokjes. Wassen op 40 graden is vaak niet nodig om de kleren schoon en fris te krijgen. Daarnaast is wassen op 30 graden goedkoper dan het wassen op 40 graden.

Wassen op 40 graden
Geschikt voor alledaagse was die meer vervuild is. Eventueel kun je sterk vervuilde kleding nog vooraf bewerken met een vlekkenmiddel.

Wassen op 60 graden
Geschikt voor het beddengoed, handdoeken en theedoeken. Op 60 graden worden bacteriën en huismijt gedood. Veel stoffen mogen niet gewassen worden op 60 graden, houd hier rekening mee als je een was draait op 60 graden.

Wassen op 90 graden
Dit wasprogramma is alleen geschikt om de wasmachine van binnen te reinigen. Wasmachinefabrikanten raden aan een aantal keer per jaar een wasprogramma van 90 graden te draaien met een lege trommel om de wasmachine schoon te maken.   
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.