Feedback

Verschil tussen een pvc vloer en een houten vloer

Het kan zijn dat je twijfelt tussen een pvc vloer en een massief houten vloer. Lees hier de belangrijkste verschillen en overeenkomsten.

Prijs

De Europees/Frans eiken vloer is erg populair en wordt verkocht vanaf circa 35 euro per vierkante meter. PVC vloeren worden verkocht vanaf circa 10 euro per vierkante meter. Echter de prijzen van de betere pvc vloeren lopen al gauw op tot circa 30 euro per vierkante meter.

Onderhoud

Een pvc vloer is gemakkelijk te onderhouden met een dweil, stofzuiger of bezem. PVC vloeren hebben geen bijzonder onderhoud nodig. Een houten vloer vergt meer onderhoud. In het hout kunnen vocht of vlekken trekken als deze niet snel verwijderd worden. Daarnaast is het periodiek (eens in de zoveel jaar) nodig de vloer helemaal opnieuw te behandelen. Pas bij een houten vloer ook op met zonlicht, dit kan de planken doen verkleuren.

Materiaal

Pvc wordt gemaakt uit aardolie en keukenzout. De vloer gemaakt van pvc is gemiddeld ongeveer 2 tot 3 mm dik. PVC vloeren voorzien van een klik systeem of met een hdf ondergrond zijn dikker. Voor een houten vloer worden veel verschillende soorten hout gebruikt. Belangrijkste voorwaarde is dat de houtsoort sterk genoeg is. In Nederland is de Frans Eiken (ook wel Europees eiken genoemd) vloer erg in trek . Andere houtsoorten zijn bijvoorbeeld grenen, essen, noten en kersen.

Geluidsoverlast

Een houten vloer is gehoriger dan een pvc vloer. Een zelfklevende of verlijmde pvc vloer is helemaal stil. Een pvc vloer met een goede ondervloer mag ook in een appartementgebouw worden gelegd. Hout is niet geschikt voor appartementen omdat het vrijwel altijd boven de in de VvE-reglementen vastgelegde geluidsnorm komt.

Vloerverwarming

Een pvc vloer kan prima in combinatie met vloerverwarming. Bij hout ligt het wat ingewikkelder. Er zijn houten vloeren die geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. Laat je echter goed voorlichten want het kan zeker niet standaard.

Waterbestendig

Pvc kan prima tegen water en vocht en wordt daarom ook vaak in kelders en badkamers gelegd. Houten vloeren worden vooraf behandeld zodat ze waterafstotend zijn. Water en vocht kan wel tussen de planken komen waardoor deze krom trekken. Zorg daarom altijd voor een droge vloer.

Leggen

Het is raadzaam een houten vloer te laten leggen door een professional. Dit is zeker geen eenvoudige klus. PVC vloeren, en dan met name de klik variant, zijn wel vrij eenvoudig zelf te leggen. Dit drukt natuurlijk ook de kosten ten opzichte van een houten vloer.

Beschadigingen

Hout heeft van nature al nerven en putten. Kleine beschadigingen zullen hierdoor nauwelijks opvallen. Kleine beschadigingen aan een pvc vloer kunnen soms met onderhoudsproducten worden hersteld. Wil je echt een lamel vervangen dan kan dit in het geval van verlijmde pvc vloer vrij eenvoudig. Heb je een klik pvc vloer dan is dit ingewikkelder.

Conclusie

Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling, maar vergt wel veel onderhoud. PVC is een goedkoper en praktischer alternatief.

De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.