Energiebesparing bij het gebruik van een oven is belangrijk voor zowel het milieu als voor je portemonnee. Dit artikel biedt verschillende praktische tips om energie te besparen bij het gebruik van een oven en het bereiden van ovengerechten.
De keuze van de oven
- Kies je oven niet te groot. Hoe groter de oven des te meer lucht de oven moet verwarmen, en hoe meer energie de oven verbruikt bij elke bakbeurt. Ga daarom voor een oven die niet groter is dan dat wat je nodig hebt.
- Energieverbruik van de oven. Een indicatie hoe energiezuinig een oven is wordt gegeven door de energieklasse op het energielabel. De meeste apparaten hebben tegenwoordig energieklasse A of A+. Op het energielabel zal ook het energieverbruik per bakcyclus bij conventionele verwarming en bij heteluchtverwarming staan. Let op dat veel ovens geen verplicht energielabel hebben. Als de oven een combinatie heeft met een stoomfunctie of een magnetronfunctie dan is het label niet verplicht.
- Plaatsing oven. Plaats een oven niet direct naast een koelkast of vriezer. De warmte van de oven leidt ertoe dat de koelkast of vriezer extra hard moet werken om te koelen en zorgt dus voor energieverspilling. Als het niet anders kan zorg dan voor een goede isolatie tussen de apparaten.
Het bereiden van gerechten
- Ontdooi voedselproducten. Ontdooi voedselproducten altijd vooraf en buiten de oven. Door voedsel in de oven te ontdooien of de bereiding te starten met ingevroren voedsel, wordt er onnodig veel energie verbruikt.
- Verwijder bakplaten en roosters. Bakplaten en rooster die niet worden verbruikt kunnen een goede luchtstroom in de oven blokkeren en ervoor zorgen dat de bereiding van een gerecht langer duurt. En ze worden onnodig verwarmd als ze in de oven zitten. Het is beter roosters en bakplaten weg te halen als ze niet worden gebruikt.
- Voorverwarmen alleen indien nodig. Het voorverwarmen van de oven is bij de bereiding van veel recepten niet noodzakelijk. Verwarm de oven alleen voor als het te bereiden gerecht of recept hierom vraagt. Het voorverwarmen van de oven is de periode waarin de oven relatief veel energie verbruikt om op temperatuur te komen. Als de oven eenmaal op temperatuur is heeft de oven minder energie nodig.
- Gebruik heteluchtverwarming. Als je oven een heteluchtfunctie heeft, gebruik deze dan bij voorkeur boven de traditionele conventionele verwarmingsmethode met onderwarmte en bovenwarmte. Bij heteluchtverwarming wordt de warme lucht gelijkmatiger en sneller verspreid in de ovenruimte dan bij onderwarmte en bovenwarmte. Heteluchtverwarming is ongeveer 15% energiezuiniger dan conventionele verwarming. Voor bepaalde gerechten zoals pizza’s en brood is onderwarmte en bovenwarmte wel meer geschikt.
- Vermijd onnodige deuropening. Open de oven tijdens het bakken niet of zo min mogelijk. Dit voorkomt dat warmte ontsnapt, de temperatuur daalt, en de oven extra energie gaat gebruiken om weer op temperatuur te komen.
- Kerntemperatuurmeter. Regelmatig zijn ovens uitgerust met een kerntemperatuurmeter of braadthermometer. Deze thermometer steek je in het gerecht. De thermometer heeft een sensor die binnenin het gerecht de temperatuur meet en aan de oven doorgeeft. De oven geeft meestal automatisch aan wanneer het gerecht de beoogde temperatuur heeft bereikt en schakelt dan uit. Het gerecht hoeft daardoor niet langer in de oven te zitten dan nodig. Ook is het niet nodig de deur tussendoor te openen om te checken of het gerecht al gaar is.
- Gebruik restwarmte. Zet de oven iets eerder uit dan de aangegeven baktijd en laat het gerecht nagaren in de oven. Zolang de ovendeur gesloten blijft zal de binnenruimte van de oven redelijke tijd warm blijven. Het voedsel gaart dan door op basis van de restwarmte die in de oven zit.
- Meerdere gerechten. Als je de oven voor meerdere gerechten wilt gebruiken, bak deze gerechten dan zoveel mogelijk direct achter elkaar door. Hierdoor hoeft de oven niet af te koelen en op te warmen.
- Afkoelen. Als in de oven bereide gerechten vervolgens in de koeling moeten worden bewaard, laat ze dan eerst goed afkoelen voordat je ze de in koelkast zet. Dit voorkomt dat de koelkast veel energie gebruikt om het gerecht van de afbaktemperatuur naar de koeltemperatuur te brengen.
- Zelfreiniging alleen indien nodig. Het is niet nodig de oven na elke ovenbeurt te reinigen. Gebruik een zelfreinigende functie van een oven alleen als de oven echt weer aan een nieuwe reinigingsbeurt toe is. Zeker de pyrolysefunctie waarbij de oven tot zeer hoge temperatuur wordt verhit om de binnenruimte helemaal schoon te krijgen verbruikt zeer veel energie.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.