Feedback

Tips om de droger schoon te maken

De droger heeft regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Een droger die verstopt zit met pluizen en vuil moet harder werken om je kleren te drogen. Bovendien kan een verstopte droger brandgevaarlijk zijn. Pluizen zijn zeer brandbaar en kunnen ontbranden als ze zich ophopen in of in de buurt van het verwarmingselement of de uitlaat van de droger. Onderhoud van de wasdroger is gelukkig niet ingewikkeld. In dit artikel behandelen we alles van het schoonmaken van het pluizenfilter tot het controleren van de ventilatie-opening op verstoppingen. Door de tips om te volgen, kun je de levensduur van je droger verlengen en geld besparen op je energierekening.

Het pluizenfilter reinigen

Het pluizenfilter is een belangrijk onderdeel van uw droger. Het vangt pluizen en ander vuil op. Een verstopt pluizenfilter kan de luchtstroom verminderen, wat kan leiden tot langere droogtijden. De droger zal ook meer energie verbruiken om het wasgoed droog te krijgen. Zo maak je het pluizenfilter schoon: Zoek het pluizenfilter. Het bevindt zich meestal in de deur van de droger. Haal het pluizenfilter uit de droger en gebruik je vingers om de pluizen of het vuil van het filter te verwijderen. Je mag hem ook afspoelen onder de kraan. Laat het filter dan wel volledig drogen voordat je het terug plaatst in de droger. In principe moet je het pluizenfilter na elke droogbeurt reinigen. Sommige wasdrogers geven een signaal af wanneer het pluizenfilter gereinigd moet worden.

De condensbak legen

Als je droger niet is aangesloten op de waterafvoer, heeft je droger waarschijnlijk een condensbak. Het kan ook nog zijn dat je een luchtafvoerdroger hebt die de vochtige lucht naar buiten blaast. In dat geval kan je deze stap overslaan. De condensbak vangt het vocht op dat tijdens het droogproces uit je kleding wordt onttrokken. Als de bak vol raakt moet je hem legen anders kan het water niet meer afgevoerd worden. Zo leeg je de condensbak: Zoek de condensbak. Deze bevindt zich meestal aan de onderkant van de droger. Verwijder het bakje uit de droger. Leeg de bak. Maak het bakje schoon met warm water en spoel het grondig af. Laat het bakje drogen voordat je het terug plaatst in de droger. De condensopvangbak moet na elke droogbeurt geleegd worden.

Het ventilatierooster reinigen

Het ventilatierooster bevindt zich aan de voor of achterzijde van je droger. Deze kan verstopt raken met pluizen en vuil. Een verstopt ventilatierooster kan leiden tot een verminderde luchtstroom, een hoger energieverbruik en langere droogtijden. Zoek het ventilatierooster en gebruik je stofzuiger om pluizen of vuil van het rooster te verwijderen.

De condensor reinigen

Als je een condensdroger hebt (een warmtepompdroger is in feite ook een condensdroger), is het belangrijk om de condensor regelmatig te reinigen. Een verstopte condensor kan leiden tot verminderde prestaties en zelfs tot een defect. Hier lees je hoe je de condensor reinigt: Zoek de condensor. Deze bevindt zich meestal aan de onderkant van de droger. Heb je een traditionele condensdroger dan kun je meestal de condensor uit de droger halen .Reinig de condensor dan met warm water onder de kraan en spoel hem grondig af. Laat de condensor volledig drogen voordat je deze terug plaatst in de droger. Heb je een warmtepompdroger? Dan kun je meestal de condensor niet uit de droger halen. Gebruik de stofzuiger om pluizen of vuil van de condensor te verwijderen. Haal wel eerst de stekker uit het stopcontact voordat je de condensor gaat schoonmaken. De condensor moet om de drie tot zes maanden gereinigd worden, afhankelijk van hoe vaak je de droger gebruikt.

Trommelreiniging

Na verloop van tijd kan de trommel van je droger vervuild raken met wasverzachter en andere resten. Zo maakt je de trommel van je droger schoon: Open de deur van de droger en neem de trommel af met een zachte, licht vochtige doek. Laat de trommel volledig drogen voordat je hem weer gebruikt.

De vochtigheidssensor reinigen

Een vuile vochtigheidssensor betekent dat de droger langer of korter droogt dan nodig is. De vochtigheidssensor is heel makkelijk schoon te maken. Zoek de vochtigheidssensor. Deze bevindt zich meestal in de trommel van de droger. Gebruik een zachte, licht vochtig doekje om pluizen of vuil van de sensor te verwijderen. Nadat de vochtigheidssensor hebt schoongemaakt, maak je hem droog met een zachte droge doek.

Hoe vaak schoonmaken:

Onderstaand een overzicht hoe vaak je alle schoonmaak stappen moet doorlopen zodat je droger schoon, veilig en zuinig blijft:
Het pluizenfilter reinigenNa elke droogbeurt
Condensbak legenNa elke droogbeurt (indien aanwezig)
Ventilatierooster reinigenElke 1 tot 3 maanden
Trommel schoonmakenElke 1 tot 3 maanden
Condensor schoonmakenElke 3 tot 6 maanden
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.