Feedback
Alle Vloerenwinkels Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland)
133 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
338 ervaringen
Barneveld (Gelderland)
401 ervaringen
Putten (Gelderland)
80 ervaringen
Kampen (Overijssel)
235 ervaringen
Wijhe (Overijssel)
69 ervaringen
Vriezenveen (Overijssel)
172 ervaringen
Leiderdorp (Zuid-Holland)
2 ervaringen

Laminaat

Laminaat is door de aantrekkelijke prijs een populaire vloersoort. In dit artikel wordt meer verteld over de voor- en nadelen van deze vloersoort.

Soorten
Laminaat is beschikbaar in verschillende sterktes en slijtvastheid. De kwaliteit van laminaat kan worden herkend aan het klasse nummer. Deze varieert van 21 tot en met 34. Hoe hoger het nummer hoe beter de kwaliteit. Gebruik voor de woonkamer en keuken minimaal klasse 23. Laminaat met een lage klasse heeft meer last van slijtage en vocht.

Materiaal
Laminaat bestaat uit een aantal samengeperste lagen waarvan alleen de bovenste laag bedrukt is met een motief. Dit motief is meestal een houtstructuur. De overige lagen bestaan uit kunststof en hdf.

Levensduur
De levensduur van laminaat hangt af van het klasse nummer en de dikte van het laminaat. Laminaat met hogere klasse nummers is beter bestand tegen slijtage. Bij normaal gebruik gaat een laminaat vloer van 6mm dik minimaal 5 jaar mee. Laminaat met een dikte van 9mm gaat bij normaal gebruik minimaal 20 jaar meer.

Geluidsoverlast
Indien de laminaat vloer gelegd wordt zonder goede ondervloer en niet verlijmd is, kan de vloer gehorig zijn. Het contactgeluid kan goed worden verminderd door te kiezen voor een goede ondervloer.

Vochtbestendigheid
Laminaat kan niet goed tegen vocht. Dit kan er voor zorgen dat het laminaat gaat bobbelen. Verwijder water dan ook zo snel mogelijk van de vloer. De vochtbestendigheid kan worden vergroot door een goede ondervloer aan te leggen.

Vlekgevoeligheid
Laminaat is door de kunststof toplaag relatief goed bestand tegen vlekken. De toplaag zorgt er tevens voor dat laminaat een hygiënische vloersoort is. Er kan geen vuil in de vloer trekken.

Krasvorming
Laminaat is krasbestendig, maar niet krasvrij. Zand en ander vuil kunnen ervoor zorgen dat er krassen in de vloer komen. Voor lichte krassen aan het laminaat bestaan er reparatiesetjes.

Vloerverwarming
Bepaalde soorten laminaat zijn geschikt voor vloerverwarming. Daarbij moet rekening worden gehouden met het isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal kan er voor zorgen dat de vloerverwarming niet optimaal werkt. Het is belangrijk om aan uw leverancier te vragen of uw laminaat geschikt is voor vloerverwarming.

Uitstraling
Laminaat op de vloer heeft de uitstraling van een hoogwaardige vloerbedekking zoals hardhout, maar is wel een stuk goedkoper.

Schoonmaken en onderhoud
Laminaat is gemakkelijk schoon te houden door middel van een stofzuiger en een dweil. Een groot voordeel van laminaat is dat het geen periodiek onderhoud vergt.

Montage
Het is mogelijk laminaat te verlijmen aan de vloer. Echter worden de meeste laminaatvloeren zwevend (niet verlijmd aan de ondergrond) geplaatst. Tussen de kale vloer en het laminaat wordt vaak een geluidsdempende en egaliserende ondervloer gelegd. Het laminaat zelf kan op twee manieren aan elkaar bevestigd worden: lijmen of klikken. Het verlijmen van laminaatdelen is nogal precies werk en er ontstaan vrijwel altijd naden. Vanwege deze nadelen is kliklaminaat veruit het populairst. Vrijwel elk merk heeft zijn eigen kliksysteem, de basis is echter overal hetzelfde. Twee laminaatplaten kunnen in elkaar ’geklikt’ worden zodat deze vast aan elkaar verbonden zijn. In de regel kunt u zelf de laminaat vloer leggen.

Merken en producenten
Er zijn heel veel producenten van laminaat. In Nederland bekendere merken en producten van laminaat zijn: Quick-Step, BerryAlloc, Parador, Meister, Floorline Egger, Pergo, Balterio, Vita, Kronotex, Alsafloor, Tarkett, Krono Original en Saffier.

Kosten
Reken op prijzen vanaf ca. 5 euro tot ca. 45 euro per vierkante meter. In de regel is duurder laminaat van een hogere klasse kwalitatief beter.

Conclusie
Laminaat oogt als een luxe houten vloer tegen veel lagere kosten. Ook als u maar een klein budget heeft zijn er voldoende mogelijkheden om een mooie vloer te leggen. Let bij de aanschaf wel op de klasse specificatie, hierbij geldt: hoe hoger, hoe beter.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 11 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door AGM Janssen op maandag 7 dec 2015 yy
We wilden wat kleine plankjes laminaat meenemen om thuis te kijken hoe het zou uitzien......moesten echter voor elk (minuscuul) plankje een borg van 1 euro betalen. 25 km het filiaal gereden. Ook weer 25 km terug om de borg terug te halen?? Nee....we dachten van niet.
Door Mariska op maandag 3 aug 2015 yy
Omdat het laminaat heel goedkoop was kwam mijn man op het idee om het ook aan het plafond te spijker, Eerst vond ik het een bizar idee, maar zie hier het resultaat. Het ziet er super strak uit, nooit meer plafond witten en even met de vloerwisser erover en het is weer schoon. Zo goedkoop en onderhoudsvriendelijk ben ik nog nergens een plafond tegen gekomen.
Door Ieke op vrijdag 3 jul 2015 yy
Ik neem wel laminaat, maar geen bekend merk. Ik ken meerdere mensen die al 5-10 jaar een simpel bouwmarkt laminaat hebben liggen waar 5 jaar garantie op zit en dat is nog steeds prima. Ligt er ook aan of het een slaapkamer of woonkamer is etc.
Door mabel op vrijdag 21 nov 2014 yy
Ik had een laminaat vloer gekocht en deze bleek wat lastiger te klikken, toen heb ik mij laten voorlichten dat een andere vloer beter zou zijn voor de ruimte die ik zou gaan leggen en mocht de andere laminaat zo retour geven ookal was deze al uit de verpakking.
Door hans Balsing op vrijdag 10 okt 2014 yy
Een laminaatvloer (12mm) uitgezocht voor de woonkamer, keuken en hal. Op aanraden een professionele ondervloer genomen waardoor er geen "laminaat" geluiden hoorbaar zijn.
Door Veldhoff op zaterdag 20 sep 2014 yy
Ik heb een laminaatvloer gekocht. Het laminaat was snel en makkelijk te leggen. We hebben het laminaat zelf meegenomen en zelf gelegd.
Door Emiel op dinsdag 26 aug 2014 yy
Deze week een laminaatvloer gehaald. Het was makkelijk te leggen door middel van het kliksysteem.
Door Maarten op maandag 4 nov 2013 yy
Wij hebben eerst laminaat gekocht wat die week in de aanbieding was. Uiteindelijk thuisgekomen waren we toch niet 100% tevreden met de kleur. Maar erger nog de planken waren niet volledig recht, en klikten daardoor niet goed in elkaar. Ik heb de volgende dag telefonisch contact gehad en wat foto's doorgestuurd. Ze zeiden toen: "kies eens iets anders uit". Wij hadden ons oog al laten vallen op een mooi 10mm laminaat. (onze eerste aankoop was 6mm). Dus uiteindelijk hebben wij super mooi laminaat dat ook verkocht wordt bij de bouwmarkt voor 25 euro per m2. Dat hebben wij zeker niet betaald.
Door chris op maandag 29 jul 2013 yy
Het is beter om kwaliteitslaminaat te nemen ... juist niet je laminaat halen bij zo'n soort bouwclub ... Dat zijn dingen die besparen in het begin geld, maar gaan later geld kosten omdat de kwaliteit niet goed is.
Door Manfred en Annemieke op maandag 18 feb 2013 yy
Wij zijn bij de laminaatzaak geweest. Wij hebben de click versie gekocht, dus die kunnen we zelf leggen. Voor egaliseren en plakken komt er volgens mij nog €30,00 per m² bij.
Door Frank op donderdag 10 jan 2013 yy
Boven en onder vloer (vloerverwarming) laminaat laten leggen. Men verzekerde dat de combinatie laminaat en vloerverwarming geen probleem is. Na een jaar beneden krom trekkende vloer en boven verschrikkelijk kraken en nu ook krom trekken. De combinatie tusse vloerverwarming, ondervloer en laminaat ging niet.
Meer artikelen