Feedback

Het belang van centrifugeren om sneller en efficiënter kleding te drogen

Wanneer we onze kleren wassen, willen we ze na afloop zo snel mogelijk weer kunnen dragen. Een belangrijke stap in het proces om kleding sneller droog te krijgen is het centrifugeren van je kleding in de wasmachine. In dit artikel ontdek je wat centrifugeren is en waarom het een grote invloed heeft op de uiteindelijke droogtijd van je wasgoed. We bespreken ook de verschillende centrifugeerprogramma’s en wanneer je welke moet gebruiken.

Wat is centrifugeren?

Centrifugeren is een proces waarbij de wasmachine de kleding snel ronddraait om het overtollige vocht uit de kleding te verwijderen. Dit gebeurt door middel van een draaiende trommel met gaten erin, waardoor het water uit de kleding kan worden geslingerd. Hoe sneller de trommel draait, hoe groter de krachten die op de kleding en het water komen in de trommel en hoe meer water er uit de kleding wordt verwijderd. De snelheid waarmee de trommel ronddraait wordt het toerental genoemd. Bij de meeste wasmachines is het maximale toerental tussen de 1400 tot 1600 rotaties per minuut. Dit komt erop neer dat de trommel ongeveer 23 tot 27 keer per seconde een rondje draait. Het centrifugeren duurt slechts een aantal minuten.

Waarom is centrifugeren belangrijk?

Centrifugeren is van belang om de droogtijd van kleding te verkorten. Als de kleding na het wassen te nat blijft, duurt het veel langer om het te drogen. Door te centrifugeren wordt het grootste deel van het overtollige water in korte tijd uit de kleding verwijderd. Gaat de kleding na het wassen de droger in? De droger hoeft veel minder hard te werken als de kleding eerst is gecentrifugeerd.

Samenwerking tussen centrifugeren en de wasdroger

Centrifugeren werkt met name goed als het wasgoed nog heel vochtig is. Het centrifugeren door de wasmachine is als het ware de eerste stap in het droogproces en is de grootste klap om het vochtpercentage naar beneden te brengen. Drogen met warme lucht in een wasdroger of uithangen is geschikter als het vochtpercentage al behoorlijk is gedaald. Vandaar dat je pas na het centrifugeren het wasgoed in de wasdroger stopt of uithangt.

Centrifugeerprogramma's

De meeste wasmachines hebben verschillende centrifugeerprogramma's, variërend van lage snelheid tot hoge snelheid. Centrifugeren maakt standaard onderdeel uit van de gebruikelijke wasprogramma’s op 40 of 60 graden voor katoen of bonte was waarbij de centrifugesnelheid geschikt is voor het type wasgoed. De meeste machines bieden ook de optie om wasgoed los te centrifugeren op een zelf gekozen centrifugestand. Een heel laag centrifugeerprogramma is geschikt voor delicate kleding, zoals zijde en wol. Deze stoffen kunnen gemakkelijk beschadigen als ze te hard worden gecentrifugeerd. Controleer altijd goed het waslabel van een kledingstuk en kies een geschikt programma op de wasmachine om beschadigingen te voorkomen. Een hoog centrifugeerprogramma is geschikt voor stevige kleding, zoals jeans en handdoeken. Deze stoffen kunnen meer water vasthouden en hebben daarom een hogere centrifugesnelheid nodig om goed te drogen. Ook zijn dit soort stoffen bestand tegen de behoorlijke krachten die de trommel via het centrifugeren op de stoffen uitoefent.

Andere factoren die de droogtijd beïnvloeden

Naast de snelheid van het centrifugeren zijn er andere factoren die de droogtijd van kleding beïnvloeden. Het type stof is bijvoorbeeld van invloed op de droogtijd. Dunne stoffen drogen sneller dan dikke stoffen. De grootte van de kledingstukken is ook van invloed op de droogtijd. Grote kledingstukken, zoals dekbedovertrekken en badhanddoeken, hebben meer tijd nodig om te drogen dan kleine kledingstukken, zoals T-shirts en sokken. Daarnaast speelt ook de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid een rol. Op warme dagen en in een droge omgeving droogt de was sneller dan op koude en vochtige dagen. Het is daarom belangrijk om de was op te hangen op een goed geventileerde plek en de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid in de gaten te houden.

Conclusie

Centrifugeren is een belangrijke stap in het proces om kleding te drogen. Het verwijdert het overtollige water uit de kleding, waardoor de droogtijd wordt verkort. De snelheid van het centrifugeren heeft invloed op de uiteindelijke droogtijd, maar er zijn ook andere factoren die de droogtijd beïnvloeden, zoals het type stof, de grootte van de kledingstukken en de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Door de juiste centrifugeersnelheid te kiezen, de kleding goed uit te schudden voordat je het ophangt en te zorgen voor een goede ventilatie en temperatuur, kun je de droogtijd van je kleding verkorten en sneller genieten van schone, droge kleren.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.