Feedback

Verschil tussen laminaat en parket

Kiezen tussen een laminaatvloer en een parketvloer kan lastig zijn. Onderstaand worden een aantal kenmerken en eigenschappen vergeleken.

Prijs
De grondstof van parket is hout en hout is relatief duur. Hierdoor is een parketvloer in de regel duurder dan een laminaatvloer. De prijzen van een parket vloer beginnen bij circa 20 euro per m2 oplopend tot boven de 100 euro per m2. Laminaat kan aangeschaft worden vanaf 5 euro per m2 tot circa 45 euro per m2.

Onderhoud
Lamelparket kan het beste schoongemaakt worden met een stofzuiger. Door verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid kunnen erna verloop van tijd scheurtjes in de vloer ontstaan. Als dit gebeurt kunt u de vloer schuren, daardoor oogt hij weer als nieuw. Lamelparket kan afhankelijk van de dikte van de toplaag meestal 2x geschuurd worden. Een massief houten parketvloer hoeft niet geschuurd te worden. Een parket vloer moet circa 2x per jaar worden afgewerkt met was, wax, olie of lak. Laminaat vergt geen periodiek onderhoud en kan ‘gewoon’ schoongemaakt worden met een dweil of stofzuiger.

Materiaal
Lamelparket heeft een hardhouten toplaag van circa 4 mm met daaronder twee lagen dwarsliggende houten lamellen. Massief parket wordt gemaakt van massief hout en is ongeveer 15mm tot 22mm dik. Laminaat wordt gefabriceerd door een aantal lagen hdf en kunstof samen te persen.

Geluidsoverlast
Bij zowel laminaat als parket speelt de ondervloer een belangrijke rol bij het reduceren van contactgeluid. Contactgeluid is geluid dat ontstaat als u op de vloer loopt. Dit geluid kan vooral hinderlijk zijn voor uw onderburen als u in een appartement woont. Veel VvE stellen eisen aan de maximale geluidsoverlast (in dB) die een vloer mag veroorzaken.

Vloerverwarming
Lamelparket kan goed gelegd worden op vloerverwarming. Massief parket is echter ongeschikt in combinatie met vloerverwarming. Laminaat vloeren zijn ook niet zo geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Waterbestendigheid
Hout gaat ‘werken’ als het in aanraking komt met water, het kan bijvoorbeeld kromtrekken. Valt een glas of emmer water op de vloer droog deze dan zo snel mogelijk. Een parketvloer die in de lak of olie staat kan wel beter tegen water dan een vloer die in de was staat. Laminaat gaat ook niet goed samen met water het kan namelijk gaan bobbelen.

Leggen
(Klik)Laminaat is redelijk eenvoudig zelf te leggen. Zorg er wel voor dat u het juiste gereedschap in huis heeft dit maakt het namelijk een stuk eenvoudiger. Het volgende heb je nodig: Laminaatsnijder, aanslagijzer, aanslagblok, afstandhouders en een verstekbak(plinten) of verstekschaar (plakplinten). Een zwevende parket vloer is ook goed zelf te leggen. Ook hier heeft u specifiek gereedschap voor nodig. Bij het leggen van een parket vloer komt het volgende gereedschap van pas: waterpas, duimstok, winkelhaak, verstekzaag, schroevendraaier (voor de plinten), stanleymes, boormachine, decoupeerzaag, koevoet, hamer en een slagblok.

Beschadigingen
Is de vloer echt beschadigd dan is deze vaak lastig te repareren bij zowel een laminaat als een parket vloer.

Conclusie
Laminaat is een goedkoop en onderhoudsvriendelijk alternatief voor parket. Parket is een natuurproduct is met al de bijbehorende voor- en nadelen.

De foto is afkomstig van Bebo Parket.

10+ Beste Vloeren - Alle Top Vloerenzaken
• Knulst Vloeren
   
(Nunspeet Gelderland) score 9,6 uit 394 ervaringen
• Slingerland Tegels
   
(Hardinxveld-Giessendam Zuid-Holland) score 9,8 uit 152 ervaringen
• Europa Parket
   
(Barneveld Gelderland) score 9,6 uit 425 ervaringen
• Luxury Floors
   
(Kampen Overijssel) score 9,5 uit 263 ervaringen
• Vloerenhuis Putten
   
(Putten Gelderland) score 9,3 uit 77 ervaringen
• Tegelhuys Wijhe
   
(Wijhe Overijssel) score 9,4 uit 88 ervaringen
• Bebo Parket
   
(Vriezenveen Overijssel) score 8,4 uit 81 ervaringen
• LAB21
   
(Oostzaan Noord-Holland) score 8,0 uit 480 ervaringen

U kunt ook de lijst met de Beste 10+ Vloerenwinkels bekijken.
Reacties
Er zijn 6 reacties bij dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
“Legafspraak niet nagekomen”
Betreft Laminaat en Parket Door Nick Leegwater op maandag 17 mei 2021 21
We hadden een mooie PVC vloer uitkozen en een planning gemaakt voor het leggen van deze vloer door Laminaat en Parket. De legger was de vrijdag voor het weekend geweest voor het egaliseren en zou - nog wel op 2e paasdag) maandagochtend om 10uur beginnen. De hele maandag tevergeefs gewacht op de legger, Laminaat en Parket gebeld, die zouden nabellen en ons iets laten weten. Niets meer van gehoord. De dinsdag belde de legger dat ie ziek was en dat misschien wel wat eerder dan 48u later had kunnen laten weten. De communicatie vanuit Laminaat en Parket was extreem slecht, 4x het verhaal moeten doen bij verschillende medewerkers. Uiteindelijk antwoord gekregen waarin verwezen werd naar de algemene voorwaarden "wij gaan nooit over tot financiële compensatie" en daarmee werd de situatie afgedaan. Wij hebben onze gehele planning moeten omgooien, hierdoor extra dagen vrij moeten nemen en financiële schade geleden. Ik begrijp dat omgaan met ziekte lastig is maar direct nieuwe leggers regelen voor een klant de dag erop of minstens actief proberen te zoeken naar een oplossing voor het probleem is wat ik had toch wel had verwacht. Ik adviseer eenieder die overweegt met deze partij in zee te gaan hier nog eens goed over na te denken.
“Ontzettend slechte ervaring”
Betreft Laminaat en Parket Door Jack op vrijdag 22 jan 2021 21
Na zeer vriendelijk geholpen te zijn in de showroom in Amsterdam besloten om hier een vloer te bestellen. Mijn vloer zou op 22 december geleverd en 23 december geplaatst worden. Vanwege meerdere malen te weinig levering van materialen, verkeerde materialen en het niet nakomen van gemaakte afspraken lag de vloer uiteindelijk pas op 7 januari. Dus Kerst en Oud&Nieuw in de ellende. Vanuit Laminaat&Parket geen communicatie gedurende het gehele traject, behalve wanneer het op mijn initiatief was. En zelfs dan pas na meerdere pogingen. Vanwege een meetcorrectie dien ik nog bijna €1000 terug te ontvangen. Dit was al bekend op 18 december en is tot op heden nog niet gebeurd, terwijl me nadat ik hiernaar gevraagd had verteld was dat dit in week 2 van januari zou gebeuren. Deze week daar weer een mail over gestuurd en er wordt simpelweg niet gereageerd. Ik kan absoluut niet aanraden om bij deze zaak een vloer aan te schaffen. Afspraken worden niet nagekomen en communicatie is niet-bestaand. Klanttevredenheid doet er duidelijk niet toe.

UPDATE: Na het plaatsen van deze review ben ik dezelfde dag nog gebeld door de manager van de zaak, is er een welgemeend excuses gemaakt en ben ik zeer vriendelijk geholpen. Het verschuldigde bedrag is tevens direct overgemaakt. De potentie is dus zeker aanwezig.
“Niet tevreden”
Betreft Laminaat en Parket Door M.Schaareman op donderdag 18 jul 2019 19
Wij hebben ongeveer 1,5 jaar geleden een enorme verbouwing gehad in ons huis, en onze trappen en vloerkamer laten doen door Laminaat en Parket op de Jupiterkade. De vloer in de woonkamer is na wat kleine puntjes super mooi, en daar zijn wij dan ook tevreden over. De trappen daarintegen niet, bij stofferen zijn de stofferder al direct dat dit tapijt niet goed zou zijn voor de trap en dat het waarschijnlijk los zou laten,wat ook gebeurde al na een paar maanden. Ik heb direct contact gezocht per telefoon en het bedrijf verzekerde mij dat dit niet zou gebeuren, maar niets was minder waar. Ik ging bellen om wederom de stofferder te laten langskomen voor herstel, de man belde uiteindelijk na weken,en er was een afspraak ingepland. De dag van de afspraak heb ik de hele dag gewacht , maar niemand kwam. Telefonisch contact gehad en ze zouden contact zoeken met de stoffeerder, maar die was niet meer te bereiken volgens de dame bij Laminaat en Parket in Den Haag. Ik vond het een beetje raar, maar later begreep ik van de 2 e stofferder dat zij zzpers zijn, en dat Laminaat en Parket op de jupiterkade hun inhuurt. Een nieuwe afspraak was ingepland, en ook die stoffeerder gaf aan dat dit tapijt niet geschikt zou zijn voor een trap. Contact via email opgenomen en dit weer aangeven. Nu 3 maanden laat weer het tapijt los. Een email gestuurd en daarin een kompensatie gevraagd van €500,-- redelijk voor een trap van €1000,- het gaat hier immers om een open trap, met de dichte trap is vrijwel niets mis mee. Ook aangegeven niet meer te zitten wachten op het herstellen gezien de verbouwing aan ons huis eerder. We komen er niet uit na veel heen en weer emailen, en zijn nu op een punt beland dat we de zaak uit handen moeten geven aan onze advocaat. Zijn al jaren klant bij hun, maar daar zal nu helaas verandering in komen.
FOTO VAN M.SCHAAREMAN
Loslatende trapbekleding
“Vloeraankoop”
Betreft FredParket Door Annet Meijer op woensdag 10 apr 2019 19
Wij hebben een pvc en een laminaat vloer gekocht bij Fred parket. We werden uiterst vriendelijk geholpen en zijn nu erg blij met onze nieuwe vloeren en plinten die prachtig zijn gelegd door een deskundige legger. Ze hanteren ook een hele scherpe prijs voor prima kwaliteitsvloeren.
“Raden Brederode aan”
Betreft Bo Parket Door Frank Lommerse op zaterdag 4 nov 2017 17
Voor alle vloeren (hout en laminaat) van onze woning (3 verdiepingen) zijn wij uitstekend geslaagd bij Brederode Parket. De service in de winkel was super. Fijn gesprek gehad en er werd echt meegedacht over de mogelijkheden in het huis en de verschillende kleurstellingen van de vloer in combinatie met het interieur. Ook over de montage en het contact zijn meer dan dik tevreden. Alle gemaakte afspraken zijn op tijd en zoals het hoort nagekomen. Wij raden Brederode parket dan ook zeker aan.
“Goede ervaring”
Betreft Bouwman Laminaat & Parket Door W. Leeflang op zondag 26 feb 2017 17
Heb voor de 2e keer in 10 jaar tijd mijn vloeren in het hele huis laten leggen met laminaat van Bouwman Laminaat & Parket. Na 8 jaar kreeg ik nog service voor een los gelaten plint, voor mij genoeg reden om daar de vloeren van mijn nieuwe woning weer te kopen en leggen. Een aanrader! U wordt goed van te voren geïnformeerd, uitleg en
adviezen. Iets wat haast niet meer voorkomt!
FOTO VAN W. LEEFLANG
Vloer van Bouwman
Meer artikelen