Feedback
Alle Vloerenwinkels Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland)
135 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
342 ervaringen
Barneveld (Gelderland)
404 ervaringen
Putten (Gelderland)
80 ervaringen
Kampen (Overijssel)
237 ervaringen
Wijhe (Overijssel)
72 ervaringen
Vriezenveen (Overijssel)
172 ervaringen
6,6
LAB21
Oostzaan (Noord-Holland)
98 ervaringen

Verschil tussen laminaat en parket

Kiezen tussen een laminaatvloer en een parketvloer kan lastig zijn. Onderstaand worden een aantal kenmerken en eigenschappen vergeleken.

Prijs
De grondstof van parket is hout en hout is relatief duur. Hierdoor is een parketvloer in de regel duurder dan een laminaatvloer. De prijzen van een parket vloer beginnen bij circa 20 euro per m2 oplopend tot boven de 100 euro per m2. Laminaat kan aangeschaft worden vanaf 5 euro per m2 tot circa 45 euro per m2.

Onderhoud
Lamelparket kan het beste schoongemaakt worden met een stofzuiger. Door verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid kunnen erna verloop van tijd scheurtjes in de vloer ontstaan. Als dit gebeurt kunt u de vloer schuren, daardoor oogt hij weer als nieuw. Lamelparket kan afhankelijk van de dikte van de toplaag meestal 2x geschuurd worden. Een massief houten parketvloer hoeft niet geschuurd te worden. Een parket vloer moet circa 2x per jaar worden afgewerkt met was, wax, olie of lak. Laminaat vergt geen periodiek onderhoud en kan ‘gewoon’ schoongemaakt worden met een dweil of stofzuiger.

Materiaal
Lamelparket heeft een hardhouten toplaag van circa 4 mm met daaronder twee lagen dwarsliggende houten lamellen. Massief parket wordt gemaakt van massief hout en is ongeveer 15mm tot 22mm dik. Laminaat wordt gefabriceerd door een aantal lagen hdf en kunstof samen te persen.

Geluidsoverlast
Bij zowel laminaat als parket speelt de ondervloer een belangrijke rol bij het reduceren van contactgeluid. Contactgeluid is geluid dat ontstaat als u op de vloer loopt. Dit geluid kan vooral hinderlijk zijn voor uw onderburen als u in een appartement woont. Veel VvE stellen eisen aan de maximale geluidsoverlast (in dB) die een vloer mag veroorzaken.

Vloerverwarming
Lamelparket kan goed gelegd worden op vloerverwarming. Massief parket is echter ongeschikt in combinatie met vloerverwarming. Laminaat vloeren zijn ook niet zo geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Waterbestendigheid
Hout gaat ‘werken’ als het in aanraking komt met water, het kan bijvoorbeeld kromtrekken. Valt een glas of emmer water op de vloer droog deze dan zo snel mogelijk. Een parketvloer die in de lak of olie staat kan wel beter tegen water dan een vloer die in de was staat. Laminaat gaat ook niet goed samen met water het kan namelijk gaan bobbelen.

Leggen
(Klik)Laminaat is redelijk eenvoudig zelf te leggen. Zorg er wel voor dat u het juiste gereedschap in huis heeft dit maakt het namelijk een stuk eenvoudiger. Het volgende heb je nodig: Laminaatsnijder, aanslagijzer, aanslagblok, afstandhouders en een verstekbak(plinten) of verstekschaar (plakplinten). Een zwevende parket vloer is ook goed zelf te leggen. Ook hier heeft u specifiek gereedschap voor nodig. Bij het leggen van een parket vloer komt het volgende gereedschap van pas: waterpas, duimstok, winkelhaak, verstekzaag, schroevendraaier (voor de plinten), stanleymes, boormachine, decoupeerzaag, koevoet, hamer en een slagblok.

Beschadigingen
Is de vloer echt beschadigd dan is deze vaak lastig te repareren bij zowel een laminaat als een parket vloer.

Conclusie
Laminaat is een goedkoop en onderhoudsvriendelijk alternatief voor parket. Parket is een natuurproduct is met al de bijbehorende voor- en nadelen.

De foto is afkomstig van Bebo Parket.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er is 1 reactie op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door Bert Westerhuis op woensdag 29 jan 2014 yy
We hebben onze bestaande parketvloer in de woonkamer laten helen, schuren en oliën. Daarnaast hebben we in de slaapkamer en de overloop een laminaatvloer laten aanleggen.
Meer artikelen