Feedback
Alle Vloerenwinkels Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland)
135 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
334 ervaringen
Barneveld (Gelderland)
397 ervaringen
Putten (Gelderland)
87 ervaringen
Wijhe (Overijssel)
68 ervaringen
Vriezenveen (Overijssel)
173 ervaringen
6,8
LAB21
Oostzaan (Noord-Holland)
89 ervaringen

Verschil pvc vloer en een houten vloer


Aan het twijfelen tussen een pvc en een massief houten vloer. Lees hier de belangrijkste verschillen, hopelijk helpen wij u zo weer een beetje op weg.

Prijs
De Europees/Frans eiken vloer is erg populair en wordt verkocht vanaf circa 35 euro per vierkante meter. PVC vloeren worden verkocht vanaf circa 10 euro per vierkante meter. Echter de prijzen van de betere pvc vloeren lopen al gauw op tot circa 30 euro per vierkante meter.

Onderhoud
Een pvc vloer is gemakkelijk te onderhouden met een dweil, stofzuiger of bezem. PVC vloeren hebben geen bijzonder onderhoud nodig. Een houten vloer vergt meer onderhoud. In het hout kunnen vocht of vlekken trekken als deze niet snel verwijderd worden. Daarnaast is het periodiek (eens in de zoveel jaar) nodig de vloer helemaal opnieuw te behandelen. Pas bij een houten vloer ook op met zonlicht, dit kan de planken doen verkleuren.

Materiaal
Pvc wordt gemaakt uit aardolie en keukenzout. De vloer gemaakt van pvc is gemiddeld ongeveer 2 tot 3 mm dik. PVC vloeren voorzien van een klik systeem of met een hdf ondergrond zijn dikker. Voor een houten vloer worden veel verschillende soorten hout gebruikt. Belangrijkste voorwaarde is dat de houtsoort sterk genoeg is. In Nederland is de Frans Eiken (ook wel Europees eiken genoemd) vloer erg in trek . Andere houtsoorten zijn bijvoorbeeld grenen, essen, noten en kersen.

Geluidsoverlast
Een houten vloer is gehoriger dan een pvc vloer. Een zelfklevende of verlijmde pvc vloer is helemaal stil. Een pvc vloer met een goede ondervloer mag ook in een appartementgebouw worden gelegd. Hout is niet geschikt voor appartementen omdat het vrijwel altijd boven de in de VvE-reglementen vastgelegde geluidsnorm komt.

Vloerverwarming
Een pvc vloer kan prima in combinatie met vloerverwarming. Bij hout ligt het wat ingewikkelder. Er zijn houten vloeren die geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. Laat je echter goed voorlichten want het kan zeker niet standaard.

Waterbestendig
Pvc kan prima tegen water en vocht en wordt daarom ook vaak in kelders en badkamers gelegd. Houten vloeren worden vooraf behandeld zodat ze waterafstotend zijn. Water en vocht kan wel tussen de planken komen waardoor deze krom trekken. Zorg daarom altijd voor een droge vloer.

Leggen
Het is raadzaam een houten vloer te laten leggen door een professional. Dit is zeker geen eenvoudige klus. PVC vloeren, en dan met name de klik variant, zijn wel vrij eenvoudig zelf te leggen. Dit drukt natuurlijk ook de kosten ten opzichte van een houten vloer.

Beschadigingen
Hout heeft van nature al nerven en putten. Kleine beschadigingen zullen hierdoor nauwelijks opvallen. Kleine beschadigingen aan een pvc vloer kunnen soms met onderhoudsproducten worden hersteld. Wilt u echt een lamel vervangen dan kan dit in het geval van verlijmde pvc vloer vrij eenvoudig. Heeft u een klik pvc vloer dan is dit ingewikkelder.

Conclusie
Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling, maar vergt wel veel onderhoud. PVC is een goedkoper en praktischer alternatief.

De foto is afkomstig van Knulst PVC vloeren.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 4 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door hans op maandag 21 mrt 2016 yy
MH, Kunt u advies geven m.b.t. 153 m2 PVC hout-parket, liefst met geluidsisolatie naar benedenburen (4 kamer appartement) en vloedverwarming. Hoeveel mm dik wordt dit? Kosten leggen, egaliseren ed? Dank u voor uw informatie, hans
Door paul de Reus op woensdag 30 sep 2015 yy
Bedankt voor de heldere uiteenzetting, heb nog een vraag; wij overwegen de aanschaf van een pvc vloer met dubbel kurk maar willen absoluut geen klik geluid bij het lopen met harde leren hakken over de vloer, vraag is er een ondervloer die de op waardse geluiden doet reduceren tot aanvaardbaar niveau? m.vr.gr
Door Renate op zondag 12 okt 2014 yy
Ik had al eerder een houten vloer laten leggen en nu een PVC vloer. Een voor mij geheel nieuw product. Maar na goed advies de keuze voor 13mm click PVC gemaakt. Het ziet er fantastisch uit en voelt net als een echte houten vloer, maar stiller en veel makkelijker in onderhoud.
Door Annie op dinsdag 3 sep 2013 yy
Voor boven hebben wij voor op de kamer van onze zoon een prachtig donker pvc-vloertje gekocht, onze dochter heeft een wat lichter type en in de overloop hebben nu een mooie laminaat vloer liggen. Onze woonkamer is het mooist geworden met een afgewerkte eiken houten vloer.
Meer artikelen