Feedback

Verschil pvc vloer en een houten vloer


Aan het twijfelen tussen een pvc en een massief houten vloer. Lees hier de belangrijkste verschillen, hopelijk helpen wij u zo weer een beetje op weg.

Prijs
De Europees/Frans eiken vloer is erg populair en wordt verkocht vanaf circa 35 euro per vierkante meter. PVC vloeren worden verkocht vanaf circa 10 euro per vierkante meter. Echter de prijzen van de betere pvc vloeren lopen al gauw op tot circa 30 euro per vierkante meter.

Onderhoud
Een pvc vloer is gemakkelijk te onderhouden met een dweil, stofzuiger of bezem. PVC vloeren hebben geen bijzonder onderhoud nodig. Een houten vloer vergt meer onderhoud. In het hout kunnen vocht of vlekken trekken als deze niet snel verwijderd worden. Daarnaast is het periodiek (eens in de zoveel jaar) nodig de vloer helemaal opnieuw te behandelen. Pas bij een houten vloer ook op met zonlicht, dit kan de planken doen verkleuren.

Materiaal
Pvc wordt gemaakt uit aardolie en keukenzout. De vloer gemaakt van pvc is gemiddeld ongeveer 2 tot 3 mm dik. PVC vloeren voorzien van een klik systeem of met een hdf ondergrond zijn dikker. Voor een houten vloer worden veel verschillende soorten hout gebruikt. Belangrijkste voorwaarde is dat de houtsoort sterk genoeg is. In Nederland is de Frans Eiken (ook wel Europees eiken genoemd) vloer erg in trek . Andere houtsoorten zijn bijvoorbeeld grenen, essen, noten en kersen.

Geluidsoverlast
Een houten vloer is gehoriger dan een pvc vloer. Een zelfklevende of verlijmde pvc vloer is helemaal stil. Een pvc vloer met een goede ondervloer mag ook in een appartementgebouw worden gelegd. Hout is niet geschikt voor appartementen omdat het vrijwel altijd boven de in de VvE-reglementen vastgelegde geluidsnorm komt.

Vloerverwarming
Een pvc vloer kan prima in combinatie met vloerverwarming. Bij hout ligt het wat ingewikkelder. Er zijn houten vloeren die geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. Laat je echter goed voorlichten want het kan zeker niet standaard.

Waterbestendig
Pvc kan prima tegen water en vocht en wordt daarom ook vaak in kelders en badkamers gelegd. Houten vloeren worden vooraf behandeld zodat ze waterafstotend zijn. Water en vocht kan wel tussen de planken komen waardoor deze krom trekken. Zorg daarom altijd voor een droge vloer.

Leggen
Het is raadzaam een houten vloer te laten leggen door een professional. Dit is zeker geen eenvoudige klus. PVC vloeren, en dan met name de klik variant, zijn wel vrij eenvoudig zelf te leggen. Dit drukt natuurlijk ook de kosten ten opzichte van een houten vloer.

Beschadigingen
Hout heeft van nature al nerven en putten. Kleine beschadigingen zullen hierdoor nauwelijks opvallen. Kleine beschadigingen aan een pvc vloer kunnen soms met onderhoudsproducten worden hersteld. Wilt u echt een lamel vervangen dan kan dit in het geval van verlijmde pvc vloer vrij eenvoudig. Heeft u een klik pvc vloer dan is dit ingewikkelder.

Conclusie
Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling, maar vergt wel veel onderhoud. PVC is een goedkoper en praktischer alternatief.

De foto is afkomstig van Knulst PVC vloeren.

10+ Beste Vloeren - Alle Top Vloerenzaken
• Knulst Vloeren
   
(Nunspeet Gelderland) score 9,6 uit 394 ervaringen
• Slingerland Tegels
   
(Hardinxveld-Giessendam Zuid-Holland) score 9,8 uit 152 ervaringen
• Europa Parket
   
(Barneveld Gelderland) score 9,6 uit 425 ervaringen
• Luxury Floors
   
(Kampen Overijssel) score 9,5 uit 263 ervaringen
• Vloerenhuis Putten
   
(Putten Gelderland) score 9,3 uit 77 ervaringen
• Bebo Parket
   
(Vriezenveen Overijssel) score 8,4 uit 81 ervaringen
• Tegelhuys Wijhe
   
(Wijhe Overijssel) score 9,4 uit 88 ervaringen
• LAB21
   
(Oostzaan Noord-Holland) score 8,0 uit 480 ervaringen

U kunt ook de lijst met de Beste 10+ Vloerenwinkels bekijken.
Reacties
Er zijn 12 reacties bij dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
“Een perfecte vloer”
Betreft Europa Parket Door Cris Loderus op zaterdag 23 okt 2021 21
PVC vloer met hout structuur laten leggen en afgewerkt met 9 cm hoge witte plinten. De service van Europaparket is er één van grote klasse, vanaf de eerste info in de winkel tot aan het laatste plintje is alles super uitgevoerd. Er komt best veel bij kijken om een perfecte vloer te realiseren maar Europaparket heeft laten zien dat zij alles beheersen. Een bedrijf om zeker te bezoeken als u een nieuwe vloer overweegt.
FOTO VAN CRIS LODERUS
“Aanrader”
Betreft LAB21 Door Melissa op maandag 3 mei 2021 21
Mooie kwaliteit vloeren, vriendelijk en goede service! Wij zijn erg prettig geholpen bij Lab21. De medewerkers geven goed en passend advies, zijn geduldig en sluiten aan bij de wensen van de klant. De vloeren zijn van goede en mooie kwaliteit. Ze voelen fijn aan en zijn makkelijk te onderhouden. Wij hebben een PVC vloer gekocht, maar het lijkt net echt hout. Wij besloten later het de vloer door te leggen in het hele huis. Het bijbestellen van de vloer was geen probleem en goed en snel geregeld. Lab21 is zeker een aanrader!
FOTO VAN MELISSA
“PVC vloer”
Betreft LAB21 Door Albert Koster op zaterdag 13 mrt 2021 21
Onze ervaring met de PVC vloer die we hebben gekocht is super. Perfect gelegd, hierdoor heeft de vloer een uitstraling wat van echt hout niet is te onderscheiden.
FOTO VAN ALBERT KOSTER
“PVC vloer”
Betreft Vloerenhuis Putten Door K op zondag 8 sep 2019 19
Wij hebben een PVC-vloer (hout look) laten leggen op beide etages, incl plinten. Alles is keurig gelegd en met een goede service van begin tot einde!
“Hulde”
Betreft Knulst Vloeren Door Elly Faber-van Roest op maandag 13 mei 2019 19
Prachtige hout look pvc vloer in groot gedeelte van ons huis, zo mooi dat zelfs ik nog dagelijks stil geniet van hoe mooi dit is geworden. Meer dan uitstekend geholpen door Knulst. Onze klus moest steeds maar uitgesteld worden vanwege oponthoud in onze verbouwing. Toen uiteindelijk het zover was dat de vloer gelegd kon worden, hebben ze alles in het werk gesteld ons toch zo spoedig mogelijk in te plannen. Hulde en een diepe buiging voor deze vloeren specialist!
“Germania Schwarzwald”
Betreft Stox Vloeren en Keukens Door Sylvia op dinsdag 7 mei 2019 19
Wij hebben een Wit geoliede houten vloer "Germania Schwarzwald" gekocht met grote witte plinten en afplakplintjes in zelfde kleur dan de vloer. Wij zijn goed geholpen en juiste informatie ontvangen over does en donts van pvc, lamellen of hout. Vloer is prachtig gelegd. Helaas met verkeerde kleur plintjes vonden wij. Dit is snel en accuraat hersteld door de legger Mevlut. Hij liet ons zelf kiezen uit de juiste plakplintjes vanuit de leverancier. Heel blij met deze mooie vloer.
“PVC vloer”
Betreft Knulst Vloeren Door Hanneke de Bakker op maandag 1 apr 2019 19
We hebben een PVC-vloer gekocht; eigenlijk gingen we kijken naar een gietvloer of, als tweede keuze, een houten vloer. Het huis dat we gekocht hadden, dateert van 1840 en had verschillende vloeren (hout op hout, plavuizen op een zeer ongelijke vloer en plavuizen die los lagen). Ze lagen ook niet allemaal op dezelfde hoogte. Na gedegen advies zijn we gegaan voor een PVC-vloer. Iedereen heeft enorm zijn best gedaan om goed advies te geven en om de vloer onder deze lastige omstandigheden te leggen. Het is uiteindelijk prachtig geworden. Bedankt!
“Vervanging parket”
Betreft Knulst Vloeren Door H.J.Wols op maandag 17 sep 2018 18
Na vel jaren gebruik werd het tijd onze parket te laten vervangen of te laten schuren en lakken. Drie bedrijven (gevonden via internet) bezochten wij waaronder Knulst Vloeren (dat heet bij ons "de markt verkennen"). Het eerste bezoek was onzerzijds informatief en wij gingen naar huis met een aantal stalen voor PVC vloeren. In het gesprek en later thuis bleek dat overstappen op een PVC vloer problemen gaf met het openen en sluiten van de schuifpui. Bij ons tweede bezoek hebben wij uitvoerig gesproken over de vloer opschuren en lakken in een zo licht mogelijke kleur. Wij kregen duidelijke antwoorden en de offerte viel ons niet tegen. De vloer is enkele weken later geschuurd en gelakt in anderhalve dag. Er is keurig, bijna stofvrij, gewerkt. De nieuwe plinten zijn geplaatst en op de kopse kanten op een bijzondere manier afgewerkt zo danig dat men niet tegen afgezaagd hout aankijkt. De bovenkant van de plinten zijn, daar waar het kon, met witte kit gekit, zodat het een geheel is geworden. Tegelijk hebben wij in de keuken een PVC-vloer laten leggen, die er mooi en strak en ook goed afgewerkt uit ziet. Bij een volgende klus met een vloer zullen wij zeker weer bij Knulst Vloeren gaan informeren naar de mogelijkheden.
“Eikenhouten vloer en laminaat”
Betreft Europa Parket Door A.M.T. Namba-Horstink op dinsdag 26 sep 2017 17
Eikenhouten vloer in twee kamers en laminaat in vier kamers. Goed advies in de winkel bij het uitzoeken. Duidelijk en eerlijk in planning in uitvoering. Zeer goede communicatie, mondeling en per mail waarbij gemaakte afspraken duidelijk worden vastgelegd, daardoor geen misverstanden. En afspraken worden nagekomen. Goede "nazorg", spleten werden opgevuld en aansluiting van hout en laminaat naar pvc vloer werd goed opgelost.
“PVC met houtlook”
Betreft Knulst Vloeren Door Joost de Groot op vrijdag 17 jun 2016 16
PVC vloeren voor begane grond, 1e en tweede verdieping gekocht, en ook de traptreden laten "bekleden" met PVC. Veel complimenten gekregen van bezoekers en verbaasde blikken: PVC? Ik dacht dat het hout was... Ik kan iedereen Knulst aanraden. Als het PVC over 25 jaar versleten is bestel ik daar opnieuw ;-).
“Prima zaak”
Betreft Eemland Parket Door Corina Wouterse op maandag 3 aug 2020 20
Een mooie pvc-vloer uitgezocht bij Eemland Parket/Eemland Vloeren. De verkoper dacht op een prettige en eerlijke manier mee over wat mogelijk was in mijn woonkamer. Over de begane grond wilde ik over de bestaande gietvloer heen een andere vloer. Ik mocht een aantal stalen meenemen zodat ik thuis kon bekijken wat ik er van vond. Uiteindelijk mijn keuze laten vallen op een mooie lichte pvc houtlook voor de woonkamer en antracietgrijze tegels voor de hal en keuken. De verkoper maakte ter plekke de offerte en berekende ook nog even wat de prijs zou zijn wanneer ik voor hout zou gaan. De verkoper -hoewel een hout-liefhebber :)- gaf aan dat ik in mijn situatie echt beter af zou zijn met pvc. Een afspraak om de vloer te leggen was snel gemaakt. Eén werkdag voor de vloer gelegd zou worden ontving ik de factuur met daarin het verzoek om een 50% aanbetaling. Het resterende deel bij oplevering en in mijn optiek niet meer dan redelijk. De vloer is in twee dagen gelegd, keurig vakwerk, vriendelijke mensen. Bij oplevering bleek dat er net iets te weinig plinten en afwerking besteld was dus dat zou snel volgen. En dat is vandaag gebeurd; geleverd, geplaatst: alles weer volgens afspraak. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik Eemland Parket een hele prima zaak vind en een aanrader voor als je op zoek bent naar vakmanschap, heel veel keuze, eerlijke adviezen en goede begeleiding gedurende het proces.
“Slecht voorgelicht”
Betreft Handyfloor Door Wesley Lai op maandag 3 apr 2017 17
PVC kliklaminaat met hout print en hout structuur gekocht bij Handyfloor. Enorme spijt. Tijdens het leggen ontdekten we pas dat het structuur dat je kunt voelen helemaal niet goed aansloot met de print dat je ziet. Je kunt heel goed zien dat het structuur wel aan moet sluiten met het print als je het vergelijkt met prints op andere platen. Want je ziet gewoon dat het past, alleen is er duidelijk de verkeerde structuur op de verkeerde prints geplaatst. Op bepaalde plekken lijkt het also de vloer is gesmolten, omdat daar plots structuur van een grote knoest zit zonder dat je een knoest ziet. Erg storend. Als de zon hoog staat is het niet erg goed te merken, maar als de zon laag staat is het verschil enorm duidelijk. In hun showroom staan dezelfde vloeren, daar schijnt het licht van boven en zal het je niet zo 123 opvallen. Wel vroegen wij de verkoper in Rotterdam tijdens de aankoop waarom er prijsverschillen zijn tussen 29,90 en 32,90 vloeren. Zijn antwoord was kwaliteitsverschil blahblahblah, geen woord gerept over het probleem met structuur. Nu we erop terugkomen, zegt hij doodnormaal dat de vloer zo hoort en dat wij gewoon niet goed hebben opgelet in de showroom. Dat het niet goed is geproduceerd is normaal. Dat het goed is uitgevoerd, dat is een extraatje en tevens iets duurder... omgekeerde wereld. Wat ons erg dwars zit is dat toen wij vroegen over het prijsverschil, dat er niet direct een eerlijk antwoord is gegeven over het probleem met de structuur. Zodat wij onze keuze erop kunnen aanpassen. Correcte informatie verschaffing is wel het minste wat je zou mogen verwachten van een betrouwbare winkel, helaas is het hier niet het geval. Mocht dit soort structuur problemen jou niets uitmaken, dan zijn de vloeren best ok. (ik moet nu wel nog testen of ik problemen ga krijgen met uitzetting bij vloerverwarming, want ik kan helaas niet meer alles geloven wat de verkoper heeft beweerd.) Mocht je een perfecte vloer willen hebben voor je woning, dan raad ik je aan om elders te gaan zoeken.
Meer artikelen