Feedback
Alle Vloerenwinkels Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland)
129 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
321 ervaringen
Barneveld (Gelderland)
383 ervaringen
Putten (Gelderland)
85 ervaringen
Kampen (Overijssel)
212 ervaringen
Vriezenveen (Overijssel)
173 ervaringen
Leiderdorp (Zuid-Holland)
2 ervaringen
6,8
LAB21
Oostzaan (Noord-Holland)
49 ervaringen

Verschil laminaat vloer en een pvc vloer


Twijfel je tussen een laminaat vloer en een pvc vloer? Aan de hand van een aantal eigenschappen en kenmerken worden in onderstaand artikel de verschillen tussen een laminaat vloer en een pvc vloer uitgelegd.

Prijs
Niet onbelangrijk dus laten we hier maar gelijk mee beginnen. De prijzen van laminaat variëren van ongeveer 5 euro tot 40 euro per vierkante meter. PVC vloeren zijn in de regel iets duurder en beginnen vanaf een euro of 10 per vierkante meter tot circa 45 euro per vierkante meter.

Onderhoud
Zowel laminaat als PVC is onderhoudsvriendelijk en beide zijn gemakkelijk schoon te maken met een stofzuiger of dweil. Een laminaat vloer is gevoeliger voor water en kan als een plas water te lang blijft liggen gaan bobbelen.

Materiaal
Pvc staat voor ‘Polyvinylchloride’ en lijkt erg op zeil. Het is ook dun en soepel. Groot verschil is echter dat zeil wordt verkocht in lange banen op een rol en Pvc vloeren in het algemeen in stroken worden geleverd. Laminaat bestaat uit een aantal samengeperste lagen zoals kunstof en hdf waarvan alleen de bovenste laag bedrukt is met een motief. Ook laminaat koop je in stroken / planken. De pvc stroken hebben een dunnere dikte dan de laminaat stroken.

Geluidsoverlast
Een laminaat vloer wordt in het algemeen zwevend (niet verlijmd aan de ondergrond) gelegd. De ruimte tussen de ondergrond en de vloer kan voor geluidsoverlast zorgen. Een Klik pvc vloer wordt ook zwevend gelegd maar zorgt in de regel voor minder geluidsoverlast dan laminaat. Een zelfklevende pvc vloer wordt direct op de ondergrond geplaatst en er is geen ruimte tussen de vloer en de ondergrond. Er is hierdoor vrijwel geen extra geluidoverlast als u over de vloer loopt. Bij zowel een laminaat vloer als een pvc vloer kan een goede ondervloer de geluidsoverlast verder verlagen.

Vloerverwarming
Heeft u vloerverwarming dan kunt u beter voor een pvc vloer kiezen. Deze laat de warmte beter door. Laminaat vloeren zijn mede door het gebruik van een ondervloer eigenlijk niet zo geschikt voor vloerverwarming.

Waterbestendig
Laminaat kan niet goed tegen vocht. Als laminaat te lang bloot wordt gesteld aan water of vocht kan het gaan bobbelen. PVC vloeren kunnen prima tegen water en zijn dus ook geschikt voor de badkamer of kelder.

Leggen
Zowel pvc vloeren als laminaat vloeren beschikken over een kliksysteem waarmee de onderdelen met elkaar worden verbonden. Er bestaan ook zelfklevende pvc vloeren, hierbij wordt de pvc middels een soort plakband aan de ondergrond gelijmd. Het is ook mogelijk een laminaat vloer te verlijmen aan de ondergrond, dit gebeurt echter maar zelden. Zowel een PVC vloer als een laminaat vloer is zelf te leggen. Omdat er bij een PVC vloer niet gezaagd hoeft te worden (het bijsnijden kan met Stanley mes of schaar) is deze makkelijker te leggen. Afhankelijk van de gekozen vloer en legsysteem moet de ondergrond soms geëgaliseerd worden. Bij PVC stroken is de kans iets groter omdat PVC stroken heel dun zijn. Bij nieuwbouwwoningen is egaliseren meestal niet nodig.

Beschadigingen
Beschadigingen op verlijmde pvc vloeren zijn vrij eenvoudig te repareren omdat de lamellen vervangen kunnen worden. Bij klik pvc en laminaat is het vervangen van een plank of lamel veel lastiger.

Conclusie
PVC vloeren worden steeds populairder. Ten opzicht van laminaat heeft pvc belangrijke voordelen. Net als bij laminaat vloeren is er ook bij pvc vloeren heel veel verschil tussen kwaliteit en herkomst. Welke vloer u ook kiest staar u niet blind op de prijs, een goede kwaliteit is net zo belangrijk.

De foto is afkomstig van Europa Parket.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 14 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door PVC vloeren op woensdag 27 dec 2017 yy
Goed artikel! Duidelijke uitleg.
Door John op dinsdag 19 sep 2017 yy
Mijn vraag, vroeger had je z.g Novilon als je daar een kast op zette en na een tijd verplaatste kreeg je een afdruk te zien is dat ook het geval bij PVC laminaat.
Door Tom op zaterdag 20 mei 2017 yy
We zijn aan het kijken voor een vloer voor onze toekomstige nieuwbouw woning.
Ik.v.m de vloerverwarming kwam ik op pvc uit. Ik zag klik pvc vloer wel zitten .. Ben ik ook een ondervloer nodig . ? Gr Tom
Door gerda op zaterdag 12 nov 2016 yy
hallo. kan plak laminaat op een gewoonde laminaat vloer gelegt worden . of moet je daar nog iets aan doen . mgv gerda.
Door Sybren op maandag 2 mei 2016 yy
Altijd moeilijke keuzes. Daarnaast is service ook belangrijk.
Door A Takkebos op donderdag 15 okt 2015 yy
kan pvcvloer over laminaatvloer gelegd worden?
Door henk op dinsdag 25 aug 2015 yy
Met mijn buro-stoel met wieltjes heb ik mijn zeil al zodanig uitgewalst, dat het golft. Ik zoek het alternatief in pvc of laminaat. Loop ik bij pvc niet hetzelfde risico?
Door Lenie Jacobs op dinsdag 9 jun 2015 yy
Ben blij met de info van James en Ferry Spaan, hierboven. Ik was al een half uur op zoek naar kritische informatie. Moet dit dan alleen van de consument komen?
Door Ferry Spaan op dinsdag 21 apr 2015 yy
PVC is mooier en inderdaad beter voor vloerverwarming, toch hebben wij er vanaf gezien bij onze nieuwbouwwoning. PVC wordt gezien als een van de meest schadelijke stoffen die ook vrijkomt bij vloerverwarming, wie op internet goed zoekt komt genoeg tegen. In Belgie zijn de regels al aangescherpt, omdat er twijfel is over de gezondheid op lange termijn! Dit gaf voor ons de doorslag om het maar niet te doen
Door James op zondag 16 nov 2014 yy
Appartement, bovenburen hebben pvc vloerbedekking met voorgeschreven
ondervloer. Hoorbaar zijn vrijwel alle contactgeluiden, harde voorwerpen, stofzuigermond, Hard schoeisel, verplaatsen meubels.
Geen stemmen.
Overlast ? Ja,,,,,,,,hinderlijk? Ja!
Nog net binnen de frustratiegrens, overweeg verhuizing.
Door Stefan de Geus op dinsdag 16 sep 2014 yy
Afgelopen zaterdag een mooie vloer gekocht, op de valreep voor sluitingstijd. We twijfelden tussen parketlaminaat en PVC. Uiteindelijk met goed advies gekozen voor parketlaminaat mede dankzij de scherpe prijs vanwege het aanbod van een restpartij.
Door Mihaljevic op maandag 23 jun 2014 yy
Wij gingen naar een vloerenzaak voor een laminaatvloer, maar werden daar gewezen op een PVC vloer. We waren gelijk "om" en vorige week is de vloer gelegd.
Door M spruijt op zondag 8 jun 2014 yy
We hebben een easy click pvc vloer gekocht. Het doet zijn naam eer aan het leggen is makkelijker dan met laminaat. Je kan twee kanten opleggen. Handig was ook om veel stroken thuis uit te leggen.
Door Joost op zaterdag 2 feb 2013 yy
Voor onze nieuwe woning zijn we op zoek gegaan naar PVC-vloeren omdat we vloerverwarming kregen. Voor vloerverwarming is PVC de perfecte vloer. Ook voor onze hond is dit een uitkomst, meer grip dan laminaat en we horen hem nu nauwelijks meer lopen.
Meer artikelen