Feedback

RVS aanrechtblad

RVS keukenbladen worden veel gebruikt in professionele keukens, maar ook particulieren kiezen voor RVS. Wat houdt een RVS blad in en wat zijn de eigenschappen?

Soorten rvs

De afkorting RVS staat voor roestvrij staal. Roestvrij stalen bladen zijn er in verschillende varianten die net anders ogen. Afhankelijk van de voorkeur kan je kiezen voor glad RVS, geborsteld/geschuurd RVS, RVS met een fijne ets of RVS met een wafelmotief.
• Glad RVS wordt het meest toegepast in de keuken, aangezien apparatuur, kranen en grepen van RVS ook vaak in glad RVS worden uitgevoerd.
• Geborsteld of geschuurd RVS zorgt voor een meer industrieel uiterlijk.
• RVS met een fijne ets, ook wel leder motief genoemd, is het duurste soort RVS.
• RVS met een wafelmotief is de laatste variant, deze variant is iets duurzamer omdat het een kleiner slijtoppervlak heeft.

Materiaal

Roestvrij of ook wel roestvast staal bestaat uit een legering van vooral ijzer en daarnaast chroom. Het chroom zorgt ervoor dat een dunne laag chroomdioxide wordt gevormd op het oppervlak van het staal. Deze laag beschermt het staal tegen corrosie oftewel roesten. Verder worden vaak de elementen nikkel, molybdeen en titanium toegevoegd aan RVS.

Kleur

RVS bladen hebben per defintief een metaalkleurige c.q. zilverkleurige uitstraling. Hiermee verschilt dit soort bladen van bijvoorbeeld composiet en kunststof dat in alle kleuren mogelijk is.

Levensduur

RVS aanrechtbladen gaan erg lang mee. Bij goed onderhoud kan een RVS aanrechtblad ca. 30 jaar mee gaan.

Vochtbestendigheid

Een RVS aanrechtblad is naadvrij, waardoor het blad volledig waterdicht is. Hierdoor zijn lekkages vrijwel uitgesloten.

Hittebestendigheid

Het plaatsen van een hete pan is bij een RVS aanrechtblad geen probleem. Het blad kan namelijk hoge temperaturen weerstaan.

Vlekgevoeligheid

RVS aanrechtbladen zijn niet vlekgevoelig. Vlekken kunnen zeer eenvoudig worden verwijderd met behulp van een natte doek en een allesreiniger. Vingerafdrukken zijn wel goed zichtbaar op een RVS aanrechtblad.

Krasvorming

Een RVS aanrechtblad is zeer gevoelig voor krassen. Zeker op geborsteld RVS zijn krassen goed zichtbaar. Gebruik dan ook altijd een snijplank.

Hygiëne

Een RVS aanrechtblad is zeer hygiënisch. Omdat het blad naadloos is, kan er geen vuil tussen het blad komen.

Uitstraling

Een RVS aanrechtblad kan koud, industrieel en wellicht goedkoop overkomen. Tegelijkertijd zijn er mensen die een RVS aanrechtblad strak en modern vinden overkomen. Hoe de uitstraling overkomt is een kwestie van smaak. De uitstraling hangt ook af van welke materialen er verder in de keuken worden gebruikt.

Schoonmaken en onderhoud

Normaal is het voldoende om het blad af te nemen met een natte doek. Voor hardnekkige vlekken zijn er speciale schoonmaakmiddelen zoals Staalfix of 3M RVS cleaner. Controleer wel altijd vooraf of een specifiek schoonmaakmiddel gebruikt mag worden op een RVS aanrechtblad.

Montage

Aangezien RVS erg gevoelig is voor krassen, is de montage een zeer secuur werk dat het beste door een vakman kan worden uitgevoerd.

Kosten

RVS is een universeel en veelgebruikt materiaal en een RVS keukenblad is op vele plekken te kopen. Een prijsindicatie per strekkende meter is vanaf ca. 200 euro, maar prijzen kunnen verschillen. Let op dat de eindprijs van het blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat.

Feedback van gebruikers

RVS wordt weinig gekozen door keukenkopers.

Conclusie

Een RVS aanrechtblad is technisch een heel goede keuze. De uitstraling maakt dat veel keukenbezitters echter aan een ander type werkblad de voorkeur zullen geven.
De foto's zijn afkomstig van Tieleman keukens en DB Keukens.  
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.