Feedback

RVS aanrechtblad

De afkorting RVS staat voor roestvrij staal. Hoewel dit type keukenblad veelal gebruikt wordt in professionele keukens, kiezen ook particulieren voor een RVS aanrechtblad. In dit artikel worden eigenschappen van een RVS aanrechtblad besproken.

Soorten
Afhankelijk van uw voorkeur kunt u kiezen voor glad RVS, geborsteld/geschuurd RVS, RVS met een fijne ets of RVS met een wafelmotief.

• Glad RVS wordt het meest toegepast in de keuken, aangezien apparatuur, kranen en grepen van RVS ook vaak in glad RVS worden uitgevoerd.
• Geborsteld of geschuurd RVS zorgt voor een meer industrieel uiterlijk.
• RVS met een fijne ets, ook wel leder motief genoemd, is het duurste soort RVS.
• RVS met een wafelmotief is de laatste variant, deze variant is iets duurzamer omdat het een kleiner slijtoppervlak heeft.

Materiaal
Roestvrij of ook wel roestvast staal bestaat uit een legering van vooral ijzer en daarnaast chroom. Het chroom zorgt ervoor dat een dunne laag chroomdioxide wordt gevormd op het oppervlak van het staal. Deze laag beschermt het staal tegen corrosie oftewel roesten. Verder worden vaak de elementen nikkel, molybdeen en titanium toegevoegd aan RVS.

Kleur
RVS bladen hebben per defintief een metaalkleurige c.q. zilverkleurige uitstraling. Hiermee verschilt dit soort bladen van bijvoorbeeld composiet en kunststof dat in alle kleuren mogelijk is.

Levensduur
RVS aanrechtbladen gaan erg lang mee. Bij goed onderhoud kan een RVS aanrechtblad ca. 30 jaar mee gaan.

Vochtbestendigheid
Een RVS aanrechtblad is naadvrij, waardoor het blad volledig waterdicht is. Hierdoor zijn lekkages vrijwel uitgesloten.

Hittebestendigheid
Het plaatsen van een hete pan is bij een RVS aanrechtblad geen probleem. Het blad kan namelijk hoge temperaturen weerstaan.

Vlekgevoeligheid
RVS aanrechtbladen zijn niet vlekgevoelig. Vlekken kunnen zeer eenvoudig worden verwijderd met behulp van een natte doek en een allesreiniger. Vingerafdrukken zijn wel goed zichtbaar op een RVS aanrechtblad.

Krasvorming
Een RVS aanrechtblad is zeer gevoelig voor krassen. Zeker op geborsteld RVS zijn krassen goed zichtbaar. Gebruik dan ook altijd een snijplank.

Hygiëne
Een RVS aanrechtblad is zeer hygiënisch. Omdat het blad naadloos is, kan er geen vuil tussen het blad komen.

Uitstraling
Een RVS aanrechtblad kan koud, industrieel en wellicht goedkoop overkomen. Tegelijkertijd zijn er mensen die een RVS aanrechtblad strak en modern vinden overkomen. Hoe de uitstraling overkomt is een kwestie van smaak. De uitstraling hangt ook af van welke materialen er verder in de keuken worden gebruikt.

Schoonmaken en onderhoud
Normaal is het voldoende om het blad af te nemen met een natte doek. Voor hardnekkige vlekken zijn er speciale schoonmaakmiddelen zoals Staalfix of 3M RVS cleaner. Controleer wel altijd vooraf of een specifiek schoonmaakmiddel gebruikt mag worden op uw RVS aanrechtblad.

Montage
Aangezien RVS erg gevoelig is voor krassen, is de montage een zeer secuur werk dat het beste door een vakman kan worden uitgevoerd.

Kosten
RVS is een universeel en veelgebruikt materiaal en een RVS keukenblad is op vele plekken te kopen. Een prijsindicatie per strekkende meter is vanaf ca. 200 euro, maar prijzen kunnen verschillen. Let op dat de eindprijs van het blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat.

Feedback van gebruikers
RVS wordt weinig gekozen door keukenkopers.

Conclusie
Een RVS aanrechtblad is technisch een heel goede keuze. De uitstraling maakt dat veel keukenbezitters echter aan een ander type werkblad de voorkeur zullen geven.

Meer aanrechtbladen
- Betonnen aanrechtblad
- Composiet aanrechtblad
- Glazen aanrechtblad
- Granieten aanrechtblad
- Houten aanrechtblad
- Keramisch aanrechtblad
- Kunststof aanrechtblad
- Marmeren aanrechtblad

De foto's zijn afkomstig van Tieleman keukens en DB Keukens.

Lijst met goed gewaardeerde keukenzaken
• Velthuizen Keukens
   
(Woudenberg Utrecht) score 9,7 uit 115 ervaringen
• Kitchen4all
   
(Dronten Flevoland) score 9,8 uit 318 ervaringen
• Roukens en van Gaalen Keukens
   
(Dodewaard Gelderland) score 9,5 uit 53 ervaringen
• Ekelhoff Küchen (D)
   
(Nordhorn Duitsland) score 9,7 uit 442 ervaringen
• Total Home Concept
   
(Lelystad Flevoland) score 9,7 uit 128 ervaringen
• Svea Keuken & Bad Eindhoven
   
(Son Noord-Brabant) score 9,6 uit 67 ervaringen
• Keukenwereld XXL
   
(Poortvliet Zeeland) score 9,7 uit 177 ervaringen
• Avanti Keukens
   
(Kesteren Gelderland) score 9,7 uit 323 ervaringen

U kunt ook de lijst met de Beste 10+ Keukenzaken bekijken.
Reacties
Er zijn 2 reacties bij dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
“Een verademing”
Betreft Kuechenland Ekelhoff Door Fam.Lawant op donderdag 22 sep 2016 16
Ja dat was het zeker, per toeval kwamen wij bij Küchenland Ekelhoff terecht in Nordhorn.
Na eerst rustig rond gekeken te hebben en te observeren bleek dat er wel erg veel Nederlanders in de mooie schone showroom rondliepen, toen hebben wij voor de volgende dag een afspraak kunnen maken met een adviseur/verkoper Jürgen Piesche en dat was een schot in de roos want het klikte meteen en na een aantal uren hadden wij een tekening en een prijs van een Next 125 keuken compleet met Miele apparatuur. Met name de nieuwe manier van koken stoomoven (zonder zout) sprak ons erg aan, kookt bakt en braad enz. en niet te vergeten het mooie aanrechtblad van geborsteld roestvrijstaal erg gemakkelijk in het onderhoud. Wij hadden gelijk een goed gevoel bij dit bedrijf en dat is helemaal uitgekomen van het begin tot het eind. Zoals al eerder beschreven is daar sluiten wij ons volledig bij aan want het is een betrouwbaar solide bedrijf en komt afspraken na die gemaakt zijn en heeft een luisteren oor naar de klant toe. Ook een vermelding waard is van vriendelijk technisch personeel. Daarom een grote pluim voor Küchenland Ekelhoff in Nordhorn.
FOTO VAN FAM.LAWANT
“Weer als nieuw”
Betreft ALL STYLE KEUKENS Door van kints op donderdag 26 nov 2015 15
hadden problemen met de fronten van onze keuken. Eerst bij winkel geweest en die vonden dat alles opnieuw moest, ook blad en gaskookplaten. Toen info bij All style. had van de eerdere ervaring niets verteld. Joost kwam zelf met de opmerkingen , dat de gaskookplaten en rvs blad natuurlijk moesten blijven, de geleiders van de kasten waren van goede kwaliteit, beetje bijstellen en gewoon hergebruiken. Dit alles sprak ons veel meer aan, na wat aanpassingen, hergebruik spullen en nieuwe ladefronten ziet de keuken er weer uit als nieuw. Top.
Meer artikelen