Feedback
Alle Vloerenwinkels Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland)
135 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
334 ervaringen
Barneveld (Gelderland)
397 ervaringen
Putten (Gelderland)
87 ervaringen
Wijhe (Overijssel)
68 ervaringen
Vriezenveen (Overijssel)
173 ervaringen
6,8
LAB21
Oostzaan (Noord-Holland)
89 ervaringen

Parket vloeren

Parket bestaat geheel (massief parket, lamelparket) of gedeeltelijk (fineerparket) uit hout. De parketdelen of planken zijn voorzien van een messing en een groef waardoor ze strak tegen elkaar aan te leggen zijn.

Soorten parket en materiaal
Er zijn drie soorten parket namelijk: massief parket, lamelparket en fineerparket. Elke soort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen.

Massief parket
Dit is gemaakt van massief houten planken met een messing en groef. Deze planken zijn meestal 20 mm tot 22 mm dik. Massief parket kan erg werken (inkrimpen of uitzetten).

Lamelparket
Dit is ook volledig gefabriceerd van hout. Echter om het parket minder te laten werken wordt lamelparket gefabriceerd door 3 lagen hout haaks op elkaar te persen tot 1 plank. De dikte van de vloer kan variëren van 10 mm (dunlamel) tot 20 mm (Duoplank ook wel combiplank of multiplank genoemd).

Fineerparket
Fineerparket bestaat uit 3 verschillende lagen van verschillend materiaal. De toplaag bestaat uit houtfineer. De tussenlaag is van HDF en er is een onderlaag. In sommige gevallen is het parket ook voorzien van een kurklaag om het loopgeluid van een massieve parketvloer te simuleren. Fineerparket lijkt in de opbouw op laminaat en is gemakkelijk te leggen, met als verschil dat u op echt hout loopt. Fineerparket kan niet geschuurd worden en heeft een kortere levensduur.

Levensduur
Bij parket geldt dat hoe dikker het hout is, hoe langer de levensduur is. Massief parket gaat dan ook het langst mee met een levensduur tussen de 40 en 60 jaar. Lamelparket heeft een kortere levensduur dan massief parket, maar kan nog steeds 30 tot 40 jaar mee. Omdat fineerparket het dunst is, heeft deze parketsoort een beperkte levensduur van ca. 10 tot 15 jaar.

Geluidsoverlast
Geluidsoverlast is grotendeels te reduceren door het leggen van een goede ondervloer. Zeker als u in een appartement parket wilt leggen zult u hier goed naar moeten kijken. Dit in verband met de geluidsnorm van de VvE.

Vochtbestendigheid
Als de parketvloer is gelakt of geolied is deze beter tegen water bestand dan een parket vloer die in de was staat. Het is in ieder geval verstandig het parket zo min mogelijk in aanraking te laten komen met vocht. Mocht de vloer toch nat worden droog deze dan snel.

Vlekgevoeligheid
Drankvlekken en overige niet hardnekkige vlekken kunt u verwijderen met een niet te natte doek en een milde allesreiniger. Belangrijk is wel om de vloer direct droog te maken. Bij hardnekkige vlekken kunt u ervoor kiezen om de vloer te schuren. Bij fineerparket kan dit echter niet.

Krasvorming
Parketvloeren zijn redelijk krasgevoelig. Als de krassen alleen in de afwerkingslaag zitten, dan zijn deze relatief makkelijk te verwijderen. Gebruik een schuurspons om de vloer te polijsten. Behandel daarna het geschuurde deel met olie, was of lak. Als de kras in het hout zelf zit, schakel dan een specialist in.

Vloerverwarming
Afhankelijk van de houtsoort en de dikte en breedte van de plank is vloerverwarming bij parket mogelijk. Over het algemeen is vloerverwarming bij massief parket niet mogelijk en bij lamelparket en fineerparket wel.

Uitstraling
Een parket vloer heeft net als een houten vloer een warme en natuurlijke uitstraling. Het heeft als voordeel dat het in bijna elk interieur past.

Schoonmaken en onderhoud
Parket kunt u stofzuigen en/of vegen. Doe dit regelmatig want zand en vuil kunnen gaan schuren op de vloer waardoor de beschermlaag beschadigd raakt. Zowel massief parket als lamelparket kunnen een aantal maal geschuurd worden. Daarnaast is het raadzaam 1 of meerdere malen per jaar de vloer opnieuw in de lak, olie of wax te zetten. Fineerparket kan niet geschuurd of gelakt worden.

Montage
Bedrijven die parket vloeren verkopen bieden vaak ook aan deze te leggen. Dit kan, mede gelet op de garantie, een goede keus zijn. Als u er toch voor kiest om de vloer zelf te leggen houd er dan rekening mee dat de parketvloer eerst een aantal dagen moet acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd gaat worden. Als u dit niet doet kan de vloer gaan werken kort nadat u hem heeft gelegd, er kan dan zoveel spanning op de planken komen waardoor ze gaan scheuren.

Merken en producenten
Er zijn veel producenten van parket. Enkele in Nederland bekende namen zijn:
- Ambiant Parket
- Aubrey
- Bauwerk parquet
- Berg & Berg
- BerryAlloc
- Boen
- Bruynzeel parket
- ChacoWood
- Combiwood parket
- Dilegno
- Flamingo Parket
- Haro
- Hakwood
- Hollansche vloer
- ter Hürne
- Junckers
- Inpa
- Kährs
- Karelia hardwood floors
- Old Floor Italy
- Woodpecker
- Parquets Marty
- Vink Houten Vloeren
- Parador
- Par-ky
- Tarkett
- Solidfloor

Kosten
In de regel is fineerparket het goedkoopst met een prijs tussen ca. 25 en ca. 40 euro per vierkante meter. Lamelparket kost tussen ca. 40 en ca. 60 euro per vierkante meter. Massief parket is te verkrijgen vanaf ca. 50 tot en met ca. 100 euro per vierkante meter.

Conclusie
Parket is een echt natuurproduct, maar wel vrij duur. Ondanks dat er veel goedkopere alternatieven zijn, kiezen veel mensen nog steeds voor parket vanwege de warme en natuurlijke uitstraling.

De foto is afkomstig van Europa Parket.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 15 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door Jacob op woensdag 10 feb 2016 yy
Wij hebben onze parket vloer laten schuren en in de olie gezet incl het aanbrengen van nieuwe plinten. Dit is keurig gelukt.
Door B.K. op dinsdag 12 jan 2016 yy
Wij hebben in ons verbouwde huis lamelparket laten leggen. Bleek door omstandigheden (vocht) dat de ruimte niet tijdig gereed was voor het leggen. Door uitstekende service en samenwerking hebben we de legdatum op korte termijn nog kunnen verleggen. Dit is iets om rekening mee te houden.
Door S.R. op woensdag 2 dec 2015 yy
Onlangs een eiken lamel parket gekocht. Deze is diep geborsteld, super stoer!
Door A.M. op vrijdag 13 nov 2015 yy
We hebben een rustieke parketvloer gekocht. De monsterborden in de winkel zijn toch anders dan het parket wat in je huis wordt gelegd. Dat zeggen ze er wel bij in de winkel maar toch moest ik wel wennen aan het resultaat. Het parket is heel erg netjes gelegd. Na verloop van tijd begin ik het parket steeds mooier te vinden. Na de verhuizing hadden we flinke schade ,een hele diepe kras. Dit is prachtig gerenoveerd, het kostte wel wat maar het resultaat mag er zijn. We hadden eerder een gelakte parketvloer en nu een vloer in de olie. Dat is wel een groot verschil wb onderhoud. Het is een prachtige vloer maar vraagt zeker meer onderhoud dan een gelakte vloer.
Door Remco op zondag 25 okt 2015 yy
We hebben gekozen voor een parketvloer,met een lage CW waarde. Ons nieuwbouwhuis heeft vloerverwarming als hoofdverwarming, en daarbij was de CW waarde voor ons zeer belangrijk: we wilden wel parket, maar het hout moest niet de grote isolator worden die de warmte van de vloerverwarming tegenhoudt. De installatie van ons nieuwe huis specificeert een maximale CW waarde van 0,07 (erg laag). De vloer is in 3 dagen volledig gelegd. Er wordt niet gelegd zolang het vochtpercentage hoger is dan 1.8%. Leggen is hierdoor eerste keer uitgesteld, dit was even lastig maar ik ben blij dat men hier geen concessies doet.
Door R.J. op dinsdag 29 sep 2015 yy
Zo'n 15 jaar geleden besloten wij in onze nieuwe woning parket te nemen. Na al die jaren van intensief gebruik was het echter wel aan een opknapbeurt toe. Het parket is geschuurd en in de olie gezet. Het ziet er weer als nieuw uit. Tot slot : De werkzaamheden waren binnen een dag geklaard en tot onze verbazing was er nergens in huis veel stof - waar we in eerste instantie wel bang voor waren - te vinden.
Door Mandy van harskamp op woensdag 15 jan 2014 yy
Wij hebben vier jaar geleden een parketvloer gekocht, maar wij hebben nooit advies gekregen hoe we dit het beste konden behandelen, hierdoor was onze vloer helemaal uitgedroogd en een druppeltje nattigheid werd al een vlek. Nadat wij advies gevraagd hebben hebben wij besloten het advies op te volgen en de vloer te behandelen en toen kon het goed worden opgelost
Door J van Beek op zondag 29 dec 2013 yy
Na 15 jaar intensief op de vloer geleefd te hebben zijn er enkele beschadigde vloerdelen vervangen. Na het opnieuw schuren en lakken van de vloer is hij weer helemaal nieuw.
Door antonia op dinsdag 17 dec 2013 yy
Blijf erbij bij het leggen van het parket zodat planken met beschadiging niet met beschadiging er in worden gelegd (is helaas bij ons gebeurd) na een aantal keren bellen wel netjes opgelost.
Door Johan Blom op dinsdag 26 nov 2013 yy
Na er 15 jaar intensief op geleefd te hebben zag het parket er vrij haveloos uit. Het is nu geschuurd en vervolgens in de olie gezet. Ook heeft de parket-vakman nieuwe plintlatjes aangebracht en, waar nodig, op maat gezaagd. Alles is met grote zorgvuldigheid en deskundigheid gedaan. De vloer ziet er weer fantastisch uit - als nieuw eigenlijk.
Door erica op vrijdag 4 okt 2013 yy
We hebben parket besteld voor één van onze vakantiehuizen, ons chalet in Zwitserland, dit is een abdijvloer, oud gemaakt. Een geweldige sfeervolle vloer die samen met het steigerhout aan de wanden het plaatje compleet heeft gemaakt.
Door Bart op donderdag 4 jul 2013 yy
Wij hebben lamelparket in de woonkamer, maar wij zijn er niet tevreden over. De vloer ligt er nu ruim een half jaar in, de vloer ziet er nu al niet meer uit. hij krast ontzettend. Als je er ook maar iets op laat vallen zit er al een deuk in.
Door Jeroen op zondag 23 jun 2013 yy
Nadat we een rondje parketbedrijven in de regio Amersfoort achter de rug hadden kwamen wij er achter dat er maar weinig bedrijven echt van hun vak afweten.
Door Harry op woensdag 19 jun 2013 yy
Wij hebben een bestaande parketvloer in ons huis liggen en deze is door een vakman opgeknapt waardoor hij nu weer járen meekan en er als nieuw uitziet.
Door Marja op maandag 3 jun 2013 yy
We hebben een massief kambala parketvloer en deze moest door het weghalen van de open haard parket aangeheeld worden. Er is een offerte gemaakt voor schuren, aanhelen, plinten en oliën van de geschuurde delen. Wij zijn, twee maanden na de uitvoering, niet tevreden over de vloer. Met name over de dofheid bij de geschuurde en ingelegde stukken in vergelijk met de bestaande vloer. De vloer heeft ook geen oliebehandeling na het schuren gehad terwijl dit wel in offerte stond aangegeven.
Meer artikelen