Feedback
Alle Vloerenwinkels Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland)
135 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
342 ervaringen
Barneveld (Gelderland)
404 ervaringen
Kampen (Overijssel)
238 ervaringen
Putten (Gelderland)
79 ervaringen
Wijhe (Overijssel)
72 ervaringen
Vriezenveen (Overijssel)
172 ervaringen
Leiderdorp (Zuid-Holland)
2 ervaringen

Linoleum marmoleum vloeren


Linoleum vloeren bestaan al sinds 1860 en worden bijna overal gebruikt. In dit artikel zullen de eigenschappen van deze vloersoort worden besproken.

Linoleum of marmoleum
Marmoleum is de merknaam waaronder het bedrijf Forbo haar linoleum op de markt brengt. In dit artikel kan overal waar linoleum staat dus ook marmoleum worden gelezen. Als u in Nederland linoleum aanschaft, dan is de kans groot dat het gaat om marmoleum van Forbo.

Soorten linoleum
Linoleum kent geen verschillende soorten, maar is wel leverbaar in verschillende vormen. Zo is marmoleum leverbaar in banen, tegels of panelen.

Materiaal
Linoleum vloeren worden gemaakt van een combinatie van 5 verschillende grondstoffen: lijnolie, houtmeel, hars, jute en kalksteen. Het is voor meer dan 95% een natuurproduct. Linoleum als materiaal is licht en flexibel.

Levensduur
Linoleum heeft een lange levensduur en is bestand tegen hoge belasting. Bij goed onderhoud kan het meer dan 40 jaar mee. Aangezien het een natuurproduct is, is de vloer tevens milieuvriendelijk.

Geluidsoverlast
Linoleum vloeren zijn geluidsdempend en zijn daarom geschikt voor appartementen. De vloer kan geluidsisolerender worden gemaakt door middel van een geluidsdempende ondervloer.

Vochtbestendigheid
Linoleum vloeren zijn minder geschikt voor natte ruimtes, omdat de ondervloer niet langdurig nat mag blijven. Er bestaat dan een kans dat het marmoleum dan loslaat of uitzet/krimpt.

Vlekgevoeligheid
Vlekken zijn relatief makkelijk te verwijderen met een natte doek. Tevens zal er door de houtmeel en kalksteen geen laagje vuil op de vloer kunnen plakken.

Krasvorming
Linoleum kan over het algemeen goed tegen krassen. Ook zal er geen slijtage plaatsvinden op plekken waar veel gelopen wordt.

Vloerverwarming
Linoleum is geschikt voor vloerverwarming. Echter geldt wel dat hoe dikker het linoleum is, hoe minder goed de warmteoverdracht is.

Uitstraling
Omdat linoleum een natuurproduct is, zorgt het voor een natuurlijke uitstraling. Omdat er veel verschillende kleuren en patronen beschikbaar zijn, past de vloersoort in veel interieurs. Linoleum heeft een ietwat matte uitstraling.

Schoonmaken en onderhoud
Aangezien linoleum naadloos is, trekt er geen vuil in. Ook blijft er door de houtmeel en kalksteen geen vuil aan de oppervlakte plakken. Linoleum is antistatisch. Linoleum is dus een hygiƫnische vloersoort en wordt vanwege deze eigenschap ook gebruikt in bijvoorbeeld ziekenhuizen. De vloer is eenvoudig schoon te maken met een stofzuiger en een dweil. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen wordt afgeraden. De vloer moet periodiek worden voorzien van een nieuwe zeepfilmlaag die beschermt tegen aanhechtend vuil.

Montage
Omdat linoleum zo strak mogelijk gelegd moet worden, is sterk aan te raden om het leggen van de vloer aan een specialist over te laten. Linoleum vloeren worden in de regel verlijmd. De ondervloer moet vlak en hard zijn.

Kosten
De prijs van een linoleum vloer kan sterk verschillen. Dit is vooral afhankelijk van de kwaliteit van de materialen en de dikte van de vloer. Er zijn linoleum vloeren van ca. euro 35,- per vierkante meter, maar er zijn ook linoleum vloeren van ca. euro 100,- per vierkante meter.

Vergelijking met PVC vloeren
Linoleum vloeren hebben qua flexibiliteit en duurzaamheid vergelijkbare eigenschappen als PVC vloeren. Vaak vindt daarom een keuze plaats tussen PVC en linoleum. In vergelijking met PVC vloeren heeft linoleum een wat matte natuurlijke uitstraling en heeft PVC een iets helderdere uitstraling.

Conclusie
Als u op zoek bent naar een natuurlijke vloer, dan is linoleum een goede keuze. Het is een hygiƫnische vloersoort die slijtvast is. Tevens is de vloer makkelijk te reinigen en is de vloer in veel kleuren leverbaar.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 6 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door Wim op zaterdag 20 mei 2017 yy
Wij hebben een appartement met 'zwevende' vloer gekocht. Forbo adviseert een geluidsreducerende ondervloer, Vereniging Eigen Huis zegt dat dat in ons appartement (met zwevende' vloer) niet nodig is. Beiden zijn partijen die ik als kundig acht, wie heeft er gelijk?
Door Jos op donderdag 20 aug 2015 yy
De uitstraling van een dergelijke vloer is een beetje mat. Waar andere vloersoorten zoals een houten vloer een kamer een extra mooie uitstraling kunnen geven, zal marmoleum / linoleum door de matte look niets voor de ruimte doen en zelfs iets vlakker maken. Iets om rekening mee te houden bij de keuze.
Door W. Cosijn op woensdag 20 aug 2014 yy
Wij waren op zoek naar marmoleum. Het was nodig om onze vloer te egaliseren. Het is marmoleum is uitstekend gelegd.
Door hvo op maandag 31 mrt 2014 yy
De Forbo Linoleum (Marmoleum 3708) vloer is goed gelegd op een foam en ondervloer (Quickfit) van Forbo. De vloerenlegger heeft van tevoren goed overlegd hoe om te gaan met de open trap, aansluiting op de tegels in de keuken. Er zit in de woonkamer ook een luik dit is keurig uitgesneden zonder stripjes o.i.d. De vloer zou met een stripje op de keukenvloer worden aangesloten, in de praktijk bleek het echter mooier om deze overgang niet te voorzien van een stripje. Ook om staanders van de open trap in de kamer is het linoleum keurig afgewerkt.
Door Fam. H op zaterdag 30 nov 2013 yy
We hebben marmoleum. Uitvlakken en leggen vlot gedaan. Marmoleum ligt perfect. Gratis polish voor het marmoleum bijgeleverd.
Door Chris op woensdag 18 sep 2013 yy
Het leggen van linoleum luistert nauw, maar bij ons heeft de leverancier prima werk geleverd.
Meer artikelen