Feedback

Linoleum marmoleum vloeren


Linoleum vloeren bestaan al sinds 1860 en worden bijna overal gebruikt. In dit artikel zullen de eigenschappen van deze vloersoort worden besproken.

Linoleum of marmoleum
Marmoleum is de merknaam waaronder het bedrijf Forbo haar linoleum op de markt brengt. In dit artikel kan overal waar linoleum staat dus ook marmoleum worden gelezen. Als u in Nederland linoleum aanschaft, dan is de kans groot dat het gaat om marmoleum van Forbo.

Soorten linoleum
Linoleum kent geen verschillende soorten, maar is wel leverbaar in verschillende vormen. Zo is marmoleum leverbaar in banen, tegels of panelen.

Materiaal
Linoleum vloeren worden gemaakt van een combinatie van 5 verschillende grondstoffen: lijnolie, houtmeel, hars, jute en kalksteen. Het is voor meer dan 95% een natuurproduct. Linoleum als materiaal is licht en flexibel.

Levensduur
Linoleum heeft een lange levensduur en is bestand tegen hoge belasting. Bij goed onderhoud kan het meer dan 40 jaar mee. Aangezien het een natuurproduct is, is de vloer tevens milieuvriendelijk.

Geluidsoverlast
Linoleum vloeren zijn geluidsdempend en zijn daarom geschikt voor appartementen. De vloer kan geluidsisolerender worden gemaakt door middel van een geluidsdempende ondervloer.

Vochtbestendigheid
Linoleum vloeren zijn minder geschikt voor natte ruimtes, omdat de ondervloer niet langdurig nat mag blijven. Er bestaat dan een kans dat het marmoleum dan loslaat of uitzet/krimpt.

Vlekgevoeligheid
Vlekken zijn relatief makkelijk te verwijderen met een natte doek. Tevens zal er door de houtmeel en kalksteen geen laagje vuil op de vloer kunnen plakken.

Krasvorming
Linoleum kan over het algemeen goed tegen krassen. Ook zal er geen slijtage plaatsvinden op plekken waar veel gelopen wordt.

Vloerverwarming
Linoleum is geschikt voor vloerverwarming. Echter geldt wel dat hoe dikker het linoleum is, hoe minder goed de warmteoverdracht is.

Uitstraling
Omdat linoleum een natuurproduct is, zorgt het voor een natuurlijke uitstraling. Omdat er veel verschillende kleuren en patronen beschikbaar zijn, past de vloersoort in veel interieurs. Linoleum heeft een ietwat matte uitstraling.

Schoonmaken en onderhoud
Aangezien linoleum naadloos is, trekt er geen vuil in. Ook blijft er door de houtmeel en kalksteen geen vuil aan de oppervlakte plakken. Linoleum is antistatisch. Linoleum is dus een hygiënische vloersoort en wordt vanwege deze eigenschap ook gebruikt in bijvoorbeeld ziekenhuizen. De vloer is eenvoudig schoon te maken met een stofzuiger en een dweil. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen wordt afgeraden. De vloer moet periodiek worden voorzien van een nieuwe zeepfilmlaag die beschermt tegen aanhechtend vuil.

Montage
Omdat linoleum zo strak mogelijk gelegd moet worden, is sterk aan te raden om het leggen van de vloer aan een specialist over te laten. Linoleum vloeren worden in de regel verlijmd. De ondervloer moet vlak en hard zijn.

Kosten
De prijs van een linoleum vloer kan sterk verschillen. Dit is vooral afhankelijk van de kwaliteit van de materialen en de dikte van de vloer. Er zijn linoleum vloeren van ca. euro 35,- per vierkante meter, maar er zijn ook linoleum vloeren van ca. euro 100,- per vierkante meter.

Vergelijking met PVC vloeren
Linoleum vloeren hebben qua flexibiliteit en duurzaamheid vergelijkbare eigenschappen als PVC vloeren. Vaak vindt daarom een keuze plaats tussen PVC en linoleum. In vergelijking met PVC vloeren heeft linoleum een wat matte natuurlijke uitstraling en heeft PVC een iets helderdere uitstraling.

Conclusie
Als u op zoek bent naar een natuurlijke vloer, dan is linoleum een goede keuze. Het is een hygiënische vloersoort die slijtvast is. Tevens is de vloer makkelijk te reinigen en is de vloer in veel kleuren leverbaar.

10+ Beste Vloeren - Alle Top Vloerenzaken
• Slingerland Tegels
   
(Hardinxveld-Giessendam Zuid-Holland) score 9,8 uit 146 ervaringen
• Knulst Vloeren
   
(Nunspeet Gelderland) score 9,6 uit 435 ervaringen
• 't Vloerenhuis
   
(Putten Gelderland) score 9,7 uit 78 ervaringen
• Europa Parket
   
(Barneveld Gelderland) score 9,6 uit 414 ervaringen
• Luxury Floors
   
(Kampen Overijssel) score 9,3 uit 253 ervaringen
• J&M Vloeren
   
(Leiderdorp Zuid-Holland) score 7,0 uit 2 ervaringen
• Bebo Parket
   
(Vriezenveen Overijssel) score 8,1 uit 56 ervaringen
• LAB21
   
(Oostzaan Noord-Holland) score 8,0 uit 723 ervaringen

U kunt ook de lijst met de Beste 10+ Vloerenwinkels bekijken.
Reacties
Er zijn 8 reacties bij dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
“Aanrader”
Betreft Boer Staphorst Door Jan van Olst op zaterdag 5 jun 2021 21
Keuken gekocht, sloop en installatie werkzaamheden en Keuken montage laten uitvoeren. Ook een marmoleum vloer laten leggen. Fantastisch gelopen. Deskundige informatie, uitstekende communicatie en je krijgt alles wat is afgesproken. Vriendelijk en vakkundige medewerkers. Zowel bij verkoop, sloop, installatie, bezorging en montage. Alles goed gecoördineerd. Aanrader! Zeker als je meerdere dingen in huis wil laten doen.
“Marmoleum vloer”
Betreft Stox Vloeren en Keukens Door Marcia Rooker & George Siemensma op woensdag 30 okt 2019 19
Wij hebben een marmoleum vloer gekocht en laten leggen. Wij hebben de service als uitstekend ervaren. José Sanchez heeft met veel geduld, zeer deskundig en altijd vriendelijk en enthousiast al onze vragen beantwoord; hij heeft alles punctueel afgehandeld. Ook de egalisateur/legger was bekwaam en efficiënt. Wij raden dit bedrijf (Stox Haarlemmerweg) ten zeerste aan.
“Marmoleum”
Betreft Stox Vloeren en Keukens Door Renate Jörg op woensdag 31 jul 2019 19
Wij hebben onlangs bij Stox een marmoleum vloer voor onze keuken gekocht, prachtige kleuren, duurzaam en hip. We kregen voortreffelijk advies. Het team van Stox weet goed naar de wensen van de klanten te luisteren en optimaal in te tunen op de persoonlijke voorkeuren en smaak. Veel Know How gepaard met goede smaak en inlevingsvermogen. Ik kan Stox en zijn team van harte aanbevelen!
“PVC en marmoleum vloer”
Betreft Stox Vloeren en Keukens Door Wendela op woensdag 13 mrt 2019 19
Ik heb een vloer beneden (PVC) en boven (marmoleum) besteld bij Stox. Vanaf het begin ben ik erg goed geholpen; ik voelde nooit "verkopers-druk", men wat altijd super relaxed, nam alle tijd (alle 8x dat ik vloeren ben wezen kijken, geen grap ;)), en was kundig en gaf goede adviezen. Rondom het leggen verliep ook alles erg soepel en prettig, men was flexibel, en het resultaat is geweldig.
FOTO VAN WENDELA
PVC vloer
“Komt afspraken na”
Betreft Knulst Vloeren Door Ed Olijerhoek op woensdag 19 dec 2018 18
Wij hebben een PVC visgraatvloer gekocht voor de woonkamer, tapijt voor 2 slaapkamers en linoleum voor de zolder. Knulst komt afspraken na! en levert service tot ver na de aankoop. Visgraatvloer is prachtig gelegd en we hopen er jaren plezier van te hebben.

Eerdere reactie van 27 maart 2018: Ja ik zou dit bedrijf aanraden. Een aantal keren moest ik door omstandigheden afspraken verplaatsen. Geen enkel probleem bij Knulst. Men denkt met je mee en er is sprake van een uitstekend klantcontact. Wij hebben een PVC-vloer gekocht. Uitstekend gelegd wij zijn tevreden.
“De service vonden we uitstekend”
Betreft Knulst Vloeren Door Herman Heinecke op zaterdag 14 jan 2017 17
Op zoek naar Marmoleum werden wij door anderen getipt over de firma Knulst. Een familiebedrijf; dat is eigenlijk altijd een pluspunt, zo bleek maar weer. Bij ons bezoek aan de showroom werden we uitgebreid en op een prettige manier te woord gestaan, zonder mooipraterij. Nadat we de offerte hadden ontvangen (vlot!) werden we gebeld, met de vraag of het allemaal duidelijk genoeg was. Het gaf ons niet het gevoel onder druk te worden gezet. Zo ging eigenlijk het hele "traject": op belangrijke momenten nam de firma Knulst (meestal Roel Kok) contact met ons op en steeds op een positieve manier. Ging er dan niets mis? Jawel, klein verdriet: een niet of niet goed afgekitte rand. Maar daarover gebeld en het werd keurig hersteld. Ook belangrijk voor ons: de mensen die kwamen leggen en afwerken belden ons als er een probleem was (zoals een grote file), zodat we niet voor niets aan het wachten bleven. de firma Knulst is misschien niet altijd de goedkoopste, maar de service vonden we uitstekend.
“Jammer”
Betreft Roobol Woonwinkels Door Sandra op donderdag 13 dec 2018 18
Wij hebben een marmoleum vloer gekocht in Breda maar hij is buiten breda gelegd, waardoor mijn review meer voor Roobol in totaal is dan de vestiging Breda. Als je eenmaal een vloer (van 2400 euro) hebt gekocht, heeft Roobol binnen wat ze willen en daarna wordt het lastiger. Ze moeten sowieso al meerdere keren langs komen, maar dat wisten we van te voren. Tot 2 keer toe kwamen ze echter niet op afgesproken moment opdagen. Waardoor we voor niets 2 x een dag vrij hebben genomen en Roobol het schijnbaar normaal vindt dat je op de dag zelf als ze er al hadden moeten zijn nog afbelt. Dat vinden wij dus niet normaal. Wij woonden ook nog niet op die plaats. Dus heeft ons eindeloos reiskosten, 2 vrije dagen en een heleboel ergernis gekost. De Roobol snapte er niets van dat wij daar over klaagden. Zij konden er toch ook niets aan doen (ehm wat dacht je van beter plannen?). Daarbij zijn ze ook nog twee keer terug gekomen voor reparatie, waarbij de eerste keer niets is gebeurd. Ook dan weer, mensen dit kost ons elke keer een vrije dag en wederom 1 keer dus weer voor niets thuis gezeten. Voor de prijs die je betaalt vind ik geleverde service uiteindelijk ver beneden peil. Omdat het ons op deze manier bizar veel tijd en stress heeft gekost, kom ik slechts tot 1 ster voor deze zaak. Allemaal erg jammer.
“Uiteindelijk geen vloer gelegd”
Betreft Coating Vloer Door Van Veen op zondag 14 aug 2016 16
Absoluut geen goede ervaringen met dit bedrijf. Tijdens de gesprekken waren scheuren in de vloer (zelfs foto's laten zien) en een vochtige kelder geen probleem voor design beton. Tijdens het projectbezoek (twee weken voor aanvang werkzaamheden) bleken de scheuren wél een probleem, repareren zou nog eens €1200 extra kosten, of een ander type vloer á €1800 extra. Uiteraard niet blij, maar akkoord gegaan met ander type vloer (PU). Coatingvloer zou onze oude vloer verwijderen en afvoeren. De werkzaamheden starten en tijdens het verwijderen van de vloer blijkt de ondervloer boven de vochtige kelder te vochtig om de nieuwe vloer op de leggen. Terwijl tijdens het bezoek de expert nota bene in die kelder heeft gestaan waar toen zelfs een laagje water stond, en vochtmetingen heeft uitgevoerd op diverse plekken in de woning. Werkzaamheden worden gestagneerd, dit zou nog eens €700 kosten en het kan weleens drie maanden duren voordat ze weer verder kunnen, terwijl we in een tijdelijke woning zaten en niet terug ons huis in kunnen omdat de oude vloer al verwijderd is. Onze advocaat heeft de algemene voorwaarden doorgelicht, en die zitten bij dit bedrijf zo dichtgetimmerd dat ze nooit ergens verantwoordelijk voor te houden zijn. Garantie heb je dus ook in geen geval. De enige manier om ons geld terug te krijgen (pakweg €7000) zou zijn naar de rechter stappen om de redelijkheid van de algemene voorwaarden te laten bezien. Uiteindelijk is er geschikt en heeft het verwijderen van het linoleum en repareren van de scheuren ons zo'n €1600 gekost. De reactie van coatingvloer? We moesten maar blij zijn dat ze ons informeren en niet klakkeloos de vloer plaatsen. Verschillende zaken die via mail waren afgesproken maar niet verder op papier stonden komt coatingvloer op terug en verwijst naar de algemene voorwaarden en checklist. Communicatie is denigrerend en schiet te kort. Zo spreekt de bijvoorbeeld continu mijn vrouw aan in de mails (via telefoon durfden we inmiddels niks meer af te spreken) terwijl deze door mij of ons samen gestuurd worden. Aan de telefoon durft de expert zelfs te suggereren dat ik misschien niet eens weet wat er via de mail gecommuniceerd wordt want 'die schrijft mijn vrouw tenslotte'. De mensen in de showroom en de werklui zelf zijn altijd correct geweest in de communicatie. De expert/CEO laat echter flinke steken vallen op verschillende vlakken. Gaat u met dit bedrijf in zee, zorg dat letterlijk alles op papier staat en ondertekend is, en ga niet klakkeloos akkoord met de algemene voorwaarden! Een gewaarschuwd mens ... .

Naschrift Qasa: Deze ervaring is geplaatst zonder score omdat er uiteindelijk geen vloer is gelegd en geen oordeel mogelijk is over levering en montage.
Meer artikelen